Sziasztok,
ime a folytatas!
------------------------------
Udv.: Misi
ASZTALI KISERTES
Hozzavalok: 8 kozepes krumpli, 10 dkg kemeny sajt, 1 evokanal vaj, 30 dkg fott
sonka vagy hus (kolbasz, virsli is lehet), 1 nagy voroshagyma, 2 dl tej, 20
dkg sonkas sajtkrem.
A krumplit hejaban megfozzuk, meghamozzuk, es hagyjuk hulni. A sajtot
lereszeljuk. Egy tuzallo talat kivajazunk. A sonkat, a krumplit es a hagymat
csikokra vagjuk, egyenletesen tuzallo talba retegezzuk, es leontjuk a sajtkrem
es a tej keverekevel. A tetejet megszorjuk a reszelt sajttal. 200 fokos
sutoben 30 percig sutjuk.
Bartok Zsana, Szabadka
SORBEN SULT BURGONYA
Hozzavalok: 60 dkg burgonya, 20 dkg voroshagyma, 2,5 dl vilagos sor, 2 3
evokanal tejfol, so, bors, vaj vagy margarln.
A burgonyat egesz vekony karikakra szeleteljuk, a hagymat is osszevagjuk. Egy
hoallo talat kikenunk, beleteszunk egy sor hagymat, majd burgonyat, a
hozzavalokat addig retegezzuk, mig el nem fogy. Minden sort megsozunk es
borsozunk. A sort es a tejfolt osszekeverjuk es ezzel leontjuk, a tetejere
vajat vagy margarint morzsolunk, 180 fokra felmelegitett sutoben sutjuk egy
ora tiz percig. Melegen talaljuk.
Sutka Maria, Becse
KENYERGOMBOC
1 kg kenyeret kockara vagunk, es leforrazzuk 3/4 1 tejjel. Lereszelunk 2
nagyobb fej voroshagymat. A kihult kenyeret kicsit kinyomkodjuk, majd
hozzaadjuk a hagymat,
1 kiskanal borsot, keves petrezselyemzoldjet, 2 kiskanal sot, 4 egesz tojast,
2 kanal lisztet. Gombocokat formalunk belole, es bo vizben kifozzuk.
Gombamartassal talaljuk.
GOMBAMARTAS
Hozzavalok: 40 dkg gomba (konzervbol), 1 fej voroshagyma, 1 dl viz, 2 kanal
liszt, 2 kanal tejfol, so, bors, Vegeta, komenymag.
A gombat megdinszteljuk a hagymaval, soval, borssal, Vegetaval, komenymaggal
izesitjuk. Felontjuk vizben elkevert Iiszttel es tejfollel, majd
osszeforraljuk.
Sipos Erzsebet, Bezdan
IZES KROKETT
Hozzavalok: 1 kg burgonya, 20 dkg sertesporkolt vagy felvagott,1 fej hagyma, 3
gerezd fokhagyma, 2 tojas, 2 evőkanal buzadara (griz), so, bors, pirospaprika,
petrezselyemzold.
A burgonyat meghamozzuk es sos vizben puhara fozzuk. Meg melegen
atpasszirozzuk, hozzaadjuk a ledaralt porkoltet vagy az aprora metelt
felvagottat, reszelt hagymat, a zuzott fokhagymat, a ket tojast es a grizt.
Soval, borssal, paprikaval fuszerezzuk es belekeverjuk a finomra vagott
petrezselyemzoldet osszedolgozzuk, es lisztes kezzel rudakat formalunk belole.
Bepanirozzuk, majd olajban kisutjuk.
Jo tanacs: Salataval vegyes zoldkorettel vagy fozelekkel, esetleg onallo
etelkent is talalhato.
TUROS ZOLDBAB (2 szemelyre)
Hozzavalok: 30 dkg zoldbab (ceruzabab), 15 dkg felzsiros tehenturo, 1 nagyobb
fej voroshagyma,1 dl tejfol,1 csokor snidling (elmaradhat), kapor,1 ek. olaj,
izles szerint so.
A zoldbabot forrasban levo vizbe tesszuk, 10 percig fozzuk, lehűtjuk,
leszurjuk. Ugyanabban a leben a karikara vagott hagymat felforraljuk, majd
leszurjuk. A turot morzsasra torjuk, hozzaadjuk a tejfolt, amelybe egy keves
sot keverunk, salatastalban osszekeverjuk a zoldbabbal, olajjal, raszorjuk a
hagymat, aprora vagott kaprot. Hutoszekrenyben lehutjuk.
ALMAS RIZS
Hozzavalok: 2 csesze rizs, egy fej voroshagyma aprora vagva, egy gerezd
fokhagyma zuzva, egy csesze mandula (hamozva, vagva), egy csesze mazsola, egy
kaveskanal fahej, 2 piros alma, kockara vagva, 1 ek. olaj, izles szerint so.
A voroshagymat, fokhagymat forro olajban ot pecig piritjuk, beletesszuk a
rizst, a mandulat, majd tovabb piritjuk, amig a mandula aranybarna nem lesz.
Hozzaadjuk a mazsolat, a fahejat es felforraljuk 4 csesze vizzel. Fedo alatt
puhara fozzuk, vegul beletesszuk az almat. Egy koszoru format vekonyan
kiolajozunk, a rizses masszat belenyomkodjuk. Elomelegitett sutoben 30 percig
sutjuk. Talra kiboritva talaljuk.
Mago Jelem, Kishegyes
KREMTURO
3 liter tejet felforralunk, langyosra hutjuk, belekeverunk 1 zacsko
citromsavat, 1-2 orat allni hagyjuk. Leszurjuk, hozzaadunk 1 nagy kanal sot,
10 nagy kanal olajat es mixerrel jol kikeverjuk.
Tarjan Erzsebet, Zombor
(Forras: Az ujvideki Magyar Szo 2002 evi husveti kiadvanya)
|