Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 749
Copyright (C) HIX
2000-12-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re:kimelo etrend (mind)  65 sor     (cikkei)
2 B.U.E.K! (mind)  5 sor     (cikkei)
3 Gofri recaptjet keresem (mind)  10 sor     (cikkei)
4 Re:turoslepeny receptet kerek (mind)  47 sor     (cikkei)

+ - Re:kimelo etrend (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha, kedves Fenyvesi Ferenc!
> Felado : 
>A segitsegeteket szeretnem kerni; olyan receptek utan kutatok,
amelyek
>gyomorbantalomban szenvedoknek kinal normalis etkezesi lehetosegeket.
>Tehat nem cukorbeteg dieta, nem fogyokuras dieta, pusztan kimelo
etrendrol
>lenne szo.

Nem tudom mennyire kaptal maganban valaszokat, de itt a listan mintha
nem erkezett volna tanacs ilyen temaban, ezert megkiserlek segiteni.
Sajnos a csaladomban eppen az edesapam, de az aposom is sokat
szenvedett a gyomra miatt, ezert igyekeztem, ha rajtam mult :-)
segiteni rajtuk.
1) Nagyon fontos, hogy mikor mit, mennyit es hogyan eszunk, de az is
hogyan van elkeszitve az etel. Ugyanazt a fajta etelt egyszer gond
nelkul maskor meg egyaltalan nem tudjuk megemeszteni. Gondolj arra,
hogy eves elott jol felbosszankodtal, hat ugy nem tudsz, vagy alig
tusz enni, de etelt jol megemeszteni egeszen biztosan nem tudsz. :-(.

2) Mindig csak teljesen friss anyagokat hasznalj, ezeknek is a javat
kivalogatva. Tehat a konzerveket lehetoleg felejtsd el! ;-).  A
zsiradekok kozul friss margarint, teavajat (ghit) es olajat hasznalj,
ha lehet kerulj el minden masfajta zsiradekot. A soval _csinjan banj_.
Az eros fuszereket keruld, de izles szerint hasznalhatok az illatos
fuvek pl: majoranna, kakukkfu, tarkony, citromfu, mentalevel stb.

3) Jeghideg es tuzforro etelt TILOS enni. Minden etelnek megvan a maga
optimum homerseklete.

4) A fozes, sutes, parolas mindig a legnagyobb gondossaggal tortenjen,
hogy  az etel izeben es emeszthetosegeben kar ne essek.

5) Ne hasznalj onozott, vagy vorosrez edenyeket.

Tapasztald ki magadon, hogy a kulonbozo etelekre hogyan reagal a
szervezeted, hiszen keves gyomorsavval egeszen mast kivansz enni, mint
gyomorsav tultermelessel. :-) (Nalunk a csaladban mind a ketto
elofordult.) Lehet, hogy mindennap paradicsomlevest ennel, de lehet,
hogy ra sem tusz nezni, anelkul, hogy a gyomrodat ne erezned. :-( Erre
gondolok, amikor a kulonbozo etelek probajarol beszelek. :-)

Nos es egy kimelo, dietas recept is:

Zoldseges rakott sajt
3 szemelyre:
szemelyenkent 2 szelet trappista sajt, 3 burgonya, 3 petrezselyem
gyoker, 3 sargarepa, 1 pohar joghurt, kis edes-nemes paprika,
keshegynyi orolt majoranna, csipetnyi borsikafu, so, orolt koriander,
keshegynyi tarkony, 1 kk orolt mustarmag, (ha nincs minden benne,
akkor is elvezheto :-)).)
A hozzavalokat sos vizben elore megfozzuk, burgonyat, zoldsegfelet, de
a zoldsegeket csak rovid ideig, hogy ne fozzuk agyon :-). A vekony
sajtszeletkere rakjuk a karikara szelt burgonyat, (gyorsan vagod
tojasszeletelovel) a tobbi zoldsegfelet szinten karikara szeljuk, es
tetszes szerinti sorrendben rarakjuk a sajtra. Aztan a masik
sajtszeletket a tetejere tesszuk. Az osszerakas kozben enyhen
fuszerezzuk. A sajtszeletkek tetejet joghurttal bekenjuk. Az igy
elkeszitett toltott sajtot tepsibe tesszuk, es az elore felmelegitett
sutobe rakjuk. Csak nagyon ROVID ideig hagyjuk bent, amig osszeolvad a
sajt (kb 5-6 perc). Majd kivesszuk a sutobol. Eheto savanyusaggal,
barmilyen fozelekkel, parolt kaposztaval, vagy csak gyumolccsel. Mi
kaposztaval szeretjuk.

Szeretettel J. Zsoka
+ - B.U.E.K! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szeretett Konyhatarsaim!

Mindenkinek aldott, bekes es nagyon boldog evet kivanok!

Jeszenszky Zsoka
+ - Gofri recaptjet keresem (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok Konyhasok!

Szeretnem a Csaladomat meglepni szilveszterre gofrival, de hiaba kutatok egy
igazi  jo recept utan - nem talalok. Ismeritek a receptjet? Ugye nem het
pecsetes titok;-) Hogyan lehet elerni azt, hogy elkeszulte utan a kulseje
kemeny legyen, s ne hajoljon meg sajat sulya alatt?

Valamennyi Konyhasnak nagyon boldog uj eszendot kivanok!

Gabor
+ - Re:turoslepeny receptet kerek (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziaztok Konyhasok!

Szia    !

Mivel eddig ugy latom senki nem valaszolt, mellekelten kuldom a HIX.Konyha
342-es szamaban megjelent, Jeszenszky Zsoka altal kozolt receptet:

"A Turos Taska e'lesztos leveles tesztabol keszul. Mivel a tesztat is el kell
keszitened, eleg hosszadalmas muvelet. :-(. (Ha nem veszed rosszneven ugy
irom le, hogy teljesen kezdokent is elkeszitheto legyen, hiszen aki tobbszor
keszitett mar leveles tesztat, annak termeszetes hogyan kell hajtogatni a
tesztat :-).) Fontos, hogy a leveles tesztanal figyelj arra, hogy CSAK a
tetejet kend be, mert, ha lefolyik az oldalara, akkor nem lesz leveles!
Ilyen bugyuta :-).

Elesztos leveles teszta:
30 dkg vajat nyujtofa segitsegevel eldolgozunk 10 dkg liszttel. Kockat
formalunk belole es hutoszekrenybe tesszuk. 4 dkg elesztot felfuttatunk 2
dkg liszttel, s 1 teaskanal cukorral, 1 dl langyos tejjel. 30 dkg lisztbol 2
tojassargaval, 4 dkg porcukorral, 4 dkg vajjal, 1/2 citrom reszelt hejaval,
kis soval, 1/2 pohar tejjel es a felfuttatott elesztovel lagy tesztat
gyurunk es fakanallal talban jol kidolgozzuk, ameddig a kanaltol es a taltol
elvalik. A tesztat lisztezett deszkan teglalap alakura kinyujtjuk, kozepere
tesszuk a hutoben tartott vajat es a tesztat elobb alulrol felfele, azutan
felulrol lefele, majd jobbrol balra es balrol jobbra hajtogatjuk ugyeljunk
arra, hogy lehetoleg a teszta ne legyen lisztes. Innen kezdve mar csak egy
tesztaval van dolgunk. :-) Ezt a tesztat nyujtofaval elobb laposra utogetjuk
kb. 40 cm hosszu es 25 cm szeles teglalapot nyujtunk belole. A teglalap
egyharmadat rahajtjuk a kozepso harmadra, es erre a harmadik harmadot ugy
hajtjuk ra, hogy a masik kettot teljesen eltakarja. 20 perces pihentetes
utan ugyanolyan teglalapot nyujtunk, es ugyanugy hajtogatjuk, mint eloszor.
Me'g ketszer hajtogatjuk 20-20 perc pihentetessel, az utolso hajtogatas utan
a tesztat lisztezett deszkan letakarva 15 percig pihentetjuk, azutan 5 mm
vastagra kinyujtjuk.

Turos taska:
A kinyujtott tesztat derelyemetszovel 10 cm-es negyzetekre szabjuk, es a
kozepere halmot rakunk a kovetkezo toltelekbol: 6 dkg vajat habosra keverunk
1 tojassargaval es 10 dkg cukorral. Utana elkeverjuk 1/4 kg attort friss,
szaraz tehentuoval, 2 dkg mazsolaval es 2 tojasfeherjebol vert habbal.
Vaniliat es citromhajat nem teszunk bele. Ezutan a kockak 4 sarkat ugy
hajtjuk fel, hogy a kozepen osszeerjenek, tojassal ovatosan megkenjuk, es a
tepsiban megkelesztjuk, majd elomelegitett nagyon forro sutoben megsutjuk.

Jeszenszky Zsoka"

                 Udvozlettel: Irene

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS