Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 277
Copyright (C) HIX
1999-08-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 gaspacho (mind)  18 sor     (cikkei)
2 Sajtos risz (mind)  26 sor     (cikkei)
3 Gaspachoz + Hagymatorta (mind)  54 sor     (cikkei)
4 chilis bab recept (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - gaspacho (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ezt mar kiprobaltam es finomra szokott sikerulni, bar en a kenyeret ki
szoktam belole hagyni, igy is eleg suru lesz, meg az ecetet is es
altalaban oliva olajjal csinalom.

Hozzávalók: 4 cso zoldpaparika, 1 kozepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1
fej voroshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evokanal olaj, 1 evokanal ecet,
12 dkg szetmorzsolt szaraz kenyer, 1 evokanal nagyon finomra vagott
zellerlevel es petrezselyem, egy csipet majoranna, so, bors.
A paradicsomot hamozzuk meg es magozzuk ki. Az uborkat szinten hamozzuk
meg, es daraboljuk kis kockakra. A zoldpaprikak maghazat tavolitsuk el,
es vagjuk oket negyfele. A fokhagymat es a voroshagymat szeleteljuk fel.
A zoldsegeket tegyuk turmixgepbe, es pepesitsuk, majd ontsuk
levesestalba. Keverjuk hozza az olajat, ecetet, izesitsuk a fuszerekkel,
sozzuk, borsozzuk. Ontsuk fel annyi hideg vizzel, hogy suru leves
maradjon. A vegen keverjuk bele a morzsava orölt kenyeret is. Legalabb
ket orara hutsuk be, jo hidegen talaljuk.
+ - Sajtos risz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sajtos rizs

25 dkg rizs, 
1 nagy fej voroshagyma, 
3 gerezd fokhagyma, 
1 zoldpaprika, (ha gyerek nem eszik belole lehet 
a paprika csipos is)
10 dkg reszelt fustolt sajt, 
1 nagy csokor petrezselyemzold, 
olivaolaj,
so (izles szerint), 
1/2 citrom leve.

Keves olajon megpiritom a megmosott rizst, felontom vizzel,
tovabba a 1/2 citrom kicsavart (atszurt) levevel. Megsozom.
Fedo alatt puhara parolom.
Amig fo a voroshagymat, a fokhagymat es a megtisztitott
zoldpaprikat, petrezselyemzoldet ledaralom, majd keveske
olajon atpiritom. A tuzrol leveve belekeverem a reszelt sajtot.
Az osszes elkeszitett alapot osszekeverem es egy jenai talba
teszem, melyet forro sutobe tolva addig sutok amig a tetejen
ropogos nem lesz.

Inyenceknek!
				Besse
Besse
+ - Gaspachoz + Hagymatorta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gaspacho
4 nagyobb paradicsom
1 nagy fej voroshagyma,
2 zoldpaprika,=20
1 nagy uborka,=20
4 gerezd fokhagyma,=20
1 szelet kenyer,=20
4 evokan=E1l olaj,=20
2 evokan=E1l borecet,=20
1 teaskanal pirospaprika,=20
keshegynyi orolt komenymag, =20
izles szerint so.=20

1 kemeny paradicsom,  fel uborka, 1 kis darab voroshagyma,=20
melyeket aprora vagva felreteszunk a leves betetjenek.

A kenyeret kock=E1kra v=E1gjuk =E9s az olajban pirosra s=FCtj=FCk.=20
Egy nagy talba teszem a kockara vagott paradicsomot, a=20
kicsumazott, felszeletelt zoldpaprikat es a karikakra=20
vagott uborkat, a megtisztitott, felapritott voroshagymat.=20
Locsoljuk meg a borecettel, majd tegyuk bele a zuzott=20
fokhagymat es a fuszereket. Ontsunk ra vizet. Lefedve 3-4=20
ora elteltevel turmixgepben suru, sima levesse keverjuk ki.=20
A felretett aprora vagott paradicsomra, voroshagymara,=20
uborkara talaljuk a levest.
Nyari hidegben jegkockara is talalhatjuk. Nagyon finom!

Hagymatorta
A tesztahoz 21 dkg liszt, 14 dkg vaj, 2 tojas, 1 mokkaskanal so;=20
A toltel=E9khez 6 dkg liszt, 2 dl tejszin, fel dl tejfol, 2 tojas,
10 dkg fustolt szalonna, 4 nagy fej voroshagyma,=20
2 gerezd fokhagyma, so, orolt feher bors,=20
keshegynyi orolt szerecsendi=F3-virag,=20
keshegynyi curry.

Eloszor is a toltelek:  A voroshagymat karikara vagom.=20
A fustolt szalonna felet apro kockakra vagom, kiolvasztom.
A zsirjan a voroshagymat fedo alatt uvegesre parolom.
A liszttel szorom meg, ezzel piritom sargara, majd tejfollel,
tejszinnel felontve simara, surure fozom.
Beleteszem a zuzott fokhagymat, tovabba a fuszereket, majd=20
hagyom kihulni. Belekeverem a tojassargakat, majd a tojasok
kemenyre vert habjat.

A lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzaadva a tojasokat, sot.=20
Jol kigyurjuk. A tortaformat kibelelem a kinyujtott tesztaval,=20
raretegezzuk a tolteleket. Nem sutom egeszen keszre meg,
mert kb. felidoben a fustolt szalonna maradekat szeletekre=20
vagva a torta tetejere fektetem, es most sutom keszre.=20
Keszen akkor van, ha a szalonna jo ropogos a tetejen.=20

Jo etvagyat mindenkinek!
			Besse
Besse
+ - chilis bab recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udvozlet a konyhasoknak!

Nem tudna valamelyikotok segiteni? Szuksegem lenne
chilis bab receptre.
Szivessegeteket elore is koszonom.

Toldy Lajos

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS