1. |
sajt (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
2. |
mezeskalacs (mind) |
60 sor |
(cikkei) |
|
+ - | sajt (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Janos,
> Hogyan kell turobol sajtot csinalni?
> Arra mar rajottem, hogyan lehet tejbol turot csinalni, de hogyan tovabb?
Pont egy hete olvastam a hazi sajtcsinalasrol egy konyvet.
Szerintem igazabol az iroja a nagyuzemi modszereket
"kicsinyitette" le, de az osi modszerek sem nagyon lehetnek
masok, legfeljebb egyszerubbek.
Szoval: az iro szerint sajtot a "klasszikus" turobol nem lehet
csinalni. Az tej ketfelekeppen erjedhet meg, az egyik a turo
alapanyag, a masik a sajt alapanyag. Mindket esetben kicsapodnak
a tejfeherjek, es savas kemhatasu lesz a keletkezett "aludttej",
de a hasonlosag veget is er ezzel. A sajt-alapanyagban masmilyen
bakteriumok okozzak az erjedest, es emellett feherjebomlas is
lejatszodik. A feherjebomlast a sajtgyartasban egy enzim
hozzaadasaval erik el (az angol konyvben "rennet" a neve,
magyarul nem tudom mi). Mivel ez az enzim a termeszetben a tehen
oltogyomraban fordul elo (ez a negy gyomra kozul az utolso),
inkabb nem fantazialok azon, hogy onnan hogyan kerul a tanyasi
modszerrel keszitett sajtba :oQ
A sajtgyartas alaplepesei a konyv szerint:
-beoltod a tejet erjesztobakteriummal es adsz hozza "rennet"-et
-bizonyos homersekleten (kb 37 fok) tartod kb egy napig.
-osszekevered
-nagyon ovatosan megmelegited vizfurdoben: ez a legkritikusabb
lepes, el kell talalni pontosan a homersekletet es hogy mennyi
ideig melegited. Kozben kevergetni is kell a masszat, amiben a
feherjek osszecsapodnak es az iro' kivalik (ugyanugy, mint a
turobol)
-le kell szu"rni, hogy kifolyjon az iro'
-le kell preselni egy formaba szoritva, hogy meg tobb kifolyjon
-erlelni kell harom-negy hetig huvos helyen, megfelelo
paratartalom fenntartasaval
- es kesz.
Szoval ez a konyv elegge elbatortalanitott. Szerintem inkabb egy
sajtarus nenit kerdezz meg a piacon, esetleg o egyszerubb
modszert is ismer.
Hanna
|
+ - | mezeskalacs (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>Uj konyhaskent kerdezem, tud-e valaki igazan jo, bevalt
>mezeskalacs-receptet (amibol figurakat is lehet csinalni pl. a
>karacsonyfara).
Kedves Noemi, nemregiben irtam meg a receptet az OTTHON-ban, most ide is
elkuldom:
Karacsonyi mezeskalacs
Az alabbi sutit Luca napjan szoktuk sutni, utana femdobozba tesszuk (mar
ami megmarad a nassolas utan :)))) es akkor Karacsonyra valamelyest
megpuhul. Ha megsem, akkor is elfogy. Karacsonyfadisznek is alkalmas, mi
egy nagy talban a fa ala is szoktunk belole tenni, mert olyan jo az illata.
Hozzavalok:
30 dkg mez
15 dkg cukor
75 dkg liszt
3 csapott kiskanal sutopor
5 dkg vaj v. margarin
2 tojas
2-3-4 kk. Kotanyi mezeskalacs fuszerkeverek - izles szerint
A dekoraciohoz:
1 tojasfeherje
10 dkg porcukor
Par csepp citromle
Eloszor a mezet, cukrot es margarint keverem ossze, es kb. 60 fokra
felmelegitem (en a mikroban szoktam), amig homogen masszat nem kapok. Utana
picit hulni hagyom - pl.kiteszem a teraszra. A lisztet kozben osszekeverem
a sutoporral es a fuszerrel, egy melyedest csinalok a kozepebe es oda ontom
a mezes masszat, valamint a tojasokat. Jol osszegyurom (robotgeppel kb. 5-7
perc), foliaba csomagolom es egy ejszakara hutobe teszem.
A tesztat kb. 3-4 mm vastagra kell kinyujtani es a figurakat kiszaggatni.
(Ha karacsonyfara akarod tenni, egy vastagabb kotutuvel lyukat is kell
furni bele.) A tepsit sutopapirral lehet kibelelni (en skiccpausszal
szoktam, mert az van itthon szamolatlan), akkor kevesebb a mosogatnivalo.
Mert ugyis odaeg! :))
Tenyleg figyelni kell, mert a mez miatt hamar odakap.
A disziteshez egy tojas feherjet 3-4 csepp citromlevel felverek habnak es
belekeverek 10 db porcukrot. Jo suru massza lesz.
(Kisgyerekesek: keszuljetek fel, hogy a gyerekek haja is csupa ragacs lesz,
de nagyon fogjak elvezni)
A dekoralast mi kis nylon uzsonnazacskoval csinaljuk. Beletoltok par
evokanalnyit a masszabol, jol betekerem folul es az egyik sarkan ovatosan
vagok egy ici-pici lyukat. Ezen keresztul, mint egy irokaval lehet
disziteni a figurakat, izles szerint. Erre a feher mazra aztan jol ragadnak
a cukorgyongyok, smarties, csokireszelek, mandula, dio stb., ha meg tovabb
akarjatok fokozni a design-t.
Jo sutkerezest,
Sziasztok
Zita
|
|