Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 82
Copyright (C) HIX
1999-01-12
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 husok (mind)  12 sor     (cikkei)
2 husleves kapcsan (mind)  22 sor     (cikkei)
3 bazsalikom (mind)  17 sor     (cikkei)
4 camembert (mind)  26 sor     (cikkei)
5 toltott francia kenyer (mind)  23 sor     (cikkei)
6 Camambert (mind)  6 sor     (cikkei)

+ - husok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

	Olvasom a szakacskonyvet, azt irja, hogy tokanyhoz sertescombot
hasznaljak - a bevasarlas utan olvastam csak el :-( De megcsinaltam karajbol,
es nem is lett rossz. Miben kulonbozik a ketfele hus? Altalaban, mi a
jellegzetesseguk az egyes fajtaknak, es ebbol kovetkezoen milyen etelekben
szabad oket hasznalni? Mivel lehet helyettesiteni?  Mennyire "vastorveny"-ek
ezek?  A szakacskonyv leir vagy tizenotfele marhahust, de a hentesnel a fele
ha kaphato. 
	Varom kimerito valaszaitokat, esetleg szakirodalmi utalasokkal.

	- Gergely
+ - husleves kapcsan (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A husleves habjanak leszedese - nem szedese kapcsan jutott eszembe valami.
Az egyik kolleganom meselte (azelott ilyet sosem hallottam) hogy o minden
hust - mielott megfoz, megsut - par percre lobogo forro vizbe dob, hogy a
"hab" kijojjon belole. A rantott husnak valo szeleteket is! Mert hogy az
olyan undorito, ahogy az olaj habzik suteskor. (Azt nem kerdeztem, hogy a
fasirthoz valo daralthust hogyan fozi elo :)) 

Aztan egy tv musorban a Gregor Jozsef ugyanezt eloadta , meghozza olyan
magyarazattal ('megideologizalassal'), hogy ezt o azert csinalja, mert az
allatok, a vagas elott, iszonyu stresszhelyzetben vannak, az adrenalinjuk
felmegy, es ez csapodik ki, amikor igy "elofozi" a husokat.

Na, erre mondjatok nekem valamit. Nagy hulyeseg??? 


Legkozelebb valami jo recepttel is eloallok, most csak ennyit szerettem
volna irni.

sziasztok,
Zita
+ - bazsalikom (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

nagy orommel olvastam, hogy kedvenc fuszernovenyem ismet teritekre kerult. 
Mar korabban en is erdeklodtem itt a KONYHA-ban errol.
Jobb hijan en is ezeket a cserepeseket veszem, ill. probalkoztam mar magrol
vetessel is, egyik evben egesz turheto lett. De sajnos tenyleg egynyari. Iz
szempontjabol nem rossz az emlitett apro levelu gorog, de az en igazi
kedencem az a husos nagy levelu olasz fajta. Egyszer sikerult vennem a
SKALA piacon, azota sem. Azt hianyolom itt nalunk, hogy nem lehet ezeket a
finomsagokat (kakukkfu, oregano, majoranna stb.) frissen, vagottan ugy
kapni, mint pl. a petrezselymet vagy zellerzoldjet. Nincs valami jo
megbizhato vetomagbolt ajanlatotok, ahol ilyesmit is lehet kapni??

Lassan vetni is lehetne!

Ciao
Zita
+ - camembert (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

>Tudja valaki, hogy kell camembert vagy ahhoz hasonlo sajtot kesziteni?<
Kedves Attila,
Hat ezen a forumon is osszefutottunk! :)
Varakozasoddal ellentetben a receptet sajnos nem tudom elarulni, de nehany
erdekes informacioval talan szolgalhatok. Nemregiben volt valamelyik tv-ben
egy sorozat a sajtokrol, sajnos ket reszt lattam belole osszesen, de az
egyik eppen a francia sajtokrol szolt. Nemcsak inycsiklando, de szamomra
nagyon erdekes is volt. Tehat az igazi camembert sajtot (mert az itt
kaphato csak 'camembert jellegu') Franciaorszag egy bizonyos hegyvideken
keszitik, s a lenyeg: a gyonyoru feher nemes peneszreteget a specialis
mikroklimaju hegy, meg specialisabb klimaju es paratartalmu barlangjaiban
'novesztik' a sajtra. 

Az igazi francia Roquefort sajt kesziteset is reszletesen bemutattak, ennek
elkeszitesenel pedig a 'felkesz', meg turo jellegu masszaba penicillin
gomba port kevernek, es a szinten specialis klimaju helyen igy indul be az
a zoldes nemes penesz kepzodes. Persze, van aki ettol aztan soha tobbe nem
eszik sajtot ...  :)) 

Azert kivancsi vagyok, lesz-e valakinek hazi receptje. Esetleg a budafoki
pincek kornyeken??? 

Sziasztok,
Zita
+ - toltott francia kenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Janos,

egy eredeti Vizvari Mariska receptet idezek neked (nagymamai orokseg),
toltott jour-kenyer neven szerepel a gasztronomiaban:

"A hosszu, vekony jour-kenyernek ket veget levagjuk, a belsejet kivagjuk. A
kivajt kenyerbelbol, vajbol, szardellapasztabol, apro kockakra vagott
sonkabol es csemege uborkabol tolteleket keszitunk. Ezt a masszat
visszatoltjuk a jour-kenyerbe. Jol meghagyjuk fagyni es felujjnyi
szeletekre vagva, teahoz szolgaljuk fel."

A szakacskonyv sajnos nem emlit mennyisegeket - nemcsak ennel a receptnel,
ennel bonyolultabbaknal sem - gondolom kepzett haziasszonyok reszere
keszult. :))

Maganmegjegyzes: ha nem szeretitek a szardellapasztat, szerintem nyugodtan
ki lehet hagyni, en sem szoktam beletenni. De lehet 'gazdagitan' pl.
kockara vagott fott tojassal, vagy a szinhatas fokozasara pl. piros
kaliforniai paprikaval. Es talan un. party vajkremmel konnyebb dolgozni. 

Sok sikert,
Ciao
Zita
+ - Camambert (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tudtommal ugyanugy ki lehet rantani, mint a trappista sajtot, csak nem 
tartarmartast, hanem afonyadzsemet szoktak hozza talalni, azonkivul
valamivel vastagabb szeletekre vagjak, mint a masikat. 

Udv,
Mariann

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS