Kedves Otthonka olvasok!
Hogy telnek az unnepi elokeszuletek?? (Bizonyara most meg tobbet gondolunk
haza, az otthoni Karacsonyokra...)
Nagyon orultem Tunde mezeskalacs receptjenek - koszonet erte! Otthon mi is
sutottunk, de sajnos ebben a vilagjarasban a receptje elkallodott. Volt olyan
karacsonyfank, mikor "csak" ilyen mezesfigurak es piros almak voltak rajta - ez
volt az egyik legszebb fank!!
A napokban a gyerekekkel keszitettunk diszeket a kovetkezo modon :
Kell hozza 2 bogre baking soda, 1 bogre kukorica kemenyito, 1 1/4 bogre viz.
Ezeket kell osszekeverni, majd addig fozni amig olyan krumplipure allagu lesz.
Akkor egy talra kirakni, nedves ruha alatt kihuteni. Ezutan mar lehet is nyuj-
tani, formazni, cookie formaval kiszurni. Kb.1 ejszaka szaradas utan, olyan
lesz, mintha gipszbol lenne - klasszul lehet festeni- mi pl. csillogo filc-
tollat hasznaltunk, de jo a tempera, sima filc stb. is. Fara, ablakba -
nagyon jol nez ki, de ajandeknak sem utolso!!
Irt Tunde az Adventi hagyomanyokrol is. Epp kezem ugyeben van a Karacsony c.
konyv - amiben minden megtalalhato ami az unneppel kapcsolatos: hagyomanyok,
szokasok, receptek, ajandekozasi, csomagolasi otletek stb.,stb.
Nehany adventi hagyomany meg : fiatal lanyok a "rorate" alatt a harangkotel
apro darabjat fontak a hajukba, hogy majd a farsang idejen sok kerojuk legyen.
Az erdelyi telepuleseken az advent alatt bezartak az ajtokat-ablakokat, hogy a
hajnali harangozas elol menekulo boszorkanyok nehogy otthonaikat megrontsak.
A Luca szekerol a kovetkezot irja a konyv: 9 fele fabol faragtak, csak Kara-
csony napjara volt szabad elkeszulni vele. Tulajdonosa magaval vitte az ejfe-
li misere, ott raallt, s igy latta a falu boszorkanyait, akik ilyenkor szarvat
hordtak. Ha a boszorkanyok rajottek a leleplezesre, a szek tulajdonosa csak
ugy menekulhetett meg, ha az uton hazafele (amit ajanlatos volt minel gyorsab-
ban megtenni!) szuntelenul szorta a makot. Azt u.i. a bosziknak kotelessege
felszedni- igy nem ertek utol... Mindenesetre erdekes ! :-)
Ez a konyv leirja meg elodenk unnepi menujet is.Sokkal tobbfele alapanyagot,
fuszert hasznaltak, mint a mai magyar konyha. Meg vegig olvasva is etvagy-
gerjeszto..:-)
Bar, van ilyen, hogy Karacsonyi puding. 4-6 hettel az unnep elott kell el-
kezdeni a kesziteset - ugyhogy az iden mar elkestunk vele... Keszitesenel mar
csak a fogyasztasa hosszabb: a hagyomany ugy tartja,hogy ahanyszor valaki a
pudingbol eszik, annyi boldog napot tolt majd a kovetkezo evben. Nem is rossz
otlet...:-) Ja, ez a finomsag (?) marhafaggyubol keszul!..
Nos, most ennyi - ha nem is Karacsonyi pudingot keszitunk, - de teendonk
rengeteg! :-)...
MINDENKINEK BEKES KARACSONYT!!!
Judit
|