1. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1433 (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
2. |
Bojti menu (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
3. |
+1 zoldseges (mind) |
37 sor |
(cikkei) |
4. |
Re: *** HIX KONYHA *** #1435 (mind) |
50 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1433 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Ági!
Engem erdekelne a tokehalas recept, mert pont van itthon egy adag.
Elore is koszi!
Katus
|
+ - | Bojti menu (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Haliho! Itt egy kis hustalan etel. (Unokahugom kedvence)
Zoldseges rakott sajt
3 szemelyre:
szemelyenkent 2 szelet trappista sajt, 3 burgonya, 3 gyoker, 3
sargarepa, 3 szal petrezselyem zoldje, 1 pohar joghurt, keves eros
paprika, keshegynyi majoranna, 3 szal ujhagyma, vagy egy vekony
porehagyma, csipetnyi orolt koriander, keshegynyi tarkony, 1 kk
mustar, so
.A hozzavalokat elore megfozzuk, burgonyat, zoldsegfeleket, csipetnyi
sot tegyunk a vizbe. Csak enyhen fozzuk meg a zoldsegfeleket.
A vekony sajt szeletkere rakjuk a karikara szelt burgonyat, a tobbi
zoldsegfelet szinten karikara szeljuk fel, es tetszes szerinti
sorrendben rakjuk a sajtra. Aztan a masik sajt szeletket a tetejere
tesszuk. Az osszerakas kozben enyhen " fuszerezzuk. A sajt szeletkek
tetejet vastagon joghurttal bekenjuk. Az igy elkeszitett rakott sajtot
tepsibe tesszuk, es az elore felmelegitett sutobe rakjuk; Csak nagyon
rovid ideig hagyjuk bent, amig osszeolvad a sajt (4-5 perc). Majd
kivesszuk a sutobol. Barmilyen fozelekkel lehet talalni; de lehet
fozelek nelkul is, savanyúsaggal, parolt kaposztaval, uborkaval.
Szeretettel J.Zsoka
|
+ - | +1 zoldseges (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Zoldseges rakott kelbimbo
6 szemelyre:
1 kg kelbimbo, fel kilo sargarepa, fel kilo gyoker, 2 db zeller
gumoja, fel kilo burgonya, 2 karalabe, 4 szal zeller zoldje, 5-6 szal
zoldseg zoldje,
1 padlizsan (vagy fel tok), 2 pohar joghurt, fel pohar tejfol, 20 dkg
trappista sajt, 2 kk koriander, 3 púpozott kk rozmaring, 1 kk komeny,
2 kk majoranna, 1 kk mustarmag megtorve, 1 kk tarkony, 1 kk
bazsalikom, 3 baberlevel, 1 csipet so.
A kelbimbot megtisztítjuk, kettevagjuk, a sargarepat, gyokeret,
zellergumot megmossuk, Ietisztítjuk, vekony karikara szeljuk.
A burgonyaval ugyanezt tesszuk. A karalabet Iehamozzuk, negybe vagjuk,
es így vekonyra felszeleteljuk. A zoldseg zoldjet mossuk meg, vagjuk
ossze, nem kell aprora. Tegyunk Iabasba 1 dl olajat, ontsunk ra 2 dl
vizet, tegyuk ra a zoldsegfelet, a burgonyat, a .karalabet. Egy pici
sot tegyunk bele. Fedo alatt hagyjuk jo fel puhulasig parolni. Vegyuk
Ie a tuzrol, es ontsuk Ie a Ievet. Egy tepsibe tegyunk egy-ket
evokanal olajat, mozgassuk meg a tepsit, hogy mindeÍ1utt erje az olaj.
Nagyon vekonyan szorjuk szet benne a sargarepat, egyenletesen, hogy
mindenhova jusson. Utana a burgonyabol rakjunk ra egyenletesen,
gyokerbol vekony reteget.szorjunk ra. Olyan masfel kaveskanalnyi
rozmaringot szorjunk szet egyenletesen.
1 kaveskanal tort koriandert, fel kiskanal komenyt. Úgy 5 dekanyi
sajtot reszeljunk koze. A padlizsant vagy tokot meghamozzuk es vekony
szeletekre vagjuk, A burgonyareteg tetejere rakjuk. Egy retegbe Iehet
újbol zoldseget, sargarepat, karalabet, padlizsant, kelbimboi.
A baberlevelet torjuk kette, es azt is rakjuk koze. Addig ismeteljuk,
amíg el nem fogy az elkeszult hozzavalo. Amikor az utolso reteget is -
raraktuk, fuszerezzuk a maradek fuszerrel (bazsalikom, tarkony,
rozmaring stb.). A 4 dl joghurtot es a 1 dl tejfolt keverjuk ossze
egy edenyben, kenjuk szet egyenletesen a rakott keszítmenyen. A
maradek sajtot reszeljuk Ie es szorjuk a tetejere. Eloszor
felmelegített sutobe tegyuk.
Szeretettel J. Zsoka
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #1435 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Egy bevált wokrecept:
Hozzávalók:
60 dkg marhafelsál, 5 evo"kanál szójaszósz, 1 dl húsleves, 12 evo"kanál
olivaolaj, fehérbors, feketebors, gyömbér, 1 kávéskanál cherry, 1
kávésknanál mustár, 2 kávéskanál chiliszósz, 2 közepes sárgarépa, 1
piros kaliforniai paprika, 25 dkg laskagomba, 15 dkg csiperkegomba, 8
szál újhagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, 10 dkg konzervkukorica, 10 dkg
konzerv zöldborsó, 10 dkg zöld színu" konzerv zöldbab, 2 közepes
paradicsom, 2 marhahúsleves-kocka.
Elkészítés:
A húst megmossuk, leitatjuk, megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra
vágjuk (fél cm széles, 4 cm hosszú). A szójaszósszal, húslevessel, 3
evo"kanál olivaolajjal, egy kávéskanál cherryvel, egy kávéskanál
mustárral és egy kávéskanál chiliszósszal összekeverjük, megszórjuk
egy-egy mokkáskanál o"rölt fehér- és feketeborssal és gyömbérrel, ismét
összekeverjük, és pácolódni hagyjuk, de nem tsszük a hu"to"be.
Eközben a sárgarépát gyufaszálnyi méretre aprítjuk, a többi zöldséget
fél cm-es csíkokra vágjuk, mint a húst.
Az újhagymát és a meghámozott paradicsomot fél cm-es karikára vágjuk. A
fokhagymát hajszálvékonyra felszeleteljük. A kukoricát, zöldborsót,
zöldbabot kis tálkákba kimérjük.
Ezalatt - ha ketten csináljuk - eltelik két doboz cigaretta, fél üveg
Metaxa és 4-5 üveg sör, vagyis ido"ben el kell kezdeni a munkát, nehogy
éhen haljunk. Viszont a húsnak legalább bo"ven jut ideje a pácolódásra. :-))
A wokot felforrósítjuk, beleteszünk 6 evo"kanál olivaolajat, és ha már az
olaj is forró, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és egy percig
kavargatjuk, hogy az olaj felvegye az aromájukat.
Ezután beletesszük a laskagombát, megsózzuk, és két percig pároljuk.
Most a sárgarépa következik, szintén lesózva, három percig fogatjuk.
Az újhagymát két percig aszaljuk, majd beletesszük a kukuricát,
zöldborsót és zöldbabot.
Két perc múlva jöhet bele a paradicsom és paprika.
Egy perc múlva kiszedjük és meleg helyre tesszük a zöldséget, kitöröljük
a wokot, majd újra felforrósítjuk, és 3 kanál olajra rátesszük a húst,
és 4-5 percig pároljuk, míg megpuhul. Vigyázzunk, ha túlsütjük, keménnyé
válik a hús!
Ezután rátesszük a húsra a zöldségeket, kétszer-háromszor átkeverjük, és
kész is.
Köret nélkül tálaljuk, savanyúság sem kell hozzá feltétlenül. Kellemes
ízu" étel, de az adagolással vigyázzunk, mert a sok zöldség dacára
igencsak laktató.
Jóétvágyat!
István
http://kifozde.try.hu
|
|