Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 611
Copyright (C) HIX
2000-07-30
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Jokivansag (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Norbito' fozocske de okosan.... (mind)  12 sor     (cikkei)
3 Szabdzsi maskeppen (mind)  65 sor     (cikkei)

+ - Jokivansag (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyhalakok,

segitsegeteket kerem jokivansag ugyben. Csaladunkban hamarosan Nagypapam
80, Apukam 50 eves lesz. Nekik szeretnek valamilyen kedves, vidam
koszontovel ajandekot kesziteni. Mindketten a szolonek, boroknak,
pincenek kedveloi, szakertoi. Tehat, ha valami ilyenre bukkantok, kerlek
tovabbitsatok.
Elore is koszi

R. Szilvia
+ - Norbito' fozocske de okosan.... (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves konyhasok!
Vettunk a parommal egy mikrot, ezert fordulnek hozzatok a kov.
keressel:
         Tudnatok-e olyan kajakat, amiket egyszerubb, gyorsabb,
         olcsobb, stb... mikroban elkesziteni? (recepttel egyutt)
         Most nem olyanokra gondoltam, hogy Pekingi Kacsa Gundel
         Martasban, hanem mondjuk pl. paprikas krumpli.
Koszike:                          Szilvi


> -----------------------------------------------
mailto:
+ - Szabdzsi maskeppen (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Mi van veletek, mindenki nyaral?

Az  egyik  kedvenc  indiai  etelfajtam  a  szabdzsi.  Ez  egy legalabb
ezerfele  modon  keszulo  zoldsegragu,  amely  a dahl (fozelekfele) es
rizs, illetve kovasztalan kenyer (csapati, puri) mellett a mindennapok
es az unnepek szinte minden etkezesenek elengedhetetlen resze.

Mindeddig  az  volt  vele  az  egyetlen problemam, hogy a fuszerezeset
sosem  sikerult  eleg  jol megoldanom, reszben a nehez beszerezhetoseg
(romai  komeny,  csillaganizs,  asafoetida,  stb.),  masreszt  a sajat
gyakorlatlansagom  miatt,  mivel  minnel  tobb  fuszert  kell  szinte
masodperc  pontossaggal  a  zsiradekba  dobni  (csonsz),  annal  tobb
lehetoseg adodik az egesz etel elrontasara.
Ezert  tegnap  kiprobaltam  egy  egyszerusitett  valtozatot, ami vegre
nagyszeruen  sikerult!  Megprobaltam minnel jobban leegyszerusiteni az
elkesziteset es kicsit kozeliteni a magyar izleshez.

Mivel  ez az etel felmelegitve meg sokkal finomabb, mint eloszor, ez a
mennyiseg kb. 4 szemely ketszeri etkezesere eleg.

Hozzavalok:

- 0.5 kg burgonya (lehetoleg aproszemu)
- 0.5 kg sargarepa
- 0.5 kg karalabe (vigyazzunk, nehogy egy kicsit is fas legyen!)
- 0.5 kg cukkini
- 0.5 kg karfiol
- 0.2-0.3 kg lecsokolbasz
- 2 dl joghurt, tejfol, vagy fozotejszin
- olaj, vagy ghi
- 2 tk kurkuma (indiai safrany)
- 2 tk egesz komeny
- 1/2 teaskanal csilipor (ha szeretjuk a csiposet, lehet tobb is)
- so

A  burgonyat  nagy  darabokra  vagjuk,  ha  nem  tul nagyok, eleg csak
negybevagni.  A  repat  karikara, a karalabet es a cukkinit 1X1 centis
kockakra,  a  karfiolt  kb ketszer ekkora darabokra vagjuk. A kolbaszt
felkarikazzuk.
Egy  nagy  edeny  aljara  kb.  1/2 dl olajat, vagy ghit ontunk. Miutan
felforrosodott,  egyszerre belerakjuk a krumplit, repat es a karalabet.
Sozzuk  (eleg  sok  so kell ra, kb 2-2.5 tk), majd lefedve es idonkent
megkavarva  paroljuk.  A  zoldsegek  eresztenek annyi levet, amennyi a
parolashoz szukseges, ha megsem, akkor egy kis vizet tolthetunk ala.
Par percel kesobb tegyuk bele a kolbaszt.
Amikor  elkezdenek puhulni a zoldsegek, belerakjuk a tobbit is, sozzuk
(1.5-2  tk),  majd  ujra lefedjuk. Mostmar csak modjaval kavargassunk,
mert osszetorjuk a zoldseget!
Ha minden megparolodott, levesszuk a tuzrol es elkeszitjuk a csonszot.
Egy  kisebb  labosba  ne'mi  zsiradekot teszunk, erosen felforrositjuk
(nem   fustolesig)   es  beledobjuk  a  komenymagot,  majd  folytonos
kevergetes mellett kb. 15 mp mulva a kurkumat, 8-10 mp mulva a csilit,
ezutan  rogton  levesszuk  a  tuzrol.  Ha  kicsit hult, belekeverjuk a
joghurtot, vagy tejfolt.

A fuszeres szoszt a raguhoz keverjuk es meg egyszer felforraljuk.

Jo etvagyat!


-- 
Udvozlettel:
   KASI                          mailto:

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS