> Felado : McMacee
> E-mail : [Hungary]
> Temakor: Dan etkezesi szokasok, receptek ( 8 sor )
> Idopont: Thu Jul 20 12:14:00 EDT 2000 KONYHA #605
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
>
> Sziasztok
>
> Ha tud valaki a fenti temahoz szolni, irjon. Mit mikor esznek a
danok, stb.
> A szomszedbanvan egy vendeg holgy, kb. 1 honapig. Igaz hogy a magyar
> etkezesi szokasokat is szeretne megismerni, de szerintem a hazai
izeket
> is jol esne neki viszont latni.
>
> Udv: McMacee
>
Nos, azt hiszem ehhez hozz tudnek szolni par szot, azt hiszem.
Mindenestre azt hiszem, hogy a vendeglatonak eleg gondjai lehetnek
egyes "dan izek " keszitesenel. Mindenesetre a dan konyha elegge
hasonlit a tobbi skandinav konyhakhoz, de nagyon szivesen esznek
(otthon is) idegen izu, foleg olasz eteleket. Sajat tapasztalatom,
hogy az en dan vendegeim tokeletesen meg voltak elegedve a kozep
europai izekkel.
Szoval, tipikus dan etkezesi szokasok:
1. Reggeli - a dan reggelikhez nem nagyon tudok hozzaszolni, de egy
utikonyv szerint ez foleg virsli (tipikus dan valtozat a piros virsli,
ilyet nem hiszem hogy MO-n be lehetne szerezni). En parszor reszt
vettem un. munkahelyi reggelin, ez vajas kenyer volt tejes kaveval.
2. Munkanapokon a danok u.n. smoerrebroedot esznek (oe - o betu ferden
athuzva, ugyanugy ejtik mint a magyar o:t). A smoer vajat jelent a
broed meg kenyeret, valojaban ez egy vagy tobb szelet un. rugbroed
(nagyon barna, szinte nedves kenyer, egesz vekony szeleteket lehet
vagni belole, ez a masik dolog, amit nehez lesz beszerezni) megkenve
vajjal (esetleg margarinnal, vagy disznozsirral) es diszitve barmivel,
vagyis sonkaval, szalamival, sajttal, majpastetommal (ez nem a
mifelenk kaphato muanyagba, vagy konzervdobozba csomagolt majkremet
jelent, hanem igazi sult pastetom, Daniaban kicsi aluminium tepsikben
kaphato), pacolt (tipikus dan etel a kulonbozo pacokban pacolt hering,
Kozepeuropaban ugyszinten hianycikk) vagy fustolt hal, zoldseg, stb.
3. Vacsora - ez altalaban meleg etel, vagyis tesztafelek, hal, vagy
nagyon nepszeru az un. frikadella (magyarul fasirozott, de ott kevesbe
fuszeres), gyakran fogyasztanak kulonfele tengeri herkentyuket.
Reszemrol ennyi, es jo etvagyat a magyar etelekhez kivanok a dan
holgynek :-)
Udv
Tomi
p.s.: kb. egy honappal ezelott kaptam egy maganlevelet egy holgytol a
listan, soval kapcsolatban. Kozben el kellett utaznom (Daniaba ;-) es
kozben sajnos elkallodott a level, ugyhogy nem tudtam idejeben
valaszolni. Ha esetleg aktualis lenne a kerdes, akkor most fel vagok
keszulve valaszolni.
Tomi
|
Juli Davis im-igyen valaszol nekem:
> >Ugyancsak a hetvegen hallottam egy sztorit, hogy egy magyar csoport kiment
> >Gorogorszagba - ez akkor volt, amikor meg itthon nem lehetett kapni
> >olivaolajat - es rogton az elso esti vacsoratol rosszul lettek -
> >gyanithatoan az olaj miatt. Szerintetek jogos volt a gyanu?
>
> Nem hiszem. Lehet rossz ize az oliva olajnak, de ha elromlott akkor olyan
> rossz az ize hogy ember meg nem enne.
Nem erre gondoltam. Hanem arra, hogy egyszeruen ismeretlen volt a
tarsasagnak, es rogton nagy dozist kaptak belole.
Neha a vizzel is jar igy az ember - es ehhez nem kell Indiaba menni.
Nem a bacikra gondolok, hanem arra, hogy ha nem szoktal meg valamit, akkor
azt nehez megemeszteni.
- Gergoe
|