Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1712
Copyright (C) HIX
2004-02-29
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 bojt (mind)  20 sor     (cikkei)
2 re: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind)  17 sor     (cikkei)
3 Re: *** HIX KONYHA *** #1711 (mind)  47 sor     (cikkei)
4 Fank (mind)  28 sor     (cikkei)
5 re: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind)  11 sor     (cikkei)

+ - bojt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado : 
>A keresztény hagyomány sokféleképpen magyarázza a böjtöt, de egyik sem
>helytálló.

Bezzeg a te magyarazatod helytallo, igaz? Bovebben kifejtened, honnan valok
az alabbiak? 

>A böjtös étel mindenképpen nyers, de csak akkor, ha a böjt 3 napnál tovább
tart

Eleg regota ismerem es betartom a bojti eloirasokat, de ilyenrol megcsak
nem is hallottam. Szerintem nem szerencses termeszetgyogyasz
hokuszpokusszal osszekeverni az egyhaz(ak) altal eloirt bojtot...  
Vilagos es egyszeru: a nagybojt penteki napjain hust nem szabad enni, plusz
"szigoritas":  hamvazoszerdan es nagypenteken (18 - 60 eves koruaknak) napi
3x-i etkezes, egyszeri jollakassal. Semmifele nyers v. fott etel
megkulonboztetes nincs benne. 

udv,
Zita
+ - re: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tamas!

> hires nagyevo szineszek azzal
> hoditanak, hogy elsoosztalyu vacsorat foznek ket szemelyre (!) egy
> masodosztalyu egyszemelyes vendegloi vacsora avagy egy ketszemelyes
> szupermarket-beli bevasarlas a'ra'bo'l.
 Ezt en is meg tudom csinalni (idonkent meg is teszem). Meg sosem panaszkodtak 
a
 vendegeim az izek es a valasztek  miatt. Igaz nekem van egy elonyom a hires
 szineszekkel szemben: mivel rendszeresen bojtolok hosszabb ideig, nekem eleg
 egy darabka salata vagy egy sargarepa...


-- 
Üdvözlettel:
     kiabalo
          
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1711 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagyon tetszett az irasod, milyen jo nekem itt Ausztriaban.-))))
Itt gyakorlatilag minden van, (Graz) ami Magyarorszagon, a magyar paprika
olcsobban szezonban mint Budapesten, gomba ugyszinten:-)))))   Mez is van,
de errol mondjuk le tudnek mondani:-)))))  Gorogdinnye erkezik ugyszinten
Magyarorszagrol, el se tudjak adni:-))))  Marton napkor jon a magyar liba,
olcsobb mint az osztrak, viszont mar megerkezik vagy egy hettel Marton nap
elott, ugyhogy kell a kutyanak......  Nekem biztos nem, az osztrak husok
sokkal jobbak mint a magyar hus, foleg a styrian beef, egy fiatal koraban
levagott marha, vedjegyezve:-)))) Piacon a paradicsom mintha anyukam
kertjeben nott volna, Magyarorszagon, ujabban a cseresznye is egyre tobb
van, meggy ugyszinten, scak nagyon draga. Uvegesben elsorangu a nemet, 99
centert.
Soskat ezek itt nem nagyon esznek, ez hianycikk.

Ami nekem a legjobban hianyzik, az a jol megfustolt es elegge besozott
husveti sonkanak valo, ezt Dunaujvarosbol szoktam importalni, mert Mo-on meg
ott a legjobb.

Kolbasz-magyar ertelemben nyet.
szalami az van, vagy 30 fele, legjobb a spanyol, meg a borsos, mindenesetre
sokkal kevesbe zsiros, mint a magyar Pikk, vagy Herz, de ezeket is
tomkelegevel aruljak, meg a discont boltokban is, egyutt a Tokaji Aszuval.

A mak dolgot nem ertem, mert itt rengeteg a mak, meg a daralo is:-)))) A
makos sutemenyekrol meg nem is beszelve:-))))

Az osztrak borok nagyon jok, foleg a del-steier borok, de nekem errol az a
velemenyem, hogy bort csak termelotol szabad venni-palackozva, mert azok jol
taroljak. Az uzletekben nem megfelelo a tarolas, es ez ront a minosegen, az
osztrakon is, a magyaron ugyszinten.

ja, es Karavan sajt sincs:-)))) A Parenyicarol nem is beszelve:-)))
savanyu kaposztat nem ugy savanyitjak, ahogy a magyarok, ugyhogy a toltott
kaposztanak valot importalom ugyszinten:-))))

Mi az a mi van Ausztriaban, es nincs Magyarorszagon?
ferjem utan szabadon: Jo kenyer, rozskenyer:-))))
Regen a sor is ide tartozott, de ez mar megdolt:-)))

Udv
Vica Grazbol
>
>             + -  Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol VÁLASZ  Feladó:
tamas_gaal_moc.oohay
>
> Valamikor regen foltette valaki a kerdest, mi is hianyzik kulfoldon a
> magyar konyhabol. Ime (Franciaorszagban lakom, par eve Grenoble-ban):
+ - Fank (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Gyors fank eperpurevel

Hozzavalok:
50 dkg tehenturo, 25 dkg liszt, 2 tojas, 10 dkg porcukor,
2 cl rum,keshegynyi szodabikarbona, reszelt citromhej,
csipetnyi só, a kisuteshez olaj, a szorashoz fahejas porcukor.

Az eperurehez:
30 dkg eper, vagy melyhutott vegyes piros bogyos gyumolcs
1 dl tejszin, 4 dkg porcukor.

A tojasokat szetvalasztjuk, a sargajat kikeverjuk a
porcukorral es a reszelt citromhejjal. Vegul hozzaadjuk
a kemeny habba vert tojasfeherjet. Az atpasszirozott
tehenturot kikeverjuk a liszttel, soval es a szodabikarbonaval.
Az egeszet osszevegyitjuk es tesztava dolgozzuk. Lisztezett
deszkan 1 cm vastagra nyujtjuk es fankszaggatoval kb. 6 cm
atmeroju koroket szaggatunk belole.
A fankokat bo, forro olajban kisutjuk, a felesleges zsiradekot
lecsopogtetjuk. Meg melegen megszorjuk fahejas porcukorral.

Eperpurevel is talalhatjuk. Ehhez a megtisztitott, alaposan
megmosott epret osszeturmixoljuk (ugyanezt tesszuk a
felolvasztott gyumolccsel is). A tejszint a porcukorral
felkemeny habba verjuk es belevegyitjük a gyumolcspurebe.
Azonnal fogyasztjuk.

http://www.egyperces.hu
+ - re: Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Nagy orommel olvastam az osszehaésonlitast a magyar es francia konyha
kozott.
Ke't kis helyesbitest szeretnek hozza'fuzni :
- "bleu des Causses (vagy Roquefort)" : a bleu de Causses tehéntejbol a
hires Roquefort pedig baranyok tejebol készul.
- hianyzik a felsorolasbol a franciaknal nagyon elterjedt csiga, Escargot de
Bourgogne. A franciak nem tudjak, a magyarok sem, hogy a franciaorszagi
csigak nagy resze Magyarorszagrol erkezik. (remelem teherauton...).

Udv.
servus.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS