1. |
Gyorsettermi krumpli (mind) |
26 sor |
(cikkei) |
2. |
Valasz es recept (mind) |
56 sor |
(cikkei) |
3. |
Kijevi pulykamell... (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
4. |
Mi micsoda? (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
5. |
arak (mind) |
19 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Gyorsettermi krumpli (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves KONYHAsok!
regota joleso erzessel olvasom leveleiteket, irni most
irok elosszor.
A jo sult krumpli egyik titka szerintem a fajta.
En szemely szerint egyet tudok ajanlani az AGRIA-t
sarga husu, feher heju, nagy gumoju holland fajta. Igen
jol tarolhato (nem nagyon, illetve eleg sokara - kovet-
kezo ev marcius - csirazik huvos pinceben tarolva).
Valamikor termeltem is, boven terem. Hibaja az atla-
gosnal kevesebb, de nagyon nagy gumo (akar egy kg-ra
is megnohet).
Nem kell elofozni, kellemes szalmasarga szinure sul.
(Nem pirul meg.)Vigyazni kell nehogy tul sussuk, mert
nagyon kemeny lessz.
Az ize csodalatos, aki kostolta es nem mai gyerek, azt
azokra a regi jo gyerekkori krumplikra emlekeztette.
Fozve is kituno.
Forro zsirban sutve az igazi, elotte celszeru leszaritani.
Udv.
- Az igazsag ketelu fegyver -
|
+ - | Valasz es recept (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Konyhasok!
Most eppen nagyon elfoglalt vagyok, de neha futtaban olvaslak
benneteket. Kesobb majd jobban raerek ujbol "fozocskezni".
Agnes Somogyi kerdezte:
>meg azt irjatok le hogy "mimi"?
>padlizsan = az a lila hosszukas ?
Igen.
>zuccini = sarga t–kfele ???
Nem. A zoldszinu, karcsurol van szo. Nem sokkal vastagabb, mint
egy jol megtermett kigyouborka es legalabb ugyanolyan zold.
>pityoka = ?????????????????????????????
Egyszeru krumpli, bar csak bizonyos helyeken nevezik igy Magyarorszagon.
Vagyis tajszo - ugy remlik, hogy Erdelybol szarmazik.
Talan nem nekem kellene megmagyarazni, de eppen most olvastam
ezt a szamot.
A recept: tanzaniai porkolt
4 szemelyre:
50 dkg marhahus csikokra vagva, pici olaj, 1 nagyobb fej voroshagyma, 2
gerezd
fokhagyma, 3 db kozepes meretu krumpli, 2 db sargarepa, 1 nyers paradicsom
/pici kanalnyi pure is lehet/, 20 dkg zoldborso, 1 kiskanal
pirospaprika, 1 kiskanal
orolt curry, 1/2 kiskanal orolt gyomber, 1 db husleveskocka, izles
szerint so.
A csikokra vagott hust hirtelen atsutjuk az olajban. Hozzatesszuk a
hosszukasra
szeletelt voroshagymat, az aprora vagott fokhagymat, a pirospaprikat es a
husleveskockat. Felontjuk annyi vizzel, hogy boven ellepje. Fedo alatt kb
5
percig paroljuk es a hus fovesenek utemeben adagoljuk a tobbi hozzavalot.
Eloszor a szeletelt sargarepat es a negybevagott szinten szeletelt krumlit
adjuk hozza a curry - vel es az orolt gyomberrel egyutt. A hus majdnem
puha allapotanal hozzaadjuk a zoldborsot es az apro kockakra vagott
paradicsomot - megkostoljuk es igeny szerint megsozzuk ill, lehet bele
tobb
curryt es gyombert is tenni. A vizet fozes kozben potoljuk es a sot is.
Fott rizs illik hozza es egy nyers salata is kellene tulajdonkeppen.
/Jegsalata,
uborka, paradicsom stb/ Enelkul is nagyon finom, erdekes az ize es a nem
hagyomanyos gyomruaknak biztosan izleni fog. Kicsit az azsiai konyhara
emlekezteto ize van.
Sziasztok: Edit
|
+ - | Kijevi pulykamell... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
60 dkg pulykamellfile
20 dkg sajt
3 dl tej
10 dkg liszt
2 tojas
15 dkg zsemlemorzsa
so
bors
olaj a suteshez
A husbol kisebb szeleteket vagunk, enyhen kiveregetjuk, megsozzuk,
borssal megszorjuk. A sajtot vekony szeletekre vagjuk, minden
husszeletre 1 sajtszeletet teszunk, es felbehajtjuk (szukseg eseten
hustuvel rogzitjuk). Lisztbe, felvert tojasba es zsemlemorzsaba bun-
dazzuk, es forro olajban ropogospirosra sutjuk. Hasabburgonyaval es
uborkasalataval talaljuk.
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
+ - | Mi micsoda? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
>meg azt irjatok le hogy "mimi"?
>padlizsan = az a lila hosszukas ?
>zuccini = sarga tökfele ???
>pityoka = ?????????????????????????????
Padlizsan: A teljesen erett padlizsan - amelyet tojasgyumolcsnek vagy
torokparadicsomnak is neveznek - heja sotet ibolya szinu, sulya 25 es 80 dkg
kozott valtozik. Az apro magvakat a gyumolcs feher husaban eppugy
megehetjuk, mint a gyumolcs vekony hejat. Jellemzoje a kesernyes iz, amelyet
izles szerint, megfelelo elokeszizessel enyhiteni lehet.
Cukkini: A cukkini az uborkahoz hasonlo, 10-30 cm hosszusagu zoldseg,
vilagoszold vagy melyzold szinu hejjal, nemelykor sarga mintazattal. A
vilagos husban talalhato apro magok, csakugy, mint a hej, elfogyaszthato.
(Ha nagyobbra no akkor ugy nez ki mint egy zold szinu tok.)
Pityoka: { :-))))} Burgonya, krumpli
Udv: MAgnes
|
+ - | arak (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
> Felado : [Hungary] irta:
>Egy nagyker helyen szoktunk nagybevasarolni, s legnagyobb meglepetesemre az
>alabbi vaja'rakat lattam (egyik sem akcios):
>1/2 libras (22,5 dkg) magyar vaj: 216 ft
>25 dkg-os eredeti dan vaj: 199 ft
Hogyhogy nem latod?
A dan vaj azert olcsobb, mert par dekaval tobb. :-)))
De meg azert is, mert azt messzebbrol kell szallitani es meg
kb. 10%-os vam terheli. :-)))
Egyszer regen egy computert kuldtek nekem az NSZKbol 30 marka
volt a postakoltseg. Vissza kellett kuldenem. A Magyar Kir.
Posta 50 markanyi forintert szallitotta vissza.
Nyilvan figyelembe vettek, hogy mi sokkal tobbet keresunk....
Udv, Peter.
|
|