Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 885
Copyright (C) HIX
2001-06-19
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: dinnye (mind)  72 sor     (cikkei)

+ - Re: dinnye (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Babi irta:
> Szeretném, ha elküldenéd a tejszines habarással készitett
> dinnyeleves receptjét, onnan kezdve, hogy milyen dinnyét kell
> lefagyasztani a nyáron.....
> köszi szépen:

Ha mar elokerestem, akkor megirom a konyhara is, annyira fiiiiinom.

Hogy milyen dinnyet? Amelyiket szereted.
En sokkal jobban kedvelem a zoldbelu sargadinnyeket, a pontos nevet
nem ismerem. Sokan "ananaszdinnyenek" hivjak, de hat semmi koze az
ananaszhoz, akarcsak az ananasz-epernek, legfeljebb az eros aromaja
miatt nevezhetik igy. Keson ero dinnye, szeptember elejen erdemes
keresni. Gombolyu, nem barazdas kivul. Vilagosabb zold a szine, amin
sotetebb zold vonalak rajzoljak ki a "gerezdek" helyet, mint a
hosszusagi korok a foldgombon. Ez jellegzetes. A bele sotetebb zold
szinu, mint a korabban kaphato zoldbelu dinnyeke. Es eszmeletlenul
aromas, lagy a husa. De a dinnyelevest persza masbol is meg lehet
csinalni.

Recept: [Konyhamuveszet 1997/4 alapjan]

Hozzavalok:

2 dinnye
2 dl. tejszin
0,5 dl. Triple Sec
15 szem szegfuszeg
2 rud fahej
1 citrom
4 deka liszt
cukor izles szerint
tejszinhab a talalashoz

A dinnyeket kettevagjuk, a magokat eltavolitjuk, a hust kivajjuk es
a sertetlen dinnyehejat felretesszuk. A dinnyehust osszevagjuk es
kb. 6-7 deci cukorral es teatojasba helyezett fuszerekkel izesitett
vizben 10-15 percig fozzuk. Kozben a tejszinbol es a lisztbol
habarast keszitunk. Ha a dinnye megfott, a teatojast eltavolitjuk es
ezzel behabarjuk. Citrommal es Triple Seccel izesitjuk, majd
osszeturmixoljuk, ha szukseges utanizesitjuk. Lehutjuk. Hideg
tejszinhabbal tetezve sajat alaposan megmosott hejaban talaljuk.
Dinnyevajoval kikanyaritott dinnyegolyokkal is diszithetjuk.

Megjegyzeseim: A ket rud fahejt es a 15 szekfuszeget kicsit soknak
tartom, Meg sosem tettem bele Triple Secet, de talan citromot sem.
Utalok ilyen finom aromas csemeget fuszerekkel, idegen izekkel
"elrontani". Az almakompotban sem szeretem a sok szegfuszeget es
fahejat. Keves persze kell bele, de ne ezek ize dominaljon, van az
almanak sajat finom ize is. A citromot meg kifejezetten utalom, ha
kierzodik. Sokszor a coca colaban is dominal, amit nalunk gyartanak.
[Nem nagyon tartjak be a technologiat, egyszer a fahejat, de
gyakrabban a citromot erzem ki belole, a colaiz helyett.] A
felszolgalokat meg enyhen le szoktam tolni, ha citromkarikaval
hozzak ki a colat. Mindig elore jelzem, hogy citrom nelkul kerem.
Azt nagyon jol kitalaltak, minek utolag belepancsolni? Frank Julia
fagylaltoskonyveben szinte minden gyumolcsfagylalt receptet
elrontott az eloirt citrommal. Szerintem nem sok fagylaltot csinalt
meg, amit leirt, talan egyet sem. Imho pl. az eperfagylaltba egy
csepp citrom se kell.
De a sok dinnyegolyo imho szukseges bele. Es jo sok cukrozott
tejszinhab a tetejere. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm.

Par szo a tejszines habarasrol. Mindig a lisztbe csorgassuk a
tejszint, es legyunk nagyon turelmesek. Eloszor csak annyi tejszint,
hogy kemeny tesztat kapjunk a keveresnel, majd szinte cseppenkent
adagoljuk a tejszint folyamatosan keverve, hogy mindig eppen csak
egy fokkal lagyabb tesztat kapjunk. Ami idovel egyre higabb lesz. Ha
egyszerre sok tejszint ontunk bele a folyamat elejen, akkor
elkerulhetetlenul csomos lesz.

Udv, Peter.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS