Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1456
Copyright (C) HIX
2003-03-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 langossuto - fokhagymapac (mind)  15 sor     (cikkei)
2 Csipos-savanyu leves (mind)  48 sor     (cikkei)
3 VACSORA EGY VENETOI VILLABAN (mind)  88 sor     (cikkei)

+ - langossuto - fokhagymapac (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Arra keresem a valaszt, hogy mibol, es hogyan keszül
az a pac, amit a langossutoknel lehet latni. Arra a
tejszeru, feher lottyre gondolok, aminek a fokhagyma
darabok szoktak uszni az aljan. Ha az edenyében van
egy toll vagy ecset, evvel lehet az ures langosokat
kenegetni. Remelem ertitek mire gondolok. Szoval van
benne fokhagyma, aprora osszevagva, az vilagos. De
mitol lesz feher? Talan fokhagymakremtol? Meg aztan
ez egy kisse olajos folyadek szokott ez lenni, azt mi
okozza?

Koszonettel:
Peter
+ - Csipos-savanyu leves (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A 1455-os adasban "safi" a kinai csipos-savanyu leves receptje irant 
erdeklodik.  Ime : 6 szemelyre -
Hozzavalok: 
30 dkg.csikokra vagott csirkehus, 
4 szaritott varganya vagy mas tinorufele, 
3 feketegomba (elhagyhato), 
4 szelet bambuszrugy, 
két evokanalnyi aprora vagott hagyma, 
egy kaveskanalnyi csikokra vagott gyomber, 
ket evokanal kukoricaliszt, 
1,5 evokanal borecet, 
1,5 evokanal viz, 
fel kaveskanal feherbors, 
egy tojas, 
egy kaveskanal so, 
egy evokanal ketchup, 
egy evokanal szojamartas, 
egy kaveskanal illatos szezamolaj (elhagyhato), 
hat csesze eroleves, 
egy szojasajt.

Elkeszitese: 
1./ aztassuk be kulon-kulon a gombefeleket es daraboljuk fel,  
2./ szeleteljuk kis csikokra a szojasajtot, vagjuk palcikanagysagu  
     darabokra a bambuszrugyet, apritsuk fel a hagymat.  
3./ keverjuk ossze 3-4 kanal vizzel a kukoricalisztet, a borecetet, 
     a vizet és a borsot egy masik cseszeben keverjuk ossze.  
4./ verjuk fel a tojast,  
5./ egy fazekban melegitsuk fel a levest, tegyuk bele a hust,
     a gombakat, a bambuszrugyet, a gyombert es a szojasajtot.  
6./ forraljuk fel, sozzuk meg majd keverjuk hozza a ketchupot es 
     a szezammartast, tegyuk bele a kukoricalisztet, keverjuk el és 
     villan keresztul csurgassuk bele a tojast.  
7./ a borecet, viz es bors kevereket talalaskor tegyuk bele.  
8./ szorjunk ra ujhagymat es izesitsuk szezamolajjal. 
                                                                               
              Kész.
--  Ezt a levest Szecsuan videken ismerik leginkabb. 
    Csirkehus helyett serteshust is hasznalhatunk , de ilyenkor kisse 
    tovabb kell fozni.

          Forras : Cseh Maria-Pirchala Istvan: 400 kinai recept
                              Mezogazdasagi kiado, Bpest, 1984.  46. oldal
A specialis kinai hozzavalok a Nagycsarnok also szintjen 
beszerezhetok. 
Jo munkat az elkesziteshez, jo etvagyat az elfogyasztasahoz. 
                                                                              S
zjozs = Jozsef.
+ - VACSORA EGY VENETOI VILLABAN (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Konyha!

Nehany mondatban szeretnem leirni egy Velence melletti 1700-as evekbol
szarmazo venetoi villaban elkoltott vacsorankat, amelyre nehany velencei
utazasi iroda vezetoseget meghivott a helyi turisztikai hivatal a napokban.
Lehetseges, hogy lesznek, akik tudnak maguknak nehany otletet kicsemegezni.

Maga a villa aranylag jo allapotban van, a velencei Widmann csalade volt
annak idejen. A nyari nyaralasukra, hetvegi kiruccanasukra hasznaltak, a
Brenta folyo partjan Doloban van. Nincs egyedul, hiszen a kornyeken szebbnel
szebb, hasonlo celra epult villak vannak. Erdekesseg keppen megemlitem, hogy
tavasszal a velencei nemesek a Burchiello elnevezesu hajoba berakodtak a
nyarra szukseges holmikat, es a Nagy Kanalison keresztul kihajoztak a
villajukig. (A Nagy Kanalis tulajdonkeppen a Burchiello folytatasa) Ezeknek
altalaban nagy fold terulete is volt, ami parkul szolgalt, azonban szerettek
maguk korul gyumolcsoket, zoldsegeket is termesztetni, amit aztan a velencei
palotajukban egesz telen tudtak hasznositani. Burchiello elnevezesu
hajokirandulas ma is mukodik, a turistak oromere, zsebuk banatara.

A Widmann palota mar reg ota a velencei polgarmesteri hivatale. Most azonban
kiadta 3 evre a turisztikai hivatalnak, hogy valami modon hasznositsak a
turizmus celjara. Mi voltunk az elso fecskek. A park meg nem volt a legszebb
allapotban, ne'mi felujitast kivan. Az is igaz, hogy a tavasz sem robbant
meg ki teljesen felenk. Csak a Magnoliak viragoznak, de azok teljes
szepsegukben. A tobbi virag, fa meg varat magara, hogy viragba borulva
gyonyorkodtesse a kirandulni vagyokat.

Mielott megkezdtuk volna a vacsorat, a szokasos eves kozgyulest tartottuk
meg, szavazasok, minden fele szaraz adattal fuszerezve. Megtargyaltuk a
szakmanknak nem eppen kedvezo nemzetkozi helyzetet, probaltuk kozos
gondolatokkal kiegesziteni, a hogyan tovabb? nagy kerdeset.

Vegre felmehettunk egy emelettel fentebb, az ebedlo terembe, aminek a
felujitasa mar megtortent. Szepen, izlesesen, elegansan, de nem hivalkodoan
csinaltak meg. kb. 30-an voltunk, igy 6 nagy hatszemelyes kerek asztal volt
megteritve, de csak a poharakkal, hiszen a terem vegeben egy hosszu
svedasztal volt, apro falatkakkal. Hely boven volt, etel megbovebben.

Azert is gondoltam leirni, mivel reszemre tobb ujdonsagot is talaltam:

Kezdjuk az aperitivvel:
Ruccola salatas citrom sorbette. Nagyon kulonleges, kesernyes, egy kicsit
csipos izt kolcsonozott a turmixolt ruccola az italnak. Nem volt tulzottan
szeszes. Eppen jo volt.

Az asztalon rogton szembe tunt ket tal, amelyikeken legyezo formaban voltak
a leveses kanalak rakva, ket sorban, amelyekbe pedig rozsa formara tekerve
egy-egy kis szelet fustolt lazac falatka diszelgett, citromcseppekkel.
Nagyon jol mutatott, es konnyen fel tudtuk falni a kanal tartalmat.

Masik kulonlegesseg: Aszalt szilva magja helyebe egy-egy darab porkolt
mandula volt beleteve, kivulrol pedig hajszal vekonyra vagott fustolt
angolszalonna darabkaval volt beboritva.  Tepsibe allitva a sutoben par
percig megsutve. Fogpiszkalokra szurva, diszelgett a talalo tanyeron. Ki
kell probalni, nagyon finom. Oszinten szolva, nekem ugy tunt, mintha valami
bogarfele lenne, mert elore nem arultak el, hogy mibol van.

Volt piritos kenyerke falatokon zoldseg pastetom

Tovabba zoldseges torta, cikkekre vagva.

Gozon parolt kinai batyucskak, rizslisztbol keszult tesztaval, es hogy
olaszositsa'k egy kicsit... paradicsom szosszal diszitve.

Tovabba husfalatkak, majd halfelek. Mind aprok, hogy allva is el tudjuk
fogyasztani, dumcsizas kozben.

Sztaniol papirba csomagolt, (mintha kicsi batyuk lettek volna) tengeri
herkenytu falatkak. Ez is jol mutat, es meg a meleget is tartja.

Hasonlo formaju falatkak, mint nalunk a derelye, zoldseggel toltve, es
sutve. Ez kevesbe izlett nekem, masoknak meg nagyon.

Lehet, hogy volt meg mas is, de mar nem emlekszem.

Kesobb hoztak a felenk el nem maradhato risotto-t. Ez citrommal volt, foleg
a citrom reszelt heja van benne, szokasosan velencei modon, majdnem kremes
formaban. Finom volt ez is. Ujdonsag.

Utana meg volt Lasagna is, de ebbol mar nem ettem, igy nem tudom, hogy mivel
volt a teszta toltve.

Ket fele bor volt, voros es feher, termeszetesen venetoi.

Elnezest, ha untattalak Benneteket, Minden jot, kellemes fozocsket tovabbra
is:

Vegh Izabella

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS