Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 304
Copyright (C) HIX
1999-09-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Rec... (mind)  45 sor     (cikkei)
2 romai tal (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Bogracsgulyas (mind)  102 sor     (cikkei)
4 Vegyes felvagott (mind)  84 sor     (cikkei)
5 sajtsalata+guacamole+Padlizsankrem (mind)  68 sor     (cikkei)

+ - Rec... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Téma: Brassoi csirkezuza... 
______________________________________________________________
Szasztok !
Hozzavalok:
5o dkg csirkezuza
6o dkg fott burgonya
0,8 dl olaj, 
12 dkg voroshagyma, 
3 gerezd fokhagyma, 
1/2 csokor petrezselyem, 
torott bors, so.
A megtisztitott megmosott csirkezuzat sos vizben puhara 
fozzuk, es leszurjuk. A burgonyat hejaban megfozzuk, 
megtisztitjuk es karikara vagjuk. Serpenyoben felhevitjuk az 
olajat, az aprora vagott voroshagymat uvegesre piritjuk,
hozzaadjuk a zuzott fokhagymat es a zuzat. Soval, torott
borssal, petrezselyemmel izesitjuk es 1-2 percig piritjuk. Ekkor
beletesszuk a burgonyat es ugyelve arra, hogy ne torjon.
pirosra piritjuk. Savanyusagot kinalunk melle. (ollozas)
--
Téma: Tejfölös aprópecsenye...
  ______________________________________________________________
Hali!
Hozzávalók:
50 dkg csirkemell
10 dkg gomba
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tejföl
4-5 ek. mustár
1 dl olaj
pirospaprika, őrölt bors, só.

A filézett csirkemellet borssal fűszerezzük,
 mustárral bekenjük, majd az olajat ráöntve 24 órára
hűtőszekrénybe tesszük. 
Felhasználáskor a húst metéltre vágjuk. Az apróra vágott
hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, a zúzott 
fokhagymát és a vékonyan felszeletelt gombát. 
Ha 1 kicsit megpirult, sózzuk, borssal, pirospaprikával ízesítjük. Végül 
hozzáöntjük a tejfölt és beforraljuk. Köretnek
petrezselymes burgonyát adunk mellé.
--
Jó étvágyat!    :)
Üdvözlettel: Csavajda László (Ja és külön üdvözlöm Ring Sándor urat.)
+ - romai tal (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv KONYHA-sok!

Kedves Edit!

Ha tudod, legyszi kuldd el a goroghus receptet is. A kacsat csak azert
irtam, mert az vart epp megsutesre (elso tapasztalat: jo izu, csak kicsit 
ragos. Megis kellett volna ala egy kis viz...). Ide kapcsolodik: lehet-e
a husok alatt/mellett koretet (elsosorban krumplira gondolok) sutni? Vagy
szetfo annyi ido alatt?

Koszi:

--
  NGabor

e-mail:         #Linux forever! (SuSE 6.1;  2.2.12)
***Jégvirágos ablakot már láttam. Megfagyott pingvint még nem...***
+ - Bogracsgulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok !

  Erdeklodessel olvasgatom a konyhat. Erdekes ez az akademiai vita a
gulyas-porkolt-gulyasleves ugyben. Ugy gondolom, hogy mi mit jelent, ez
tajegysegenkent valtozik. Peldanak okadek: Tolnaban, Baranyaban a
halaszlet nem paszirozzak, de meteltet foznek bele, a paloc-gulyas pedig
zoldbabbal keszul.

  Ismertetnem az en allaspontomat:
  A marhaporkolt az alapja a gulyasnak es a gulyaslevesnek egyarant. A 
gulyast a gulyaslevestol az kulonbozteti meg, hogy az utobbiba mindenfele
zoldseget is foznek es levesszeruen higitjak fel. Ellenben a gulyas egy
egytaletel. A gulyast jobb bogracsban kesziteni, mivel igy plusz
izanyagokat vesz fel (pl. fust).
  Aki nem szereti a komenymagot, az is nyugodtan tehet bele egy keveset,
mert regen rossz, ha az etelbol kierzodik az ize. Kulonben is a komeny
olyan illoolajokat tartalmaz, amelyek fozes kozben gyorsan elparolognak. A
finnyasabbak orolt komennyel probalkozzanak.

  Leirok egy receptet, amit en szoktam fozni es az egyik kedves
listataggal nemregiben osztottam meg. Ez talan nem az az "egyetemes
bogracsgulyas", de altalaban szokott izleni (meg masoknak is).

>   Bogracsgulyas:
>   Ez nem egy egyszeru, konnyu etel, viszont nem konnyu elrontani. Ezt
> szeretem a legjobban fozni, bar a mult heten az egyik alkalommal 5 oran
> keresztul fott! Reszletesen, a praktikakkal egyutt le is irom. Ez nem
> leves! Tehat nem tevesztendo ossze a gulyaslevessel! Amit leirok kb. 7
> hatalmas adag. Sok hussal, mert ugy szeretem.
>   Fo hozzavalok:
>   Csomo hasab fa, bogracs allvannyal, nagy fakanal, jokedv, sor, bor, 
> lanyok.
>   Mellekes hozzavalok:
>   1.5 kg marhalabszar (vagy mas zaftos hus pl. lapocka), 1.5-2 kg burgonya
> (ezt meglatod mennyi), 0.5-1 kg hagyma (sok hagyma=suru kaja), 5 db
> paprika, 1 db erospaprika, 5 db paradicsom, 0.5 l szaraz vorosbor,
> pirospaprika, 0.25-0.5 kg zsir (jo, ha a zsir fele fustolt szalonnabol
> van), so, orolt bors, 2 baberlevel, orolt komeny, keves cukor, liszt, viz. 
> 
> 1. fazis: Elokeszites
> 
>   Fontos! Csak akkor kezdj hozza a fozeshez, ha minden elo van keszitve!
> Kulonben kapkodas lesz, es ez az etel karara mehet. Ha ilyet fozol, ugyis
> sokan vagytok, oszd szet a munkat!
>   Keszittesd elo a tuzet, a bogracst mosasd ki, fakanal, minden hozzavalo  
> legyen keznel!
>   A hagymat kockara vagasd. A meret nem szamit, ugyis szetfo.
>   A hust tisztitsd meg a nagyobb inaktol, hartyaktol. Ezt te csinald,
> babra munka, de megeri.
>   A paprikat ki kell csumazni es a paradicsommal apro darabokra
> felkockazni (mettol kisebb, attol jobb). Az erospaprikat csak a talalaskor
> tesszuk az asztalra.
>   A fustolt szalonnat apro kockakra kell vagatni. Tanacs: amig a szalonna
> a sajat borkejen van, addig konnyu vele dolgozni. A borket hasznald a
> szalonnaval egyutt, majd a vegen kiveszed.
>   A krumplit egyelore hagyd, az nem surgos. Ha megis csinalod, akkor
> tartsd viz alatt, mert megbarnul.
>   Mindezek utan gyujtasd meg a tuzet. Ha a bogracs nedves, egy kisse
> hevitsd fel, hogy a viz elparologjon, kulonben a szalonnas zsir
> spriccelni fog.
> 
> 2. fazis: Fozes
> 
>   Nem tul eros tuzon a szalonnat a zsirral susd meg. Akkor jo, ha a 
> szalonna kifeheredik, majd egy kicsit megbarnul.
>   A hagymat dobd bele, folyamatosan keverdesd. Egy keves vizet is onthetsz
> ala, de csak az elejen (kb. 0.5 dl).
>   Ha a hagyma puha lett, vedd le a tuzrol, szorj ra sok pirospaprikat, es
> keverd el. Arra vigyazz, hogy a paprika nehogy megegjen, mert keseru lesz.
>   Tedd vissza, dobd bele a hust es kevergesd egy darabig, amig a hus
> felulete feher nem lesz. Vizet nehogy tegyel bele! Erre azert van szukseg,
> mert a hus felulete egy kerget kap es ezaltal a fozes kozben nem lugozodik
> ki. Ne felj ha sistereg is, ilyenkor a paprika mar nem eg meg.
>   Ha ez megvan, tedd ra a paprikat, paradicsomot es egy keves vorosbort.
> Arra is ugyelj az egesz fozes alatt, hogy csak annyi folyadek legyen 
> rajta, ami eppen ellepi, kulonben fott hus jelleget kap a porkoltod. Sozd 
> meg, tedd bele a fuszereket es kb. 2 kiskanal cukrot. A bors es a
> komenymag tervezett mennyisegenek csak a felet rakd bele. Mivel ezek
> elegge illatos fuszerek, a masik felet csak kozvetlenul a krumpli elott
> kell beletenni. Nem baj ha egy kicsit sos lesz, mivel a vegen ugyis fel
> kell onteni vizzel, meg krumplival.
>   A fozes folyaman surun kevergesd, vigyazz, ne egjen le. A 0.5 l vorosbor
> erejeig csak azzal higitsd, utana johet a viz.
>   Titok: Kevergetes kozben engedd, hogy a le a bogracs belso oldalara
> keruljon. Ott egy kicsit megporkolodik, majd fakanallal kapard vissza a
> lebe. Tuti ize lesz tole! Ettol porkolt a porkolt.
>   Idokozben elkeszitheted a csipetket is: liszt + so + viz. Ketfelekeppen
> lehet: 1.: kezzel kicsipkedni (kemeny), 2.: nokedli modjara beleszaggatni
> (lagy).
>   Vagasd egyenletes kockara a krumplit, tedd vizbe.
>   Ha a hus mar majdnem jo, akkor tedd bele a maradek fuszereket, a 
> krumplit, ontsd fel vizzel, sozd izles szerint es eros tuzon melegitsd
> fel. Amikor forr, tedd bele a csipetket. Ha megfott a krumpli, lehet
> talalni. Talalaskor tedd az asztalra a karikara vagott erospaprikat is.
>   Az etel kimeresehez magam szoktam ragaszkodni.

Jo etvagyat!

-_-_-_-_-_-_-_-_-_- Udv: Zsolt -_-_-_-_-_-_-_-_-_-_-
  mailto: 
, )
           http://www.extra.hu/zsoltiba/
+ - Vegyes felvagott (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> Felado :  [Hungary]

>Ez most komoly? Meg a vegen kiderul, hogy oseink nem kumiszt, hanem Coca
>Colat ittak ;)
Nyugodj meg, kumiszt ittak. Az erre - arra elofordulo un magyar gulyaskent
kaphato keverekektol viszont meg kell szakadni a rohogestol. Sved valtozat
is van es majd Agnes vagy en leirjuk. Roppant erdekes ez is.

>Felado :  [Hungary]
>ARANYGALUSKA Tundetol
>Ez mar nem recept, hanem novella volt! Nagyon tetszett :)
Nekem is.

Krisztina!

Koszonom, hogy szorgalmasan kuldod Hajni receptjeit. Nagyon
jok es amellett elmeny olvasni mindegyiket. Add at neki legyszi
szivelyes udvozletemet es abba ne hagyja! Te sem a kozlest!!!

Na, most a tiramisurol:

Most aztan mar vegkepp osszezavarodtam tiramisu ugyben.
Egy Gorogorszagban elo holgy szerint olyasmi, mint a somloi
galuska, itt a Konyhan viszont mindenki kremsajtfeleket keverne
bele. Most akkor, hogy van ez? Lenne szives valaki elkuldeni az
igazi receptet maganban? Elore is koszonom!

Aztan:

Mielott barmit is szoltok kozlom, hogy - IGEN - fagyasztomanias
vagyok es igy sokkal kevesebb a kidobnivalo. Zita, igerem mukodik.

> Felado :  [Hungary]

>Itt van pl. a sajt.
Kivaloan fagyaszthato. Ha tul nagy darabot veszel, rogton felezd el es
akar egeszben, akar reszelve fagyaszd le. Az egesz darab 
szobahomersekleten
felengedve ugyanolyan finom, a reszelt sajt pedig sok mindenre alkalmas.
Mondjuk sajtos tesztahoz, sajtos pogacsahoz, sajtos rudhoz, pizzahoz stb.

>Fennall-e meg ez a hipotezis, vagy mar reg tulhaladott?
Fogalmam sincs es a sajtot en benne szoktam hagyni az eredeti 
csomagolasban,
viszont meg egy sima nylonzacskoba is beleteszem.
  
>Egyebkent sokszor meg is peneszedik a sajt a folia alatt. (Tudom, egyuk meg
>gyorsabban... :-)  )
Ezert felezem rogton a tul nagy darabokat, mert olyan gyorsan nem lehet
megenni, barmennyire is szeretjuk. 

>A felvagottak miben maradnak a legtovabb frissek?
Az eredeti folias csomagolasukban tapasztalatom szerint, ha pl 
visszahajtva
egy gemkapoccsal ujbol lezarjuk. Az otthoni papirba csomagoltakat is
a legjobb rogton nylonzacskokba rakni es igy kicsit kevesbe zoldulnek
egy nap utan. A szav ido lejarta elott ezekbol is lehet lefagyasztani, ha 
nagyon nem fogynak eppen akkor ill pizzat kell sutni.
A kenomajas kivetelevel persze. Ebbol viszont nagyon finom majgaluskat
lehet elore is kesziteni, sos vizben kifozni, lehuteni es lefagyasztani.
Alkalomadtan csak elo kell venni es a megfelelo levesbe beletenni.

>A zoldsegekkel van a legkevesebb problemam, az also dobozokban viszonylag
>jol elallnak, de neha-neha elokerul egy-ket 'aszalt' repa :-) az aljarol.
Ezek sem remenytelenek - megtisztitani, darabolni vagy szeletelni + 
zacsko,
aztan szinten a fagyaszto. Visszanyerik a nedvessegtartalmukat 
garantaltan es 
barmikor elovehetoek. Azonmod fagyosan kell ezeket az etelekhez hasznalni
es ezzel a vizmennyiseget eleve csokkenteni.

>A multkor valahol azt hallottam, hogy a paradicsomot egyaltalan nem szabad
>betenni a hutobe, mert elveszti az aromajat, megpeneszedhet, stb.
A paradicsomot egy zacskoban nyugodtan beteheted a hutobe, de csak par 
napi
adagot. Inkabb vegyel gyakrabban kevesebbet, mert max egy hetet bir ki a 
legkemenyebb is.
 
>De szobahomersekleten meg megfonnyad....
Igy van, ezert jobb megis a hutoben tartani.

Mara ennyi, udv: Edit
+ - sajtsalata+guacamole+Padlizsankrem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tovabb Hajnitol:

SAJTSALATA

Az egyik kedvenc salatam a sajsalata:
Ket nagy fej burgonyat hejaban megfozok. Forron 
megtisztitom es apro kockakra vagva (meg mindig forron) 
hagymas/ecetes vizbe teszem es hagyom kihulni. Kozben 
megtisztitok 2 csomag retket, 2 almat, 1 kisebb zellert, 2 
sargarepat, 1 fej voroshagymat es az egeszet vekony 
karikakra vagom. Kb. 4 deci tejfolt, egy fel pohar szaraz 
feher bort, egy evokanal majonezt es egy evokanal mustart 
fuszerekkel (so, bors, stb. tetszes szerint) simara 
keverek. A szeletelt zoldseget es a leszu"rt burgonyat 
osszekavarom 10 dkg reszelt (trapista) sajttal es leontom a 
martassal. Talalas elott hutoszekrenyben hagyom kb. 2..3 
orat, hogy az izek jol osszeerjenek.


A mexikoi kajak elmaradhatatlan tartozeka (a bab mellett) a
GUACAMOLE:

2 kozepes nagysagu erett avokado, 
1 evokanal citromle, 
2 kozepes paradicsom (hej nelkul), 
1 bogre hagyma aprora vagva, 
so

Ezeket mind rakd a turmixba, teljesen kremszerunek kell 
lennie. Ennek is tobb variacioja van, ez egy a sok kozul.


PADLIZSANKREM

Nyilt langon, tobbszor forgatva, alaposan atsutunk 3-4 
kozepes meretu (ket ferfiokol nagysagu) padlizsant. (kb. 20 
perc) A puhara sult padlizsanokat meg forron, vizbe 
martogatott kessel megtakaritjuk a hejuktol, majd egy 
ferdere billentett vagodeszkara teve hagyjuk oket kihulni, 
a levuket lecsorogni.

[MEGJEGYZESEK: (1) Ez az muvelet egyreszt elegge fustos, 
masreszt elegge unalmas. A sza'ra'tol fogva logatni egy 
forro padlizsant es kozben egy vizbe martogatott 
kessel "borotvalni" nem igazan okoz nekem oromet. Es kozben 
azon (is) kell faradoznom, hogy az elszensedett hej ne 
maradjon rajta. De hat mit meg nem tesz az ember egy joizu 
kajaert -- foleg akkor, ha fozni is szeret! (2) Probaltuk a 
padlizsant a sutoben sutni: nekunk egyaltalan nem izlett! 
(3) En szivesebben "borotvalom" mintsem kanalal kaparjam a 
padlizsanokat -- de ez izles dolga.]

A kihult padlizsanokat aprora vagjuk majd simara kavarjuk 
egy kis fej (tojas nagysagu) reszelt hagymaval, egy 
evokalnal citromlevel es egy fel deci izletes 
salataolajjal. Izles szerint sozzuk. Ez az alapmassza: meg 
egy deci olaj hozzaadasaval es jegbe hutve fogyasztahto. 
Nagyon izletes es mutatos csemege ha friss, zamatos 
paradicsomokat toltunk meg vele!

Az alap tovabb varialhato: majonezzel kavarva is nagyon 
finom. A majonezes valtozat egy csesze parolt csiperkevel 
vegyitve egyik kedvencem.

Byte,
Krisztina

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS