Szeleczki Laszlo irta az Azsia#79-ben.
>Idokozben azt is megtanultam, hogy nem csak rizs van, hanem nagyon
>sok fajta rizs letezik es mindenki eskuszik a maga fajtajara az
>azsiai orszagokban. A kerdesem az hogy ki mit tud arrol mit kell
>egy rizsfajtanal figyelni (iz, allag, szin, fozesi mod, stb.) es
>hogy letezik-e a legjobb fajta, s ha igen melyik az.
Az Oryza nemzetsegnek tobb mint 20 faja van, s ebbol ketto az,
melynek az emberi taplalkozasban szerepe van. Alapvetoen az
Oryza sativa fajt termesztik szinte mindenutt. Az Oryza glaberrima
faj termesenek fogyasztasa csak Afrika egyes teruletein elterjedt.
A rizst evente mintegy 150 millio hektaron termesztik, s e terulet
tobb mint 90%-a Azsiaban van. A rizsnek valoban nem csak egy fajtaja
letezik. A Fulop-szigeteken egy genbankban pl. tobb mint szazezer
rizs (Oryza sativa) fajtat tarolnak. Ezek zome tobbe-kevesbe elter
valamiben a tobbitol (morfologia, agronomiai jelleg, minoseg stb).
Fogyasztoi szemszogbol elsosorban a fozesi vagy etkezesi minoseg
jellemzoi a meghatarozoak. Az, hogy a rizs pergo vagy ragados,
iztelen vagy izesites nelkul is izes, netan illatos (aromas), feher
szinu, szurke vagy barna, esetleg voros, kerek vagy hosszu szemu,
gyorsan vagy lassan fozheto, jobban vagy kevesbe taplalo, elsosorban
a rizs fajtajatol fugg, de hatassal lehet e tulajdonsagokra a
termesztes helye, kozege es modja, s a feldolgozas es a fozes
mikentje is.
Ott, ahol a boltokban lehet valogatni kulonbozo tipusu rizsfajtakbol,
a keszitendo etel hatarozhatja meg, hogy milyen tipusu rizst
vasarolunk. Igy nem lehet legjobb rizsrol beszelni, mert ez
etkezesi kultura es izles kerdese is.
>Tudom, hogy Mo.-on a rizsvetes nem hoditott nagy tomegeket,
>(barmennyire is probalta oreg Rakosi atyank nemzeti termekke
>felfejleszteni) es mindenki a nokedli es krumplipure izeinel ragadt
>le.
A hazai rizstermesztes viragkora ugyan tenyleg az otvenes
evekben volt (legalabbis a termoterulet nagysaga alapjan), de a
rizst nem a partpropaganda, hanem jol kepzett mezogazdasagi
szakemberek honositottak meg Magyarorszagon joval korabban. Jelenleg
is folyik rizstermesztes (hazai nemesitesu fajtakkal) Bekes es
Szolnok megyeben, s en is a sajat fajtainkra voksolok. Kar azonban,
hogy a magyarorszagi fogyaszto jelenleg nem valaszthat magyar rizst
a hazai boltok polcairol.
A hazai fogyasztas mintegy 4-5kg/fo/ev. Europaban ez 2-12 kg kozott
valtozik orszagonkent. Egyes azsiai orszagokban (vagy pl.
Madagaszkaron) az evi fogyasztas jelentosen felulmulhatja a
100 kg-ot is fejenkent.
Akit bovebben erdekel a tema, maganlevelben szivesen irok meg
reszleteket. Tovabbi erdekessegek magyar nyelven:
http://iri.ince.hu/rice/ricecovr.html (kozeljovoben bovitve)
Ipsits Csaba
+----------------------------------------------------------------+
| Csaba M. IPSITS |
| Research agronomist |
| Irrigation Research Institute (OKI) |
| Rice Research Project |
| H-5540. Szarvas, Szabadsag u. 2. |
| Hungary |
| Phone: (36) 66-311-574. Fax: (36) 66-311-178. |
| E-mail: |
+----------------------------------------------------------------+
|