>> Az lenne a kérdésem, tudja-e valaki, hogy lehet az anódot
>> szépen megtisztítani? Van rajta sok Mg, és vízkő is.
>> Mi lesz, ha nekiesek ecettel, vagy sósavval?
>> Esetleg meggyújtsam a Mg-t? Nem égeti szarrá az anódot?
>Maga a Mg az aktiv anod. Ha szerencsed van. Ha nem, akkor Al.
??? :-O
Nem mondod!
Én azt hittem, a vízből oldódik / csapódik ki, egy lassú
elektrolízises folyamat során.
>Onnan lehet megtudni, kinel van Al, hogy ott az oregek szenilisek.
Hát, ahogy néztem (drótkeféztem, reszeltem a felületét), ez akár
Al is lehet, nem gyújtottam meg...
>Nem tett nekik jol az evtizedeken keresztul adagolt Al so.
??? Mi a helyzet a kuktával, az Al evőeszközökkel, fóliával,
kávéfözőkkel, csomagoló anyagokkal?
>Ahogy neztem, 1e-3e Ft korul van.
Igen, fűtőszál is van ennyiért, ám ami a mi bojlerünke
kellet, az mégis 6e+ volt csak maga.
>Kulonben sokan nem tudjak, de valahol ez a legfontosabb
>resze a bojlernek szervizeles szempontjabol (ok, a vizko is).
>Ha ez eltunik, akkor kezdodik a bojler belso rozsdasodasa,
>majd lassan ki lehet dobni.
Namost megint értetlenkedek egy kicsit: Van egy régi, már lukas
kazánunk, ami régi bojlerből készült. Ez rozsdamentes acél.
A lyuk is ott lett, ahol a sima vascső átment rajta.
(Kürtő). Nem tudom ki és mivel hegesztette, mert nekem
semmivel sem sikerült. Sem rutilos pálcával ívhegesztővel,
sem sárgarezes dissusos-al.
A mi bojlerünk belülről zománcozott. Elég vastagon.
Tudom, ezt is erodálja a vízkő, de azért elég sokáig tart.
Viszont nem értem, miért nem teflonozzák belülről
a bojlereket. Mondjuk 1-2 mm vastagon. A vízkő
sem ragad rá. Az életbe nem lyukadna ki...
.............
Már megjavítottam a bojlert. Az anódot csak felületesen
tisztítottam, maradt még anyag rajta, és ezekszerint
ezt jól tettem. A fűtőszál tövét, ott, ahol a másik
kilyukadt, szépen befedtem kétkomponensű epoxiragasztóval.
Bekaphatja, aki arra épített, hogy ezt folyton
cserélni kell majd :-)
Aki ilyent akar csinálni, az jól nézze meg milyen epoxi
ragasztót használ, mert legtöbb nem bírja a hőt!
A régi UVERAPID pl. 80 fokig jó, de mai kommerszek
60-65 fokig bírják. De létezik olyan, ami 180 fokot
bír, ez olyan mint a gyurma, mielőtt megszilárdul.
Víz, sav és olajálló.
--
Török István
|