Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 349
Copyright (C) HIX
1999-10-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 szarvagomba (mind)  48 sor     (cikkei)
2 Karfiolsalata (mind)  28 sor     (cikkei)
3 erdekesseg (mind)  16 sor     (cikkei)
4 indiai etelek, tyuk Bercy modra (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - szarvagomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zita,

a szarvagomba valoban kulonleges ízu es annyira intenziv, hogy az olyan
eroteljes fuszerek mellett is megorzi dominanciajat, mint a fokhagyma. Ezt a
kombinaciot egyebkent nagy eloszeretettel hasznaljak Olaszorszagban (feher
szarvasgomba) es Del-Franciaorszagban (fekete szarvasgomba). Fontos tudni,
hogy gyakran egyutt taroljak vajjal; ez utobbi aztan atveszi a gomba
aromajat.

Ugy tudom, nalunk - Olaszorszaghoz hasonloan - a feher szarvasgomba
tenyeszik csak. Ezt tartjak a nemesebb fajtanak. Egy biztos, az idei nagy
esozesek igen jelentekeny termest eredmenyeztek; ugyanakkor a hegyoldalakat
lemoso zivatar sok helyutt kimosott gombakat. Igy begyujtesuk is
egyszerubbnek bizonyult, mint korabban. Legalabbis ezt allitotta nehagy
ismerosom.

A nyar folyaman tobbszor ettem a Merleg vendegloben szarvasgombat libamajjal
(Merleg utca, V. kerulet, az SZDSZ volt szekhazanak foldszinti jobb
traktusaban mukodik ez a vendeglo). Minthogy a szarvasgomba elegge jol
tartosithato (szaritva, illetve olajban elrakva), meglehet, hogy meg mindig
van belole nekik. Hivd fel a vendeglot; este erdemes asztalt foglaltatni.
Delben - tekintettel a nagy forgalomra - a szemelyzet erre nem kaphato. Jo
lesz tisztazni, hogy maradt-e meg gombajuk, s ha lehet, ezt a tulajjal
beszeld meg (Sulyok Miklos). O estenkent van jelen. Szoval a telefonszam:
3175910.

Hasonlokepp tudom ajanlani a szentendrei Vorossarkany ettermet (tulajdonos:
Mahr Attila, tel: 06-26-301479). Ott allando jelleggel van szarvasgomba.

Ize kisse a pezsmaaromara emlekeztet. Olyan, mintha egy kulonlegesen
fuszerezett-pacolt husfeleseg lenne. Szerkezete az atlag-gombanal kemenyebb.
Elnezest az egzotikus celzasert: nehany eve Hongkongban, a Causeway Bay-nel
ettem olyan kigyolevest, amit tradicionalisan mandarin viraggal es -
szamomra ismeretlen mas fuszerekkel - keszitettek el; egy kicsit mintha arra
emlekeztetne.

A szarvasgombat Franciaorszagban altalaban tisztesseggel szolgaljak fel,
hamisitasa ott lenyegeben kizart. (A legjobb fogasokat Provence-i es a Cote
d'Azur-i vendeglokben kaphatjatok.) Nem igy Olaszorszagban. Tobb helyutt
ettem ezzel izesitett keszitmenyeket - meg elevenen el emlekezetemben egy
veronai eset -, ami azt jelenti: valamifele szarvasgomba granulatumot
szornak az etelekre, aminek aztan se ize, se buze. Ara viszont nem
csekelyseg. Ezt a granulatumot uzletekben - es repterek duty-free
shop-jaiban - lehet kapni, kis uvegekben. Ne vegy belole, mert semmire sem
jo.

Udvozollek,
Attila
+ - Karfiolsalata (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

A hetfoi szamba irtam egy cikket, szinte egesz vasarnap delutan itt ultem 
a gep elott, de mielott elmentettem volna ki akartam nyomtatni, de
lefagyott a gepem es az iras nagy gonddal helyes sorrendbe rakott betui
elszalltak. Porig voltam sujtva. Ennyit szomoru vasarnapomrol.

Hozzavalok a salatahoz:
1 karfiol,                                  12 fej kicsi gyongyhagyma,
3 sargarepa,                                1 citrom leve,
6 kozepes nagysagu paradicsom,              2 citromkarika,
2 csokor finomra vagott petrezselyem,       2 dl olaj,
1 baberlevel,                               1 szem szegfuszeg,
4 dl szaraz feherbor,                       keshegynyi kakukkfu,
nehany szem orolt koriander.

Az olajban atsutjuk, de nem piritjuk meg a megtisztitott kis hagymakat, 
hozzaadjuk a rozsaira szedett karfiolt, a karikara vagott sargarepat, a
lehejazott, osszetort paradicsomot. Belerakjuk a tobbi izesitot -az egyik
csokor petrezselyem es a citrom kivetelevel- es leontjuk a borral.
Fedo alatt 15 percig paroljuk, hogy a karfiol meg ropogos maradjon.
Ezutan szurokanallal talba szedjuk a zoldfelet. Visszamaradt levet felere
forraljuk, a citromlevel izesitjuk, es atszurve ontjuk a salatara. 
Meghintjuk a frissen osszevagdalt masik csokor petrezselyemmel es hutve 
talaljuk.

Jo etvagyat kivan mindenkinek:
                              Misi
+ - erdekesseg (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tudjatok miert illik csak jobb kezzel enni? Pontosabban miert bun bal
kezzel enni?

Az eveeszkozok elott csak kezzel ettek az emberek. Ekkor alakult ki az a
szabaly hogy az ember a jobbkezet az inputra (eves) hasznalja, a balkezet
az outputra (magyarul azzal torli a feneket). Ezert volt tilos a ket kezet
felcserelni, plane, mert kozos talbol ettek.

De nem is ez az igazan megdobbento. A tolvajoknak nem azert vagtak le a
jobb kezet, mert azzal lopott, hanem mert azt hasznalja evesre. Mivel bal
kezzel tilos enni, ezert gyakorlatilag a tarsadalombol zartak ki a tolvajt.
Csak rejtve ehetett bal kezzel, kerulnie kellett az embereket.

Tucsi
+ - indiai etelek, tyuk Bercy modra (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

>Felado : Kasko:to" Miha'ly
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: Indiai kenyerek ( 91 sor )
>
Errol jut eszembe, hogy elmentunk a Govinda Etterembe, ami Bp-en a Belgrad
rakpart 18. alatt talalhato, es 1-1 felnott menut ettunk, ami nagyon jo
volt, es raadasul egeszen elfogadhato aron. Az etterem szakacskonyvet is
forgalmaz, vettem is egyet, amibol nagyon sok fontos tanacsot es otletet kap
az ember. (Na jo az asszony!) Pl. leirom a gyomberitlat, amit ott ittunk es
nagyon izlett.

Gyomberital ( 2 l)

20 dkg cukor, 2 dl citromle, 3 dl narancsle, 5 g vanilias cukor, 5
citromkarika, 2 kk gyomberpor, vagy 1 db friss gyomber (2 dkg), 2
szegfuszeg, 1 fahejrud, 2 kardamom (egesz), 14 dl szensavmentes asvanyviz,
vagy viz, 5 dl viz (a gyomberfozethez)

Keves vizzel felforraljuk a gyombert, a citromkarikak felet, a szegfuszeget,
a fahejrudat es a kardamont.  5 percig fozzuk, majd lehutjuk. Kozben a
cukorbol, citromlebol es narancslebol limonadet keverunk es beleszurjuk a
lefozott gyomberlevet. Beletesszuk a maradek citromkarikakat es lehutjuk.

Most pedig visszaterve a nem vegetarius etrendre leirom az egyik nepszeru
kajankat.

Tyuk "Bercy" modon. (Inkabb csirke!!)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS