Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1437
Copyright (C) HIX
2003-03-10
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
		
LEVELEK:

Egy szerdai altalanos rendszerkarbantartas sajnos annyira megnovelte
a biztonsagot a HIX gepeken, hogy a levelek kifele sem tudtak
menni ket napig. Remelhetoleg mire ezt olvassatok, mar megerkeztek
a potlolagosan ujrakuldott szamok. Ha hetfon meg mindig hianyzik valami,
kerlek irjatok.

NEWS:

Amint sokan eszrevettetek, a HIX nehany napja "eltunt" a newsgroupokbol.
Ez a fenti hibatol fuggetlen. A HIX<->news gateway-t Kiss Gabor uzemeltette
a SzTAKI-ban hosszu eveken keresztul, amit ezuton koszonok! Sajnos Gabor
szemelyes segitsegere a jovoben nem szamithatunk, es bar a gateway tovabbra
is a helyen van, ugy tunik gazdatlanul nem mukodik. Otleteket, javaslatokat
ezuton is varok.

Jozsi. /HIX/
1 Re: *** HIX KONYHA *** #1433 (mind)  7 sor     (cikkei)
2 Bojti menu (mind)  23 sor     (cikkei)
3 +1 zoldseges (mind)  37 sor     (cikkei)
4 Re: *** HIX KONYHA *** #1435 (mind)  50 sor     (cikkei)

+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1433 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szia Ági!

Engem erdekelne a tokehalas recept, mert pont van itthon egy adag.

Elore is koszi!

Katus
+ - Bojti menu (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho! Itt egy kis hustalan etel. (Unokahugom kedvence)

Zoldseges rakott sajt
3 szemelyre:
szemelyenkent 2 szelet trappista sajt, 3 burgonya, 3 gyoker, 3
sargarepa, 3 szal petrezselyem zoldje, 1 pohar joghurt, keves eros
paprika, keshegynyi majoranna, 3 szal ujhagyma, vagy egy vekony
porehagyma, csipetnyi orolt koriander, keshegynyi tarkony, 1 kk
mustar, so

.A hozzavalokat elore megfozzuk, burgonyat, zoldsegfeleket, csipetnyi
sot tegyunk a vizbe. Csak enyhen fozzuk meg a zoldsegfeleket.
 A vekony sajt szeletkere rakjuk a karikara szelt burgonyat, a tobbi
zoldsegfelet szinten karikara szeljuk fel, es tetszes szerinti
sorrendben rakjuk a sajtra. Aztan a masik sajt szeletket a tetejere
tesszuk. Az osszerakas kozben enyhen " fuszerezzuk. A sajt szeletkek
tetejet vastagon joghurttal bekenjuk. Az igy elkeszitett rakott sajtot
tepsibe tesszuk, es az elore felmelegitett sutobe rakjuk; Csak nagyon
rovid ideig hagyjuk bent, amig osszeolvad a sajt (4-5 perc). Majd
kivesszuk a sutobol. Barmilyen fozelekkel lehet talalni; de lehet
fozelek nelkul is, savanyúsaggal, parolt kaposztaval, uborkaval.

Szeretettel J.Zsoka
+ - +1 zoldseges (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Zoldseges rakott kelbimbo

6 szemelyre:
1 kg kelbimbo, fel kilo sargarepa, fel kilo gyoker, 2 db zeller
gumoja, fel kilo burgonya, 2 karalabe, 4 szal zeller zoldje, 5-6 szal
zoldseg zoldje,
1 padlizsan (vagy fel tok), 2 pohar joghurt, fel pohar tejfol, 20 dkg
trappista sajt, 2 kk koriander, 3 púpozott kk rozmaring, 1 kk komeny,
2 kk majoranna, 1 kk mustarmag megtorve, 1 kk tarkony, 1 kk
bazsalikom, 3 baberlevel, 1 csipet so.

A kelbimbot megtisztítjuk, kettevagjuk, a sargarepat, gyokeret,
zellergumot megmossuk, Ietisztítjuk, vekony karikara szeljuk.
A burgonyaval ugyanezt tesszuk. A karalabet Iehamozzuk, negybe vagjuk,
es így vekonyra felszeleteljuk. A zoldseg zoldjet mossuk meg, vagjuk
ossze, nem kell aprora. Tegyunk Iabasba 1 dl olajat, ontsunk ra 2 dl
vizet, tegyuk ra a zoldsegfelet, a burgonyat, a .karalabet. Egy pici
sot tegyunk bele. Fedo alatt hagyjuk jo fel puhulasig parolni. Vegyuk
Ie  a tuzrol, es ontsuk Ie a Ievet. Egy tepsibe tegyunk egy-ket
evokanal olajat, mozgassuk meg a tepsit, hogy mindeÍ1utt erje az olaj.
Nagyon vekonyan szorjuk szet benne a sargarepat, egyenletesen, hogy
mindenhova jusson. Utana a burgonyabol rakjunk ra egyenletesen,
gyokerbol vekony reteget.szorjunk ra. Olyan masfel kaveskanalnyi
rozmaringot szorjunk szet egyenletesen.
1 kaveskanal tort koriandert, fel kiskanal komenyt. Úgy 5 dekanyi
sajtot reszeljunk koze. A padlizsant vagy tokot meghamozzuk es vekony
szeletekre vagjuk, A burgonyareteg tetejere rakjuk. Egy retegbe Iehet
újbol zoldseget, sargarepat, karalabet, padlizsant, kelbimboi.
A baberlevelet torjuk kette, es azt is rakjuk koze. Addig ismeteljuk,
amíg el nem fogy az elkeszult hozzavalo. Amikor az utolso reteget is -
raraktuk, fuszerezzuk a maradek fuszerrel (bazsalikom, tarkony,
rozmaring stb.). A 4 dl joghurtot es a 1 dl  tejfolt keverjuk ossze
egy edenyben, kenjuk szet egyenletesen a rakott keszítmenyen. A
maradek sajtot reszeljuk Ie es szorjuk a tetejere. Eloszor
felmelegített sutobe tegyuk.

Szeretettel J. Zsoka
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #1435 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Egy bevált wokrecept:

Hozzávalók:
60 dkg marhafelsál, 5 evo"kanál szójaszósz, 1 dl húsleves, 12 evo"kanál 
olivaolaj, fehérbors, feketebors, gyömbér, 1 kávéskanál cherry, 1 
kávésknanál mustár, 2 kávéskanál chiliszósz, 2 közepes sárgarépa, 1 
piros kaliforniai paprika, 25 dkg laskagomba, 15 dkg csiperkegomba, 8 
szál újhagyma, 6-7 gerezd fokhagyma, 10 dkg konzervkukorica, 10 dkg 
konzerv zöldborsó, 10 dkg zöld színu" konzerv zöldbab, 2 közepes 
paradicsom, 2 marhahúsleves-kocka.

Elkészítés:
A húst megmossuk, leitatjuk, megtisztítjuk és nagyon vékony csíkokra 
vágjuk (fél cm széles, 4 cm hosszú). A szójaszósszal, húslevessel, 3 
evo"kanál olivaolajjal, egy kávéskanál cherryvel, egy kávéskanál 
mustárral és egy kávéskanál chiliszósszal összekeverjük, megszórjuk 
egy-egy mokkáskanál o"rölt fehér- és feketeborssal és gyömbérrel, ismét 
összekeverjük, és pácolódni hagyjuk, de nem tsszük a hu"to"be.
Eközben a sárgarépát gyufaszálnyi méretre aprítjuk, a többi zöldséget 
fél cm-es csíkokra vágjuk, mint a húst.
Az újhagymát és a meghámozott paradicsomot fél cm-es karikára vágjuk. A 
fokhagymát hajszálvékonyra felszeleteljük. A kukoricát, zöldborsót, 
zöldbabot kis tálkákba kimérjük.

Ezalatt - ha ketten csináljuk - eltelik két doboz cigaretta, fél üveg 
Metaxa és 4-5 üveg sör, vagyis ido"ben el kell kezdeni a munkát, nehogy 
éhen haljunk. Viszont a húsnak legalább bo"ven jut ideje a pácolódásra. :-))

A wokot felforrósítjuk, beleteszünk 6 evo"kanál olivaolajat, és ha már az 
olaj is forró, beletesszük a fokhagymát és a gyömbért, és egy percig 
kavargatjuk, hogy az olaj felvegye az aromájukat.
Ezután beletesszük a laskagombát, megsózzuk, és két percig pároljuk.
Most a sárgarépa következik, szintén lesózva, három percig fogatjuk.
Az újhagymát két percig aszaljuk, majd beletesszük a kukuricát, 
zöldborsót és zöldbabot.
Két perc múlva jöhet bele a paradicsom és paprika.
Egy perc múlva kiszedjük és meleg helyre tesszük a zöldséget, kitöröljük 
a wokot, majd újra felforrósítjuk, és 3 kanál olajra rátesszük a húst, 
és 4-5 percig pároljuk, míg megpuhul. Vigyázzunk, ha túlsütjük, keménnyé 
válik a hús!
Ezután rátesszük a húsra a zöldségeket, kétszer-háromszor átkeverjük, és 
kész is.

Köret nélkül tálaljuk, savanyúság sem kell hozzá feltétlenül. Kellemes 
ízu" étel, de az adagolással vigyázzunk, mert a sok zöldség dacára 
igencsak laktató.

Jóétvágyat!
István
http://kifozde.try.hu

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS