Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 962
Copyright (C) HIX
2001-09-28
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 pite (mind)  10 sor     (cikkei)
2 Re:Kaposzta (mind)  65 sor     (cikkei)
3 zsurkenyer (mind)  39 sor     (cikkei)

+ - pite (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello Konyhasok!

Tudja valaki a Mc Donaldszos pite receptjet, akar barackos akar epres toltelekk
el?
Annyit mar sikerult kideritenem, hogy olajban sutik. Eszmeletlen draga ezert le
nne jo itthon megcsinalni!

udv:
by CilaPower
mobil: 20/325-7599
+ - Re:Kaposzta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!
Kedves VIC!  

"Keresek kaposzta /szekely-, toltott-, rakottkaposzta stb./ recepteket,
akinek van kerem kuldjon, mindenfele erdekel. "

Toltottkaposzta: / ahogy mifelenk keszitik!/

Hozzavalok:
3,5 kg. savanyukaposzta
1,5 kg. daralni valo disznohus
10  szelet( kb. fel ujjnyi ) fustolt szalonna, vagy husos szalonna
 4  evokanal zsir (retegesen koze)

Toltelek:
A hust 4 szelet fustolt szalonnaval , kb. 3 db.(kozepes fej) voros-
hagymaval ledaraljuk.Kb. 2 mokkaskanal kevert torottborsot,tet-
szes szerint sot, 3 db. egesz tojast, es  50 dkg. rizst teszunk
hozza.Az egeszet jol osszekeverjuk.


A kaposztat, ha savanyu kimossuk, vagy kicsavarjuk, majd az e-
deny  aljara, elobb 2 kanal zsirt, majd ra egy sor kaposztat te-
szunk utana 1 sor tolteleket ( a tolteleket, lehet savanyu kaposzta-
levelbe gongyolni, vagy csak gombocokat formalni beloluk ),majd
ujbol  zsirt, kaposztat, tolteleket,míg elfogy az anyagunk. A tete-
jere kaposzta keruljon. Kozbe a megmaradt fustolt szalonnat,so-
ronként, szintén elosztva beletesszuk.
Feltoltjuk vizzel, ugy, hogy eppen ellepje, majd gaztuzhelyen
langelosztoval feltesszuk foni (teljes langra,mig fel nem forr, majd
forras utan kis langon fozzuk ) 2 ora hosszaig.
 (Ha nem eleg savanyu a kaposzta, a kicsavart lebol ontunk hozza.)
TEJFOLLEL  TALALJUK!!!  (Minel tobbet melegitjuk annal jobb.!)

A fent irt adag ,termeszetesen felezheto, attol fuggoen, hogy hanyan
esznek belole?

Szekelykaposzta: / ahogy mi keszitjuk /

Hozzavalok: (kb. 8 fonek)
1,5 kg  serteshus (lapocka )
2,5 kg   savanyukaposzta
20dkg  zsir
  2 db.   nagyobb fej voroshagyma
  2 pohar tejfol
Elkeszites:
A hust  megmossuk, apro kockakra vagjuk. A voroshagymat ossze-
vagva feltesszuk a 10 dkg.  zsirba es halvany rozsaszinure piritjuk,
 majd  tetszes szerint teszunk bele pirospaprikat , es vegul a hust.
 Keves vizet ontunk hozza es fedo alatt (paroljuk) ill.elkeszitjuk a
porkoltet.

A savanyukaposztat kozben kicsavarjuk,(ha nagyon savanyu ,ki-
aztatjuk). A kicsavart levet felretesszuk, ( ha nem lenne eleg sava-
nyu kesobb hozzaonthetunk belole).

A kicsavart kaposztat a megmaradt 10 dkg. zsiron (fedo alatt keves
víz hozzaadasaval ) puhara paroljuk.

Ha kesz osszekeverjuk az elkeszitett porkolttel, es a 2 dl. (1 pohar)
tejfollel, es kicsit osszeforraljuk.
Aki tobb tejfollel szereti talalaskor tehet meg hozza.
Jo fozocskezest kivanok

               Udvozlettel: Iren
+ - zsurkenyer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Irene!
Köszönöm szépen a sütireceptet, hétvégén ki fogom próbálni!
Ottilia

Az előző számok valamelyikében érdeklődött valaki kenyér recept után.
Ugyan én kenyérsütőgépet használok rendszeresen, de ezt a receptet is 
kipróbáltam és nagyon finom! Ha valakit érdekel van még ilyen hasonló 
receptem.

Zsúrkenyér  (2 db, egyenként kb. 90-90 dkg)

Hozzávalók:
1 kg finomliszt,
30 dkg főtt, hámozott és áttört burgonya,
1/2 dl szódavíz,
4 dkg friss élesztő,(a szárított élesztővel nem olyan jó!)
4 dkg porcukor,
2 dl tej,
10 dkg vaj,
2 teáskanál só,
1-1 mokkáskanál törött fehér bors és fokhagymapor.
1/2 dl tejet meglangyosítunk, belemorzsoljuk az élesztőt, és 
belekeverjük a porcukrot. Hagyjuk, hogy felfusson, közben gyúrótáblára 
öntjük a lisztet. Közepébe mélyedést vájunk, abba öntjük az olvasztott, 
de már hideg vajat, a felfutott élesztőt, az áttört burgonyát és a 
fűszereket. Apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet és a 
szódavizet. A közepesen kemény tésztát alaposan kidolgozzuk (a 
legegyszerűbb, ha kis robotgéppel keverjük hólyagosra). Végül lisztezett 
tálba rakjuk, a tetejét is meghintjük liszttel, majd letakarva duplájára 
kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk, és lisztezett deszkán 
kissé átgyúrjuk, majd hosszúkás zsúrkenyérformára alakítjuk. Sütőlemezre 
rakjuk mindkét kenyeret, és még fél órán keresztül hagyjuk pihenni. 
Vizes kenőtollal átkenjük a tetejét, és az előmelegített, forró sütőben, 
közepes lángon megsütjük. Ha a kenyerek kihűltek, egyenként alufóliába 
csomagoljuk, mert így legalább 8 napig eláll és friss marad, persze csak 
akkor, ha a hűtőszekrényben tároljuk. Szeletekre vágva a zsúrkenyér a 
mélyhűtőben is lefagyasztható.
Bármilyen szendvics alapjaként kitűnő, a parányi fokhagyma és bors 
fűszeres zamatot ad neki.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS