Szervusztok Konyhasok!
Tul vagyok az _idei elso adag_ lekvar megfozesen. Ugy dontottem ma
reggel, hogy uccu elhuzok a Vamhaz koruti Csarnokba korulnezendo az
eper arakat illetoen. 500 es 198 kozott volt a valasztek. Korulnezve
ugy dontottem, hogy legerettebbnek a 298 Ft-os latszik igy vettem 3
kg-ot. Azert ilyen kis mennyiseget, mert ki akartam probalni a Quittin
zselesitot. Reggelihez szinte minden nap lekvart fogyaszt eletem
parja, ezert mindig kell itthon rendes mennyiseg :-))
Nos azt irja ez utmutato, hogy 1 kg gyumolcspepbe 1 csomag Quittin
kell, es 1 kg cukor. Ha most egy jozan gondolkodasu ember azt mondja,
hogy ennyi penzert mar keszen is lehet eperlekvart kapni, akkor....
igaza van :-)))) Na de mi az orome egy magamfajta megszallott
hazimanonak, ha nem a sajat lekvarjat csocsalhatja a csalad. ;-)
Egyszoval megtisztitottam az epret, egy mua zacskoban lemertem az
eldobando reszeket, igy kizarasos alapon ;-) kiderult, hogy van 2,70
kg eprem, amit egy villanykeverovel pepesitettem hozzakevertem 1
citrom kicsavart levet, ezutan belekevertem a 3 adag Quittint (ez itt
nem a reklam helye, noha mar harmadszor irom le) felforraltam, ez egy
kicsit hosszadalmas volt, mert ugy latszik tul sok volt az adag.
Ezutan az eloiras szerint beleontottem a kb 3 kg cukrot, es
folytonosan keverve hamar felforrt, nagyon habosodott, de a forrastol
szamitva meg 5 percig forraltam, es utana forrovizzel kioblitett
csavaros uvegekbe tettem. Egy kicsit gyanakodva figyeltem, hogy hogyan
fog ez megkemenyedni, mert nagyon hig volt, de mire kiurult a fazekam
az aljan maradt eperle tenyleg megsurusodott. :-) Tartositoszert
persze nem tettem bele, ugy raktam az uvegekbe, es azutan szaraz
dunsztba, honap nem kizart, hogy felbontok egy kicsi uveget a
mintavetel celjabol.
Hat ennyit az eperlekvarrol. _Edes_ hetveget mindenkinek: Zsoka
|