Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 1121
Copyright (C) HIX
2002-03-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 re: lady fingers (mind)  10 sor     (cikkei)
2 ludlab recept (mind)  49 sor     (cikkei)
3 recept+ keres (mind)  44 sor     (cikkei)
4 Re: lady fingers, babapiskota (mind)  18 sor     (cikkei)
5 ladyfingers (mind)  19 sor     (cikkei)
6 szardellas csirkemell (mind)  11 sor     (cikkei)
7 Esterhazy (mind)  53 sor     (cikkei)
8 Re: Lady fingers (mind)  29 sor     (cikkei)

+ - re: lady fingers (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Latom, en vagyok az orokos okoskodo :-), de higgyetek el, nem a kisujjambol
vettem, hogy a lady fingers az babapiskota (is). Nem tudom, mi az az okra,
de ha vegignezitek barmelyik hipermarket kekszes polcait, bizony meg
nemelyik _magyar gyartmanyu_ babapiskota csomagon is ott virit az angol
"lady fingers" felirat. A nemet/osztrak Manner gyartmanyun ugyszinten. Es
az amerikai receptekben (nemcsak a tiramisuban) szinten ilyen neven lattam. 

Zita
+ - ludlab recept (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

Nem tudom, hogy jelenleg Szaszika olvassa-e ezt a listat, mindenesetre egy
masik konyhalistan epp o kuldott be a napokban egy ludlab receptet. Tehat
az o tollabol idezem: 


Ludlab torta
------------

Hozzavalok:

2 tojas,
10 dkg cukor,
7 dkg liszt,
5 dkg vaj,  a kremhez:
2 tojassargaja,
18 dkg cukor,
2 kaveskanal kakao,
2 dl feketekave,
25 dkg vaj.  A mazhoz:
2 evokanal kakao,
2 evokanal cukor,
1 dionyi vaj,
keves viz.

A tojasfeherjebol kemeny habot verunk, hozzaadjuk a sargakat, a cukrot, a
lisztet es az olvasztott langyos vajat. Kizsirozott, kilisztezett nagy
tortaformaba ontjuk es sutoben vilagos sargara sutjuk. A tesztat a formaban
hagyjuk kihulni, majd rakenjuk – ugyancsak a formaban – az alabbi
csokoladekremet:
A tojassargakat habosra keverjuk a cukorral, a kakaoval, majd 2 dl eros
feketekaveval feleresztjuk es a goz folott allandoan kevergetve surure
fozzuk. Kozben egy masik talban habosra keverjuk a vajat.
Amikor a csokoladekrem kihul, aprankent ovatosan a vajhoz keverjuk,
vigyazva, nehogy osszekapjon es csomossa valjon. Ezt a kremet kenjuk a
formaban levo tesztara. Surun nyomkodjunk bele kimagozott meggyszemeket es
legalabb egy oran keresztul tartsuk jegszekrenyben, hogy alaposan
megkemenyedjen. Vegezetul az egeszet leontjuk a mazzal, amelyhez ket
evokanal kakaot surure fozunk ket evokanal cukorral es egy keves hideg
vizzel, meg melegen beledobunk egy dionyi vajat es addig kevergetjuk, amig a
vaj el nem olvadt. Ekkor raontjuk a torta tetejere es ismet lehutjuk.
Talalaskor a tortaformat lehuzzuk, a tortat pedig kerek talra csusztatva
adjuk az asztalra.



sziasztok,
Zita
+ - recept+ keres (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Hali!


Tejfolos torpeharcsaporkolt

Hozzavalok:

80-90 dkg tisztitott to:rpeharcsa  (ez a leheto legszalkatlanabb apro hal, mely
 ha egy vizbe betelepul kiirtani nem lehet)
3 fej vereshagyma
keves olaj
10 dkg szalonna
10 dkg fustolt kolbasz
1 tejfol
2-3 ek liszt
pirospaprika
bors
so
etelizesito

 (eredeti recept tabortuzhoz, bogracshoz szol)
szalonnat piritunk, eloszor a kolbaszt majd a hagymat adjuk hozza. Ha a hagyma 
uveges johet a pirospaprika. Vizzel valo felontes
elott belerakjuk a harcsakat. Johet a víz es a tobbi fuszer. Fontos hogy keverg
etni nem szabad (ezert a bogracsos elkeszitesi mod).
Miutan megfott a hus (15-20 perc) tejfolt ossszekeverjuk a lisztel es razogatas
 mellet hozzadjuk. Keverni nem szabad. Egy rottyanas
utan kesz.
Galuskaval vagy fott helyaban fott burgonyaval talaljuk!

Torpeharcsa pucolasa gondot jelenthet a kezdoknek. Egy vodorbe rakjuk oket es r
arakunk egy kilo sot. Ez majd ledolgozza roluk a
nyalkat (nem pikkelyes hal). Vigyazzunk a tuskeire mert mereganyagot tartalmaz 
szurasa kelemetlen. Beszerzese barmelyik nagy
halarusnal!

Jo etvagyat!

Tudnatok egy jo ruszlireceptet?


udv:
by CilaPower
mobil: 20/325-7599
+ - Re: lady fingers, babapiskota (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

> Temakor: lady fingers ( 8 sor )
> Idopont: Wed Mar 20 09:33:59 CET 2002 KONYHA #1120
> - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
> 
> "Azert irtam lady fingers-t mert valaki irta hogy a babapiskota nem ugyanaz.
> En nem tudom mi a kulonbseg."
> 
> Szegény tiramisu biztos nem fog sikerulni. A lady fingers az ZOLDSEG, nagyra
> nott okra. Torok boltban kaphato, alakra hasonlit a szem nelkuli hosszu
> zoldbabra, es mar irtunk rola korabban. 
> 
> Tiramisuba hatarozottan jobb a babapiskota.

Ne felj Gertrud; angol nyelvu orszagokban a "lady fingers" ugyanaz, mint a
magyar babapiskota.  Erre gyorsan rajonnel, ha megprobalnal Amerikaban
babapiskotat kerni! ;))))

Martha
+ - ladyfingers (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Birom, amikor a konyha atmegy moka-ba. Altalanos tanacs: ezert nem jo a
listan leereszkedoen nyilatkozni masok kommentarjarol.  Lehet, hogy tenyleg
jobban tudjak. (A ladyfingers termeszetesen mindketto. A Webster peldaul
csak a babapiskotas megoldast adja, ugy min "a small, finger-shaped sponge
cake"). Hogy recept is legyen: 

http://www.pastrywiz.com/season/tira3.htm

Zsuzsa

""Azert irtam lady fingers-t mert valaki irta hogy a babapiskota nem
ugyanaz.
En nem tudom mi a kulonbseg."

Szegény tiramisu biztos nem fog sikerulni. A lady fingers az ZOLDSEG, nagyra
nott okra. Torok boltban kaphato, alakra hasonlit a szem nelkuli hosszu
zoldbabra, es mar irtunk rola korabban. 

Tiramisuba hatarozottan jobb a babapiskota."
+ - szardellas csirkemell (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!
Beszamolok a csirkerol, amit a het vegen elkeszitettem. Erdekes modon
egyaltalan nem lehetett erezni rajta a szardella izet. Igaz nagyon ovatosan
adagoltam. Meg a csirkemelleket sem mertem elore megsozni, amit igy utolag
ugy gondolom, nem artott volna. Annyit valtoztattam rajta, hogy nem hustuvel
tuztem ossze, hanem egy feher vastagabb cernaval korbetekertem, mert ugy
iteltem igy biztosabban nem esik szet, ha forgatom sutes kozben.
Petrezselymes rizzsel ettuk. A szaftja is finom volt. Vagyis orultunk egy
ujabb iznek, mindezt marcius 15-en, amikor amugyis hetagra sutott a nap es
minden gyonyoru volt. :-))
Szeretettel J. Zsoka
+ - Esterhazy (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Kerestem Esterhazy tortakat:

az egyik a webrol, a masikat valaha en irtam ide a listara. :-)
En meg soha nem csinaltam meg!

Esterhazy-torta

Hozzavalok:
20 dkg mogyoro, 25 dkg porcukor, 8 tojasfeherje, 3 evokanal vaj, 4 evokanal
liszt, 4 evokanal baracklekvár, 20 db cukrozott cseresznye.
Vaniliakrem: 5 tojassargaja, 2 evokanal liszt, 5 evokanal porcukor, 1 rud
vanilia, 6 dl tej, feher fondant (keszen kaphato).

A mogyorot sutoben megpiritjuk, a hejat ruhaval ledorzsoljuk es ledaraljuk.
A 8 tojasfeherjet 25 dkg cukorral kemeny habba verjuk, belekeverjuk a
ledaralt mogyorot, ezutan kivajazott, lisztezett sutolapon 6 db 1 cm
vastagsagu lapot sutunk belole. A tepsirol levett lapokat tortakarikaval
kiszurjuk, hogy egyformak legyenek. Vaniliakremmel megtoltjuk a lapok
kozeit, a legfelso lapot vekonyan lekvarral megkenjuk, hogy a rakerulo
fondant szep fenyes maradjon.

A vaniliakrem keszitese: A tojassargajat es a lisztet 0,5 dl tejjel
habverovel simara keverjuk. Fel liter tejet 15 dkg cukorral es a
vaniliaruddal felteszunk foni. Az 5 tojasfeherjet 10 dkg cukorral kemeny
habba verjuk. Ha a tej felforrt, kivesszuk belole a vaniliat, a tejet
hozzakeverjuk a tojassargajahoz, amit elozoleg mar simara kevertunk. Ismet
erosen felmelegitjuk (80 fokra), majd levesszuk a tuzrol, es amikor felig
kihult, ovatosan hozzakeverjuk a felvert kemeny tojasfeherjebol keszult
habot. Ezzel a kremmel toltjuk meg a tortalapokat. Amikor a legfelso lapot
lekentuk baracklekvarral, raontjuk a torta kozepére a felolvasztott feher
fondant-t, es szeles, lapos kessel simara elkenjük. Talalas: A tortat
felszeleteljuk, es szeletenkent egy-egy cukrozott cseresznyevel diszitjuk.

ESTERHAZY-torta

Hozzavalok (16 szeletes): a tesztahoz
15 dkg cukor, 12 dkg daralt mandula, 5 dkg liszt, 5 tojasfeherje;
a kremhez: 12 dkg cukor, 4 tojassargaja, 3 dl tej, 1 tasak vanilias cukor,
25 dkg vaj, 2 ek vaniliaizu pudingpor

A tojasfeherjebol a cukorral kemeny habot verunk, majd lassan kevergetve
hozzaadjuk a lisztet es a daralt mandulat. A masszabol kiolajozott,
lisztezett sutolemezen lapokat sutunk. A pudingport tuzallo talba tesszuk,
beleteszuk a tojassargakat, keves tejet, es habverovel simara keverjuk. A
maradek tejet felforraljuk, es gyors keveres kozben raontjuk a simara kevert
pudingporra. Lassu tuzon besuritjuk, majd hozzakeverjuk a cukrot es a
vaniliascukrot. A kremet teljes kihulesig hutobe tesszuk. A vajat habosra
keverjuk, es a kihult kremet hozzaadjuk. Az igy elkeszult kremmel megkenjuk
a tesztalapokat, es hutoszekrenybe tesszuk. A disziteshez fel tojasfeherjet
porcukorral simara keverunk, bevonjuk a torta tetejet, es sza'ritott
gyumolccsel kirakjuk.

Sok szerencset az Esterhazy tortahoz: Jeszenszky Zsoka.
+ - Re: Lady fingers (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Sziasztok!

> "Azert irtam lady fingers-t mert valaki irta hogy a babapiskota nem
> ugyanaz.
> En nem tudom mi a kulonbseg."

> Szegény tiramisu biztos nem fog sikerulni. A lady fingers az ZOLDSEG,
> nagyra
> nott okra. Torok boltban kaphato, alakra hasonlit a szem nelkuli
hosszu
> zoldbabra, es mar irtunk rola korabban.

Mielott vita kerekedik: mindkettotoknek igaza van!

Puszta veletlenbol epp tegnap klf. konyhai szotarakbak kovalyogtam a
neccen, es meglepetessel vettem tudomasul, hogy az okrat angolul igy is
hivjak. Eleddig nekem a lady fingers piskota volt, igy van rairva a
csomagra is, es klf. edesseg receptben is. Az okrat pedig - valszeg USA
- angolul gumbo-nak vagy gambo-nak ismertem.

Az egyetlen arnyalati kulonbseg amit felfedezni ve'lek az elnevezesben
az, hogy a piskota "ladyfingers", az okra pedig "lady's finger".

Viszont akkor mar megkerdenem, a babapiskotan kivul milyen egyeb piskota
letezik MO-n? (Persze itt csak azokat a hosszukas, eloregyartott
rudacskakat ertem, nem a piskotatesztat.)

Udv
Emilia, Stuttgart

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS