Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 796
Copyright (C) HIX
2001-03-11
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Temakor: Csoroge keszitese (mind)  29 sor     (cikkei)
2 csoroge (mind)  12 sor     (cikkei)
3 napraforgo (mind)  18 sor     (cikkei)
4 napraforgo megegyszer (mind)  11 sor     (cikkei)
5 napraforgo (mind)  9 sor     (cikkei)
6 a franya adalekok (mind)  21 sor     (cikkei)
7 E, tokany (mind)  26 sor     (cikkei)

+ - Temakor: Csoroge keszitese (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Felado :  [Hungary]
> Temakor: Csoroge keszitese ( 7 sor )
> Idopont: Fri Mar  9 19:13:26 CET 2001 KONYHA #795
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Sziasztok Konyhasok!

Keresek csoroge recepteket, mert a sajatunk nem kelloen konnyu sutes utan.
Mi az igazi jo csoroge titka es hogyan keszitsuk el?

Udvozlettel:
Gaboka

Sziasztok!

Ittvan egy 1914-ben kiadott szakacskonyvbol valo recept:

Csorege fank.
6 deci liszthez veszunk 6 tojassargajat, keves sot, cukrot s borral kemeny 
tesztava gyurjuk, kinyujtjuk, kartya nagysagu darabokra vagjuk a derelye-
vagoval es azzal egy par bevagast teszunk a tesztaba, osszefonjuk, 
forro zsirban kisutjuk es lecukrozva asztalra adjuk.

Megj: En meg egy keves reszelt citromhejat es egy korty rumot is tennek bele!
-- 
                         Udv.: Szászika (2+2)*
                          A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                      http://szaszika.zona.hu
+ - csoroge (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok, szia Gaboka!

A Nok Lapjaban par hettel ezelott jelent meg egy "Rozsafank" recept, ez
tkp. a csorogenek egy dizajnosabb ;-) valtozata. En azon nyomban el is
keszitettem, es _nagyon_ finom lett. :-)

www.noklapja.hu/receptbongeszo.php

cimen, a Desszertek cimszo alatt megtalalod. 


Zita
+ - napraforgo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!


NGabor > kerdezte:

>Lehet-e napraforgomagot a mikroban piritani?

Sima mikroban szerintem nem lesz olyan, mintha serpenyoben piritanad.
Ha jol tudom, a mikro az elelmiszerekben levo _vizmolekulakat_ mozgatja,
ezaltal keletkezik a ho, es igy _megfo_ a mikroban keszitett elelmiszer. 

Grillezos v. "crisp"-es mikroban elvileg elkepzelheto, de szerintem egy jo
kis teflon serpenyoben (plusz zsiradek hozzaadasa nelkul) sokkal gyorsabb,
es foleg po:rzsanyagokban gazdagabb :-) eredmenyt ersz el. 


sziasztok,
Zita
+ - napraforgo megegyszer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Hoppa, most kezdtem csak vegiggondolni az egeszet. En ugyanis hamozott
(vagy ezt hantoltnak nevezik??) napraforgomagra gondoltam. Mert en csak
ilyet szoktam venni sajat celra, a madaraknak meg hejasat. :-)  A
serpenyoben valo piritas termeszetesen a napraforgo-belre vonatkozik.

Hogy hejastul hol es hogyan lehet piritani (porkolni??), sajnos nem tudom.


Zita
+ - napraforgo (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

>Lehet-e napraforgomagot a mikroban
>piritani? Azt tudom, hogy be lehet tenni, de erdemes-e? Meg fog-e
>pirulni, vagy legalabbis lesz-e piritott(hoz hasonlo) ize?

Szevasztok!

Miert nem probalod ki? Egyebkent erdemes. En mar csinaltam.

Gyula
+ - a franya adalekok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Tucsi!
Beszerezheto az adalekanyagokat tartalmazo fuzet, az egeszsegkiallitasokon
altalaban hozza lehet jutni. Nekem nincs meg, egy egeszsegcentrumbn
dolgoztam, es ott rendelkezesunkre allt. Ha azt megnezi valaki, lathatja az
osszetevoket, es sajnos nagyon sulyos dolgokat rejt egy-egy engedlyezett
adalek. Ezenkivul rakellenes alapitvanyoknal be lehet szerezni a
Nemetorszagban kiadott, tudomanyosan helytallo es elfogadott, kutato
intezmeny altal kiadott - tehat nem jatekbol - tiltolistat, es utana lehet
jarni, hogy mik azok, amelyeket betiltottak. Ha valaki tanult kemiat -
elvileg mindenki -, tudja, mik a mergezo anyagok. Ezek konnyeden szerepelnek
az adalekanyakokban, pl. kensav, kenessav, ammonia, foszforsav, stb.
Ezenkivul meg a Testkontroll es a Testkontroll2 c. konyvek reszletesen
kiternek erre a temara, ezek pedig a vilag legelismertebb tudosainak negyven
eves tudomanyos kutatasaira alapulnak
Lehet, termeszetesen, cinikusan hozzaallni, a legtobben ezt teszik, de
attol, hogy valamirol nem veszunk tudomast, nem jelenti azt, hogy nem is
letezik.
   Baratsaggal: Krisztian
  Noni - az Elet ajandeka
   
..
+ - E, tokany (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Olyan jo volt olvasni, hogy a konyhasok nagyresze megis egeszseges (lelku:),
es nem dol be ennek a sok,  hitterito elszantsaggal kozvetitett agymoso
butasagnak. 


Tokany ugyben: nem meg mielott a forro olajba/zsirba teszed a hust, kellene
lisztben megforgani? Vagy az a rostelyos?

Voros lencsevel tud valaki kiprobalt receptet? Hamarabb vagy kesobb puhul,
mint az "igazi" lencse?

Egy gyors, tutes nelkuli suti: 


Aszalt sargabarac, vagy datolya, vagy amit meg talalsz (aszalva), esetleg
is, de szerintem a mazsola is megfelel, csak abbol tobb kell, aprora
vagva/daralva. Dio, nem sos mogyoro durvara darabolva, esetleg
kokuszreszelek, csoki darabok. Ha nem talalod eleg edesnek, akkor mehet bele
barna/por cukor. A trukk, hogy suritett tejjel lehet osszeallitani, es vizes
kezzel lehet belole golyokat formalni. Szerintem egy kis reszelt
sargarepaval is lehet szaporitani. Ha nagyon inyenc vagy meg lehet forgatni
a vegen porcukorban, barna porcukorban, daralt mogyoroban, dioban. Ez a
vegen legyen nagyon apro, mert nem nagyon ragad bele, persze attol is fugg,
hogy a suritett tejjel mennyire csinalod higra, puhara. Ha van ra idod, meg
mielott golyokka formazod, erdemes hutoben pihentetni, hogy osszeerjenek az
izek. Hihetetlen sokaig elall.

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS