Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1018
Copyright (C) HIX
2001-11-24
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 teszta fagyasztas (mind)  6 sor     (cikkei)
2 Pizzateszta fagyasztasa (mind)  20 sor     (cikkei)
3 Re:Ujra krumplicukor ! (mind)  17 sor     (cikkei)
4 pizzatészta (mind)  16 sor     (cikkei)
5 Dr. Oetker receptek 9 (mind)  123 sor     (cikkei)
6 Re: krumplicukor (HIX KONYHA ##** 1010 **## (mind)  22 sor     (cikkei)

+ - teszta fagyasztas (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Tokeltesen lehet fagyasztani a nyers pizzatesztat! Csak batran!
Rendszeresen dupla adagot keverek, ha keszitem es kb. a felet
lefagyasztom zacsiban. Ha varatlan vendeg jon, csak elokapom a
fagyasztobol es mikroban olvaszto programon par perc alatt kienged.
Ugyanolyan az allaga, mintha frisssen gyurtam volna! Tokeletes!
Ottilia
+ - Pizzateszta fagyasztasa (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

En anno dacumal, amikor meg volt idom gyakran sutottem otthon pizzat
(azok a regi szep napok...). Sajna most erre mar nincs idom. Mindenesetre
a szamomra legutalatosabb resze a teszta elkeszitese volt. Sok macera,
sok ido... Emiatt en egyszerre mindig nagyobb adagot csinaltam (kb. 5-6
adagnak valot) és nyersen - maszakent - lefagyasztottam.  Kiolvasztas utan
ugyanugy hasznalhato volt. Tapasztalat: GYORSAN - kisebb, lapos-vekony
adagokra osztva - kell fagyasztani. A teszta a fagyasztoban is tovabb kell
egy darabig. Kiolvasztas után erdemes kicsit atgyurni es pihentetni
("ujrakelesztes"). Azt hiszem en ebben az esetben egy kicsit tobb elesztot
hasznaltam, illetve ha jol emlekszem megvartam míg a teszta megkel,
es csak utana fagyasztottam le. Mindenesetre az ilyen teszta - kicsit -
kulonbozik a frisstol (nem olyan "konnyu"), de nem veszes, es ez fugg a
pizzateszta fajtajatol is (kenyerteszta - "olajos" teszta).
Ha mar itt tartunk a pitzzaszoszt is erdemes nagyobb menyisegben elore
elkesziteni. Forron csvaros uvegbe toltve, s szobahomersekleten kihulve
hagyva ("szaraz dunszt"), hutobe rakva sokaig eltarthato...

G. Attila
+ - Re:Ujra krumplicukor ! (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Sanyi!

>
>Tudja-e valaki hogy hogyan keszul a krumplicukor ?
>Hazilag elo lehet allitani ?
>
>Udv
>Sanyi
>
Hazilag nem lehet eloallitani a krumplicukrot, mert valami vegyi uton
allitjak elo, amit othon nem lehet elvegezni.
Masik listan volt rola szo 1-2 eve, de ott nincs kereso. Remenytelen
egyesevel atolvasni kb. 2 ev leveltermeset. Ennyire emlekszem belole.

Udv.

Ilse
+ - pizzatészta (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello konyhások,

 Pizzatészta ügyben kérnék segítséget, olyan tészta receptet ami a
 lentieknél könnyebb.
 Én a következőképp készítem:
 3/4 kg liszt
 kis olaj
 só
 tejben felfuttatott élesztő

 Ebből gyúrom össze, finom, ámde tömör tésztát kapok. Ezen szeretnék
 változtatni.

 Előre is köszönöm!

 Andrea                         mailto:
+ - Dr. Oetker receptek 9 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok konyhasok!

Itt az ujabb csomag.
--------------------
Udv.: Misi

ICQ: 79457784

81. Puncs-baba.
30 dkg. vaj vagy zsir, 10 dkg. cukor, 1/2 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukor, keves reszelt citromhej, 1 keshegynyi so, 6 tojas., 45
dkg. liszt, 3/l0 liter tej, 1 csomag es meg egy kaveskanal Dr.
Oetker-fele sutopor.
A vajat, cukrot, citromhejat, sot, 3 tojas sargajat, a 3 egesz
tojassal jol elkeverjuk, aprodonkent lisztet es tejet adunk hozza,
majd sutoport es sima tesztava dolgozzuk. A kesz tesztat jol
kizsirozott es lisztezett formaban megsutjuk. A forma lehet bab,
pudding vagy kuglofalaku.
A sutemenyt a kovetkezo puncsba aztatjuk:
15 dkg. cukrot felfozunk 1 dl. vizben, hozzaadjuk egy narancs levet,
keves reszelt narancshejat, 1 dl. rumot, 1 likoros pohar curacao vagy
vanilialikort (ez utobbi el is maradhat). Az egeszet jol osszekeverjuk
es a babara locsoljuk, mig fel nem issza.

82. Puncs-kockak.
6. dkg. zsir, 2 tojas, 20 dkg. cukor, 17 dkg. orolt dio, 1/4 liter
tej, 2 evokanal kakao, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 25 dkg.
liszt.
A zsirt, tojast, cukrot habossa keverjuk, egymasutan hozzaadjuk a
diot, tejet, kakaot es a sutoporral kevert lisztet. Bezsirozott
hosszukas tepsiben megsutjuk.
Ha kihult, kozepen kettevagjuk, a ket reszt egymasra tesszuk es
kozottuk keves rummal kevert gyumolcsizzel kitoltjuk. Eles kessel
kockara vagjuk, minden egyes kockara lekvarral fel diot ragasztunk es
egy tanyer felett puncsmazzal leontjuk. A mazat hagyjuk lecsopogni es
egy szitara rakjuk megszaradas vegett.
Maz: 4 evokanal viz, 25 dkg. porcukor, 1/2 citrom leve, keves rum.

83. Puspok-kenyer.
8 tojas, 28 dkg. cukor, 28 dkg. liszt, 1 keshegynyi Dr. .Oetker-fele
sutopor, 1 csomag Dr. Oetker-fele vanillincukor, 10 dkg. mandula, 10
dkg. mazsola, 10 dkg. apro szolo:
A tojas sargajat a cukorral habossa keverjuk, hozzaadjuk a tojashabot,
a sutoporral kevert lisztet, vanillincukrot, mandulat egeszben, az
aprora vagdalt csokoladet, mazsolat es az apro szolot, az egeszet
lassan formaba ontjuk es aranybarnara sutjuk.

84. Dr. Oetker-fele puddingok.
Dr. Oetker pnddingporokat hoz forgalomba, vanilia, mandula, csokolade,
citrom es
malna izzel. Ezen porokbol 1/2 liter tej, 5 dkg. cukor es 2 tojas
segitsegevel ki tuno puddingot keszithetunk, amely hidegen elvezendo.
Gazdaasszonyok es anyak mindenutt megkedveltek, mert nehany perc alatt
elkeszithetok, nagyon taplalok es mar 1/2 eves gyermekeknek is
adhatok.
Elkeszitesuk nagyon egyszeru. A puddingport elkeverjuk 5 dkg.
cukor-ral, 2 tojassargajaval es nehany evokanal vizzel; azutan ezen
kevereket egy 1/2 liter tejben felforraljuk, a tuzrol leveszszuk,
hozzakeverjuk a 2 tojas feherje habjat, plehformaba tesszuk es hulni
hagyjuk. Malnaszorppel leontjuk vagy befottel talaljuk.
Nagyon kedvelt zsuretel is!
A Dr. Oetker-fele puddingpor minden jobb fuszer- es
csemegekereskedesben, drogeriaban beszerezheto. Tessek mindig
hatarozottan Dr. Oetker-fele puddingport kerni, mivel sok utanzat van
forgalomban.

85. Ribizke-kalacs.
Elkeszitese ugyanaz, mint az afonyakalacse (1. recept), csak az afonya
helyett ribizlit hasznalunk hozza.

86. Spanyol szelsutemeny.
8 tojas feherje, 56 dkg. cukor, 1 csomag Dr. Oetker-fele
vanillincukor, keves Dr. Oetker-fele sutopor, (esetleg par hosszura
vagott mandula.)
A tojas feherjet 16 dkg. cukorral folverjuk, hozza keverunk 40 dkg.
cukrot, vanillincukrot, sutoport es mandulat. Tetszoleges formacskakat
alakitunk belole es mersekelt tuz mellett sutjuk. Ha mar szep szint
kaptak, nyitott sutonel kiszaradni hagyjuk.
Fagylalthoz, tejszinhabhoz nagyon jo. Sokaig elall.

87. Szalonna-gombocok.
1/2 kg. grizes liszt, 1 tojas, 3 zsemlye, 10 dkg. szalonna, egy keves
so, egy fel csomag Dr. Oetker-fele sutopor.
A lisztet, sot, tojast es vizet, amennyi szukseges.(3/lo-4/1o l.) jol
osszekeverjuk, a kockakba vagott zsemlyeket a szinten kockakba vagott
szalonnaval porkoljuk es vegul sutoporral egyutt tesztaba keverjuk,
gombocokat formalunk, es sos vizben korulbelul 1/2 oraig lassan
fozzuk.
1 tojas es 15 dkg. kockakba vagott fustolthusnak hozzaadasaval a
kituno tiroli gombocot kapjuk, mig a fenti szalonna es fustolthus
nelkuli recept az elottunk ismert egyszeru zsemlyegombocot adja.

88. Szilveszter-alma.
8 drb. alma, 1 citrom vagy keves ecet, 7 dkg. vaj vagy zsir, 1 csomag
Or. Oet-ker-fele vanillincukor, 4 dkg. cukor, 1 likorpoharnyi rum, 16
dkg. liszt, 1/8 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 5 kockacukor, keves
gyumolcsiz.
Az almat meghamozzuk, megtisztitjuk es cikkekre vagva ecetes vagy
citromos vizben 1 percig fozzuk.
Egy sutoedenyben felolvasztunk 3 dkg. vajat, az almakat belefektetjuk,
vanillin-cukorral beszorjuk es kozepes ho mellett felpuhara paroljuk.
Ezutan tesztat ke-szitunk 4 dkg. vajbol, cukorbol, konyak-bol, rumbol,
lisztbol es sutoporbol, bo-ros poharral kiszaggatjuk es a lapocskakat
megsutjuk. Mindenikre egy almacikket teszunk es ezeket az alma levevel
be-kenjuk, amibe egy keves ribizli- vagy barackizt tettunk.
Talalaskor tegyunk minden egyes almaszeletre egy rumba, konyakba vagy
finom alkoholba martott cukrot es gyujt-suk . meg azokat.

89. Szolos-kalacs.
25 dkg. vaj vagy zsir, 20 dkg. cukor, 6 tojas, 1 csesze tej, 1
keshegynyi so, 50 dkg. liszt, 1 csomag Dr. Oetker-fele sutopor, 26
dkg. apro szo1o, 5 dkg. citronat, 10 dkg. mazsola, 1 teaskanal fahej.
A fenti sorrendben osszerakva, masszat keszitunk es kizsirozott
formaban kb. 1 1/2 oran at kisutjuk.

90. Tea-sutemeny.
28 dkg, liszt, 10 dkg. vaj vagy zsir, 1 evokanal tej, 1 tojas sargaja.
keves so, 1 csomag Dr.
Oetker-fele suto-por.
Fenti sorrendben tesztat gyurunk, mely-bol ujjvastagsagnyi palcakat
alkotunk, tojassargajaval befenjuk, beszorjuk ko
menymaggal es 10 percen at kikent tepsiben sutjuk mersekelt tuz
mellett. Keszul belole 40 drb porhanyos, kituno teasutemeny.
+ - Re: krumplicukor (HIX KONYHA ##** 1010 **## (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

(Repuloekezettel irtam, hogy konnyebb legyen visszaekezetesiteni!)
Re: krumplicukor (HIX KONYHA ##** 1010 **## )

Keme'nyito"cukor (Burgonyacukor)

alapanyag a burgonyakeme'nyi'to", amelyet,
- ha szirupot ke'szi'tenek 1-2%
- ha krumplicukrot, akkor 3-4% ke'nsavval hidroliza'lja'k,
homoge'nen o'lmozott vasautokla'vban, (go"zzel) 3 atmoszfe'ra nyoma'son 45
percig fo"zik.A ke'sz cukoroldatot faka'dakban kre'taporral ko:zo:mbo:si'-
tik. A keletkezett gipszet u:lepi'tik, a cukros levet to:bb szakasz-
ban va'kumke'szu:le'kben besu:ritik, majd krista'lyosi'tja'k.

A  szirupot  befo"ttekhez,  liko"ro:kho:z,  bonbonokhoz haszna'lja'k, a
krista'lyosi'tott terme'kbo"l cukorka't gya'rtanak.

Irodalom: Kossuta'ny: Mezo"gazd. chemiai technolo'gia, 1908
          Tecnikai Lexikon, Gyo"zo" Andor kiada'sa, Budapest, 1928

Szerintem ma is hasonlo'an gya'rtja'k

U:dv: Tama's

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS