Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 333
Copyright (C) HIX
1999-10-09
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Almas fank (mind)  23 sor     (cikkei)
2 Praktika. (mind)  17 sor     (cikkei)
3 "borso betyar modra" (mind)  50 sor     (cikkei)
4 Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind)  23 sor     (cikkei)
5 koretek (mind)  46 sor     (cikkei)

+ - Almas fank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Kaptam egy igazan konnyu receptet, amit egybol ki is probaltam.
Zita, ugy emlekszem Te ugyis kertel almas recepteket.

Almas fank

1 kg alma
2 tojas
keves fahej
25 dkg liszt
1 sutopor

Az almat lereszeltem, osszekevertem a tojassal, majd a liszttel
es sutoporral.
Kanallal kis fankocskakat szaggattam a forro olajba, igy kell
kisutni. Tul forro azert ne legyen az olaj, mert akkor egybol
barnara sul es a kozepe nyers marad. 

Nagyon hamar megvan az egesz, majdnem olyan hamar, ahogy el 
is fogy. :)

Gabi
+ - Praktika. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Olvasoi praktikak. (oll. DV.)


     Tegyunk szodabikarbonat a hutoszekrenybe nyitott zacskoban: sokaig
szagtalanit. Rovarcsipes, csalankiutes eseten szodabikarbonat keverjunk
ossze keves vizzel, ezzel borogassuk a fajo, viszketo testreszt.(Jovore) Ha
leegtunk a napon, a furdovizbe szort mareknyi szodabikarbona enyhiti a
fajdalmat. Szinte minden haztartasban van burgonyahamozo. Probalta-e mar
valaki arra hasznalni, hogy sutemenyt vagy szendvicset diszitsen vele? Ezzel
a remek kis szerszammal gusztusos forgacsokat keszithetunk csokoladebol vagy
marcipanmasszabol a tortak vagy sutemenyek tetejere. A szendvicsekre sajtot
forgacsolhatunk. A salatakat sargarepabol, karalabebol szeletelt ?diszekkel"
tehetjuk gusztusosabba es unnepibbe.


Rumcajsz.
http://free.netlap.hu/csanki/
+ - "borso betyar modra" (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok!

Egy recept, hatha masnak is izlik:

"borso betyar modra"

    Hozzavalok:
    - kb. 30 dkg voros hagyma (2 nagy fej)
    - kb. 25 dkg feles borso (feher gyongy babbal is jo)
    - kb. 20 dkg lecsokolbasz, vagy hasonlo nem erosen fuszerezett
kolbasz
    - 1 kozepes paprika
    - 1 kozepes paradicsom (zold paradicsom is jo!)
    - daralt pritamin paprika (tetszes szerint)
    - csipetnyi oregano (csapott mokkas kanalnyi)
    - izles szerinti curry (csapott mokkas kanalnyi)
    - izles szerinti majoranna (ketto csapott mokkas kanalnyi)
    - chili paprika izles szerint (legalabb egy kozepes paprika, vagy
fel mokkas kanalnyi por)
    - esetleg lehet bele tenni egy-ket gerezd fokhagymat is

    Elkeszites:

Hagymat apro kockara vagom, majd keves zsiradekon kozepes tuzon
folyama-
tos keveres kozben dinsztelem - piritom. Amikor a hagyma nagyjabol
megdinsz-
telodik (kezd finoman sargulni), akkor hozza teszem az elozetesen
aprora vagott
zold paradicsomot es a szinten aprora vagott paprikat, amikor ez is
egy kicsit megrottyan, akkor adom hozza a felkarikazott lecsokolbaszt
és az aprora vagott
chili paprikat. Mindezeket folytonos keveres mellett finoman lesutom
(a folyama-
tos keveres azert kell, hogy ne egjen oda - vizet eddig nem szabad
hozzatenni).
Amikor idaig jutottam, akkor teszem bele a fuszereket es a hazilag
keszitett pri-
tamin paprikat (a majorannat és az oreganot meg elotte a tenyeremben
eldor-
zsolom), majd rovid rottyantas utan teszem bele az elozetesen
megtisztitott es megmosott feles (sarga vagy zold) borsot, vagy babot.
Szukseg szerinti vizmeny-nyiseggel keszre fozom.
(En keves kenyerrel fogyasztom es boros teat iszom melleje)

A fenti mennyiseg etvagytol fuggoen egy-ket szemely adagja.

Jo etvagyat:
   
>Az igazsag ketelu fegyver<
+ - Sajttal gongyolt sertesszelet... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !
Hozzavalok:
50 dkg sertescomb
12 dkg juhsajt
15 dkg sonka
2 tojas
8 dkg liszt
1 dl tej
orolt bors
so
olaj.
4 egyforma nagysagu husszeletet vagunk es meghintjuk soval, borssal. A juhsajto
t 
lereszeljuk es a husszeletek feluleten egyenletesen elteritjuk. Erre tesszuk az
 apro 
kockara vagott sonkat. A szeleteket osszegongyoljuk, ha szukseges hustuvel 
megtuzzuk. A tojasokat osszekeverjuk a liszttel, keves soval es annyi tejjel, h
ogy 
suru tesztat kapjunk, majd belemartjuk a toltott husszeleteket es forro olajban
 
megsutjuk. Hasabburgonyaval es fejes salataval kinaljuk. /ollozas/
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
+ - koretek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhasok!

Motto:
Annak, hogy ne tapadjanak ossze a rizsszemek fozes kozben, az a titka, hogy
egyenkent kell megfozni oket.

Amiota persze Misi megirta tudom, hogy miert nem sikerul mindig egyforman
jol a rizs, nincs mindig itthon Vilmos Korte palinka. ;-)

Ket ujabb koret:

Szalvetagomboc (kb 1 ora alatt keszul el)
=============
Hozzavalok: 6 zsemle, 2 csomo petrezselyemzold, 2 dl tej, 2 tojas, 1
csipetnyi orolt bors, 2 ek zsemlemorzsa, 2 dkg vaj
Elkeszites:
1) A zsemleket kockakra vagom, a petrezselymet finomra metelem.
2) A zsemlekockakat meglocsolom forro tejjel, alaposan osszekeverem a
tojasokkal, soval, borssal, petrezselyemmel izesitem, majd osszegyurom a
zsemlemorzsaval.
3) Vajjal vekonyan megkent tiszta szalvetara teszem, henger alakura
formazom, szorosan felcsavarom, es zsineggel osszekotozom. Sos vizben
harminc percig fozom. Talalas elott kibontom a szalvetabol, es ujjnyi vastag
karikakra szeletelem

Nagyon jo vadashoz, de barmilyen martasos husok melle is jo koret. En jobban
szeretem ezt kesziteni, (annak ellenere, hogy eleg idoigenyes), mint a
zsemlegombocot.

Hercegno burgonya (3/4 ora alatt elkeszul, de csak unnepkor szoktam
kesziteni)
===============
1 kg burgonya, 12 dkg vaj, 4 tojassargaja, 1 kis reszelt szerecsendio, so.
A burgonyat meghamozva kockakra va'gom, es sos vizben megfozom. Leszu:rom,
es nehany percig fedo nelkul a tuzon hagyom, hogy a viz teljesen
elparologjon. Ezutan a'ttorom. Hozzakeverem a lagy vajat, a tojassargajat,
es a szerecsendioval soval fuszerezem.
Kivajazok egy sutolapot es arra egyenletes kis karikakat nyomok a
fuszerezett keplekeny masszabol. Elozoleg egy megfelelo meretu, (es az egyik
sarkat levagott) nylonzacskoba toltom a burgonyamasszat.
Kb 180 C fokos sutoben aranysargara sutom.
Nagyon jo koret, mert gyonyoru is. Kulonbozo halbol, sza'rnyas-, marhahusbol
keszult martasos etelek melle adom koretnek. A vendegek mindig ela'julnak
tole. ;-))

Sziasztok : Jeszenszky Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS