Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 339
Copyright (C) HIX
1999-10-15
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Meg mindig a borokrol + es masfelekrol (mind)  88 sor     (cikkei)
2 bor (mind)  51 sor     (cikkei)
3 slotta, borok, hangyakoret! (mind)  71 sor     (cikkei)
4 Praktikak, sajtszeleteles, befozo tolcser (mind)  40 sor     (cikkei)
5 Re: receptek a neten (mind)  12 sor     (cikkei)
6 Receptek a Net-en (mind)  9 sor     (cikkei)
7 Misi, Kasi (mind)  29 sor     (cikkei)
8 Re: indiai fuszer (mind)  32 sor     (cikkei)
9 Sziasztok! (mind)  14 sor     (cikkei)

+ - Meg mindig a borokrol + es masfelekrol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Edit!
Kosz a figyelmeztetest, minden mas vagyad is teljesuljon ilyen gyorsan!
A cernameteltel kapocslatban igazad van, legközelebb vastagabbra vágom,
elmenyteljesebb a fogyasztasa.

> sajtokhoz, de mindenkeppen az edes desszertek elott. /Az aszu
> altalaban fanyar bor, a Szamorodnival szemben./A kozben
Nos, szerintem még a szamorodnira sem mondhato, hogy fanyar bor, az 
aszu pedig talán a legédesebb nemes borfajta, vagyis desszertbor.

> Az esetleges 7 puttonyos mar olyan nagy kincs, hogy nyugodtan
> ontheted pici talpaspoharakba aperitifnek, miutan mar tenyleg eros.

A harom puttonyos is pici talpas poharba valo.
Minden olyan ital alkalmas aperitifnek amely nem tul edes, vagy nem 
tul magas alkoholtartalmu. A jo aperitif etvagyfokozo, es nem 
befolyasolja izerzekelesunket. Klasszikusnak szamit a Martini.

> >Pethes leves nevu szinten nagyon finom, tartalmas levest.  
> >Ismeri esetleg valaki???
> Nem etteremben ettem, de gyakran fozok ilyet, mert valoban finom.
> Maganban kuldjem vagy varjunk meg hatha masokat is erdekel? 

Persze, hogy erdekel masokat is. Vagy azt akarod, hogy "" 
es masok is keressek a neten? :)))

> Felado :  [International]
> Temakor: bazsalikomos csirke ( 26 sor )

> A recept, sajnos nem teljes, mert a Schalotten-t kellett volna meg tenni a
>  szaf
> tba, de sajnos az nem volt benne a szotarban...

Mogyorohagyma hianyzik a szaftbol- ha egyaltalan hianyzik.

Milyen etelekhez milyen bort kinaljunk?
Az aperitifrol par sorral feljebb mar irtam, csak annyit teszek hozza, 
hogy kinalhatunk feherbort es pezsgot is.

Levesekhez: Valtoznak az idok. Emlekszem meg, hogy gyerekkoromban ha a
leves utan inni akartam akkor nagyanyam mindig azt mondta, hogy minek 
"pityizalok". A leveshez adjuk ugyanazt a bort amit elotte adtunk, ha 
elotte nem bort kinaltunk, akkor azt adhatjuk most.
Halakhoz: az igazán halakhoz illo bor szaraz, altalaban nem tul 
alkoholgazdag.
Szarnyasokhoz: feher husu haziszarnyashoz feher szaraz, esetleg felszaraz
feherbort. Egyszeruen keszitetthez egyszerubb bort, bonyolultabb, 
rafinaltabb keszitesi modok eseten osszetett zamatu, gazdag bort.
Chardonnay, tramini, szurkebarat, sauvignon blanc, de magyaros paprikas
etelhez roze, vagy sillerbor az idealis partner.
Vadszarnyasok, voros husu hazi szarnyasok, a kacsa a liba melle testesebb
vorosbort adhatunk, kekfrankost, kekoportot, esetleg bikavert.
Borjuhusokhoz: a szarnyasokhoz hasonloan kinaljunk.
Barany- vagyuruhusok: elkeszitesi modtol fuggoen markansabb feherborok is 
szoba johetnek, mint pl. a furmint, de adhatunk vöröset is, kekoportot,
kekfrankost, bikavert stb.
Serteshusokhoz: az etel elkeszitese a mervado. Naturszelethez feherboerok, 
pl. sauvignon blanc, zoldveltini, chardonnay, furmint.
Tejfolos, paprikas etelekhez roze, vagy siller. Kaposztas etelek kiseroje
lehet gyenge, lagy voros, pl. kadarka, vagy zweigelt.
Marhahusokhoz: a foszabaly itt a komolyabb, testesebb vorosbor.
Ha zoldseges, konnyebb martassal keszult parolt becsinaltfelekrol van szo,
komoly szaraz furmintot, vagy fuszeres szaraz traminit kinaljunk.
A vorosborok kozul itt mar szinre lepnek a cabernet fajtak, a merlot, a 
bikaver, a pinot noir.
A belszinfelekhez, steakekhez valasztando bor fontos meghatarozoja az 
atsutes merteke. Minel kevesbe atsutott a hus, annal jobban kivanja a 
testeseb bort.
Vadhusokhoz: a husok alapize eleve gazdagabb, az elkeszites is rendszerint 
fuszeresebb. A szarvas-, oz-, vaddisznohus a legeroteljesebb testes, 
barsonyos, fuszeres vorosborokat kivanja.
Deesszertekhez: ide illenek igazan az edeskes, illatos borok. Ide 
tartoznak a termeszetes edessegu borok, mint a tokaji szamorodni es aszu, 
valamint az egyeb  kesoi szuretelesu , toppedt szolobol keszult, s ezert 
magas cukortartalmu borok.

Hat en ezt szepen kineztem az "Unnepi menuk"-bol. De van egy kis 
hianyerzetem, mert arrol egy szo sem esett benne, hogy ha valaki erdelyi 
szalonnat eszik feher kenyerrel es voroshagymaval, akkor mit kell inni
hozza? Elotte szilvapalinkat, vagy vilmoskortet, de utanna...?

Jo etvagyat mindenkinek es egeszsegetekre!

Van valaki a Listan Esztergom, Dorog, Tat környekerol?
Ha igen, privatba kerek jelentkezest.
                                     Misi
+ - bor (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szevasztok!

A magam részéről legalább annyira vagyok a főzés szerelmese, mint a boroké,
mégis örülök, hogy Kasi jóvoltából egyre több érdemi hozzászólást olvas6ok
bor témában a listán.

 Megkockáztatom, hogy izgalmasabbakat, mint a Borvirág szakosodott listáján.

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: bor ( 61 sor )
> Egerben Gal Tibor a csucs, az o Egri bikavere zsenialis.
> Eger legjobb evjarata az utobbi tiz evben az 1997-es volt.
Nekem van egy-két palack ´96-os és ´97-es Thummerer bikavérem ami nekem
nagyon ízlik, csak kivételes esetekre bontok belöle.

Igen.
Ha még egy nevet mondtam volna, akkor ő lett volna a következő.
nem véletlen, hogy mindketten megkapták már "az év borásza" kitüntetést,
amit ugye akárkinek nem adnak oda.

Thümmerernek főleg a fehér borait volt alkalmam élvezni, ezeket lehet kapni
a nagyáruházakban is.

A Pók Polónyi pincészetet is említette valaki, ők is fenomenális borokat
forgalmaznak.
Vincze Béla is kiváló termelő, neki a cabernet sauvignonját emeli ki a
Borkalauz.
Sajnos eddig még nem volt alkalmam megkóstolni.

S még egy a borokról:
." Eleg
nehez dolog donteni, hogy eppen melyiket igyuk - szoval ebben nincs
"borigazsag", csak izlesek es pofonok. - írja többek között Edit.

Ez nem teljesen van így.
Nem véletlen, hogy egyes bortermelőket mindenki elismer, s hogy létezik
borkóstoló és borajánló (Sommelier) szakma.

Villány mellett szól egyébként, hogy a legnagyobb nevek között arányban
kiemelkednek az idevalósiak.
De kóstolja meg akárki a Tiffán féle 96-os Jammertal cuveé-t  vagy a VYLYAN
Montenuovo cuveé-jét, s azt hiszem meg fogja érteni rajongásomat a villányi
nehéz vörösborok iránt.

De mondhatnám azt is, hogy Jekl Béla Pinot noirjához hasonló remek
gyümölcsösséget még nem tapasztaltam másnál.
( A borkalauz a 95-öst ajánlja, én sajnos csak a 96-osból ittam, de az is
felejthetetlen volt.)

Üdv
Zsolt
+ - slotta, borok, hangyakoret! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Konyhasok!

Szia Tibor!
>Felado :  [International]
>Temakor: bazsalikomos csirke ( 26 sor )
>A recept, sajnos nem teljes, mert a Schalotten-t kellett volna meg tenni a
>szaftba, de sajnos az nem volt benne a szotarban...

Megtalaltam a szotarban (gondolom azonos a kicsi gyongyhagymaval), nyilvan a
nemet nyelvteruleten elok kijavitanak, ha nem jo :)

Die Schalotte= mogyorohagyma, salotta (allium ascalonicum).
A Foldkozitenger mellekerol szarmazik, evelo noveny. Sarj- vagy fiokhagymait
csemegenek, salatanak, savanyitva konzervnek kedvelik. Hamar fejlodik,
nalunk csak ritkan termesztik hazikertekben. :(
**
>E-mail :  [Hungary]
>Temakor: (Egri) Bikaver borok minositese (1997) ( 127 sor )
Koszonet Attila a tajekoztatorol.
**
A borokrol :
Reszemrol, nagyon ritkan iszom Egri Bikavert, csak, ha egeszen biztos
lehetek a minosegben (lasd pl.1997), mert nagyon sok rossz tapasztalatom
volt egy idoben, de nagyon szivesen iszom Soproni kekfrankost, vagy villanyi
Oportot (stb, stb).
Nos nem vagyok szakember ebben a temaban, de azert eleg sokat tapasztaltam
bortermelo ismeroseink kozott. Sajnos kihaloban vannak :((. Feltetlenul
egyetertek azokkal, akik szerint nem mindegy(!!) ki termelte a szo"lo"t,
hogyan kezelte a bort. Egy ilyen pince latogatas mindig maradando elmeny
volt. Kezdve avval a regi szokassal, hogy az elso kortyot foldre lottyinti a
gazda, majd az elbucsuzaskor az un. Szent Janos aldasa pohar, hogy epsegben
hazaerjen a tarsasag. :))

Azt nyilvanvaloan nem lehet figyelmen kivul hagyni, hogy fontos szempont a
bor minosegenel, milyen volt az idojaras, persze az sem mindegy, hogy milyen
talajon termett (pl a vulkani eredetu talaj, egeszen speci aromat ad, ezert
iszom szivesen balaton felvideki, somloi, tokaji borokat), vagy nem mindegy
mennyi idos a bor.
Osszefoglalva a boroknal lenyeges a szinuk, a termohelyuk, a koruk es a
cukortartalmuk. Ennek megfeleloen lehet fogyasztani kulonbozo etelekhez.
Vagy aperitiffnek pl. a tokaji aszut, ami lehet 3, vagy 5 puttonyos, de _7
puttonyosrol meg nem hallottam_ , ezert meg soha nem is ittam.

Van valahol egy konyvem, ahol reszletesen leirja a szerzo, milyen fajta
borokat ajanlhatunk levestol kezdve a sajtokig, ill. desszertekig
kise'ro"italnak, ha esetleg erdekel valakit megkeresem es leirom. Egeszen
konkret magyar borokat sorol fel kulonbozo etelekkel osszhangban.

Sajnos most nem leszek a het vegen, de vasarnap delutan mar vagyok es
megkeresem az  italok konyvet, ha keritek.

****
> Felado :  [Sweden]
> Temakor: Egy orult es harom tenyleg jo koret ( 64 sor )
Edit!
Nagyon harsany mosolyt valtottal ki bennem a hangyakorettel:)))))))

>"A kinai tudosok szerint napi egy tal ropogos hangya elfogyasztasa
>utan".... nem kell orvoshoz jarni, a betegek meggyogyulnak, a
Kis ido mulva, mar nem csak en rohogtem!!
Jol kezdodott a napom, aranyos volt a vicced is. Koszi!
Ba'r, ha belegondolunk abba, hogy Keresztelo Szt Janos is sa'ska'n es erdei
mezen elt. Nyilvan nagyon sok letfontossagu anyagot tartalmaznak a rovarok,
de..............


Cintia!
Sok koszonet a sajat gyujtesu receptjeidert. Nem veletlen, hogy a Francia
Konyha vilaghiru! :) A fustolt lazacos guiche megbabonazott. :))

Pompas eteleket mindenkinek sziasztok : Jeszenszky Zsoka
+ - Praktikak, sajtszeleteles, befozo tolcser (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!


Rumcajsz irta meg egy regi szamban (333) ugyes praktikait.

Koszi, a csoki reszeles nem jutott volna eszembe a zoldseg tisztitoval,
klassz! Hasznalni fogom!!!!

Halabol en is megosztok veletek egy sajat otletet: a sajt szeletelesrol 

Nos a szeletelt es elore csomagolt sajtok dragabbak is, meg nem is lehet
mindenhol kapni. Nem beszelve a muanyag csomagolok szerintem folosleges
kornyezetszennyezeserol.
En a sajtokat, kapaszkodjatok meg, uborka szeletelon szeletelem. Tobb fajtat
is arulnak, nekem is van 3. Ez ugy jott ossze, hogy hat a boltban az ember a
legkevesbe sem tudja eldonteni, melyiket fogja szeretni az uborkahoz, azok
meg csak gyulnek. De vegul is ez a szerencse a szerencsetlensegben, mert igy
a satjfajtahoz is lehet alkalmazkodni, melyiket melyiken a legjobb
szeletelni. (Eljenek a kacatok a haztartasban!)

Ha vannak nektek is ilyen otleteitek osszatok meg velem, vagy velunk, ha
mast is erdekel a konyhaban. Neha igazan aprosagok konnyitik meg az
eletunket!

Jut eszembe megegy! 

Befozesnel milyen kellemetlen, amikor a forro, labasban felfozott eltenni
valot kell uvegekbe szedni és az folyik minden fele! Kezunkre, uvegre, meg
melle!
Nos ennek megoldasara en elokaptam egy olyan muanyag kave tolcsert,
tudjatok, amibe papír filteren keresztul csopogtetik a forro vizet hogy
"kavet" nyerjenek a vegen. Ennek van egy szeles pereme is, ami jol
felfekszik a poharon, uvegen. ( ismetlem magam: Eljenek a kacatok a
haztartasban!) Hat ennek a perem alatti reszet vagtam en le, es igy lett egy
peremes tolcserem, amibe sokkal konnyebb merokanallal pontosan beleszedni a
forro eltenni valot, nem kell torolgetni utanna a forro uveget, es a kezem
sem csopogtetem le.


Udv mindenkinek           Yobi
+ - Re: receptek a neten (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt van me'g harom hely:

http://imi.szikk.u-szeged.hu/linkek/heti4.htm

http://www.magellan.net/kukker/160/161/

http://clmc.topnet.ro/kaja/receptek.html

Az utobbiban van a regi HIX-OTTHON recept gyujtemenye
http://www.geocities.com/Wellesley/2031/recept.html alatt.

Martha
+ - Receptek a Net-en (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Azt szeretnem tudni, hogy a neten hol lehet talalni recepteket.

Ha magyarul erdekel, itt van egy cim.  

http://listserv.externet.hu/lists/konyha/

(Angolul ezresevel akad.)

Martha
+ - Misi, Kasi (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zsuzsa irta:
>Misi, le a kalappal. Az etek is finom lehetett, de a leirasa lenyugozo.
>Remelem folyt.kov.!
Ehhez teljes szivvel en is hozzajarulok.  Egyszer elolvasom receptkent,
masodszor elolvasom irodalmi mukent, aztan vissza a recepthez es igy
felvaltva.

De azert Kasi munkalkodasai sem kutyak - a Bornemissza receptek, a sajat
muveszi alakitottsagai (ez valahogy nem stimmel, de amint Yobinak mar
elmagyaraztam, vannak szavak amik kipotyognak a szokincsembol).  Igazan
elvezet csak olvasni is, nem is beszelve a fozesrol es az elfogyasztasrol.

Zsoka irta
>Mindenek elott szeretnem meghajtani a fejem a hazanktol tavol elok elott,
>o"k ugyanis rengeteg gonddal kuzkodnek, hogy az o'hazai izeket
>visszaidezzek
En ezt koszonettel elfogadom.

Kasi irta
>Ne kerdezzetek,
>hogy kell hasznalni, tapasztalatom szerint legkesobb a masodik
>tanyernal valami "bekattan", es attol fogva megy a dolog
Tobb millio ev utan szegyenszemre meg most is en vagyok az egyetlen az
asztalnal aki kest villat ker a kinai vendegloben hogy megkimeljem
asztaltarsaimat a rajuk dobalt eteldaraboktol.  Gondolod hogy meg
bekattanhat?

Udv
Juli
+ - Re: indiai fuszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Konyhasok!

Jeszenszky Zsoka irta:
"Ha mar az egzotikusabb konyha szoba jott szeretnelek megkerdezni benneteket
arrol, hogy ismeritek-e az indiai konyha altal hasznalt lepkeszegmagot,
illetve asafoetidat, (ez utobbit hagyma helyett hasznaljak, allitolag
tokeletesen helyettesiti, de nincs kellemetlen utohatasa, valami gyanta fele
lehet), fogalmam sincs hol lehet beszerezni oket. Van ugyanis egy indiai
recepteket tartalmazo vegetarius szakacskonyvem, de ezekre a fuszerekre nem
tudtam mindeddig szert tenni. Nagyon halas lennek a segitsegert, mert ez a
kerdes mar tobb eve izgat."

Ilyen fuszereket legutobb a TESCO-ban lattam a keleti elelmiszerek kozott.
Van kesz garam masala is, ugyhogy nem kell fel orat csak ennek az
elkeszitesevel tolteni.
Az asafoetidaval csinjan banj! Olyan tomeny, hogy csak par forgacsot,
vagy porbol kis csipetet kell az etelbe rakni. Ha tul sokat teszel belole,
mar egyaltalan nem olyan az ize, mint a fokhagymanak.

Sok informaciot kaphatsz meg az indiai konyhat vezeto ettermekben is,
altalaban lelkesen segitenek. Egy pesti cimet is tudok:
Govinda etterem
1056 Budapest
Belgrad rkp. 18.

Tudtatok, hogy nehany indiai unnepen hagyomanyosan tobb, mint
100 fogast talalnak fol? Par ilyet mar vegigettem...
Meg most sem tudom eldonteni, hogy csodalatos elmeny
volt, vagy szornyu. 8-)))))))

KASI

+ - Sziasztok! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mar jo regen nem irtam, ugy el vagyok havazva, de azert lelkesen olvasom es
kinyomtatom a KONYHA-t.

Egy levesreceptet kuldok, ami fantasztikusan finom, nem tul bonyolult es a
vendegeknek is mindig izlik. Neve: indiai karfiolleves.
Egy fej karfiolt rozsakra kell szedni, vegetas vizben megfozni. Edenyben
margarinon vagy vajon hagymat uvegesre parolni, egy evokanal liszttel kicsit
megpiritani, majd kb. 2 dl tejszinnel es a karfiol fozolevebol 5 dl -el (de
tetszolegesen is lehet, ki mennyire higan szereti)  felonteni. Beletenni a
karfiol zomet, sot, curryt es feherborsot, majd osszeforralni. Makor kicsit
hult, osszeturmixolni es a kihagyott karfioldarabokat beletenni.
SZUPERFINOM!!!

Noemi

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS