Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 369
Copyright (C) HIX
1999-11-14
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #368 (mind)  8 sor     (cikkei)
2 Meg egy torok recept (mind)  42 sor     (cikkei)
3 Re:Vegi etelek es Polenta (mind)  60 sor     (cikkei)
4 Sziberiai halaszle (mind)  41 sor     (cikkei)
5 Level Latinivics Laszlonak. (mind)  79 sor     (cikkei)
6 Hagyma karikak, csirke szarnyak. (mind)  89 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #368 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Latinovits Laszlo ! Tudom ez mar nem a "KONYHA" temakorhoz
tartozna de itt indult,ugy hogy  hozzaszeretnek tenni annyit a "mocskos
magyar" megjegyzeshez: abbol a nehany sorbol amit a Kis"ur" irt,
minden ketsegget kizaroan megallapithato hogy az "urnal" valami baj van...
ugy hogy kar  idot tolteni vele. En is alatbarat vagok, aranylag eleg sokba
kerul a 4 cicam es a kutyusom etetese es karbantartasa...
en sem hagyok az utcan egy szenvedo alatot de azert egy  jo magyar
disznovagasra szivesen atugranek  ha valaki meghivna  :-)   Udv. ABIS
+ - Meg egy torok recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Zsoka!

>Orulok, hogy ujra jelentkeztel, legyszives kuldjel meg torok
etelrecepteket!
>Remelem nem esik nehezedre. :-)


Na, most lebuktam, hogy meg olvasom a listat! ;-)
Keresednek nem lehet ellenallni ;-) ugyhogy ime:

SULT TOJAS  (eloetel)
Hozzavalok:
4 nagy erett paradicsom
4 kiskanal vaj
4 tojas
4 evokanal reszelt sajt
4 kiskanal vagott petrezselyem
so es bors izles szerint

A sutot melegitsuk elo 200 C-ra. Vagjuk le a paradicsom tetejet, de ne
dobjuk ki, mert majd "fedo"-kent fog szolgalni. Vajjuk ki a paradicsomot,
es dobjuk ki a belsejet. Helyezzunk 1-1 kiskanalnyi vajat mindegyik
paradicsomba, fedjuk le a "tetejevel", es sussuk 15 percig a sutoben.
A sutobol kiveve vegyuk le a paradicsomok "tetejet", es ussunk
bele egy-egy tojast mindegyik paradicsomba. Mindegyik tojas tetejere
szorjunk 1-1 kiskanalnyi sajtot, petrezselymet, es egy kis sot, borsot.
Tegyuk vissza a paradicsomok "tetejet", es meg 10 percig sussuk a
sutoben, vagy amig a tojasok meg nem sultek. Talaljuk azonnal.

Ezt meg nem probaltam ki, csak a szakacskonyvembol irtam ki,
de nagyon jol hangzik, ugyhogy holnap azt hiszem, hogy
meglepem vele a paromat... ;-)

Udvozlettel,

Agi ;-)


__________________________________________
NetZero - Defenders of the Free World
Get your FREE Internet Access and Email at
http://www.netzero.net/download/index.html
+ - Re:Vegi etelek es Polenta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhatundereim!
Nagyon koszonom a vegetarius recepteket, es gondolom nem csak en. ;-)
Emilianak es Pista ba'-nak.

Szia Emilia!
>Felado :  [International]
>Temakor: Re: Vegi etelek ( 150 sor )
>Mediterran zoldseg rozmaringos krumplival

Mar a cimetol is vidamabb az ember ember a kodos-esos novemberben. :-)))
Na ezt is biztosan meg fogom csinalni!
>Eddig az eredeti recept, most jonnek a valtozatok :-)
Meg a valtozatait is megkostoljuk!
>Gombas spagetti
>500 g gomba, sampion vagy nna, hogy is hivjak, az a vilagos drapp,
>szeles kerek levelu amit alig kell pucolni (Austernpilze), egyedul vagy
>fele-fele keverve
Emilia, lehet hogy a laskagombara gondolsz? No mindjart megnezem a
Halasz Elod nagyszotarban. Ime:
die Auster (zoo.)=osztriga
der Austernpilz (bot.)=laskagomba
No lam a nemeteket az osztrigara emlekezteti a gomba? :-))
>Rakott koles spenottal (mar ha a Halasznak igaza van, arrol az apro,
>kerek feher gabonafelerol van szo, amibol lisztet is keszitenek,
>"Hirse")
Legjobb  tudomasom szerint meg eddig soha nem kostoltam meg a
kolest, de elobb utobb, ami kesik nem mulik, ilyen erdekes variacioban.
>vagy az olasz modra keszitett varganyas rizotto, ami igaz hogy kicsit
>faradsagos, de bizony finom. Ezeket, ha keritek, majd kulon, nehogy
Persze kuldjed el, hiszen vannak a listan igazi vegetariusok is!

Kedves Pista ba'!
>Felado :  [Canada]
>Temakor: Puliszka, jobb korokben Polenta neven ismeretes. ( 86 sor )
Nagy elvezettel olvastam leirasaid a puliszkarol/polentarol, igazan erdekes,
hogy ujra _divatba jonnek_ ezek a regi nepi etelek.
Az aposom ohajara keszitettem anno, mert aposom Huszton szuletett,
es onnan jottek at Budapestre. Neki voltak ilyen nosztalgikus kivansagai.
>Elkeszitese igen egyszeru, nem feltetlenul kell a tuzhely mellett allni es
>folyvast keverni. Ez egy modja, de talan tul "munkas"-nak hat.

Nos en csak arra a kb 20-30 percre emlekszem, amikor folyton kellett
keverni az anyagot, hogy megfojon. Nagyon regota nem csinaltam.
>2 1/2 deci kukorica dara (nem liszt es nem kasa, olyan orlemeny mint a
griz)
Hat nem is tudom van e ilyesmi is, mert en csak kukoricaliszttel talalkoztam
eddig a boltokban.
>Ha szebben akarod felszolgalni akkor probald meg ezt.
>6-8 sima oldalu konzerves dobozrol vagd le az aljat. (papir cimket leveve)
>Helyezd a kannakat egy sutolapra,( foliaval vond be) es a forro puliszkat
>kanalazd bele a kannakba. Mikor kihult tarthatod a hutobe mindenestol es
>hasznalathoz, ovatosan kitolod a henger alaku masszat es szeleteled.
Nos ez mar igazan lenyugozo, teljesen egyszeru es megis ragyogo otlet.
>Csak a fantaziad a hatara, hogy mennyi fele keppen lehet felszolgalni.
Hat talan ennyi inspiraciora csak nem lesz gond a fantaziammal.
>Minden jot, jo etvagyat. ELJEN A PULISZKA!
>Pista ba'
Egyet lehet veled erteni, eljen (velunk egyutt) a puliszka! :-))))

Meg egyszer sok koszonet a receptekert! Jeszenszky Zsoka
+ - Sziberiai halaszle (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

Epp most olvasom Csak Elemer "Jenyiszej-orszag" cimu
utikonyvet. Van benne egy jo kis halaszle recept.

****** Idezet ********

Uj hazigazdammal politizalunk egyet, de aztan orajara nez
es igazi realpolitikuskent inkabb az ebeddel kezd torodni. 
A gyomrom is a realitasok tiszteloje, igyekszem meggyorsitani
ezt a muveletet, a ezt nem banom meg azert sem, mert 
kozben ellesem egy "igazi" jenyiszeji halaszle keszitesi modjat.
A fozes burgonyaval kezdodik: az aprora vagott krumpli hagyma
es so kisereteben tetetik a vizbe, s csak miutan megfott, akkor
koveti a hal. Ez utobbibol - igy mondtak - legalabb otfelet
celszeru felhasznalni attol fuggoen, mi akadt a haloba.
Mi folyami sugert, szorogat, pert, karaszt es csukat vagtunk a
konderba, azaz dehogy vagtunk: csupan ketteszeltuk.
A karaszt kiveve, mert azt a jobb iz kedveert pikkelyestul
dobtuk a vizbe, s hogy a penzek ne valjanak le, nem vagtuk
fel. Egy tobb kilos nalim, azaz menyhal is fekudt a csonak
aljaban, de utitarsaim rosszalloan neztek ram, amikor azt is
fel akartam szeletelni:
- Nem igazi hal ez! - dorgalt meg a kapitany, talan mert a
pikkelytelen, nagyfeju allatnak valoban nincsen hal formaja.
A maja viszont fontos szerepet kapott a halle izesiteseben:
a tobbi hal ikrajaval egyutt villaval szetnyomkodtak es talalas
elott kevertek bele a zubogo levesbe. Elobb a vizbe 
termeszetesen baberlevel, kapor es nehany szem bors kerult,
paprika azonban egy szemernyi sem.
- Ebbol a keszletbol en jobbat foznek - gondoltam magamban,
de amint a kabinban lekucorodtam a plehtanyerral es
megkostoltam a levet, nemileg modositottam allaspontomon.
A paprika es a csiposseg ugyan hianyzott, de a maksza, azaz
az ikra-maj keverek megtette a magaet, es hatalmasat ebedeltem
a Kurejka folyo vizen.

********** Idezet vege ************* 

KASI

+ - Level Latinivics Laszlonak. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Latinovics Laszlonak.

Kedves Baratom.

Talan tiz napja, hogy felfedeztem a Konyha oldalait, es orommel lattam, hogy
azonos erdeklodesu emberek, kulturalt stilusban, barati hangnemet hasznalva
cserelik otleteiket, tapasztalataikat. Orultem, mert tobszori unszolasnak
engedve, ismetelten probalkoztam aktiv resze lenni az otthoni eletnek es
batorkodtam hozza szolni kulombozo temakhoz (nem topikhoz ?!) Minek az
eredmenyekent nem egyszer kocsmai stilusban, az emberi anatomia szamomra
ismeretlen, ujszeru, magyar meghatarozasaival - mit, hova, milyen modon
stb. - utasitottak szeretett honfitarsaim visszavonulasra. Egy, minden
alkallomra esedekes "Menj, maradj ott ahol vagy, kinek kellessz!" visszatero
felkialtassal fejezve be a sertegetest.
Ezek utan ertheto az oromom, hogy itt a Konya oldalain "otthon" erzem megam.
Minden nap, a tenni-valo jo erzesevel ulok le, hogy lassam, kinek hogy tudok
a segitsegere lenni es egyben, megvallom a sajat "nelkulozhetetlensegemet"
unnepelni. Hetvenevesen, nyugallomanyban ez egy fontos erzes. Ezt el kellett
mondanom, hogy a hozzaszolasomnak ertelme legyen a "disznotoros vitaban"
Megertem a bantodasodat es a felhaborodast Kis Ur levelet illetoen.
Megbocsajthatatlan stilusa es szohasznalata jo magamat is sert.
De... Es itt a lenyeg.
Nem Hollandiaban tanulta Kis ur ezt a modort, az INDEX es az INTERNETTO
oldalain mindennapos jelenseg, mondhatnam, hogy szinte elofeltetele a lelkes
hozzaszolasoknak.

Kedves Laszlo en csak attol tartok, a befejezo mondatodbol itelve, ."On
maradjon csak Hollandiaban." felhaborodasod nem lett volna ilyen, ha Kis Ur
otthon elo honfitarsunk lenne. Ez az ismeros, engem zavaro kitetel.
Mindenben igazad van, ezt az egyet kiveve.

Kozel negyven even keresztul hallottam ezt a kitetelt a HIVATALTOL, ismert
es inmeretlen honfitarsaimtol. Kirekesztve, elutasitva addig mig
lemondassal, megnyugvassal-sajnalattal vettem tudomasul, amig elek mar nekem
itt az "otthon". Hidd el nem konnyu. Negyvenket ev alatt Kanadaban, sem
szomszedom, sem munkatarsam, sem hivatal, sem hivatalnok engem nem bantott,
sertett vagy kihasznalt... kiveve egy jonehany magyar testvert es baratot.
Azt hiszem erted.

Roviden raterve a vita eredendoere, "A Disznotor" amit kozze tettel
mindanyiunk szorakoztatasara. Azt hiszem nem vagyok egyedul, ha
izlestelennek es humortalannak tartom a "muvet" akar honnan is ered. Banto,
lekezelo stilusa, hamis nepieskedo "tajszolasa" valami urbanus firkasz
tollara wall. Szerintem hiba volt itt publikalni.

Mindamellett , hogy magam is az allatbaratok kozze tartozom, - megvallom
neked tobb konnyet ejtettem allatorvosok rendeloeben, mint rokonok temetesen
mikor idorol idore azt a veges hatarozatot kell hozni, hogy megvalljak oreg
pajtasaimtol, - es megsem a diszno tragikus sorsa sertett, mint Kis Urat,
hanem a "reszeg paraszt", a "zabalas" a "kapcarongyos kaposzta". Igazabol,
Lacikam, ez neked humor?

A Disznotoros Unneples mint tradicio az Aratasi, Szuretelesi unneplesek
soraba tartozik. Unnepelni, a "betakaritast", a megnyugtato tudatot hogy
VAN. Nem lesz ehezes, mar ahol volt mit unnepelni. Humor?

Az Edesapam nepszeru boller volt Kovacshazan, gyerek korom teli estei teli
vannak disznotoros tortenetek emlekeivel. Az elszabadult 150-200 kilos
mangalica nem volt nevetni valo, gyakran jart Apam komoly serulesevel.
A hajnaltol vakulasig valo hajra jellemezte a diszno oles napjat, hogy
minden keszen legyen mire leszall az est... es igen. A reszeg hazigazda,
goromba asszonyvero, mellveregeto, "kivagyoken" jolismert alakja a magyar,
es minden mas fajta tarsadalmanak... Emlekszem tortenetekre, hany tor
vegzodott verekedesben reszeg baratok es rokonok kozott. Targikus
jelenseg... es nem humoros.

Vannak hagyomanyok amiket jobb eltemetni, elfelejteni. A magyar folklor tele
van veluk... ... A kiteritet veres lepedo  a naszejszaka utan, a kut
melletti vodros "locsolkodas", az "asszony verve jo" kultusza, enyem a
gyerek ugy verem ahogy akarom... hadd ne soroljam.

Kar, hogy a Konyha "idilikus" hangulata lett megzavarva. Gondolom nem vagyok
egyedul, de meg ha ugy is lenne, - szot kellett emeljek vedelmedben es
megrovasodban. Bocsass meg.

Barati Tisztelettel,
Pista Ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***
+ - Hagyma karikak, csirke szarnyak. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Ket erdeklodonek igyekszem valaszolni.
1./ Hagyma karikak.

Igazabol nagyon egyszeru a "bunda" elokeszitese. (vendegloi 2 gallonos
receptbol szamolom vissza)

2 tojas
2 1/2 deci liszt
2 1/2 deci tej
2 ek olaj

Gyors habverovel simara kevered. Legyen kisse surubb mint a palacsinta
teszta. Tedd a hutobe egy fel orara mielott hasznalod.

Feher spanyol vagy lila hagyma a legjobb. Oklomnyi nagysagu legyen.
Szeleteld egy centis karikakra es alaposan "mefurdetve" a tesztaban, hagyd
lecsurogni es forro olajban mind a ket oldalat arany barnara susd. Az olaj
kell hogy 2-3 centi mely legyen, a karikak ne ulljenek a serpenyo feneken.
Az olaj homerseglete 375 F 185-190 C (ha jol emlekszem)
Kulonben ezt a tesztat hasznaltuk minden mas "bundas" keszitmenyhez,
padlizsan, karfiol, es szalkatlan hal szeletekhez is ( a hires angol fish &
chips) cod (to:kehal) halibut (orias laposhal ?!). Egy megjegyzes viszont
szukseges itt. MacDonald, Burger King es minden amerikai/canadai restaurant
a suteshez (deep fry) egy specialisan erre a celra gyartott zsiradekot
hasznal. Noveny es allati eredetu, kemiai anyaggal kezelt anyag ami az eges
napos 375 fokos hofokot tartja annelkul hogy fustolne/egne. A dolgok maskent
sulnek benne mint a kozonseges olajban. Nem jobb, de latasra attractivabb.
Szoval ez a teszta... de. Ha igazan jot akarsz itt van egy privat recept.

4 tojas
3 1/2 deci liszt
2 1/2 deci tej
1 deci allott so:r... ja, pia.
3 ek olaj
1/2 kaves kanal so

A surusegen tobb/kevesebb sor hozza adasaval valtoztass.
Ha kihagyod a sot es helyette 1 deci cukrot, kis vanilia kivonatot, egy
citrom hejjat reszelve hozza adod a legjobb, mit a legjobb? Fantasztikus
palacsinta tesztat kapsz. Legyen higabb mint a  bunda teszta. Ebben sutom az
alma szeleteket, hosszaban vagott banant etc. is.

                                                    ********************

Csirke szarnyak.
 Na ez aztan problema.
Ide jobban vonatkozik az "ahany haz..." mondasa mint bar mihez.
Ha Floridaban etted akkor van egy jo lehetosege, hogy az izesitese vagy
CREOL/CAJUN. Mig Texas, New Mexico etc. TAX-MAX, California es az
eszaki/nyugati allamok inkabb Mexicoi izesitest kedvelnek. Ugyszinten
Kanada.

Ez a recept egy "generic" alap, fuszerezeset minden szakacs a maga izlese
szerint valtoztatja, kiveve a szigoruan kontrolalt "franchised" uzletek. Ott
a kozpont altal kiadott receptet szigoruan kovetni kell.

Hozzavalok:
1-2 kg csirke szarny. A vegeit, kormeit lecsipve es a ket fele vagva.
11/2 deci olaj
2 deci soya szosz
2 ek barna cukor, behelyettesitheto cukor es melaszal is.
3-4 gerezd foghagyma finomra zuzva
1 tk gyomber
1 tk mustar por

A szarnyakat 24 oraig, hutoben pacold ebben a folyadekban, idonken
megforgatva.
Masnap ebben a folyadekban fozd 10 percig. Utanna lecsurgatva rolla a pac
let, rakd suto lapra, foliara es mersekelt sutoben susd mig at nem sul.
Idonkent fogasd meg.

Creol/Cajun fuszer keverek.

2 1/2 resz piros paprika
2 resz so
2 resz fokhagyma por
1 resz orolt fekete bors (finomra)
1 resz cayanne por
1 resz hagyma por
1 resz oregano (finomra morzsolva)
1 resz thyme (kakukfu)
Ha csiposebbre akarod emeld a cayanne mennyiseget a piros paprika rovasara,
vagy hasznalj eros magyar paprikat. de a cayanne akkor is kell az ize miatt.

Ebbol adj a pachoz egy evo kanallal.
Jo etvagyat.
Pista Ba'

***Visit my Homepage: www.homestead.com/stevenkas***

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS