1. |
pite (mind) |
10 sor |
(cikkei) |
2. |
Re:Kaposzta (mind) |
65 sor |
(cikkei) |
3. |
zsurkenyer (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
|
+ - | pite (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Konyhasok!
Tudja valaki a Mc Donaldszos pite receptjet, akar barackos akar epres toltelekk
el?
Annyit mar sikerult kideritenem, hogy olajban sutik. Eszmeletlen draga ezert le
nne jo itthon megcsinalni!
udv:
by CilaPower
mobil: 20/325-7599
|
+ - | Re:Kaposzta (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhasok!
Kedves VIC!
"Keresek kaposzta /szekely-, toltott-, rakottkaposzta stb./ recepteket,
akinek van kerem kuldjon, mindenfele erdekel. "
Toltottkaposzta: / ahogy mifelenk keszitik!/
Hozzavalok:
3,5 kg. savanyukaposzta
1,5 kg. daralni valo disznohus
10 szelet( kb. fel ujjnyi ) fustolt szalonna, vagy husos szalonna
4 evokanal zsir (retegesen koze)
Toltelek:
A hust 4 szelet fustolt szalonnaval , kb. 3 db.(kozepes fej) voros-
hagymaval ledaraljuk.Kb. 2 mokkaskanal kevert torottborsot,tet-
szes szerint sot, 3 db. egesz tojast, es 50 dkg. rizst teszunk
hozza.Az egeszet jol osszekeverjuk.
A kaposztat, ha savanyu kimossuk, vagy kicsavarjuk, majd az e-
deny aljara, elobb 2 kanal zsirt, majd ra egy sor kaposztat te-
szunk utana 1 sor tolteleket ( a tolteleket, lehet savanyu kaposzta-
levelbe gongyolni, vagy csak gombocokat formalni beloluk ),majd
ujbol zsirt, kaposztat, tolteleket,míg elfogy az anyagunk. A tete-
jere kaposzta keruljon. Kozbe a megmaradt fustolt szalonnat,so-
ronként, szintén elosztva beletesszuk.
Feltoltjuk vizzel, ugy, hogy eppen ellepje, majd gaztuzhelyen
langelosztoval feltesszuk foni (teljes langra,mig fel nem forr, majd
forras utan kis langon fozzuk ) 2 ora hosszaig.
(Ha nem eleg savanyu a kaposzta, a kicsavart lebol ontunk hozza.)
TEJFOLLEL TALALJUK!!! (Minel tobbet melegitjuk annal jobb.!)
A fent irt adag ,termeszetesen felezheto, attol fuggoen, hogy hanyan
esznek belole?
Szekelykaposzta: / ahogy mi keszitjuk /
Hozzavalok: (kb. 8 fonek)
1,5 kg serteshus (lapocka )
2,5 kg savanyukaposzta
20dkg zsir
2 db. nagyobb fej voroshagyma
2 pohar tejfol
Elkeszites:
A hust megmossuk, apro kockakra vagjuk. A voroshagymat ossze-
vagva feltesszuk a 10 dkg. zsirba es halvany rozsaszinure piritjuk,
majd tetszes szerint teszunk bele pirospaprikat , es vegul a hust.
Keves vizet ontunk hozza es fedo alatt (paroljuk) ill.elkeszitjuk a
porkoltet.
A savanyukaposztat kozben kicsavarjuk,(ha nagyon savanyu ,ki-
aztatjuk). A kicsavart levet felretesszuk, ( ha nem lenne eleg sava-
nyu kesobb hozzaonthetunk belole).
A kicsavart kaposztat a megmaradt 10 dkg. zsiron (fedo alatt keves
víz hozzaadasaval ) puhara paroljuk.
Ha kesz osszekeverjuk az elkeszitett porkolttel, es a 2 dl. (1 pohar)
tejfollel, es kicsit osszeforraljuk.
Aki tobb tejfollel szereti talalaskor tehet meg hozza.
Jo fozocskezest kivanok
Udvozlettel: Iren
|
+ - | zsurkenyer (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Irene!
Köszönöm szépen a sütireceptet, hétvégén ki fogom próbálni!
Ottilia
Az előző számok valamelyikében érdeklődött valaki kenyér recept után.
Ugyan én kenyérsütőgépet használok rendszeresen, de ezt a receptet is
kipróbáltam és nagyon finom! Ha valakit érdekel van még ilyen hasonló
receptem.
Zsúrkenyér (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)
Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
1/2 dl szódavíz,
4 dkg friss élesztő,(a szárított élesztővel nem olyan jó!)
4 dkg porcukor,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
2 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és
belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára
öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott,
de már hideg vajat, a felfutott élesztőt, az áttört burgonyát és a
fűszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a
szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a
legegyszerűbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett
tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára
kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán
kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütőlemezre
rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni.
Vizes kenőtollal átkenjük a tetejét, és az előmelegített, forró sütőben,
közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába
csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak
akkor, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a
mélyhűtőben is lefagyasztható.
Bármilyen szendvics alapjaként kitűnő, a parányi fokhagyma és bors
fűszeres zamatot ad neki.
|
|