Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1372
Copyright (C) HIX
2002-12-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 zserbo-teto (mind)  11 sor     (cikkei)
2 Tarka receptek /Koretek, fozelekek, feltetek 2 (mind)  92 sor     (cikkei)

+ - zserbo-teto (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagyon koszonom mindenkinek
 a zserbo-tetore adott tippeket. 

Szerintem: sajnalom belole a vajat. :)))
legalabbis az altalatok kuldott receptekbol ez derul ki, 
de ez nem az en hibam, 
hanem a leirasom rossz (ezek szerint).

koszi meg egyszer mindenkinek, es 

                BUEK !!!
+ - Tarka receptek /Koretek, fozelekek, feltetek 2 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

ime a folytatas!
------------------------------
Udv.: Misi

ASZTALI KISERTES
Hozzavalok: 8 kozepes krumpli, 10 dkg kemeny sajt, 1 evokanal vaj, 30 dkg fott
sonka vagy hus (kolbasz, virsli is lehet), 1 nagy voroshagyma, 2 dl tej, 20
dkg sonkas sajtkrem.

A krumplit hejaban megfozzuk, meghamozzuk, es hagyjuk hulni. A sajtot
lereszeljuk. Egy tuzallo talat kivajazunk. A sonkat, a krumplit es a hagymat
csikokra vagjuk, egyenletesen tuzallo talba retegezzuk, es leontjuk a sajtkrem
es a tej keverekevel. A tetejet megszorjuk a reszelt sajttal. 200 fokos
sutoben 30 percig sutjuk.
Bartok Zsana, Szabadka

SORBEN SULT BURGONYA
Hozzavalok: 60 dkg burgonya, 20 dkg voroshagyma, 2,5 dl vilagos sor, 2 3
evokanal tejfol, so, bors, vaj vagy margarln.

A burgonyat egesz vekony karikakra szeleteljuk, a hagymat is osszevagjuk. Egy
hoallo talat kikenunk, beleteszunk egy sor hagymat, majd burgonyat, a
hozzavalokat addig retegezzuk, mig el nem fogy. Minden sort megsozunk es
borsozunk. A sort es a tejfolt osszekeverjuk es ezzel leontjuk, a tetejere
vajat vagy margarint morzsolunk, 180 fokra felmelegitett sutoben sutjuk egy
ora tiz percig. Melegen talaljuk.
Sutka Maria, Becse

KENYERGOMBOC
1 kg kenyeret kockara vagunk, es leforrazzuk 3/4 1 tejjel. Lereszelunk 2
nagyobb fej voroshagymat. A kihult kenyeret kicsit kinyomkodjuk, majd
hozzaadjuk a hagymat,
1 kiskanal borsot, keves petrezselyemzoldjet, 2 kiskanal sot, 4 egesz tojast,
2 kanal lisztet. Gombocokat formalunk belole, es bo vizben kifozzuk.
Gombamartassal talaljuk.

GOMBAMARTAS
Hozzavalok: 40 dkg gomba (konzervbol), 1 fej voroshagyma, 1 dl viz, 2 kanal
liszt, 2 kanal tejfol, so, bors, Vegeta, komenymag.

A gombat megdinszteljuk a hagymaval, soval, borssal, Vegetaval, komenymaggal
izesitjuk. Felontjuk vizben elkevert Iiszttel es tejfollel, majd
osszeforraljuk.
Sipos Erzsebet, Bezdan

IZES KROKETT
Hozzavalok: 1 kg burgonya, 20 dkg sertesporkolt vagy felvagott,1 fej hagyma, 3
gerezd fokhagyma, 2 tojas, 2 evőkanal buzadara (griz), so, bors, pirospaprika,
petrezselyemzold.

A burgonyat meghamozzuk es sos vizben puhara fozzuk. Meg melegen
atpasszirozzuk, hozzaadjuk a ledaralt porkoltet vagy az aprora metelt
felvagottat, reszelt hagymat, a zuzott fokhagymat, a ket tojast es a grizt.
Soval, borssal, paprikaval fuszerezzuk es belekeverjuk a finomra vagott
petrezselyemzoldet osszedolgozzuk, es lisztes kezzel rudakat formalunk belole.
Bepanirozzuk, majd olajban kisutjuk.
Jo tanacs: Salataval vegyes zoldkorettel vagy fozelekkel, esetleg onallo
etelkent is talalhato.

TUROS ZOLDBAB (2 szemelyre)
Hozzavalok: 30 dkg zoldbab (ceruzabab), 15 dkg felzsiros tehenturo, 1 nagyobb
fej voroshagyma,1 dl tejfol,1 csokor snidling (elmaradhat), kapor,1 ek. olaj,
izles szerint so.

A zoldbabot forrasban levo vizbe tesszuk, 10 percig fozzuk, lehűtjuk,
leszurjuk. Ugyanabban a leben a karikara vagott hagymat felforraljuk, majd
leszurjuk. A turot morzsasra torjuk, hozzaadjuk a tejfolt, amelybe egy keves
sot keverunk, salatastalban osszekeverjuk a zoldbabbal, olajjal, raszorjuk a
hagymat, aprora vagott kaprot. Hutoszekrenyben lehutjuk.

ALMAS RIZS
Hozzavalok: 2 csesze rizs, egy fej voroshagyma aprora vagva, egy gerezd
fokhagyma zuzva, egy csesze mandula (hamozva, vagva), egy csesze mazsola, egy
kaveskanal fahej, 2 piros alma, kockara vagva, 1 ek. olaj, izles szerint so.

A voroshagymat, fokhagymat forro olajban ot pecig piritjuk, beletesszuk a
rizst, a mandulat, majd tovabb piritjuk, amig a mandula aranybarna nem lesz.
Hozzaadjuk a mazsolat, a fahejat es felforraljuk 4 csesze vizzel. Fedo alatt
puhara fozzuk, vegul beletesszuk az almat. Egy koszoru format vekonyan
kiolajozunk, a rizses masszat belenyomkodjuk. Elomelegitett sutoben 30 percig
sutjuk. Talra kiboritva talaljuk.
Mago Jelem, Kishegyes

KREMTURO
3 liter tejet felforralunk, langyosra hutjuk, belekeverunk 1 zacsko
citromsavat, 1-2 orat allni hagyjuk. Leszurjuk, hozzaadunk 1 nagy kanal sot,
10 nagy kanal olajat es mixerrel jol kikeverjuk.
Tarjan Erzsebet, Zombor

(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS