Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 47
Copyright (C) HIX
1998-12-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Garam Masala es Curry (mind)  112 sor     (cikkei)
2 Pulyka (mind)  59 sor     (cikkei)
3 suti suto nelkul + panettone (mind)  71 sor     (cikkei)
4 RE: kemenyito (mind)  30 sor     (cikkei)
5 pulyka (mind)  15 sor     (cikkei)
6 pulykamell (mind)  24 sor     (cikkei)
7 Pulyka trukk (mind)  20 sor     (cikkei)
8 Re: *** HIX KONYHA *** #46 (mind)  15 sor     (cikkei)
9 Sutemeny sutes nelkul (mind)  24 sor     (cikkei)
10 Gulyas (mind)  17 sor     (cikkei)
11 Re: tojas feherje, "selery"; mit vigyek ajandekba? (mind)  12 sor     (cikkei)

+ - Garam Masala es Curry (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A Garam Masala egy fuszer keverek, amibol nincs ket egyforma.
Van aki ezt hivja currynek. (Bar letezik curry nevu fuszernoveny is).

Indiaban a curry elnevezes meg altalanosabb dolgokat takar.
Korulbelul olyan jelleggel, mint nalunk az, hogy porkolt.
A fo alapanyag lehet hus, zoldseg, sok minden. A porkol inkabb az
 elkeszites modjara utal. Ez pont igy van a curryvel is. A hozzavalok 
lehetnek nagyon kulonbozoek, de az elkeszites modja nagyjabol
megegyezik.
Meg kell piritani hagymat es sok (nagyon sok) fuszert, majd ra a hust
vagy zoldseget.
Kicsit tovabb piritjuk, vegul vizzel felontve keszre paroljuk. A vegen
persze lehet 
meg ezt azt hozzatenni. Minden ilyet currynek hivnak. Persze egy
bizonyos etelnek 
ettol meg lehet mas neve is. Ha pl. joghurtot raknak bele, akkor korma
lesz.
Egyebkent Calcuttaban pl. a csirke curry szinte teljesen megegyezik a
magyar 
csirkeporkolttel. Ezen azert nagyon meglepodtem.

Ime nehany recept, a fuszerek aranyat barhogy meg lehet valtoztatni,
izles szerint.

Gyula

Gomba es borso bhaji

25 dkg gomba, 25 dkg fejtett zoldborso, 2 hagyma, 2 cikkely
fokhagyma, 1 paradicsom, 3 kicsi hegyes eros zoldpaprika, 1
kaveskanal kurkuma, 1/2 kaveskanal Garam Masala fuszerkeverek,
 so, 1 evokanal olvasztott vaj (ghee)

Tisztitsuk meg a gombat. Alaposan mossuk meg, es aztan tiszta
konyharuhaval szarogassuk le. Vagjuk fel kockara. Vagjuk aprora
a hagymat, a fokhagymat, es hamozas utan a paradicsomot. Forro
vajban piritsuk meg a hagymat es a fokhagymat.  Tegyuk bele a
paradicsomot, es keverjuk ossze az edeny tartalmat alaposan.
Ezutan tegyuk hozza a kurkumat, a Garam Masala fuszerkevereket,
a zoldborsot es a gombat.  Vagjuk aprora a zoldpaprikat, es azt
is keverjuk hozza. Allandoan keverve sussuk az egeszet 5 percig.
Ontsunk ra 1 dl vizet, sozzuk meg, es nagyon alacsony hon fozzuk
fedo alatt puhara a zoldsegeket. A levet teljesen parologtassuk
el. Forro purival talaljuk.

Tandoori csirke 

2 csirke (aprolek nelkul), 5 hagyma, 10-12 cikkely zuzott
fokhagyma, 2 dkg gyomber, 2 kaveskanal orolt eros
pirospaprika, 1 kaveskanal kurkuma, 2 evekanal ecet, 1
kaveskanal Garam Masala fuszerkeverek, 1 dl
joghurt (curd), 1/2 dl tej vagy 1 evokanal tejszin, 2
Evokanal paradicsomszosz (friss), so, 2 evokanal olaj + olaj a
kisuteshez a disziteshez: 1 citrom, 2 paradicsom

Daraboljuk fel a csirket. Vagjunk 4 hagymat vekony karikakra.
Reszeljuk le a gyombert.  Abban az edenyben, amelyben a csirket
fozni fogjuk, keverjuk ossze a curd-ot, a tejet (vagy a
tejszint) a hagymaval, a fokhagymaval es a gyomberrel. Szorjuk
meg soval, paprikaval, kurkumaval, Garam Masala
fuszerkeverekkel, es tegyuk bele az ecetet is. A
csirkedarabokat villaval alaposan szurkaljuk meg, es surun
vagdossuk be a feluletuket 1--1 cm melyen egy eles kessel.
Forgassuk bele a csirkedarabokat az elobbi keverekbe, es
legalabb 30 percre tegyuk felre huvos helyre (a hutobe). Akar
egy egesz ejszakara is hagyhatjuk allni a keverekben. Ezutan
lefedve, magas hofokon, idonkent megkeverve fozzuk 20 percig.
Az utolso 5 percben vegyuk le a fedot. A husdarabokat szedjuk ki
tanyerra, oly modon, hogy a lecsurgrott let meg fel
lehessen hasznalni. A csirkedarabokat sussuk bo, forro
olajban pirosra. A lecsopogott fozolevet keverjuk el 2 kanal
olajjal es 2 kanal paradicsomszosszal, es forraljuk fel. A
diszitesre szant paradicsomot es citromot, valamint a maradek 1
hagymat vagjuk karikara.  Helyezzuk a husdarabokat egy tepsibe
vagy tuzallo talra. Ontsuk ra a szoszt.  Rendezzuk el a huson
gusztusosan a hagymat, a paradicsomot es a citromot.
Elomelegitett, kozepmeleg sutoben sussuk 15 percig. Rizs vagy
nan illik hozza.

Csirke korma 

1 kozepnagy csirke (aprolekkal egyutt), 1 db 4 cm-es gyomber, 6
hagyma, 8-12 cikkely zuzott fokhagyma, 5 kardamommag, 1, 5
kaveskanal komenymag, 6 szem bors, 2 baberlevel, 3 eros
pirospaprika, 1/4 kaveskanal orolt szerecsendio, 10 meghamozott
mandula, 7, 5 dkg (korulbelul 3 evokanal) suritett tej (khoya),
1/2 csokor petrezselyem zoldje, 2 dl joghurt (curd), so, 1
evokanal olvasztott vaj (ghee), 2 evokanal olaj


Daraljunk le 3 hagymat. A fozoedenyben piritsuk barnara a vajon.
Daraboljuk fel a csirket, es helyezzuk a piritott hagymara.
Tegyuk hozza a borsot, a pirospaprikat, a komenymagot, a
baberlevelet, a kardamommagot, a szerecsendiot. Reszeljuk le a
gyombert es azt is adjuk hozza. Sozzuk meg, es ontsunk ra az
etelre 3-4 evokanalnyi vizet. Nagyon alacsony hon, letakarva
fozzuk a csirket, a vizet allandoan aprankent potolva. Ekozben a
fokhagymat aztassuk 10 percre 1/2 dl forro vizbe es adjuk az
etelhez. Szeleteljuk fel a maradek 3 hagymat, sussuk az olajon
ropogosra, es alaposan nyomkodjuk szet. Daraljuk le a mandulat.
Vagjuk aprora a petrezselyemzoldjet (ha van, koriandert). Ha a
hus megpuhult, akkor keverjuk bele a joghurtot, a suritett
tejet, a maradek hagymat, valamint a mandulat. Alacsony hon
fozzuk nehany percig.  Majd talalas elott szorjuk meg zolddel.



-- 
Katona Gyula Y.
Ibaraki University, Faculty of Engineering, 12-1 Nakanarusawa 4 chome
Hitachi, Ibaraki, 316-8511 Japan
Phone: (81) 294 38 5140                
+ - Pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Pulyka recept.

Mar nagyon regen eljottem Magyarorszagrol, igy nem tudom hogy manapsag
milyen pulyka kaphato ott. Mi a nagy, kover amerikai pulykat szeretjuk
legjobban. Itt Franciaorszagban csak
kis, nyiszlett pulykakat lehet kapni, ezert miota atkoltoztunk Amerikabol
Franciaorszagba, minden alkalommal, ha oda utazunk, hozunk magunkal egy
nagy melyhutott pulykat. Az amerikai pulyka ara kb. a fele a francianak.
Ugyancsak hozunk magunkkal suto zacskokat (oven bags).

 Toltelekek:

Ket fele tolteleket hasznalunk valtogatva.

1.      200 gr orolt disznohust es
        200 gr orolt borjuhust, vajban megdinsztelunk
        300 gr fot rizst
        1    aprora vagott almat
        sot, borsot es aki szereti majoranat 
oszzekeverunk es a kitisztitott pulyka belsejebe helyezzuk.

2.      800 gr gesztenyet kettehasitva 15 percig meleg sutoben sutjuk majd
megtisztitjuk hejjatol. Utana egy edenyben egy kaveskanal vajjal es
huslevessel (lehet kockat
hasznalni) puhara fozzuk, majd at passzirozzuk.
        400 gr orolt disznohust megdinsztelunk,ket deciliter tejszinnel,
soval, borssal es egy egesz tojassal osszekeverunk es hozza keverjuk a
gesztenyet.


Egy 4-5 kilos pulykaval:

A sutot 170 C. fokra elomelegitjuk, a pulykat kivul belul olajjal kenjuk es
megsozzuk, megtoltjuk a toltelekkel, ha kell a hasat ossze varjuk. Egy mely
tepsibe tesszuk es idonkent meglocsoljuk sajat zsirjaval, hogy a hus ne
szaradjon ki. Lehet vekonyra vagott szalonnaval betakarni a madar husat ha
a madar nem eleg zsiros.

A sutesi ido 45 perc kilonkent (bar lattam mar olyan szakacskonyvet is ahol
egy orat javasol kilonkent). Fokep also langot hasznaljunk. Ranezessel meg
lehet allapitani, hogy a
pulyka keszen van. Inkabb alacsonyabb homersekleten,(160 C.) hosszabban
sutni. Mi mult heten egy 5 kg.-os pulykat 3 1\2 oraig sutottunk, jol
sikerult, csak a toltelek nem volt eleg forro.
Ha van hushomero, azt lehet a pulykaba beszurni, ugy hogy ne erintsen
csontot es a hus homersekletet 80 C. korul tartani.

Akinek van suto zacskoja az eloszor lisztezze meg belulrol, tegye bele az
olajjal megkent pulykat es helyezze bele egy legalabb 5cm. magas tepsibe. A
zacsko ne logjon ki a tepsi
szelen. A zacsko tetejen ezutan eles kessel 6 ket cm. hosszu nyilast vagunk
es az egeszet betesszuk a sutobe. Locsolni nem szukseges.

Csak sutesre keszitett zacskot hasznaljunk, mert a legtobb muanyag
kigyullad vagy elolvad a sutoben.

Irjatok meg hogy izlett.

Jo etvagyat,     Edmund
+ - suti suto nelkul + panettone (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Latszik, hogy kozeledik a Karacsony, egyre inycsiklandobb receptek jelennek
meg. En is kozzetennek egyet.

>Ismer -e valaki konnyen sutes nelkul eloallithato sutemeny receptet?

Kedves Ancsa!

Nalunk ugyan van suto, de en is eloszeretettel csinalom az alabbi
sutemenyt. Azt, hogy "konnyen" eloallithato, nem allitom, de a 15 - 20.
darab utan mar konnyen megy :)))

Turotorta

hozzavalok:
2 csomag (a' 250 g) turo
2 tojassargaja
10 dkg porcukor 
1 dl narancsle
fel doboz (1 - 1,5 dl) joghurt
2 csomag instant zselatin (Haas)vagy 6 lap "Blattgelatin"
1 doboz (3 dl) tejszin
1 csomag habfixalo (Dr. Oetker) 
fel citrom reszelt heja
oszibarackkonzerv (felezett oszibarackok, azt hiszem gorog)
10-12 db babapiskota
egy ozgerinc forma tepsi

A turot osszekeverem a joghurttal, cukorral es tojassargakkal es a reszelt
citromhejjal. (Jobb receptek szerint a turot at kell torni, bevallom
oszinten, en nem szoktam.) 
A tejszinben elkeverem a keves porcukorral osszekevert habfixalot es
habszinfonban "felverem". (hagyomanyos habveressel is megoldhato, csak igy
egyszerubb)
Kozben (pl. mikroban) felmelegitem a narancslevet es feloldom benne a
zselatint. (gondolom itt is lehet hagyomanyos zselatint hasznalni, de
valahogy az nekem sosem sikerult).
Innen kezdve temposan kell dolgozni, mert konnyen megdermed a zselatin.
Ezt a zselatinos narancslevet belekeverem a turos masszaba, utana pedig
konnyeden elkeverem benne a tejszinhabot. 
Az ozgerinc format kibelelem folpack foliaval, jocskan logjon tul a folia a
forman, mert a vegen be is kell vele takarni a tetejet.
A massza kb. 1/3-at beletoltom a formaba, majd a fel oszibarackokat szepen
egy sorban, homoru felukkel felfele beleultetgetem. Raontom a massza
maradek reszet, amig majdnem tele lesz a forma. A babapiskotakat a tetejere
rakom es meglocsolom az oszibarackkonzerv levevel, amennyit beiszik. Utana
rahajtom a lelogo foliaszeleket, kicsit lelapogatom es beteszem a hutobe
legalabb 4-6 orara. 
Talalas elott szethajtom a tetejerol a foliat, egy hosszukas talcara
boritom es egyszeruen lehuzom a tetejerol a foliat. Szeletelve is nagyon
mutatos, es foleg finom!

Ha eppenseggel nincs ozgerinc formad, normal tortakarikaval is
kivitelezheto, csak a retegek sorrendje forditott. Akkor eloszor a
babapiskotakat kell lerakni, raonteni egy kis turos masszat, a barackokat
is domboru felukkel felfele, kor alakban rakod ki, es ugy johet ra a massza
nagyobbik resze. 

Sok sikert!

En is kerdeznek valamit, foleg az olasz konyha ismeroitol:
A panettone-t otthon is sutik az olasz haziasszonyok, vagy ezt mindenki
keszen veszi? Tudom, hatalmas a kinalat ilyenkor a boltokban, regebben
mindig kaptam olasz ugyfeleinktol Karacsonyra. Szivesen nekilatnek, csak
azon kivul, hogy kelt teszta, fogalmam sincs, mi kell meg a tesztajaba,
hogy olyan finom izu es konnyu legyen.  

Jo sutest-fozes mindenkinek,
sziasztok
Zita
+ - RE: kemenyito (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Roviden: suritesre hasznaljak rantas helyett.
Elonye: nem kell hozza zsiradek: nem kell hosszabban fozni.
Hatranya: folyekony kozegben, pld. gyumolcsleves, eleg gyorsan
leulepszik, talalaskor fel kell keverni.

Reszletesen:
2 fele ismert kemenyito van: burgonyakemenyito es rizskemenyito
(angolul:  corn/potato starch, franciaul: fecule de mais/pomme de terre)
A lisztnel finomabb feher por. A hasznalati mod: habaras.
1 kiskanalnyi kemenyitot habverovel jol elkeverunk 1/2-1 dl folyadekban
(viz, tej, tejfol,zoldseg-fo"zo"le'...). A suritendo forro lebol egy kis mero-
kanalnyit atteszunk a kemenyitokeverekhez, jol osszekaverjuk, ezt meg-
ismeteljuk (ezt hivjak homerseklet kiegyenlitesnek) majd a kevereket
visszaontjuk a lehez, gyorsan, jol elkeverjuk es egyet forralunk rajta. 
Fozni nem kell tovabb.

En a kovetkezokhoz hasznalom:
Gyumolcsleves -tejfollel
Zoldborsofozelek -tejjel
Paprikascsirke -tejfollel
Soskafozelek -tejszinnel
Zellerkrem-leves -tejszinnel
Vadasmartas -tejfollel... 

A kinai konyha valoban hasznalja a rizskemenyitot, szinte mindenben
van egy kicsi, hogy "vastagitson".  Peldaul a WOKban keszult zoldseg-
es husfelekhez is tesznek egy csipetnyit, igy a koztes anyag nem
folyadek lesz, hanem olyan "kulima'sz" jellegu.

Samuka
+ - pulyka (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok, konyhasok, 
én a kb. Magdika receptje szerint megtoltott pulykat (a toltelekbe meg egy
kis reszelt szerecsendiot is teszek) szoktam csinalni, keverve Szalay Akos
szalonnajaval: mikor megtoltottem a joszagot, vekonyra vagott kolozsvari
szalonna szeleteket huzok be a -toltes utan-  kb 2 cm-enkent felvagdalt
(irdalt)  pulykamellbe. A combokat is igy elkeszitem, hustuvel atszurom, es
en alufoliaba gongyolve sutom annyi oraig, ahany kilos. A vegen megbontom a
foliat es pirosra sutom. Ez csak kb 15 eves receptem, nagyon bevalt. Egy
mellefogasom: lustasagbol es atgondolas nelkul egyszer -mar vagy husz eve-
gesztenyepure-masszat hasznaltam a toltelekhez.........   :o((((((
borzaszto volt, meg jo, hogy a husat azert meg lehetett enni.... 
mfG:  Ildikó Záruba
I-SD Start Informatik
00/49/69/75882664
E-Mail: 
+ - pulykamell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

KAPROS GOMBAS PULYKAMELL:

hozzavalok:
	-1/2 kg pulykamell
	-20 dkg gomba
	-1/2 l tejszín
	-1 fej voroshagyma
	-vaj vagy olaj (a vajtol finomabb lessz)
	-kapor (a szaritott is tokeletes)
	-so

Az aprora vagott hagymat vajon megpiritjuk. A pulykamellet vekony
csikokra 
vagjuk es a hagymas vajon nehany percig piritjuk. Kozben a gombat is
felszeleteljuk
es osszekeverjuk a pulykamellel. Meghintjuk soval,kaporral es addig
fozzuk amig 
a hus megpuhul es a gomba leve elfol. Ezutan beleontjuk a tejszint es
nehany percig
fozzuk. Rizzsel talaljuk.
  
Jo etvagyat. :)
Sziasztok :)
mailto:
+ - Pulyka trukk (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

sok szo esik a karacsonyi pulykarol, itt pedig nemreg zajlott le a
halaadaskori nagy eveszet, hadd osszam meg veletek egy erdekes otletet, amit
a minap hallottam:

A pulykat sutes elott "beoltjak", vagyis injekcio tuvel szamtalan helyen
huslevest (lehetoleg szarnyasbol) fecskedeznek a husaba, es ettol valami
fantasztikusan puha, porhanyos es omlos lesz (sajat tapasztalat). Masik
erdekesseg, hogy neha a pulykat egeszben(!), olajban sutik meg, nem a
sutoben, persze ezt inkabb a boltban keszen veszik, mert ugye kinek van
olyan olajsutoje otthon, amibe egy egesz madar belefer. Ez is nagyon finom
tud lenni. 

Az itteniek edes krumplit marshmallow-val, cranberry lekvart, esetleg mezbe
aztatott sonkat esznek a pulykaval, ki tudja ezeknek a "hagyomanyos"
koreteknek az eredetet? Az en magyaros, sos-paprikas izeken felnott
gyomromnak ez a sok edesseg bizony meg mindig bizarr :-)

Udv, Roni Texasbol
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #46 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Mas:
>Van-e valami jo receptetek osszegyujtott tojasfeherjek felhasznalasara.
>Egyetlen suti receptjet talaltam csak a szakacskonyvemben, nem volt rossz,

>Zita

Szia Zita!
Hat igy  karacsony tajan talan a legegyszerubb,ha habkarikat v. csokot
csinalsz belole.
H a nincs recepted, irj szerintem ugyanolyan level-dompinget kapsz valaszul
mint ami a szalalkalira erkezett.

Fruzsi

.
+ - Sutemeny sutes nelkul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Eppen tegnap este kotyvasztottam ossze a kovetkezot:

Hozzavalok:	1/2 kg haztartasi keksz
		1/2 l tej
		6 evokanal kakao
		2 evokanal liszt
		25 dkg vaj
		kb. 6-8 evokanal cukor
		2 evokanal rum

A kekszet apro darabkakra kell tordelni.
A kakaot, lisztet, cukrot, rumot a tejjel felfozod, a vajat felolvasztod
benne,
az egesz trutymot meg forron raboritod a kekszre, majd a kevereket 
beleontod egy ozgerincformaba. Erdemes elotte kibelelni folpack-kal,
mert akkor szepen egyben kijon belole. 
Legalabb egy napra hutobe kell tenni, hogy a keksz jol "atazzon" a 
kakaotol. 

Az enyem egesz jol sikerult... :-) 

Jo etvagyat! 

Mariann
+ - Gulyas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Felado :  [United States]
>Temakor: Fw: gulyas recept - help ( 11 sor )
>Idopont: Wed Dec  2 06:07:48 EST 1998 UK #303
>- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>Sziasztok,
>Egy angol kollegam fejebe vette, hogy szilveszeterre gulyast foz es bar ez
>elvben igen dicserendo es tamogatando otlet - - csak eppen tolem ker
>receptet. Namarmost, en otthon sem foztem gulyast - es kulonosen nem
>probaltam itt. (asszem nem a leves valtozatrol lenne szo! - ha figyeltetek
>itt rizs - porkolt variaciot hivnak gulyasnak). Szoval ha van valakinek
>tapasztalata ezugyben, est azt megosztana velem (milyen sikerrel jar egy
>ilyen kiserlet - milyen hust , koretet ajanljak) az megkoszonnem -- de
>legjobb lenne egy kiprobalt mukodokepes recepet.
>-- andras

Segitsetek neki maganban is! Mivel nincs a listan!
Robert Gida
+ - Re: tojas feherje, "selery"; mit vigyek ajandekba? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zitanak:  hirtelen a habcsok es a madartej ugrik be.  (Az utobbiban egy
vanilia puding alap helyettesitheti a sargajat.)

A pulyka receptjeben olvastam: "selery" - hat ez angolul celery, ami a
zeller fold *folott* nott resze, miutan itt nem eszik az alsot.

Januarban hazaszaladok.  Mit ajanltok, hogy vigyek?  Nescafe me'g mindig
jo, vagy most ma'r nem olyan draga?  Lehetoleg nem viszek folyosat, meg
sulyosat.  Segitsetek!

Udv.,
Martha

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS