Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX TUDOMANY 3898
Copyright (C) HIX
2012-10-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: Hogyan hizlal .. (mind)  110 sor     (cikkei)
2 Re: Hogyan hizlal .. (mind)  90 sor     (cikkei)

+ - Re: Hogyan hizlal .. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok!

 > Hat azert eleg ovatosak voltak, es pl. semmit sem irnak arrol, hogy
> nalunk mifele folyamat(ok) hasznalja(k) fel a ketfele fizikai aktivitas
> (nalunk kicsi, hadzaknal nagy) kozotti energiat. (Mellesleg a Na/K
> pumpa energiafelhasznalasa az resze az alapanyagcserenek.)

Valószínűleg azzal, hogy hivatkozást írtak az alapanyagcserével
foglalkozó cikkre, amiből kiderül, hogy az alapanyagcserét leginkább
befolyásoló tényező a nem, a testtömeg, a magasság és az életkor, már
nem is tartották ezt szükségesnek.
Az hogy erről megfeledkeztek a diszkutálásnál, no az már probléma.

>> > Es a szerintem nem tul meggyozo ervelesed ellenere is fenntartom azt
>> > a velemenyemet, hogy nalunk a sok so es a (lenyelt) rossz Na/K arany
>> > miatt joval tobb energiat (ATP-t) hasznal fel a Na/K pumpa (söt, mas
>> > ionpumpak is!), mint a Hadzaknal. Es fenntartom azt a velemenyemet
>> > is, hogy ezert a tobbi eletmukodesunkre kevesebb energia jut, es
>> > rosszabbul mukodik bennunk gyakorlatilag minden.
>> No ezt a két konkrét állításodat kellene valahogyan igazolnod!
> Szakirodalmi hivatkozasokkal konkretan ezt a ket allitasomat csak
> alatamasztani tudom meghozza bosegesen, ahogy mar eddig is
> linkelgettem cikkeket, hireket.

Egy 1985-ös review cikk medline abstractját likelted beannak idején. A 
teljes cikk online úgy tűnik nem elérhető. Az abstractban a sófogyasztás 
mellett az alkoholt is megemlítik, a romboló anyagcsere rendellenességek 
feltételezett okaként. A Na+/K+ pumpák egy jól hangzó bevezető mondatban 
kerültek oda, az összefoglaló cikkben nem tudni, hogy esik-e még további 
részletes említés róluk.
A többi utalásod a PLOS ONE cikk kivételével emlékeim szerint mind a 
népszerűsítő ismeretterjesztés kategóriájába tartozott, az indexes 
cikkeket meg lehetőleg úgy ahogy van felejtsd el, mert iszonyatos 
baromságokat hoz le a "tudomány"-nak nevezett rovatuk időnként. A 
leginkább angol nyelvű portálok tudományos témájú híreit veszik át és 
sikerül időnként félreérteniük, vagy rosszul lefordítaniuk.

> Pl. mar regen kimerhettek volna a so hatasat
> a Na/K pumpa energiafogyasztasara, pl. egy olyasmi vizsgalatban,
> mint a glukoz terheleses vercukorszint meres kombinalva a BMR
> es/vagy RMR egyideju meresevel. Tehat: 1. nap, ipse bemegy
> ehgyomorra reggel, megissza a szolocukros vizet es leheveredik
> pihenni nehany orara. Kozben elévegzik a szokasos verveteleket es
> merik az energiafogyasztasat ill. "egeteset" (oxigen fogyasztasat) is
> ahogy Pontzerek az RMR-t mertek a "Cosmed, K4b2" ketyerevel.
> Aztan masnap ugyanaz az ipse, es minden ugyanaz, csak a
> szolocukros vizbe pl. 4-5 g sot is felodanak. Minden szokasos
> vervizsgalatot elvegeznek a mintakon, es persze
> osszehasonlitjak az energetikai eredmenyeket is.
> Nagyon kivancsi lennek ilyen vizsgalat(ok) eredmenyere!

Igen ez alkalmas módszer lenne a vizsgálatára, csak kevesen szeretnek
olyan kísérleteket végezni, aminek valószínűsíthetően negatív eredménye
van, még kevesebben, akik erre még kutatási pénzt is áldoznak.
Ha egér vagy rágcsáló modellkísérletben gondolkodnál, valószínűleg
olcsóbban megúszható lenne.
És nem kell minden mögött összeesküvőket keresni, az az ostoba
politikusok dolga.

> Amiket en irok, bar nem igazolom azt, de alatamasztom. Es az
> allaspontom avagy hipotezisem ellentmondasmentes, roppantul
> logikus, es beleillik a tudomany eme teruletenek egyeb ismert
> tenyanyagaba. Es meg nem is fogytam ki az alatamaszto
> informaciokbol. Peldaul ez egy egyetemi vegzetseg nelkul is
> jol ertheto iras:
> http://www.gondola.hu/cikkek/63283

Ez a cikk egyebek közt definiálja az alapanyagcserét:
"Alapanyagcserének nevezzük azt a minimális energiafogyasztást, amelyet
nyugalomban levő, nem alvó, gyógyszeresen nem befolyásolt emberben
mérhetünk"
Az is kiderül belőle, hogy a testsúlynak igen jelentős szerepe van az
alapanyagcserében (lineáris összefüggés):
Nő: 0,034 x testsúly kg + 3,538
Férfi: 0,048 x testsúly kg + 3,653
Később egy váltással olyanokat sorol még az alapanyagcserét befolyásoló
tényezőként, ami nem tartozik bele az alapanyagcsere általa korábban
megadott értelmezésébe, de hát ez egy népszerűsítő ismeretterjesztő
írás, nem a pontosság a lényege:
hőmérséklet, hőszabályozás, fizikai aktivitás, terhesség, táplálkozás,
emésztés, sérülések, hormonális hatások....
A hormonális hatásokba nyugodtan beleérthetné még a stresszhormonokat
is, és ezzel a felsorolással máris sokkal közelebb járunk, miért is
alacsonyabb a Hadzák alapanyagcseréje a nyugatiaknál, és miért válik
hasonlóvá az össz-energiafelhasználás azáltal, hogy a hadzák alacsony
BMR mellett sokat mozognak, a nyugatiak magas BMR mellett keveset mozognak.

A kékbálna is azért kell annyit egyen, mert a bekebelezett többszáz
kilogramm krill mellett rengeteg sót is elfogyaszt? De akkor miért
esznek 150kg növényt naponta az elefántok? Az aztán igazán nem sós.
(Tudom, a felvett táplálék mennyisége nem azonos a kinyert energia
mennyiségével, de arányos vele.)

> http://www.gondola.hu/cikkek/63283
> Ezt elolvasva szerintem nem nehez rajonni, hogy az eddigieken
> felul ez is jo nehany ponton alatamasztja a "hipoteziseimet".

Megemlítenéd, hogy ezeket a gondolataidat cikk melyik mondataiban láttad 
alátámasztódni?
>> > fenntartom azt
>> > a velemenyemet, hogy nalunk a sok so es a (lenyelt) rossz Na/K arany
>> > miatt joval tobb energiat (ATP-t) hasznal fel a Na/K pumpa (söt, mas
>> > ionpumpak is!), mint a Hadzaknal. Es fenntartom azt a velemenyemet
>> > is, hogy ezert a tobbi eletmukodesunkre kevesebb energia jut, es
>> > rosszabbul mukodik bennunk gyakorlatilag minden.

Tudom, hogy a túlzott sófogyasztás(NaCl) úgy általában nem egészséges. 
De nem hiszem, hogy ennek a Na+/K+ pumpákkal lényeges kapcsolata lenne.

Gogy
+ - Re: Hogyan hizlal .. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

En mar regen a "hipoteziseim" bizonyitekainak tekintem
mindazt, amit eddig idelinkelgettem. Es mint irtam, vannak
meg tovabbiak is. Egyet most teljes egeszeben idemasolok,
hogy ne kelljen kattintgatni az elolvasasahoz:

"Szabályozni kellene az ételek sótartalmát
Inkább a kormányzatoknak kellene előírniuk az élelmiszerek
sótartalmát a szívbetegségek elleni küzdelem jegyében, semmint
az élelmiszeriparra hagyni az önszabályzás feladatát - vélik
eredményeik alapján ausztrál kutatók.
A túl sok só fogyasztása emeli a vérnyomást és a szélütés,
a szívbetegségek, valamint egyéb krónikus betegségek kockázatának
teszi ki az embereket, megterhelve ezáltal a közegészségügy
anyagi forrásait is. ///ide az en megjegyzesem - a mienket is...///  
"Ha a vállalatokra hagyatkozunk, hogy önkéntesen csökkentsék a
sótartalmat, lehet valamennyi eredmény, ám a kötelező előírások
20-szor nagyobb hasznot hoznának" - hangsúlyozta Linda Cobiac,
az ausztráliai Quennsland egyetemének munkatársa.
Mint Cobiac elmondta, Ausztráliában a férfiak 94 százaléka, és
a nők 64 százaléka több sót eszik az ajánlott mennyiségnél, az
amerikaiaknak pedig 90 százaléka.
A British Medical Journal csoport által kiadott Heart című
szakfolyóiratban kedden közzétett tanulmányban a szerzők
kimutatták, hogy amikor a cégek ellenőrizték a sótartalmat,
a szívbetegségek és a szélütés aránya csak mintegy 1 százalékkal
csökkent, ám ha a kormány vezetett be kötelező szabályzást,
akkor 18 százalékkal.
Az emberek önmérsékletére való hagyatkozás, a meggyőzés bizonyult
a legkevésbé hatékony módszernek: csupán 0,5 százalékkal
csökkentette a szélütés és a szívbetegségek arányát."

http://
index.hu/tudomany/2010/11/02/szabalyozni_kellene_az_etel
ek_sotartalmat/

Ezen felul en azt allitom, hogy az akut (fertozeses) betegsegek
(bakterialis, virusos, gombas) kockazatat is, tehat gyakorlatilag
minden betegseg kockazatat noveli a tulzott sofogyasztas,
merthogy az immunrendszerunk mukodesere is kevesebb
energia jut nalunk, mint pl. a Hadzaknal.
Megjegyzem, a Magyar nemzeti szivalapitvany honlapjan,
amit mar linkeltem, olvashatok szerint nalunk akar a 20 g-ot
is eleri a napi sobevitel. Igy valoszinu, hogy gyakorlatilag a
teljes nepessegunk joval tobbet nyel le, mint az ajanlott
mennyiseg. Kiegeszitve azzal, hogy nalunk az ajanlott
mennyiseg az 4-5-szorose a tenyleges szuksegletunknek,
tehat nalunk meg az ajanlas is nagyon rossz (mashol is
vannak rossz ajanlasok, de a mienk verhetetlen :-(
A fenti cikk mar 2-eves, es mi tortent azota az egeszsegunk
vedelmere? A chipsado. Az allam beveteleit noveli, de
lo-akarmit se hasznal az egeszsegunknek.  

Ha mar a napi 20 g sorol irtam...
A NaCl (konyhaso) oralis LD50 erteke 3 g/kg testtomeg.
Aki nem tudja - az LD50 az a dozis amelyet egyszerre
elfogyasztva (lenyelve) a vizsgalt kiserleti allatok fele
elpusztul, fele tuleli. Masszoval az a lenyelt dozis, amelynek
hatasara 50 % a sanszunk, hogy nem fogjuk tulelni, hanem
belehalunk. Igy, egy 60 kilos embere az LD50 = 180 g so,
70 kilosra 210 g so. Hoppaaa! Mi napi rendszeresseggel
az LD50 mennyisegnek akar 10 %-at is lenyeljuk eveken
keresztul! Es ezt teszzuk az egeszsegugyi hatosagaink
pipogya tehetetlensege es felelotlen hozzaallasa miatt.
Keresek adatokat arra, hogy pl. a (kalium)-cianidbol,
ami kozismert mereg, mennyit engednek lenyelni a
hatosagaink naponta. Es az hany %-a a cianid LD50
ertekenek. Elozeteskent; az ivovizben literenkent
50 mikrogramm a felso (megengedett) hatarertek,
es egy "specialis elelmiszerben" a marcipanokban
(a mandula es a sargabarackmag termeszetes
cianid tartalmat figyelmbe veve) magasabb cianid
tartalom engedelyezett, mint mas elelmiszerekben.
Persze a marcipanok nem tartoznak az alapveto
elemiszerek koze, es nem valoszinu, hogy napi
rendszeresseggel eszunk belole 100-200 g-ot,
vagy tobbet is, ellentetben pl. a kenyerrel.  

Van egy masik oldala is a tulzott sofogyasztasunknak.
A sok klorid-ion! Az anytejben is van klorid, es azt is
a baba optimalis taplalasahoz szukseges mennyisegben
tartalmazza. A felnottek klorid-szuksegletet is az
anyatej klorid tartalmabol extrapolalva kell(ene) kiszamolni.
A sok soval lenyelt folosleges klorid is csinal "gubancokat"
bennunk, es a folosleg aktiv transzport folyamatai, es a
szervezetunkbol torteno eltavolitasa is tobblet
energiafogyasztast okoznak. Ennyi elegendo is erre a
temara, hogy ezt evidencianak tekintsuk anelkul, hogy
barmifele konkret informaciot, cikket elokotorasznek.
Eddig sosem foglalkoztam ezzel es nincs is idom ra.
S.Zoli

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS