1. |
POSZT es Wasserkopf felvetele (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
2. |
szakajto (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
3. |
re: muffin (mind) |
70 sor |
(cikkei) |
4. |
Marha pori + kristalyos so (mind) |
41 sor |
(cikkei) |
5. |
szappanfozes (mind) |
14 sor |
(cikkei) |
6. |
unicumos pulyka (mind) |
23 sor |
(cikkei) |
7. |
Re.: Szappanfozes (mind) |
11 sor |
(cikkei) |
8. |
Re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) |
16 sor |
(cikkei) |
|
+ - | POSZT es Wasserkopf felvetele (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hello Levlista!
Ket TV-ben leadott musor felvetelet keresem VHS-en vagy
digitalis formaban: kozvetites az idei POSZT-rol (Pecsi
Orszagos Szinhazi Talalkozo-MTV2) es a Wasserkopf c.
szindarab TV-s kozvetiteset (Duna TV). Akinek megvannak,
jelezze-megvennem! Csak maganban, nem vagyok rajta
a listan.
Koszonettel:
Molnar Gábor
|
+ - | szakajto (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Olvasom, micsoda kozponti problemava valt ez a szakajto. :-))
Szerintem sok targyat, etelt hivnak maskeppen az orszag kulonbozo
szegleteiben... A nagymamamnak is volt szakajtoja, de o buzat, kukoricat
tartott benne (Matra videke). Fuletlen, suru szovesu kosar-fe'lese'g -
emlekeim szerint inkabb szalmabol volt, de lehetett akar gyekeny is...
Forditott csonkakup alaku, volt belole tobb meret is. Sot, lattam
ugyanilyenbol hosszukas ovalis formajut is, abban tartottak a repat,
zoldseget. De lehet, hogy azert, mert mar nem sutottek otthon kenyeret, es
mas celra hasznaltak fel ...
sziasztok,
Zita
|
+ - | re: muffin (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Felado:
> könnyu, egyszeru muffin recepteket keresek
Kedves Gabriella,
Augusztus tajan irtam hasonlo kerdesre az alabbiakat:
"Az Index --> Forumok --> Konyhaasztal --> Muffin topicban _rengeteg_ muffin
receptet talalsz, sot hasznos tanacsot is az elkesziteshez. Erdemes
beleolvasni.
Itt az URL: http://forum.index.hu/forum.cgi?a=t&t=9053461&uq=52
Vannak sosak is, pl. sparga-sonkas, sonka-sajt-hagymas, stb.
A 13-as hozzaszolasban van a legnagyobb gyujtemeny.
Ezen kivul a Nok lapja weboldalan - www.nlcafe.hu -n - is talalsz muffin
receptek.
http://www.nlcafe.hu/forumkifejt.php?forumid=9725&id=19"
Es itt van egy sokszorosan kiprobalt es bevalt recept:
Zamatos almamuffin
------------------
(12 db
24 dkg liszt
masfel kiskanal sutopor
1 kiskanal fahej
negyed kiskanal reszelt szerecsendio
10 dkg barnacukor
2 db meghamozott, aprora vagdalt alma
1 simara kevert tojas
2 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
A sutot forrora (200 fok) bemelegitjuk, a muffin formak aljat olajjal
kikenjuk.
A lisztet a sutoporral es a fuszerekkel elkeverjuk. Kulon edenyben
elkeverjuk a tojast a tejjel, az olvasztott vajjal es a cukorral, meg az
almadarabkakkal. Ezutan belekeverjuk a fuszeres lisztet, es lazan, villaval
osszeforgatjuk a masszat, amig teljesen at nem nedvesedik.
A tesztamasszat a formakba kanalazzuk, kb. ketharmad reszig, mert megno
sutes kozben. Kb. 30-40 perc alatt sul keszre.
Ugyanezt a tesztat szoktam (alma nelkul) aprora vagott csokival,
mazsolaval, kandirozott narancshejjal is kombinalni. Az eredeti recept
_reteslisztet_ javasolt, de bevallom oszinten, nekem jobban izlik normal
finomlisztbol.
Eleg gyakran csinalom, mert 10 perc alatt kikeverheto, es nem kell hozza
elovenni a robotgepet. :-)
A Hix archivumban ezen kivul rengeteg receptet talalsz, nem akartam mindet
becopyzni.
Ha esetleg tudsz nemetul, nemreg bukkantam egy jo kis weboldalra.
http://www.muffin-paradies.de
Kb. 700 muffinrecept, csokis, gyumolcsos, diszitett, dietas (!!) sot
sos, sajtos, zoldseges, husos muffinok is! Nekem a "leicht alkoholisiert"
temakor tetszett meg a legjobban :-))).
sziasztok,
Zita
|
+ - | Marha pori + kristalyos so (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Regota rendszeres olvasoja vagyok a listanak es sokat okultam az eddigi
cikkekbol. Most az alabbiakban kerem a segitsegeteket. Mivel a penteki
valaszok csak szombaton hajnalban jelennek majd meg a postaladamban
kerem a valaszokat a 'szalalist kukac primposta pont hu' e-mail cimre
is, ugyanis vasarnapig, az ominozus esemenyig penteken lesz utoljara
net-eleresem. Koszi!
1) Azt az erdekes feladatot kaptam, hogy marhaporkoltet keszitsek 1 db
bogracsban kb. 100 fo reszere. Az eddigi "rekordom" egy 20 fos letszam,
de itt mar nyilvan nem elegendo "csak" a mennyisegek felszorzasa. A
kerdesem az, hogy milyen mennyiseg javasolt ekkora tomegnek. Ugy
szamoltam, hogy az alabbi mennyisegekre lenne szukseg:
- voros hagyma: 4-5 kg
- marha labszar: 20-25 kg (esetleg lapocka, comb)
- so: izles szerint (1 kg-os csomagbol gazdalkodnek)
- piros paprika: ld. so
- voros bor: 4-5 uveg
- olaj: 1-2 l
opcionalis:
- paprika: 10-20 db
- paradicsom: 10-20 db
A pontos mennyisegeket nyilvan megadja majd a keszites menete, de kb.
megfelelo lehet ez az adag?
Ehhez kapcsolodoan tapasztalataim szerint minel tobb hagymat hasznalok,
annal surubb a porkolt szaftja, viszont annal edesebb is az ize. (Egy
recept alapjan egyszer 1:1-es hus:hagyma aranyt alkalmaztam es soha nem
latott surusegu/allagu szoszt kaptam.) Van arra valami trukk, hogyan
lehet ezt az edeskes izt mersekelni? Valamint, hogyan lehet a hus
puhulasanak idejet ekkora mennyisegnel jelentosen csokkenteni? (kb. 3
ora fozesi ido all a rendelkezesemre..)
2) Mas jellegu kerdes, hogy hol lehet Pesten kristalyos (so orolobe
valo) sot venni? Probaltam mar a kisebb boltoktol, a nagy multikig
szinte mindent, de nem talaltam sehol.
Koszi:
szala
|
+ - | szappanfozes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hazi szappanfozes,ahogy falvakon meg fozik:
Hozzavalok:
3 kg zsiradek,1 kg maroszoda
Este be kell aztatni a hozzavalokat egy olyan edenyben,amiben
szappant lehet fozni(ust vagy zomancos edeny).
Masnap lassu tuzon kb 3 orat ( fel nap) kell fozni.Legjobb az
udvaron,szabad tuzon fozni.
Mikor a lugos hab felszall a tetejere,akkor kesz van.Mikor kihul , a lugot
leontjuk rola ,marad a szappan,amit fel kell vagni darabokra.
Nagyon eros a mosohatasa.
M.I.
|
+ - | unicumos pulyka (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
1. Vegyünk egy pulykát!
2. Egy pohár unicum.
3. Tegyük a pulykát a sütobe!
4. Még két unicum.
5. Allítsuk a hofokot 190 sütore!
6. 3 unicum további.
7. Süssük a kapcsot be!
8. Most még tovum 4 univáb.
9. Pulykázzuk meg a zsírt!
10. Unicumot a másik palackot még.
11. Dugjunk pulykákat a homérumba!
12. Poharazzunk még egy unicumot az öntbe!
13+1. "Gyöngyvirágos kék ibolya-a-a-a!..."
14. Pulykáljuk meg az puha unicumját!
15. Vegyük ki a pulyákot az unicumból!
16. "Édes anyám, sirhalmomra-a-a-a!..."
17. "Kiskút, kerekes kút..."
18. Szeletum a pulyák darabbal többe!
19. Pusztuljunk tásztátum
20. Palackoljunk még egy unicum vevétet!
21. "Nyílára uccásik a krocsmrasumity!..."
22. Allítsuk meg a teritumot és pulykoljunk még egy terítéket!
23. Leterít az unipulyák, és fogyjunk el!
|
+ - | Re.: Szappanfozes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Eva es Vica,
Termeszetesen kivarom az elmitett idopontott, addig a zsit le van fagyasztva a
hutoladaban. Egy tobb alkalommal zsirban sutott hus es egyebb dolgok utan a sul
t zsirt nem hasznalom fel, hanem fere teszem. Ezt idaig oda adtuk az egyik isme
rosunknek, mert tartott sertest es a moslekba bele rakta aprankent. Jelenleg n
em tart sertest es igy felgyulemlett mar vagy 5 db. 2 literes fllakon sult zsir
. Ki meg azert ne kukazzam. A szappanfozest az udvaron csinalnam, mer van egy c
somo rozse és az is csak a helyet foglalja.
Agni
|
+ - | Re: Surgosen kellene a kenyer sutes receptje (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Gyuri,
Nekem a Kis novenyhatarozo van meg. Ezt Simon Tibor es Csapody Vera szerkesztet
te. A Tankonyvkiado adta ki a konyvet, Budapesten 1990-ben. A 168 odalan a kony
vnek talalsz rola par soros leirast, es a 169 oldalon pedig lathatjuk a gyekeny
rajzat.
>Erdekes, hogy nalatok a kosarba rakott konyha ruhat nevezik ezek szerint
>szakajtonak. Hol van ez a nalatok?
Nem vitatom, hogy egyes helyeken a gyekeny kosarat szakajtonak nevezik, de nalu
nk Bekesben a gyekeny kosart azt gyekenykosarnak hivjak es az abba bele teritet
t ruhat pedig szakajtonak. Ebbe pihentetjuk a kenyer tesztat, legalabbis mink:-
)))
Angi
|
|