> Felado : [International]
> Temakor: Holland fasirt ( 12 sor )
> Idopont: Fri Jun 14 10:23:28 CEST 2002 KONYHA #1189
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Hatha tudja valaki..
>
> Hollandiaban egy kis kocsmaban 1-2 orankent a tulaj kis etvagygerjeszto
> falatokat szolgalt fel. Egyik ilyen alkalommal kis husgombocokat
> hozott, ami kulsore a mi fasirtunkra hasonlitott. Az ize azonban sokkal
> jobb. Kesobb (kinti boltban) talaltam is ugyanolyat felkesz valtozatban.
>
> Esetleg van kozottunk Holland-szakerto, aki tudja miben rejlik a
> hollandiai fasirt titka?
>
> Koszi:
> szala
Miután már 37 éve egy holland feleségem van, nagyon jól ismerem a
"Bitterballen"-t. Minden holland ezt használja italcsuszdára és a kockára
vágott holland sajtot köménymaggal vagy simán. Az ital melléje holland
boróka pálinka, Oude (öreg), vagy Jonge (fiatal).
BITTERBALLEN (HOLLAND FASIRT GOMBÓC)
Hozzávalok: (kb. 24 gombochoz)):
250 gr (levesben fött vagy sült) borju vagy marha hús
˝ lt husleves (bouillon vagy 2 Maagi hus kocka )
40 gr liszt
40 gr vaj
1 tojás
egy kis babér level, zoldpetrezsejem, sárgarépa, kakufü, ujhagyma
egy pár csepp citromlé
2 fekete bors
5 gr zselatin
zsemlyemorzsa
Elöször csinálsz egy sürü ragu szószt.
Finomra vagdaljuk a zöldségeket és meleg husleveseben fél orig beaztatjuk fedél
alatt.
Leszürjük a levest egy fazekba és félretesszük. Egy másik fazékban finomra keve
rjuk
a vajat a lisztel és lassan hozzáadjuk a levest, folyton keverve, Tovább fözzük
lassu
tüzön és hozzádjuk az elöre vizbe áztatott zselatint és a finomra vagdalt húst.
Félretesszük a ragout, megkostoljuk es ha kell hozzáadunk füszert (al gusto).
Egy tálra öntjuk, kisimitjuk és megvárjuk amig egészen kihült.
Amikor kihült megcsináljuk a Bitterballen-eket:
Nyolc rúdra vágjuk, minden rudat 3 darabra elosztjuk. Gombocot csinálunk belölü
k,
átguritjuk a zsemlyemorzsán (be panirozzuk), felverjuk egy villával a tojast eg
y kanál vizzel
higitva, és a panirozott gobocokat belemártjuk.
Egy nagy lábosban forro olajban vagy zsirban a gombocokat arany szinre sütjük é
s egy
abszorbens papirra kiszedjük. Melegen talaljuk, fogpiszkalo van minden egyes go
mbocban,
kis holland papir zaszloval, ami villa helyett hasznalando. Mustarral mellete t
alaljuk.
Jó étvágyat,
Tamás
|
Sziasztok!
> csak ezert azt otletert irtam le, hogy a Vasarcsarnok azsiai boltjaban
> kaphato a hozza valo gorog fuszerkeverek. (fokhagyma, so, kapor, +)
> Ovatosan
> erdemes vele banni, mert eleinte izetlen nagyon, amikor csinalod (de
Gyerekek! Kedves konyhasok!! Konyorgom, most, amikor a kert/piac/bolt
csak ugy illatozik a friss fuvektol, amikor ott a friss fokhagyma is,
kesz szaritott kevereket hasznalni? Raadasul a kapor olyan
fu"-kategoria, ami nem alkalmas szaritasra!
Udv
Emilia, Stuttgart
|