Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 715
Copyright (C) HIX
2000-11-16
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:mikrozas (mind)  28 sor     (cikkei)
2 kerdes (mind)  8 sor     (cikkei)

+ - Re:mikrozas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A masodik evezred vegere megszuletett a konyha molekularis tudomanyaga is,
molecular gastronomy a neve. Persze a franciak ezen uj tudomanyag
megalapitoi, a parizsi College de France Laboratory of Molecular
Interaction (a Nobel-dijas Jean-Marie Lehn vezeti) kebelen belul Herve This
vezeti az eziranyu kutatasokat. Igazabol This nem uj ezen a teruleten,
1980-ban doktorijat Molekularis es fizikai gasztronomia cimmel irta, bar
ezutan a Scientific American francia nyelvu kiadasanak szerkesztoje volt.
Most visszater a tudomany muvelesehez.
This csoportja ugy hatarozza meg a molekularis gasztronomiat, mint egy
kulon alaga az elelmiszertudomanynak. Fo celjuk, hogy tudomanyosan is
megvizsgaljak azokat a fozesi modszereket, amelyek a szakacsmesterek
evszazados gyakorlatabol szurodtek le. Nem korlatozzak a kutatasi temakat,
mindenfele konyhai praktikat vizsgalnak ami egy finom etel elkeszitesehez
szukseges. Uj modszereket is kiprobalnak es az eredmenyeket publikaljak majd.

This szamos konyvet publikalt mar (pl: Les Secrets de la Casserole). Mint
irja ezekben, a mikrohullamu suto gyakran rossz eredmenyt ad, mivel tul
alacsony benne a homerseklet ahhoz, hogy beinditsa a hires Maillard
reakciot a cukrok es az aminosavak kozott, ami sok illat es izanyag forrasa.
Javaslata: vegyunk egy kacsat es sussuk addig magas homersekleten, amig
megbarnul, majd fecskendovel injektaljunk a hus kozepebe Cointreau likort.
Tegyuk a mikroba egy par percre es voila: kesz a tokeletes narancsos kacsa
(Maillard reakcioval izesitve).

A Nature-bol ollozta:
Gabor

U.i.: Izabella! Megkaptad a levelemet?
+ - kerdes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Hugom tanulmanyaihoz kernek segitseget: tudtok-e olyan receptet, amelyet egy
hires emberrol neveztek el (pl. Jokai bableves)? Es esetleg azt az infot,
miert rola kapta a nevet?

Koszonettel,
Godzzo

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS