> Felado :
>A keresztény hagyomány sokféleképpen magyarázza a böjtöt, de egyik sem
>helytálló.
Bezzeg a te magyarazatod helytallo, igaz? Bovebben kifejtened, honnan valok
az alabbiak?
>A böjtös étel mindenképpen nyers, de csak akkor, ha a böjt 3 napnál tovább
tart
Eleg regota ismerem es betartom a bojti eloirasokat, de ilyenrol megcsak
nem is hallottam. Szerintem nem szerencses termeszetgyogyasz
hokuszpokusszal osszekeverni az egyhaz(ak) altal eloirt bojtot...
Vilagos es egyszeru: a nagybojt penteki napjain hust nem szabad enni, plusz
"szigoritas": hamvazoszerdan es nagypenteken (18 - 60 eves koruaknak) napi
3x-i etkezes, egyszeri jollakassal. Semmifele nyers v. fott etel
megkulonboztetes nincs benne.
udv,
Zita
|
Nagyon tetszett az irasod, milyen jo nekem itt Ausztriaban.-))))
Itt gyakorlatilag minden van, (Graz) ami Magyarorszagon, a magyar paprika
olcsobban szezonban mint Budapesten, gomba ugyszinten:-))))) Mez is van,
de errol mondjuk le tudnek mondani:-))))) Gorogdinnye erkezik ugyszinten
Magyarorszagrol, el se tudjak adni:-)))) Marton napkor jon a magyar liba,
olcsobb mint az osztrak, viszont mar megerkezik vagy egy hettel Marton nap
elott, ugyhogy kell a kutyanak...... Nekem biztos nem, az osztrak husok
sokkal jobbak mint a magyar hus, foleg a styrian beef, egy fiatal koraban
levagott marha, vedjegyezve:-)))) Piacon a paradicsom mintha anyukam
kertjeben nott volna, Magyarorszagon, ujabban a cseresznye is egyre tobb
van, meggy ugyszinten, scak nagyon draga. Uvegesben elsorangu a nemet, 99
centert.
Soskat ezek itt nem nagyon esznek, ez hianycikk.
Ami nekem a legjobban hianyzik, az a jol megfustolt es elegge besozott
husveti sonkanak valo, ezt Dunaujvarosbol szoktam importalni, mert Mo-on meg
ott a legjobb.
Kolbasz-magyar ertelemben nyet.
szalami az van, vagy 30 fele, legjobb a spanyol, meg a borsos, mindenesetre
sokkal kevesbe zsiros, mint a magyar Pikk, vagy Herz, de ezeket is
tomkelegevel aruljak, meg a discont boltokban is, egyutt a Tokaji Aszuval.
A mak dolgot nem ertem, mert itt rengeteg a mak, meg a daralo is:-)))) A
makos sutemenyekrol meg nem is beszelve:-))))
Az osztrak borok nagyon jok, foleg a del-steier borok, de nekem errol az a
velemenyem, hogy bort csak termelotol szabad venni-palackozva, mert azok jol
taroljak. Az uzletekben nem megfelelo a tarolas, es ez ront a minosegen, az
osztrakon is, a magyaron ugyszinten.
ja, es Karavan sajt sincs:-)))) A Parenyicarol nem is beszelve:-)))
savanyu kaposztat nem ugy savanyitjak, ahogy a magyarok, ugyhogy a toltott
kaposztanak valot importalom ugyszinten:-))))
Mi az a mi van Ausztriaban, es nincs Magyarorszagon?
ferjem utan szabadon: Jo kenyer, rozskenyer:-))))
Regen a sor is ide tartozott, de ez mar megdolt:-)))
Udv
Vica Grazbol
>
> + - Mi hianyzik kulhonban a magyar konyhabol VÁLASZ Feladó:
tamas_gaal_moc.oohay
>
> Valamikor regen foltette valaki a kerdest, mi is hianyzik kulfoldon a
> magyar konyhabol. Ime (Franciaorszagban lakom, par eve Grenoble-ban):
|
Gyors fank eperpurevel
Hozzavalok:
50 dkg tehenturo, 25 dkg liszt, 2 tojas, 10 dkg porcukor,
2 cl rum,keshegynyi szodabikarbona, reszelt citromhej,
csipetnyi só, a kisuteshez olaj, a szorashoz fahejas porcukor.
Az eperurehez:
30 dkg eper, vagy melyhutott vegyes piros bogyos gyumolcs
1 dl tejszin, 4 dkg porcukor.
A tojasokat szetvalasztjuk, a sargajat kikeverjuk a
porcukorral es a reszelt citromhejjal. Vegul hozzaadjuk
a kemeny habba vert tojasfeherjet. Az atpasszirozott
tehenturot kikeverjuk a liszttel, soval es a szodabikarbonaval.
Az egeszet osszevegyitjuk es tesztava dolgozzuk. Lisztezett
deszkan 1 cm vastagra nyujtjuk es fankszaggatoval kb. 6 cm
atmeroju koroket szaggatunk belole.
A fankokat bo, forro olajban kisutjuk, a felesleges zsiradekot
lecsopogtetjuk. Meg melegen megszorjuk fahejas porcukorral.
Eperpurevel is talalhatjuk. Ehhez a megtisztitott, alaposan
megmosott epret osszeturmixoljuk (ugyanezt tesszuk a
felolvasztott gyumolccsel is). A tejszint a porcukorral
felkemeny habba verjuk es belevegyitjük a gyumolcspurebe.
Azonnal fogyasztjuk.
http://www.egyperces.hu
|