Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 552
Copyright (C) HIX
2000-05-25
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 KONYHAtoltelek... *** #551 (mind)  17 sor     (cikkei)
2 Edes utazasok 3 (mind)  42 sor     (cikkei)
3 re: Edes utazasok (mind)  8 sor     (cikkei)
4 Re: Curry (mind)  40 sor     (cikkei)
5 tejszinhab (mind)  15 sor     (cikkei)

+ - KONYHAtoltelek... *** #551 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Atsutott sparga
ha mar idenye van.

1,5 kg Sparga, 250gr sonka, 2 tojas, 40 gr parmezan, kispohar tejfel, so,
snittling (snidling, nem tudom, hogy magyarabb :o) -na jo, zold
vagohagyma..).

A tojasokat a tejfellel a sajttal, soval es az aprora vagott snidliggel
osszekeverjuk es 1 ora hosszat allni hagyjuk. A spargat megtisztitjuk es kb.
12 percig sos vizben fozzuk. A sonkat csikokra vagjuk. A spargat tuzallo
talba tesszuk, a sonkat elrendezzuk rajta es a tojasos kevereket raontjuk.
Eloremelegitett sutoben kb. 225 fokon kb 15 percig sutjuk.

Udv
Ildiko
+ - Edes utazasok 3 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok, ismet feltuntem!

Nem kaptam visszajelzest, hogy beerkezett a level. Ha ketszer kuldtem el,
akkor csinaljatok meg ketszer. :o)

Tehat a recept megegyszer:


MANHATTANI TUROTORTA

Hozzavalok
 75 dkg natur kremsajt
  50 dkg Ricotta turo
  1 1/2 csesze cukor
  4 egesz tojas
  keves liszt
  izles szerint szaritott gyumolcs vagy mazsola
 1 csesze aprora vagott vagy daralt  mogyoro
  1 csesze tort vagy daralt keksz
  1/2 csesze barnacukor
  csipetnyi szerecsendio

Az elkeszites modja:
Keverjuk ossze a daralt mogyorot, a kekszet, a barnacukrot es a
szerecsendiot. Vajazzunk ki egy 24 cm atmeroju tortaformat, es szorjuk a
kevereket az aljara es az oldalara. Ez lesz majd a turotorta kerge. Ha
akarunk, a tetejere is hagyhatunk belole. Keverjuk lagyra a kremsajtot, a
cukrot es a Ricotta turot. Mikor mar eleg kremes, adjuk hozza a tojasokat,
es habverovel verjuk fel alaposan. Izesithetjuk a kevereket szaritott
gyumolccsel vagy mazsolaval, de szorhatjuk ezeket a sutemeny tetejere is.
Ontsuk a tolteleket a formaba es lassu tuzon sussuk kb. 40 percig!

Nyalcsorgatasul a kovetkezo 6 recept:

Nemet tejfolos almatorta
Kinai gyomberszirupos kalacs
Holland dios aszaltszilvas lepeny
Tatliszi, azaz torok joghurtos-citromos kuglof
Mexikoi vanilias csokoladetorta   l
Favagok tortaja (Ausztralia)

Tucsi
+ - re: Edes utazasok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Tucsi! Orulok, hogy lekozlod a recepteket, ugyanis a
Spektrum TV honlapjarol nem tudtam oket kinyomtatni.

Van valakinek bejaratott eper lekvar keszitesi modja?

Monika
+ - Re: Curry (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Hogy meg bonyolultabb legyen a helyzet, ket noveny is van 
amit currynek hivnak:

       Az egyik:     Helichrysum angustifolium 
Ezustos vekony levelei vannak, 20-30 cm magas novenyke, 
kulsore hasonlit a rozmaringhoz. Az ize egy kicsit emlekeztet 
a curry-re.
Del-Indiaban (pl. Keralaban) hasznaljak, frissen belekeverve 
az etelbe a fozes vege elott. En is nagyon meglepodtem, hogy amikor 
lattam egy ilyet a TESCOban.

       A masik:  Murraya koenigii 
Ez egy kis fa, a levelei hasonlitanak a baberlevelhez. 
Ezt szoktak hasznalni a curry fuszerkeverekben  osszetevokent,
de nem mindig. A curry fuszerkevereknek nincs egyseges receptje, 
egyes tajakon raknak bele ilyen novenyt is, mashol nem. Hasznalatos 
meg a Garam Masala nevu - szinten teljesen tajjellegu osszetetelu -
fuszerkeverekben is.

Erdemes meg megjegyezni azt is, hogy a "curry" szo onmagaban 
Indiaban a paprikas csirkehez hasonlo allagu etelek osszefoglalo 
neve. Az izesites barmi lehet, akkor is curry, ha nincs benne se 
curry noveny, se curry fuszerkeverek.

Pl. mikor meghivtunk vacsorara egy indiait, akkor a paprikas 
csirkerol megkerdezte, hogy: Ebben a curryben milyen fuszer van?

Masreszt a Calcuttaban felta'lalt csirke curry-t nem lehetett 
megkulonbozteni a magyar csirkeporkolttol.


Gyula


-- 
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. and Inf. Sci., Technical Univ. of Budapest

+ - tejszinhab (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Szeretnek kollektiv a bolcsessegetekhez fordulni tejszinhab felverese
ugyeben. Immaron egymas utan harmadszor nem sikerult kemeny habot
felvernem a tejszinbol. Eloszor azt gondoltam azert, mert
ultrapasztorozott, azutan azt gondoltam, hogy nem a legdragabb _friss_
tejszint vettem meg, de most 6 dl friss, jo minosegunek kikialtott
tejszin sem lett jo. Folyos maradt, persze megettuk, de en nagyon
elegedetlen voltam vele! :-(
No es persze geppel vertem eloszor, kezzel probaltam a masodik
alkalommal, most ujra geppel vertem volna habba, no de....:-(

Tudtok valami jo megoldast?

Zsoka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS