Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 921
Copyright (C) HIX
2001-08-03
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 omlett (mind)  7 sor     (cikkei)
2 babapiskota es joghurtos torta (mind)  9 sor     (cikkei)
3 Japan alapanyagok (mind)  153 sor     (cikkei)

+ - omlett (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Mostmar csak azt aruljatok el, hogyan kell omlettet sutni :))) Mert akkor
rogton kiprobalnam Rezso csoda-toltott-omlettjet.

zsani

(> Rezso irta:
> A sajtos tojasbol sutottem 5 vastag omlettet...)
+ - babapiskota es joghurtos torta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

recepteket keresek, az egyik konkretan az a gyumolcsos 
torta, amihez natur joghurt kell, konnyu es nem tul edes.
A masik pedig: babapiskotabol milyen desszertet szoktatok 
kesziteni? 
A valaszokat elore is koszonom.

Hajni
+ - Japan alapanyagok (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

Mielott fozunk, be kell vasarolni. A japan haziaszonyok fele reszben
szupermarketekben vasarolnak, fele reszben hagyomanyos kis csaladi
boltokban. Erdekes, hogy pl. Tokyoban sok nagy aruhaz elelmiszer
reszlege nem onkiszolgalo szupermarket, hanem sok kis kulon pult.

A szupermarketek olyanok, mint a vilag mas reszein, bar itt talan meg
tobb felkesz es kesz etel kaphato. Szinte mindent lehet porban,
konzervban, instant, mirelit kapni. Igy aztan sokan mar nem is tudjak,
hogyan kell kesziteni ezeket. Viszont lehet kapni frissen sutott kesz
eteleket is, ami nagyon kellemes. Remek szokas, hogy zarorahoz
kozeledve a hamar romlo dolgokat akar fel aron is odaadjak. Sok finom
halat, hust es keszetelt sikerult igy vennunk. Az elso kandji amit
megtanultam, azt jeletni fel.

A hagyomanyos csaladi boltok, zoldsegesek, husboltok egy resze nem tul
bizalomgerjeszto, neha igencsak koszosak es budosek tudnak lenni, de a
legtobbhoz ragaszkondank a torzsvevok. Bar altalabban kicsit
dragabbak, igyekeznek a legjobb arut tartani, a vevoket nev szerint
udvozlik.  Bizonyos tipusu arukbol allitolag ilyen helyeken lehet a
legjobbat kapni.

Ahol mi laktunk, ott a mi ertelmezeseink szerinti piac nem volt,
viszont voltak diszkont zoldsegesek: egy nagy raktarban ladakbol kell
valogatni. 

Mi legfokepp a szupermarketekben es ezekben a diszkont zoldsegeseknel
vasaroltunk. Eleinte nagy nehezsegeink voltak. Egyreszt ugye mindenre
csak japanul van rairva, hogy mi az. Ha a csomagolas atlatszo, meg van
eselye az embernek, bar pl. nylon zacskoban nem is olyan
megkulonboztetni a sot meg a cukrot. De ha egy zart dobozrol van szo,
akkor nincs sok esely. Nem is beszelve arrol, ha a dobozban egy
teljesen ismeretlen dolog van. Az sem konnyu, ha a szakacskonyvbol
kinezem pl. hogy dashi kell, akkor mit keressek.

Rengeteg szamomra ismeretlen dolgot arultak, es ezek jo reszet 2 ev
alatt sem sikerult megismernem. Van viszont jopar dolog, amit
megszerettunk, de itthon lehetetlen hozzajutni. Pl. eheto krizanem
level, vagy umeboshi (ecetes szilva, shiso levellel izesitve).

Most akkor elkezdek egy osszefoglalast a hozzavalokrol.

Rizs: 

Nagyon kenyesek a minosegere. Nekem azelott a rizs az csak rizs volt.
Most mar azert tudok kulonbseget tenni koztuk. Termeszetesen nagyon
sok fajtaja van. A legfobb kulonbseg, hogy altalaban rovid szemu,
fenyezett rizst hasznalnak. Ettol lesz mas az allaga. Elofordul meg
barna rizs is, es egy specialis ragadosabb fajtabol keszul a mochi
(mint hallom Hawaiin is eszik, a recptet majd kesobb).  Nagyon draga a
rizs, nem engednek importalni, evvel tamogatjak a kis rizstermelo
farmereket. Kiloja 1500-1000 forint.  Itthon minden japan kajahoz a
kek SOS feliratu rizst hasznalom, de gondolom a kinai boltokban
kaphato jazmin rizs is hasonlo lehet.

Jegcsapretek (Daikon)

Foleg diszitesre es izesitesre hasznaljak. Egy specialis vagasi
technikaval 50cm hosszu .5mm atmeroju szalakra kellene vagni elvileg,
de reszelve is megteszi. Egyebkent a japan reszelok nem olyanok, mint
a magyar, inkabb olyan mint a szerecsendio reszelo, inkabb puresit.

Enokitake (gomba fajta)

Ez egyfura gomba fajta, 10cm hosszu feher fonal szeru szara van,
gombostunyi fejjel. Kinai boltokban konzervben lehet kapni.

Gobo (bojtorjan gyoker)

Az egyik legnepszerubb zoldsegfele salatakban es fott zoldseges
etelekben. Kulsore a petrezselyemgyokerre hasonlit, de jo 1 meteres,
ize viszont sokkal enyhebb. Elvileg nalunk is terem gazkent, de arulni
meg nem lattam. Valaki latott?

Hakusai (kinai kel)

Ezt szerencsere lehet kapni itthon is, sokat hasznaljak. Megnyugatasul
ott is olyan tetusek, mint itthon a piacon.

Kabocha (japan sutotok)

Mas fajta, mint itthon. Kaposzta nagysagu sotetzold szinu es puhabb
edesebb. Kemenyebb magyar fajtaval jol helyettesitheto.

Kyuri (japan uborka)

Sok savanyusag keszul belole. Eskusznek, hogy ez egy kulon fajta, de
szerintem egyszeruen egy kisebb kigyouborka.

Moyashi (szojacsira)

Ezt lehet kapni mar sok helyen, nem hasznaljak olyan nagyon sokat,
inkabb csak kinai eredetu kajakba teszik.

Negi (porehagyma)

Ezt nagyon sokat hasznaljak, itthon tobb fele is van, ott csak azt
hasznaljak, ami kb. 1m hosszu es 2cm atmeroju.

Nasu (padlizsan)

Ebbol csak a fiatal peldanyokat hasznaljak, 5-6 cm atmeroju.

Renkon (lotusz gyoker)

Kinai boltokban fagyasztva, vagy konzervben kaphato, savanyitva es
fozve is eszik.

Satuma-imo (edesburgonya)

Errol volt mar vita itt a konyhan. Voroses szinu hosszukas alaku,
nagyobb szupermarketekben, kinai boltokban kaphato. Eleg draga, de nem
kell nagyon sok. Tenyleg jo edes. Nagyon finom a Tempuraban.

Shishitogarashi (kis zold paprika)

Ezzel nincs gond, csak ne lehegyen eros. Szinten finom Tempuranak
kisutve.

Shiitake (fagomba)

Ez legtobbet hasznalt gomba. A nagycsarnok kinai boltjaban frissen es
szaritva is lehet kapni. Sot egyszer lattam, hogy a nagycsarnok hatso
reszen olyan tomboket is arultak, amibol otthon kino a gomba.
Kinai szakacskonyvekben azt hiszem ez szerepel illatos gomba neven.
Eroteljesebb ize van, csokkenti a koleszterint, noveli a szaxualis
vagyat (allitolag). Egyes etelekben nyugodtan lehet shampinont
hasznalni helyette, de erdemes kiprobalni egyszer a shiitaket is.


Shungiku (eheto kirzantem level)

Egyes kajakhoz nagyon jol megy, de ezt abszolut
beszerezhetetlen. Kicsitkesernyes ize van, esetleg spenotlevellel
helyettesithetjuk. 

Takenoko (bambuszrugy)

Kinai boltokban mar frissen is es konzervben is kaphato. Frissen egy
kb. 20cm magas vilagossarga kup, vizben aztatjak.

Yuzu

Ez egy japan citromfajta, kulonleges izzel. A szakacskonyv szerint
citromle es grepfrut keverekkel helyettesitheto.

Gyula

-- 
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology


AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS