Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 391
Copyright (C) HIX
1999-12-06
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 hosszu (mind)  176 sor     (cikkei)
2 szaloncukor (mind)  12 sor     (cikkei)
3 fondu (mind)  44 sor     (cikkei)
4 kardamomimag (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Re.:Pacolt hering (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - hosszu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Sweden]irta:

>Az altalatok emlitett anyag engem egyetlen kesztermekre emlekeztet
>espedig a Maizena nevu krumplilisztes suritore. Mindenhol maskepp
>hivjak az biztos es en meglepo modon ezelott 15 evvel hallottam rola

Nemcsak maskepp hivjak, mas is az osszetetele, ize.
A Mondamin Klassische Mehl..e..e [talan Mehlswetze?] alapvetoen
buzalisztbol keszulhet. Az teljesen rantas szeru es izu. Ajanlom
mindenkinek.

>A markanev tokmindegy es nem attol jobb vagy - rosszabb, hogy Knorr
>vagy mas egyeb nevre hallgat, hanem az a lenyeg, hogy a felhasznalasi
>lehetosege nem korlatlan es nem lehet tole csodat varni mindenben.

Nem csodalom, hogy ezt irod a krumplilisztesrol. Annak speci krumpliize
van. En nem szeretem semmiben, se burgonyaskenyerben, sem
krumlislangosban. Szoval a markanevek mas-mas osszetetelt es izt
takarnak.

>kozlom veletek fiuk, hogy ma eppen marhafarokbol foztem nagyon is
>finom gulyaslevest. Legalabb olyan jo ragacsos, mint a marhalabszar
>garantalom.

Na ja! Nem is csodalom.
Bar annak szamomra okoruszaj ize van, es nem labszarize. Az sem
alavalobb, de nekem a labszar a mindenem. Szamomra az a legmarhaizubb
paprikas etelekben. A farok az erolevesben is kiraly.

>es a lanyok gyakran jobbat foznek, sorry!

Mondta is kedves oreg baratom: "Peter, ha jol akarsz elni csak falusi
lanyt vegyel felesegul!"

> Felado :  [Hungary] irta:

>>Es ha mar mindenkeppen le akarod tisztitani az inakat, bonyet a
husrol,

>Hat belem lattal! :-)))) Én ... minden hust aprolekosan letisztitok,
>a lanyaim maskepp meg sem ennek. De en se.

Nem volt nehez "beledlatni". Korabban irtad ezt a lanyaidrol is.
Ma ideztelek online a babamnak, asszem a hixtipprol turokremes
szaloncukor ugyben. Azota tobbszor "megfenyegetett" veled.
[Libacombpiritas utan fel kezzel szendvicst majszolva ontottem fel
vizzel a zsirt, es nem tudtam gyorsan ratenni a fodot. Kifroccsent.
Rogton megkaptam, hogy "Majd megirom a Zitanak, milyen disznoolat
csinalsz!"

>Szerinted melyik a leghasznalhatobb (altalanos) szakacskonyv - mar ami
>manapsag kaphato??

Az osszes egyutt! :-) Bocs. De tenyleg igy van. Ha valami ujdonsagot
fozok, akkor eloveszek 5-10 konyvet, mindegyikben megnezem, es igy
dontok. Nagyon sokat tanultam amerikai szakacskonyvekbol. Ott
szajbaragosan leirnak mindent. Precizek.

>>Vannak egyebkent egyeteles ettermeim is. Ahol mindig ugyanazt
>>eszem, mert az annyira izlik, hogy vetek mast kiprobalni.
>Nehany ajanlatot szivesen olvasnek itt, a Konyha hasabjain :-)

Kicsit tuloztam. Az evtizedek alatt voltak. Manapsag ritkabbann jarok
etterembe.
A regi Trojkaban nagyon kituno volt a hatszin, ma csinos kinai lanyok
vannak a helyen. Ott ma az illatos kacsamell a kedvencem [800] tojasos
rizzsel [240] A felet mindig hazaviszem! De itt olcson jo es sok
kinaisagot is lehet enni [360] Pl. a foldszinten valami kinai
rantotesztas csirkemelldarabokat. A Tukoryben sokszor nyero volt a
Svajci hatszin, de utoljara nyilvan veletlenul gyengebbet alakitottak. A
Tabani Kakasban ettem eletem legjobb malacsultjeit, Budaorson a Tanti
Neni Vendegloje nevebol nem godolhatoan tiszta, kulturalt hely, a
juhturos szuz kituno szokott lenni itt, meg palacsintak, somloi. Mar
bezart [kinai lett helyette] a Liszt Ferenc teren a Kekfrankos. Eletem
legjobb somloi galuskait ettem itt [500, de jol lehet lakni vele] uatana
eleg volt egy tarkonyos borjuraguleves. [En mindig eloszor eszem az
edesseget, es utana a sos foetelt! :-)] Regen, mig elt Schuch bacsi
kituno volt a Dunapark, felejthetetlen toltottkaposzta, sultlibacomb es
sok egyeb volt itt. Most nem tudom milyen. Az Emke helyen van valami
zajos western sorozo. Ott is prima dolgokat ettem, de belszint ok sem
tudnak csinalni. [sehol sem magyarorszagon] Prima rostonsult homarokat
ettem Hegedus Bello Jozsef koruti ettermeben, nem volt tul draga
akkoriban.  Neha megfordulok a Klauzal teri kifozdeben. Ronda, zsufolt
hely, de hangulata van. Sajnos a szinvonal nem egyenletes. Pentekenkent
a borsodos aranygaluskat sosem hagyom ki. De itt ettem eletem legjobb
soletjet, [maskor meg kozepszeru zsirosat], es fantasztikus
koromporkolteket. Vigyazat! rengeteg atlagos kaja is van itt, a koreteik
borzalmasak. Valahol kinn a feneben, Kobanyan, Szentimren, vagy hol van
egy Kakas etterem. Ott szinte minden kituno. Nem olcso, de repi is. De
nem emlekszem fejbol mindenre. Sok etteremhez odatalalok, de meg a
nevuket sem tudom. Ezek mind megfizetheto helyek, nem Gundel. Bar
egyszer el kellene menni az Erdi Admiralisba is, az meg eppen
megfizetheto luxushely, allando szereploje a Konyhamuveszet tizes
listajanak. Fagylaltot meg a kisfoldalatti Mexikoi uti vegallomasanal
erdemes enni nyaranta. Sokszor direkt ezert odamentem. Ja, Munchenben az
Olimpia centrum mogotti Gorog etteremben sokszor ettem tokeletes
polipsalatat [el is tanultam a receptjuket]. 8DM Es volt ott egy olasz
pizzeria, ami vilagrengeto. Amit itthon ez ugyben muvelnek az vicc.
Munchenben a Hofbrauhausban fergeteges a sult csulok, de meg jobb
odafele utbaejteni az Andexi kolostort. A vilag legjobb soreit itt lehet
talalni. Es joparfele nemet kaja is van. Felejthetetlen a csulkuk, es
soha nem ettem olyan finom paroltkaposztat. Nagy zabalast, sorozest
lehet ott csapni. Jut eszembe. Jopar eve a a Becs alatti Vosendorfi
bevasarlokozpontban is erdemes volt az olasz pizzashoz beulni. New
Yorkban meg minden ellenkezo hireszteles ellenere allati finomakat lehet
enni. Pl. Hot Pastrami a Carnegi Deliben. A legjobb spanferkelt
[parazson egeszben sult malac] a Selce-i kemping melletti kis etteremben
ettem. Mikor utoljara jartam ott par eve, sajnos le volt egve a haz. Ez
az egyetlen kiegett haz a kornyeken. Nyilvan nem volt elegge Horvat
szarmazasu a tulaj. :-[[[ Most olvasom, hogy a Marvany utca 19/A-ban egy
Mongolian Barbecue nyilt [semmi koze a mongolokhoz!] Elkepeszto nyers es
pacolt husvalasztekkal. Tetszoleges mennyiseget lehet fogyasztani
mindenbol a tomenyitalok kivetelevel. [ami rafer a talcara] A
kivalasztott husokat elotted sutik meg. Munkanapokon delben 1500 Ft-ert
lehet tobzodni, este 2500-ert. Sertes, marha, birka, lo, muflon,
szarvaspecsenyek! Helyet kell foglaltatni, 212-3743 12-24h-ig. Hmm. Meg
kellene nezni... Ja, es egy nosztalgiatortenet, ma mar nem ervenyes.

Az Ottevenyi Csulokcsardaban volt valaha a vilag legjobb,
legtartalmasabb csulkos bablevese. 36 Ft-ert ket nagy tanyerral. Es az
Ottevenyi pek feherkenyere is vilagrengeto volt. Kifele menet mindig
vettem nyolc vekni kenyeret itthon lefagyasztani. Neztek is a vamosok,
mert tele volt kifele kenyerrel a kocsi. [Visszafele meg
barnakenyerekkel es masmilyen kajakkal kiegeszitve. Hatalmas show volt
mikor eloszor mentem nagy ures kuktakat a sporttaskamba rejtve a
Csulokcsardaba. Beulunk a haverral, es rendelunk 8 adagot. [16 tanyer]
Szo nelkul kihoztak egy hatalmas talban, gondoltak mindjart jonnek a
haverok egy masik kocsival. Szedtunk egy tanyerral, elkezdtuk enni.
Mikor a pincnok elment, a maradekot szepen atontottem az asztal alatt a
kuktaba. Ket perc mulva ujra arra jon a pincer. Nezi. Ures a tanyer,
ures a tal. Meghokken. Megkerdezte: "izlett". Faarccal mondtam: "nagyon
finom volt, hozzon meg 8 adagot!" A konyhan nyilvan elujsagolta, hogy
van itt egy allati dagadt ficko egy masik vekonnyal, es secperc
bekanalaztak 8 tobb, mint boseges adagot, es meg kertek ugyanannyit.
Kihozta a masodik hatalmas talat, de libasorban kivonult mogotte a
konyhaszemelyzet megnezni ezt a csodabogarat. Nagyon megdicsertem oket,
es mohon nekiestunk a kovetkezo tanyernak. [Nekunk ez volt az elso adag
masodik fele]. Teny, hogy harom perc mulva ujra ures volt minden, es
rendeltem meg negy adagot. A pincer nem hitt a szemenek, fulenek. De azt
kesobb mar elotte ontottem a kuktaba. :-))) Itthon adagonkent
lefagyasztva prima etel maradt. Semmi valtozast nem okozott benne a
fagyasztas. Mint ahogy az izletes, rugalmas, nem morzsolodo hofeher
ottani kenyer eseten sem.

Meg jo, hogy nem lettem ehes. Ma a Mafilm Rona utcai szekhazanak _uzemi
konyhajan_ ettem egy hatalmas adag kituno kelbimbos parolt pulykamellet
finom kelbimbos szosszal nyakonontve.

Udv, Peter.

> Felado :  [Hungary] irta:

>> gulyas hutobe teve nagyon kemeny kocsonyat ad. Ebbol is latszik, hogy
van
>> ott eleg zsirtartalom az alkotok kioldasahoz.
>Az nem a zsirtol lesz kocsonyas, hanem a kollagentol. Ez van pl. az
>inakban, bo"rben. Ez oldodik ki a marhalabszar inaibol is, ettol lesz
>suru a gulyas leve.

Az Orszagos Elelmezes es Taplalkozastudomanyi Intezet szerint meg a
sovany marhahusban [pl. felsal, tiszta piros] is 3.5% zsir van. Az inas
labszarban imho _legalabb_ a duplaja. Ha kidobod a kulso inakat.
Egyebkent joval tobb.

>A paprika pedig tenyleg zsiradekban oldodik, ezert kell meg a viz
>hozzaadasa elott elkeverni a hagymas zsirral. Igy jobban elkeveredik
>utana a vizes kozegu szafttal.

Hat ha keveredne. De nem nagyon keveredik a "viz" a zsirral. A nagyja
ott uszik a tetejen egy egybefuggo vastag retegben! Nem beszelve arrol,
hogy a marhahusbol kifott zsirnak egeszen mas ize van, mint a
hagymadinszteleshez hasznalt disznozsirnak, plane olajnak. Kerlek hidd
el nekem, hogy a "mezei" gulyas, az aldunai halaszle, es az "igazi"
porkolt is elegendoen paprikasizu.

Udv, Peter.
+ - szaloncukor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


Varom a tippeket a szaloncukorral kapcsolatban, melyik finom, melyik nem.
Peldaul amikor eloszor vettem gesztenyes szaloncukrot, olyan volt, mintha
gesztenyamasszat ennek. Azota probaltam harom masik fajtat de egyik sem
volt olyan. Nem tudja valaki, hogy melyik fajta a jo?

Appropo, cukraszok, akik csinalnak szaloncukrot?


Tucsi
+ - fondu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!!

Sajtfondu (Zita keresere)
Az en receptem alkohol tartalma miatt nem ajanlott gyerekeknek, 
felnotteknek viszont annal inkabb :-).

Hozzavalok (4 fore):
20 dkg trappista sajt
20 dkg pannonia sajt
20 dkg edami sajt
3 db nagyobb gerezd fokhagyma
3 dl feherbor (pl. Egri leanyka)
1 evokanal kukorica kemenyito
4 evokanal tejszin
2 evokanal palinka (kinek milyen van)
szerecsendio (mennyiseget nem tudom megmondani, annyit reszeljunk ra, 
hogy azert erzodjon az ize, de ne legyen sok)
csipetnyi feherbors.

Elkeszites:
1 gerezd fokhagymaval kikentjuk a talat (legjobb a keramiatal, de a fem 
is megfelel). Beleontjuk a bort es felforraljuk, majd az aprora vagott 
sajtkockakat aprankent hozzaadjuk es addig melegitjuk, amig egyenletes 
masszat kapunk. Belekeverunk 2 osszenyomott nagyobb gerezd fokhagymat. 
Egy kis talban a kemenyitot es a tejszint osszekeverjuk es azzal 
besűritjuk a fondut. Ezutan ontjuk bele a palinkat. Meg egy kicsit 
rotyogtatni kell es utana szerecsendiot kell belereszelni es a 
feherborsot beleszorni (csak keveset). Ezutan at lehet tenni az asztalra 
es tovabbiakban csak martogatni kell bele a finom falatokat. Nem kell 
tul magas hofokra allitani az egot! Aki akarja, meg lehet egy kis 
karavan sajttal (10 dkg) bolonditani az izeket.
Lehet hozzaadni pl. fasirozott golyokat, apro kockakra vagott (nem tul 
frissbol!) piritott kenyerdarabokat, kulonfele darabolt zoldsegeket, 
felvagott (pl. parizsi) kockakat, stb. Csak vigyazzunk arra, hogy egy 
picit hagyjuk megdermedni a finomsagokon a sajtot, nehogy megegessuk 
magunkat.
Ugyanazt a bort celszerű kinalni a fondu melle, mint amit beletettunk 
(vagy felidoben celszerű leguritani egy pici adag palinkat), mert akkor 
garantaltan nem uli meg a gyomrot a sajt.

Tudom ajanlani a temaban erdeklodoknek a Dr. Oetker fele Fondu konyvet, 
sok hasznos tanacs van benne.

Udvozlettel, Monika
+ - kardamomimag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ha jol tudom, "hivatalosan" igy irjak.  Magyarorszagon
a fekete fajtaju mindig is kaphato volt, zold kardamomit
viszont soha nem lattam. En eloszor 25 eve vettem egy
Herbaria boltban, szerintem Herbaria vagy egyeb
gyogynovenyboltokban ma is van.

Eddig csak arra hasznaltam, hogy - arab modra - kave
fozovizebe tettem, kellemes aromaja lesz tole. Egyebkent
lehet kapni kardamomi olajat is, egyszer vettem, de nem
volt jo otlet, mert megromlott mielott a akar negyedet
elhasznaltam volna.

Mas. Tegnap foztunk kocsonyat. Ti szoktatok csinalni?
Ha igen, mit tesztek bele?

Udv: Afonya
+ - Re.:Pacolt hering (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kellemes izeket,
Ruszni igy keszitheto.

1 kg hering
10 fej voroshagyma
2 dl 10% ecet
Kapros savanyusagtartosito 1/4 resze

A halat megmossuk, es enyhen megsozzuk kivul,belul es allni hagyjuk 1 orat majd
szurobe rakva, hogy a felesleges so kicsopogjon.1 l felforralt vizhez hozzaadju
k
az elore kimért ecetet es a savanyusagtartositot.A hagymat legyaluljuk koze-
pes vastagsagura es egy picit lesozzuk.Miutan minden keszen van, akkor kb.
egy 5 l uvegbe lehet elkezdeni berakni a halat es a hagymat.A halakat az 
uveg falara korbe es a hagymat a kozepebe rakni.Ha minden benne van ak-
kor felontjuk az ecetes level es kesz.Az uvegnek zarhatonak kell lennie.
Ha lezartuk utanna hutobe pihentetjuk 3 hetig.
       A letelt ido utan jo etvagyat kivanok hozza.

                                                      Udv:     Tib:or    

>Sohasem veszitettem, csak a vesenyek fejezodtek be tul koran.<

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS