Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2144
Copyright (C) HIX
2006-07-13
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: *** HIX KONYHA *** #2143 (mind)  48 sor     (cikkei)
2 Sargadinnye (mind)  7 sor     (cikkei)
3 Szakacskonyv angolul (mind)  32 sor     (cikkei)
4 re: szakacskonyv angolul (mind)  6 sor     (cikkei)
5 Szarnyasporkolt (ahogyan en csinalom) (mind)  66 sor     (cikkei)
6 Re: szakacskonyv angolul (mind)  11 sor     (cikkei)
7 re: szakacskonyv angolul (mind)  7 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #2143 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Istvan kerdezte:

> 1./Angliai ismeroseim reszere szeretnek angol
> nyelvu magyar
> szakacskonyvet beszerezni. Ki ismer ilyet?

Gugli vezetett ra:

Frank Júlia
Magyar parasztkonyha
104 oldal
Ára: 2500 Ft
Angol és német nyelven


ÚJ MAGYAR SZAKÁCSKÖNYV - GUNDEL /ANGOL/
KALLA KÁLMÁN
Kiadó: PALLAS STÚDIÓ
Oldalak: 194
Borító: KÖTVE
ISBN: 9639207802
Nyelv: ANGOL
Kiadás éve: 2001


> 2./Ismerosom kulonosen a magyar fozelekek irant
> erdeklodik. Ismerik-e
> az angol konyhaban a rantast es a habarast?
> Minden segitseget nagyon koszonok

A rantast ismerik, legalabbis hasonlot. Pl. hagymat vagy hust megpiritani
olajban, aztan megszorni liszttel, kicsit piritani es felonteni. A
habarasrol nem tudok, viszont azt tudom hogy a tejfel nehez ugy lehet.
Normal (kissebb, videki) szupermarketban nincs ilyen csak valami vekonyabb
tejszinszeru ize, aminek se ize se buze. Azt keverik bele az etelbe csak
ugy. Ottletemkor egy kis bio boltban talaltam igazi tejfelt, az viszont
nagyon finom volt. Lehet hogy a jobbfajta nagyobb szupermarketben
(Sainsbury) van tejfel.

<maganvelemeny> Kicsit csodalkozom, en a vastag lisztes fozelekeket
hagytam el a leghamarabb az otthoni kosztbol, sokkal jobban szeretem a
zoldseget liszt nelkul, vajban vagy olajban megdinsztelve,
izesitve.</maganvelemeny>

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - Sargadinnye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Sargadinnyet szeretnenk telire eltenni befottnek. Szivesen vennenk ha 
irnatok jol bevalt recepteket!

Koszonettel:
Julikaek
+ - Szakacskonyv angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

1./Angliai ismeroseim reszere szeretnek angol
nyelvu magyar
szakacskonyvet beszerezni. Ki ismer ilyet?
2./Ismerosom kulonosen a magyar fozelekek irant
erdeklodik. Ismerik-e
az angol konyhaban a rantast es a habarast?
Minden segitseget nagyon koszonok
O. István

Ami angol nyelvut en talaltam, az csak disznek van - Gundel, stb.
De a Vaci utcaban, a Taverna mellett, van egy csak kulfoldi
nyelvu konyvesbolt, nezz ott korul, hatha van olyan is amit lehet
mindennap hasznalni.

Az angol konyhaban nem ismerik a rantast, per se, de a francia
"roux" szavat talan megertik.  Habaras az habaras, nem nehez, azt
meg is ertik "thickening" a szo ra.

Juli









MOKA GURU WINDOWS TIPP RANDI KUKKER HIR JATEK WEBMESTER UTAZAS
AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER FELVIDEK FILOZOFIA
HANG KONYHA KORNYESZ KULTURA MOBIL MOZAIK NY NYELV OTTHON PARA
SPORT TANC TUDOMANY UK VITA
+ - re: szakacskonyv angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Istvan !

Nem hirdetesnek szanom, de itt lehet kapni "Culinaria Hungary" cimmel egy angol
 nyelvu szakacskonyvet.

http://www.bende.com/ecommerce/catalog.cfm?cat=14
+ - Szarnyasporkolt (ahogyan en csinalom) (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

A nyari pangasban egy kedvenc etelem receptje:

Szarnyasporkolt (ahogyan en csinalom)

Hozzavalok:
ˇ 1 db, kb 1 kg-os pulyka felsocomb file
ˇ 1  db  csirkefarhat   (a  csontos  hus es a bor nelkul nem porkolt a
porkolt...)
ˇ 2 db nagy fej hagyma (noi okol meret)
ˇ fustolt kolozsvari szalonna
ˇ suritett paradicsom 2/3 doboz, vagy ennek megfelelo mennyiseg
ˇ 1 kisebb darab zoldpaprika (kihagyhato)
ˇ 3 dl szaraz, konnyu vorosbor (nem tul savas)
ˇ so (nem kell sajnalni)
ˇ 1/2 teaskanal oroltbors
ˇ 1 csapott teaskanal oroltkomeny
ˇ 2 pupozott teaskanal morzsolt majoranna
ˇ 3-4 db baberlevel
ˇ 2-3   teaskanal  piros paprika (hazit hasznalok, ebbol 1/2 teaskanal
mindig csipos, ha a zoldpaprika nem csipos)

Elkeszites:
Eloszor  egy  porkoltalapot keszitunk, ettol lesz olyan sok, gazdag es
suru  szaftja. Kisebb edenyt hasznalunk, amiben a rudmixerrel dolgozni
lehet.   A   felvagott   szalonnat  es  a  farhatrol  leszedett  hajat
kiolvasztjuk,  ha  nem ad ki eleg zsirt, azt potolhatjuk olajjal, vagy
zsirral.  Amikor minden teperto allagura sult, kivesszuk a zsiradekbol
es felretesszuk. Mehet bele a hagyma, amit nem kell aprora vagni, mert
ugyis   ossze   lesz  turmixolva.  Amint  megpirult,  (nem  eleg  csak
meguvegesiteni)  a  tuzhelyrol  lehuzva  hozzaadjuk  es  elkeverjuk  a
paprikat,  majd  par  masodperces  piritas  utan beleontjuk a bort. Ha
nincs  eleg  anyag az edenyben a turmixolashoz, ontunk meg bele vizet.
Amint ujra forrasba jott, levesszuk a tuzhelyrol, beletesszuk a kisult
hajdarabokat,   meg  a  szalonnateperto  1/3-1/2  reszet  es  alaposan
osszeturmixoljuk, teljesen homogenre.
A  porkoltalapot attoltjuk a porkoltfozo edenybe, ez nalam egy nagy es
vastag  2,5  literes  teflonos  sutoserpenyo.  Alulra jonnek a csontos
darabok,  utana  a  pulykahus,  olyan  nagy  kockakra  vagva,  mint  a
marhahust  szokas,  majd  felontjuk  vizzel,  hogy  a  husokat epphogy
ellepje.  Raszorjuk  a  maradek  szalonnatepertot,  hozzaadjuk  a sot,
borsot,   babert,  komenyt,  suritett  paradicsomot  es  a  negyedelt,
kimagozott zoldpaprikat. A vegen megszorjuk a majorannaval.
Magas  fokozaton fozzuk a felforrastol meg 15 percig, majd egeszen kis
fokozaton,  epp  csak  gyongyozve  hosszu  ido  alatt  keszrefozzuk. A
pulykahusnak egesz omlosnak kell lennie.
A  vizet  menet  kozben szukseg szerint potoljuk, de ne higitsuk fel a
vege  fele  a  szaftot.  Olyan  surunek  kell  lennie,  mint         a
vadporkolteknel.
Amennyiben   az   enyemhez  hasonlo  edenyt  hasznalsz,  a  lepirulast
megelozendo   idonkent   forditani   tudsz   a  tartalman.  Egyszeruen
belenyulunk  egy  szeles  fakanallal,  vagy  falapattal  es  a porkolt
konnyeden,  egeszben  elfordithato  mint  az oramutato. Igy a hust sem
torjuk es le sem fog egni.

Talalas:
Javasolt  a  galuska  tejfollel, de neha hosszu makaronival es sajttal
adom fol.

Jo etvagyat hozza!


--
Udvozlettel,
Kaskoto Mihaly                          mailto:
+ - Re: szakacskonyv angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A Gundel - Uj magyar szakacskonyv /Kalla Kalman/ megjelent angolul.
Ajandeknak remek lehet, de fogalmam sincs, hogy fozelek recepteket 
tartalmaz-e.
Ha nem erkezik konkret javaslat, a legjobb ha elmesz egy nagy 
konyvaruhazba (Libri, Alexandra, stb), ott nagy valoszinuseggel a 
Gundel mellett mas angol nyelvu szakacskonyveket is fogsz talalni es 
rogton azt is megnezheted, hogy melyikben vannak fozelekek. 


Udv,
Zem
+ - re: szakacskonyv angolul (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

bookline.hu vagy alexandra.hu vagy libri.hu oldalakrol meg talan online is
rendelhetsz, de az alexandrakban kifejezetten vannak magyar szakacskonyvek
angolul.
biztos, hogy nem ismerik a rantast, habarast altalaban a kulfodiek, es sajna
mar az uj magyar szakacskonyvekben sincs ez benne, talan A horvathilonaban
volt meg utoljara, azt tehat kulon el kell magyarazni, mibe a hideget, mibe
a meleget....

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS