Szia Agnes,
> Kedves nemetorszagiak, pl Emilia Stuttgart-bol: meg tudnatok mondani
hogy
> miert
> nem lehet Nemeto-ban, legalabbis Rostockban az elemiszeruzletekben
> bankkartyaval vasarolni?
> Igy van ez mashol is Nemeto-ban?
Sajnos ez igy van, mivel NO ebben is csak a sajat orra vegeig lat. A
bankok agyonforszirozzak az EC kartyat, az nagyon elterjedt, de persze
nem nemzetkozi, raadasul legtobbszor online ellenorzessel mukodik a
kassza, ami eleve ellehetetleniti meg a kulfoldi EC kartyat is.
Elelmiszerugyben csak a nagy aruhazak szupermarketei kivetel, mert egy
ilyen aruhazban azert csak elfogadjak a credit card-ot. Az ettermek
azert elfogadjak, foleg az olaszok es a klf. azsiai (termeszetesen).
Persze, a keleti reszben (DDR) ez is esetleg ritkabb mint nyugaton.
Ha te hallanad, hogy szidom en a nemeteket - persze magyarul - amikor
neha FO-ban kenyelmesen a VISA-val bevasarolunk :-)))
> Nalunk meg a egyes cukraszdakban is tudok bankkartyaval fizetni.
Igen, ez igy van FO-ban, Svajcban, SpanyolO-ban, Angliaban... csak itt
nem, itt a hires "Dienstleistungswu:ste" (=szolgaltatas sivatagja) van.
Mi itt kerem kulonbek vagyunk am! :-(
> epzelt is lettem a nemet tudasomra! Erre legalabbis jo volt az egesz.
:-))) Legkozelebb lobogtasd meg a SEK-et - habar lehet, nem is fogjak
tudni, mi az. Ja, es ha meg odafont utazgatsz, Wismar egy nagyon szep
varos.
> Igaz ez nem recept, de azert irtam valamit.
:-) Sebaj, irok en, babapiskota cimszora:
Sargabarack sarlott (charlotte)
---
Hozzavalok 8 adagra:
4 lap zselatin (azaz 1/4 l folyadekhoz valo mennyiseg +1)
250 ml kesz vaniliaszosz
1 vaniliarud
40-50 dkg sargabarack +valamennyi cukor (vagy netto 470 g-os konzerv, az
mar cukros)
2 EK cukor
fel citrom
20 dkg tehszin
kb. 12 dkg piskota
3 EK baracklikor vagy almale
3 lap zselatint zselatint beaztatjuk hideg vizbe.
A vaniliaszoszt a vaniliarud kikapart belevel felmelegitjuk, a
kinyomkodott zselatint a forro martasban feloldjuk, jol elkavarjuk es az
egeszet hagyjuk kuhulni.
A nyers barackot megtisztitjuk, kimagoljuk, cukorral keves vizben puhara
fozzuk, de vigyazzunk hogy ne menjen szet teljesen.
A barackot osszekeverjuk a 2 EK cukorral, citromlevel es a konyhagepben
vagy mixerben purere kavarjuk.
Amikor a vaniliamartas kezd szilardulni, hozzaadjuk a barackpure 3/4-et
es a nagyon kemenyre vert tejszint. Ovatosan osszekeverjuk.
Egy 18 cm-es tortaforma (olyan aminek szetnyithato abroncsa van) oldalat
sutopapirral kibeleljuk. A piskotak vegebol 1 centit levagunk (igy lesz
egy talpa) es meglocsoljuk oket a likorrel. A piskotat a cukros
oldalaval kifele felallitjuk a forma oldala menten, szorosan egymas
mellett mint a katonakat. A barackkremet ovatosan beleontjuk a formaba,
ugy hogy a piskotak allva maradjanak.
Az egeszet bele a hutobe legalabb 4 oraig.
A maradek lap zselatint beaztatjuk. A maradek barackpuret megmelegitjuk,
a zselatint hozzaadjuk, kavarva feloldjuk, az egeszet hagyjuk kihulni. A
hideg martast raontjuk a sarlottra es tovabbi 1 oraig hutjuk. Azutan
megprobalju ovatosan leszedni rola az abroncsot. ;-)
----------
Most jovok en :-)
1. Akinek van ideje es turelme, keszithet sajat maga vaniliaszoszt. Neha
en is megteszem...
2. Ilyesmire lehet hasznalni a sima tortagyurut is, sutopapirral
leteritett sutotalcara helyezve. Elonye, hogy az atmero varialhato.
3. Ugyanezt a receptet lehet kesziteni mas gyumolcsel is, pl. 25 dkg
nyers malna elmixelve cukorral es esetleg malnapalinkaval, ezt a
zselatinnal osszekeverni, mikor szilardul johet a tejszinhab hozza. A
tobbi mint fent, a tetejere diszkent natur malna. (Ebben az esetben a
zselatint kell felmelegiteni keves vizben, volt errol mar szo.)
4. Ha sok piskota van, akkor az aljat is kirakhatjuk vele.
Valaki erdeklodott joghurtos torta irant - en most ezt ugy is el tudom
kepzelni, hogy a toltelek szosz helyett pl. fele-fele joghurt es
tejszinhab zselatin +gyumolcs, cukor, vanilia.
Udv
Emilia, Stuttgart
|