Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1315
Copyright (C) HIX
2002-10-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Zoldseg grillezes (mind)  12 sor     (cikkei)
2 re: KEFIRGOMBA (mind)  10 sor     (cikkei)
3 Magyarorszag terkep. (mind)  6 sor     (cikkei)
4 Koszonet Istvannak (mind)  13 sor     (cikkei)
5 Re: Turo es sajt (mind)  64 sor     (cikkei)
6 kura - beugratas? (mind)  30 sor     (cikkei)
7 kefirgomba (mind)  68 sor     (cikkei)

+ - Zoldseg grillezes (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
A hetvegen megint nagy grillezes volt nalunk. Rotyogott a tuz a bogracs es a
salik alatt, megprobaltam zoldseget is grillezni, de nem igazan sikerult.
Uborkat, paradicsomot es padlizsant (azt hiszem az volt, lila es olyan mint
egy korte) felkarikaztam, megszortam vegetaval es sajtot tettem a tetejere.
Ettol kellemesen sos lett, de valahogy megsem az igazi. Van Valakinek otlete
zoldsegek grillezesere? Recepteket keresek mit es hogyan lehet kerti suton
sutni?

Elore is koszi, Zsolt


+ - re: KEFIRGOMBA (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!

langyos, 35-40 Celsiusfokos tejbe onts bolti kefirt, (1 literbe
kb 2 decis kefirt, abban is van meg elo gomba ) a langyos 
tejben a kefirgomba szepen szaporodik.

ebbol a tenyeszetbol leveszel 2 decit, es maris  lesz
gombad....

Tamas
+ - Magyarorszag terkep. (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Legyen szives valaki megnezne es megnevezne nekem mi szerint van ez a terkep
szetosztva es mi a szamozott korzetek neve ?

Nagyon koszonom...Dr. Willy
A terkep itt van www.sturovo.com/magyar.jpg
Mail cim: e-mail : 
+ - Koszonet Istvannak (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Itt szeretnem felhivni a figyelmet az Istvan
honlapjara. Ket orat toltottem rajta, de napokig is
lehet olvasni. Nagyon erdekes, a receptek konnyuk.
A cim: www.szekelyistvan.hu 

Jo bongeszest!

Bori

__________________________________________________
Do you Yahoo!?
HotJobs - Search new jobs daily now
http://hotjobs.yahoo.com/
+ - Re: Turo es sajt (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok,

>>Már ne haragudj, Emilia,
>>de a burduf és a liptai nem ugyanaz.
>>Nem tudom vegyileg vagy eljárástechnikában mi a különbség :),
>>tutti nem hogy nem csak az érés kérdése a dolog. Tehát hiába
>>érleled otthon a liptait nem lesz burduf, csak kellemetlen ízu
>>liptai. (vagy liptói)

Nem haragszom :-)
Szoval lehet hogy rosszul emlexem mar, de apam mintha a burduf-fele
juhturot nevezte liptoinak. De persze lehet hogy tevedett, az is lehet,
hogy akkoriban masfeleket is arultak a piacon mint ma.

Viszont otthon erlelni barmely sajtot eszembe sem jutna, arra mindig
megfelelo homerseklet, nedvesseg stb. szukseges. Legfeljebb, ha a puha
Brie vagy Camembert-szeru sajtokat meg par napig hagyom.

> Isten ments hogy kotozkodessel vagy flamewar provokalassal vadoljanak,
> de talan jo lenne ha egyeztetnenk a terminologiat. Szoval, ha itt
> Szlovakiaban valaki valaha brindzat ker, akkor morzsolassal es
sozassal
> tartositott juhsajtot kap, nevezzek azt akar juhturonak vagy liptoi
> turonak is (sajat szememmel lattam hogy keszul). Hangsulyozni
szeretnem
> tovabba, hogy a brindzanak semmi koze a turohoz, siman a fentebb
kozolt
> eljarassal keszul.

Jo, akkor leirom mit ertettunk mi odahaza es mit ertek en sajt es turo
alatt.
sajt = egy darabban levo, vaghato, szeletelheto
turo = morzsalek, tormelek, pudding allagu, nem vaghato, lehet szarazabb
vagy nedves.
Ennyi, azaz eszerint nekem a brindza is turo :-)

Es ha mar itt tartunk, akkor szerintetek hova tartozik a magyar gomolya?
Ha jol emlexem, az is juhturo-fele.

> felreerteseket, azt hallottam hogy a brindza romanul siman sajtot
jelent
> (szivesen vennem ha ezt cafolna vagy bizonyitana valaki), de mikor
annak

Igen, ez igy van. A kemenyebb vaghatot nevezik cascaval-nak is, es
mindkettohoz hozzateszik hogy mifele, kb. igy:
brinza de vaca (=tehenturo)
Ez kb. a nemet Ka:se-nek felel meg, az is egy altalanos megnevezes
mindenfele sajt- es turofelere.

> Meg figyelmetetni szeretnem baratainkat, hogyha igazi brindas galuskat
> (nevezzuk akar sztrapacskanak :-) akarnat kesziteni, akkor  mellozzek
a
> Dr. Willy altal ajanlott mixert, nehogy tenyleg beton allagu valamit
> nyerjenek (a reszelt krumplit csak osszekeverni a liszttel, semmi
esetre
> sem szabad kidolgozni!!!) es ugyszinten az olajat. Ha valaki

IMHO igazad van, mert pl. a krumplipuret sem szabad keverogeppel
kikavarni. A nagy sebesseg kicsapja a kemenyitot belole es az egesz egy
ragados, nyulos valami lesz.

Udv
Emilia, Stuttgart
+ - kura - beugratas? (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hello!

Az interneten ( http://www.nexus.hu/recept/fogyokura.html )
talaltam az alabbi fogyokuras receptet. Meglepett hogy alkoholt 
is tartalmaz, mert ugy tudom a magas kaloriatartalom miatt nem
szabad dieta alatt alkoholt inni. Mi a velemenyetek ez komoly 
recept, vagy szivatas?


 Bor - kenyer kura 

Az alkohol ellenere fogyaszt
Meg mielott nagyon orulne az alkoholt, illetve a bort
kedvelo fogyokurazo, olvassa el az alabbi par mondatot:
A Schrott - fele Bor - kenyer kura az egyik legszigorubb
fogyokura. Csak orvosi ellenorzes mellett alkalmazhato. A
kura 6 napig tart.

Naponta mindig ugyanaz:
8 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
10 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
12 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
2 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
4 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
6 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
8 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle
10 orakor: 1 dl feher szaraz feherbor, 1 db zsemle

Gepkocsivezetok, gyerekek, terhesek, szoptatos anyak
termeszetesen nem alkalmazhatjak a kurat
+ - kefirgomba (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Ha még érdekel valakit, megtaláltam a kefir gombáról a részletes leírást.
Ebben ír a hatásairól is.
"A kefirt a Kaukázusban a tehéntej erjesztésével állítják elő. A kefir
gombája a Basilius sancaoncián, ez okozza az erjedést. A kaukázusiak a
kefirt víz helyett isszák, és élelmiszerként fogyasztják. Az emberek itt 110
éves átlagéletkort érnek meg, és nem ismerik a tuberkulózist, a rákot és
nincsenek emésztési zavaraik.

_Elkészítése:_ A kefir gombát egy porcelán vagy üvegedénybe kell helyezni
(soha nem vas vagy fémedénybe). Dió nagyságú gombára negyed liter nyers és
20 fokra lehűtött tejet kell önteni. Az edényt légmentesen zárjuk le,
hagyjuk a tejet 18-20 fokon sötétben (szekrényben) 12, 18, 24, de legfeljebb
48 óráig! 48 óra után - ha friss tejet nem kap a gomba, szétbomlik,
elromlik. Az erjesztési időtől függően lesz a kefir különböző mértékben
kövérkés, eszerint különböző hatása van. A kefirt kiöntése előtt jól fel
kell rázni, és tésztaszűrőn átszűrni. _A szűrőben visszamaradt gombákat
azonnal fel kell önteni tejjel!_
A gombákat soha nem szabad tej nélkül tartani, mert különben elpusztulnak
(éhen halnak). Legalább hetente egyszer a gombákat langyos vízben át kell
mosni, ugyanúgy az edényt is.
_Figyelmeztetés:_ A gombát sem hűtőben, sem fénynek kitett helyen nem szabad
tartani! A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőben a
felhasználásig. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik, akkor meg
lehet osztani és egy részét továbbadni.
20 fok fölött a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten
lassabban!
_A kefirt naponta kell fogyasztani_ leginkább vacsoraidőben (önálló ételként
is). Komolyabb megbetegedésnél naponta egy litert kell inni.
A kefir nem csak gyógyszer, hanem élelmiszer is. Fel lehet használni tejföl
helyett saláták, szószok készítéséhez.
A 12 órás kefir könnyű hasmenést okoz, a 36-48 órás pedig székrekedést.

_A kefir kedvezően befolyásolja a következő betegségek gyógyulását:_
Idegbetegségek: egy liter naponta az étkezési időben. Súlyos esetben egész
életen keresztül.
Az álmatlanság gyógyszer beszedése nélkül is megszűnik.
Az étvágyat visszaállítja, a depressziót megszünteti.
Kelés, fekély: egy liter naponta, amíg a betegség tart. Kéthetes fogyasztás
után a gyomorfekély általában megszűnik.
Bronchitis: egy liter naponta a szükséges ideig.
Asztma: egy liter naponta, a páciens gyógyszer nélkül nyugodt.
Vérszegénység: egy liter naponta. Felnőtteknél normális vérellátás
keletkezik.
Kiütés, ekcéma: fél liter naponta. A kiütéses helyet néhányszor kefirrel be
lehet dörzsölni és megszárítani. Éjszakára is hagyjuk rajta. 14 nap után
súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek.
Vérnyomás: fél liter naponta rendbentartja a vérnyomást, normalizálja a
testsúlyt.
Hólyaghurut: egy liter naponta a szükséges ideig.
Vese: egy liter naponta.
Fertőzés: egy liter naponta diétával kombinálva.
Sárgaság: egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után
már 24 órás kefirt kell inni.
Gyógyítólag hat még: az emésztőszervek hurutjára, gyomorégésre, ütőér
csomósodásra, epepanaszokra, hasmenésre és székrekedésre. Megakadályozza a
testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a
betegségekből lábadozó állapotát, valamint az anyatejet is pótolja!"

Nos, ennyi van az én kis papíromon. (Azért én az anyatejet még ezzel sem
pótolnám...) Eszembe jutott a hosszú lista írása közben, amit mondani
szoktak: ami mindenre jó, az semmire sem jó. Persze ez meg a másik végletes
vélemény...

Kellemes gombászást mindenkinek!

Jutka

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS