1. |
Reformkonyha (mind) |
35 sor |
(cikkei) |
2. |
Csokolades tiramisu. (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
3. |
Re: gombas palacsinta (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Reformkonyha (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Leirok egy nem tul bonyolult egytaletel receptet,
amit en magam talaltam ki, az egeszseges taplalkozas
jegyeben.
Husos, cukkinis koles rakottas
Hozzavalok:
40 dkg daralt pulykahus
4 db kb. 20 cm-es zsenge cukkini
4 dl koles
olaj, so, hagyma, bors, pirospaprika
un. vega-mix (bio "vegata" szaritott zoldsegekbol, de
lehet vegetaval is helyettesiteni)
reszelt sajt (valami maradek a hutobol :)
A daralthust serpenyoben megparoltam magyarosan fuszerezve:
tehat hagymat dinszteltem, soval, borssal, pirospaprikaval
pici vizzel felengedve puhara paroltam. Ezalatt egy masik
labasban a kolest ketszeres mennyisegu vizben soval es a
vega-mixel puhara foztem (miutan felvette a vizet, elzartam
a gazt es fedo alatt meg 10 percig hagytam puhulni). A
cukkiniket vekony karikakra szeleteltem.
Ezutan egy tuzallo talat kikentem olajjal, kb. 2 ek. nyers
kolest szortam az aljara (a cukkini levet ez felitta sules
kozben) es a puha kolest, a daralt husos ragut es a cukkini
karikakat egymasra retegeztem tobb "emeletben". A tetejere
cukkini kerult. Megszortam a tetejet reszelt sajttal es
sutoben kb. 30 perc alatt megsutottem.
Celszeru egy kicsit varni a talalassal, hogy huljon es
szeletelheto legyen.
Finom, laktato, egyszeru vacsora es foleg egeszseges!
Jo etvagyat,
Gabi
|
+ - | Csokolades tiramisu. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Csokolades tiramisu - Eperrel diszitve.
Elkeszitesi ido : Kb : 1,5 ora.
Hozzavalok : 30 dkg etcsokolade,
1,5 dl habtejszin, 40 dkg mascarpone
kremsajt, 3 dl eros feketekave, 24 db
babapiskota, 3 cl konyak, 30 dkg eper,
porcukor.
A csokit kisebb darabokra tordeljuk,
es egy uvegtalkaba tesszuk. kisebb
labosban vizet forralunk, majd fole
tesszuk a talkat, es a goz folott
megolvasztjuk a csokoladet.
A habtejszint habverovel nem tul
kemenyre felverjuk, majd a
mascarponeval es a hig csokoladeval
osszeforgatjuk. A meleg kavet konyakkal
es izles szerinti cukorral elkeverjuk. Egy
kerek tortatalat elokeszitunk, es negyszog
alakban lerakunk ra 12 kaveba martott
babapiskotat. A tesztakat nem kell elaztatni,
csak belemartani a kaveba , es kivenni.
A csokolades mascarrpone felet rakenjuk,
majd rarakjuk a maradek kremet, es egy
orara hutobe, de nem fagyasztoba teszuk.
Talalas elott az epreket megmossuk, es
leszaritjuk. Mindegyik szemet felbevagjuk,
es surun megrakjuk veluk a tiramisu tetejet.
Jo tanacs : Meg kulonlegesebb lesz a tiramisu,
ha a csokolades mascarponehez egy kis adag
kavekremlikort is keverunk.
Ehez a csokolades finomsaghoz kivanok
jo etvagyat ! Udvozlettel : Toth Gabor.
|
+ - | Re: gombas palacsinta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Rezsonek:
Pozsonyban ettem ezt az etelt, de ott senki sem volt kepes elmagyarazni,
hogyan kell kesziteni, ezert "vakon" rekonstrualtam.
Ha valaki raismer, azonnal írja meg a pontos receptet!
Aprora vagott szalonna zsirján kockara vagott hagymat piritok, majd
aprora vagdalt serteshust teszek ra, és porkoltszeruen keszítem el;
pirospaprikaval megszorom, felontom keves level, és orolt gyomberrel
boven fuszerezem. Kerul meg hozzá kakukkfu, orolt szerecsendio es so is.
Ha mar csak ot perc van hatra a parolasbol, fele husnyi aprora vagdalt
pulykamajat és ugyanannyi, hasonloan darabolt gombat teszek bele,
vekonyan megborsozom, vegül liszttel, tejföllel (boven) behabarom.
A leszurt ragut a szokottnal ketszer-haromszor vastagabb palacsintakra
kenem, felbehajtom, és leontom a ragu suru levevel, ugy talalom.
Igy is nagyon finomra sikerult, megerte, hogy 15 év utan megprobalkozzak
vele.
Jo etvagyat!
Istvan
|
|