Kedves Szundi!
Itt van egy cheesecake recept Stahl Judittol, az o stilusaban. :-)
Kremsajtot eleg sokfelet lehet mar kapni itthon is, en leggyakrabban
kimerve veszek "Cremor" sajtot, ez a legolcsobb (pl. Skala Kaisersben
~1300/kg). De teny, hogy ez a torta Philadelphia-val a legfinomabb, ami
viszont itthon egy kisebb vagyon. :-(
Sok sikert az elkesziteshez!
udv,
Zita
AMERIKAI SAJTTORTA
HOZZÁVALÓK:
15 deka édes keksz,
7,5 deka vaj,
6o deka krémsajt,
15 deka porcukor,
1 vaníliarúd,
3 tojás,
3 tojás sárgája,
1 citrom reszelt héja,
1 evőkanál porcukor
Először a torta alsó, kekszes részét készítem el. Ehhez először porrá töröm
a kekszet, erre a célra a robotgép késes betéte tökéletesen megfelel.
Ezután folyósan puhára olvasztom a vajat, majd egy nagy tálban alaposan
összekeverem a kekszmorzsával. Ezután előveszek egy 20 centis tortaformát,
és belenyomkodom a masszát, majd beteszem a hűtőbe, hogy egy kicsit
megdermedjen. Amíg ez megtörténik, jöhet a krém összeállítása: először kézi
robotgéppel habosra keverem a tetemes mennyiségű sajtot a porcukorral és a
vanilíarúd kikapargatott, illatos szemecskéivel. Ezután egyenként hozzáadom
a három tojást és a tojássárgákat, és ezzel is jól felhabosítom a krémet.
Belereszelem a citrom héját, majd az egyik citromfél levét is
belecsepegtetem. Ha ezzel megvagyok, akkor előveszem a hűtőben várakozó
tortaformát, és ráteszem két nagy darab alufóliára, melyekkel aztán
alaposan beburkolom a tortakarikát, hogy sülés közben semmi se folyhasson
ki belőle. Ezután a krémsajtos krémet ráöntöm a kekszes alapra, majd a
tortaformát beleteszem egy tepsibe. Jöhet egy kis forró víz: ezzel kell
felöntenem a tepsit úgy, hogy a tortaforma fele vízben álljon. Az így
elkészített vízfürdőben ugyanis nemcsak sülni, hanem főni is fog majd a
torta. Ezután óvatosan beteszem a forró sütőbe, majd 5o-6o perc után
gőzölögve, illatosan kiveszem onnan. Ilyenkor a közepe még kicsit remegős,
de semmi baj, hiszen amíg a vízfürdő teljesen kihűl, a torta is megdermed.
Ha ez megtörtént, leszedem róla az alufóliát, és úgy, ahogy van, azaz
tortakarikástul beteszem a hűtőbe. Másnap aztán késsel körbevágom, majd
leemelem róla a formát, és egy kis porcukorral megszórjam az isteni
amerikai sajttortát.
|