Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 699
Copyright (C) HIX
2000-10-31
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 hazikolbasz (mind)  32 sor     (cikkei)
2 Tonhalas pizza (mind)  51 sor     (cikkei)
3 Re: Re: etelek nevei (mind)  9 sor     (cikkei)
4 Fwd: Re: Re: etelek nevei, ujonc pincer (mind)  12 sor     (cikkei)
5 Re: Egy kis szakacs etnografia (mind)  53 sor     (cikkei)
6 Re: *** HIX KONYHA *** #698 (mind)  12 sor     (cikkei)
7 Re:Le'pesme'z (mind)  67 sor     (cikkei)
8 Martini (mind)  9 sor     (cikkei)

+ - hazikolbasz (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Udv Mindenkinek!

Mivel itt van a kolbasz szezonja, most leirom, hogy en hogy keszitem.

Hozzzavalok:

egyharmad resz ipariszalonna, ketharmad resz sovany hus, esetleg lehet rakni 
bele egy keves sovany, in es hartya mentes marhahust is.
2-2,5% asztaliso, 2% pirospaprika, izlesszerint keves csipos is, 1-1,5% oroltbo
rs,
 1-2% fokhagyma, 0,5 % orolt komeny.

Elkeszites:

A hust, es a szalonnat apro kockara vagjuk, a fuszerekkel, es a ledaralt 
fokhagymaval alaposan osszekeverjuk. A bekevert hust, 5-10 fokos 
homersekleten, nem tul vekonyan szetteritve, 6-10 orat pihentetjuk, majd 
apro lyukurostelyon ledaraljuk, es kolbaszbelbe toltjuk. 
Huvos fuston, akacfaval fustoljuk. Sutve is finom.

Mi az: csontvaz a bokorban?
A tavalyi bujocska gyoztese. 

- Akarsz sokat keresni?
- Hat persze.
- Akkor en most jol elbujok!

-- 
                           Üdv.: Szászika*(2+2)
                            A kötekedő hentes!
A kövérek rövidebb életűek ugyan, de hosszabban esznek.
                   http://www.extra.hu/szaszika
+ - Tonhalas pizza (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szerbusztok

Az egyik sajat pizzavariaciom:
Egy doboz tonhalkonzervet(lehetoleg morzsolt)
olajostol(de doboz nelkul)
osszekeverek egy kb. 20 dekas kremsajttal(izlestol
fuggoen lehet 
5 vagy 50 deka kremsajt is).
Egy fej voroshagymat felvagok vekonyra, es beaztatom
egy citrom levebe.
A pizzalapot megkenem az alapszosszal(piros legyen
magas paradicsom 
tartalommal), ratoltom a sajtos tonhal masszat(ami
kenyerre kenve is 
mennyei eledel)vegezetul egyenletesen elosztom rajta a
citromos hagymat, 
megszorom komenymaggal es sutobe az aldozattal!

Nem igyekszem szereny lenni, igyhat elarulom, hogy
nagyon 
arisztokratikusan erzem magam a konyhaban, tekintve,
hogy nagyapam, 
Teglas Albert a Kremeskiraly nevet viselte aktiv
cukrasz koraban.
Aki a 70-80-as evekben Erdelyben Erdoszentgyorgyon
kremest 
vagy fagylaltot evett, az tudja mirol beszelek.
A lenyeg a dologban, hogy van neki nehany regi
receptes fuzete, es
ha van ra erdeklodo, szivesen megosztok egy par
receptet veletek.

Erdekelne Magyarorszagon Szakacs-tanfolyam.
Lehetoleg az  "intenziv" es "komoly" jelzok jol
megerdemelt tulajdonosa 
legyen. Ha tudtok ilyenrol kerlek szoljatok.

Koszonettel 
Teglas Rezso

ui
Ha netalan van valakinek regi hix-konyha gyujtemenye,
es a
postagalambja raer, szivesen varom a
""
cimen.(Ugysem ettem meg galambot)

__________________________________________________
Do You Yahoo!?
Yahoo! Messenger - Talk while you surf!  It's FREE.
http://im.yahoo.com/
+ - Re: Re: etelek nevei (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> >Van valakinek elkepzelese a le'pes me'z eredeterol?
> >
> Igen, van.
> 
> Minden jot,

Konyorogjunk, hogy reszleteket irj, vagy ennyi az egesz??

Martha
+ - Fwd: Re: Re: etelek nevei, ujonc pincer (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A KONYHA 0697-ban irta :

>Van valakinek elkepzelese a le'pes me'z eredeterol?
>
Igen, van.
Nem porgetik ki a mezet. Hanem kiveszik a keretbol a
mezzel eggyutt.

Minden jot csocsoi,

                          mailto:
                                    http://emil.alarmix.org/csanki/
+ - Re: Egy kis szakacs etnografia (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Temakor: Egy kis szakacs etnografia. ( 35 sor )

> > Egyre inkabb gondolkozoba estem:  honnan erednek ezek a
kifejezesek?
> > A lud labahoz cseppet sem hasonlit a ludlab torta, mint ahogy a
> > Van ezekre (v. hasonlokra) magyarazat?  Milyen mas ilyen nevu
etelt
> > ismertek?
> >
> > Martha
> >
> >Szerintem naná, hogy van.
> >Nem foglalkoztam étel-etimológiával, de gyujtöm a szakácskönyveket
s
> a
> >vonatkozó irodalmat (szaklapokat) s nyilván elég sok ételnévvel
> találkoztam.
> >nem tudok szlovákul, de gondolom, hogy a sztrapacska is
idetartozik.
> Sot
> >talán a lapcsánka és a prósza is.
>
> >zs
>
> Hello mindekinek.
>
> hozatenem hogy a strapacska alitolag onnan ered hogy
> valamikor a krumplit nem reszeltek ojan kasasra es egy kicsit
kilogott
> a nudlikbol es ugy nezett ki mind ha kocos =fesuletlen (strapaty)
> lenne.

Ez igaz lehet, de en hozzatennem, hogy a sztrapacska kifejezest elegge
ritkan hasznaljak itt Szlovakiaban, legalabbis en foleg magyaroktol
hallom, a szlovakok inkabb a haluska, tobbes szamban haluskyt
hasznaljak (ebbol eredhet a magyar galuska).

> A masik verzio az hogy valamikor deszkarol szagatak a tesztat nem
volt
> tesztasagato. es hoszukas furtokre (strapec) hasolitott a nudli.

Mar elnezest, de mi az hogy valamikor??? Az igaz ugyan, hogy igen
elterjedt az a barbar szokas hogy galuskaszaggatot hasznalnak (ez egy
serpenyohoz hasonlit, aminek lukakat furtak az aljaba), de az igazi
inyencek a deszkat hasznaljak :-). Mindenestre nagy kulonbseg van a
ketto kozott.

Udv

Tomi

> Udvozollek szia........Zoli
> 
+ - Re: *** HIX KONYHA *** #698 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Felado :  [Hungary] irta:

> >Van valakinek elkepzelese a le'pes me'z eredeterol?

> Igen, van.

Az volt a konyha lista kulonos erenye a tobbi levelezolistahoz
kepest, hogy sohasem martuk egymast. Egeszen bekesen megvoltunk igy
egyutt.
Jo lenne, ha igy maradna!

Udv, Peter.
+ - Re:Le'pesme'z (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Haliho!

A KONYHA 0697-ban irta :
>Koszonettel adozom a valaszokert - hogy miket tanul itt az ember!
>Van valakinek elkepzelese a le'pes me'z eredeterol?
>
>Szaszi, kosz a viccet!  :))
>
>Martha
>

Mi az, hogy elkepzeles???
Elnek a vilagban kulonfele rovarok. Az egyik a meh. Sok fajtaja van,
a gyilkosnak is csufolt afrikai mehektol, az olasz meheken at, a kinaban 
oshonos fajtakon keresztul a krajnai hazimehig. Ugyanis ez az a fajta,
ami hazankban oshonos, es a tenyeszto szervezet altal elfogadott, es 
tenyesztheto fajta. Nos, a kis rovarok csaladokban elnek, regen 
(neha ma is) kulonfele odvakban, uregekben, aztan az emberek 
'segitsegevel' elobb gyekenybol font kasokban, majd napjainkban
kulonfele meretu kaptarakban. De tenylegesen hogyan is elnek?
Van a meheknek egy mirigye, (nem, nem az irigyhonalj 8-))) ), 
a viaszmirigy. Ennek a mirigynek a valadeka a viasz. Ebbol epitik
a kis ugyesek a lepeket, amelyek szabalyos hatszog alaku, teljesen
egyforma sejtekbol allnak. Ha maguktol epitik a lepeket, akkor 
az odu, ill. kas tetejerol kezdik, lefele nyujtjak, es a kb. forditott
suveg formara alakitjak. Ezeken a lepeken elnek, a csalad egyetlen
utanpotlas eloallitasra kepes tagja -az anya, mas neven meh kiralyno- 
ide teszi a peteket, itt babozodnak, itt kelnek ki a fiatal mehek.
Taplalekukat is ezekbe a sejtekbe pakolják, a kijarattol messzebb
eso reszeibe a lepeknek. Ezek a taplalekok a mez es a viragpor.
Telen a felhalmozott keszleteket fogyaszjak, es ha kitart tavaszig,
akkor megmarad a csalad.
Az emberek segitsegevel a kaptarakban szep keretek vannak, a 
keretekbe vekogy drot racs segitsegevel ugynevezett mu"le'pet
teszunk. Ez egy mehviasz lap, amin kb. 0,5mm magas 
sejt-kezdemenyek vannak. A mehek ezt epitik fel teljesse, mint jo 
rabszolgak. Nos, igy szep, egyseges lepeink vannak. Minden
evben frissitjuk a lepallomanyt, mert a hasznalat soran a sejtek szine
sotetedik, 5-6 ev alatt szinte fekete tud lenni.
Ha nagyon sok nektart tudnak a meheink gyujteni, akkor van
kedvuk lepet epiteni is, es amit epitenek, gyorsan tele is pakoljak.
Ha ezt a frissen, mezzel telepakolt lepet elvesszuk toluk, es kivagjuk
a keretbol, akkor kapjuk a le'pesme'zet.
A lepesmez tehat nem mas, mint a mehek altal epitett, es mezzel
megtoltott lep, amit a galad emberek elvesznek toluk.
Azert frissen epitett keretrol beszeltem, mert ennek esztetikai elvezete
is van. Lepesmezet a boltokban kisebb talcakon magaban, esetleg
uvegben, sok mezzel nyakonontve vasarolhatunk.
Fogyasztasa egeszseges, es a lepet ragva egesz kulonleges 
gasztronomiai elvezetben lehet reszunk. Ha megragtuk, kijott
belole a mez, kikophetjuk, de nyugodtan le is nyelhetjuk, mivel
termeszetes, tiszta anyagrol van szo, mindennemu mesterseges 
adalek, vegyszer nelkul.
Az igazi persze a kaptarbol frissen kivett, un. kaptar-meleg
lepesmez. De sokat ettem regen! 
(A mehek ugyanis allando, 35-36 fok koruli meleget tartanak a 
kaptarban, telen, nyaron.)

Ja, egy dolgot kifelejtettem: anno, az osember, amikor talalt
egy oduban meheket, es volt mersze elvenni a lepeiket,
akkor o is lepesmezet evett...

Elnezest a hosszas taglalas miatt, de azt hiszem, elegge kulonleges
eletu rovarokrol van szo, es ennyit megerdemelnek.

Logoff Suhy.

+ - Martini (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kedves Listatagok!

Valamikor reges-regen keszitettem a targyban irt italt. Sajnos a receptet nem
talalom. Ha valaki ki tudna segiteni nagyon megkoszonnem, ugyanis valamikor
regen is karacsonyra keszitettem, es arra meg emlekszem, hogy tobb hetig
kellett uvegben tartani. Vagyis mar most el kellene kezdeni kesziteni, hogy
karacsonyra, szilveszterre elkeszuljon.

Elore is koszonettel:              Besse

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS