> Erdekes modon az USA termesztesu es csomagolasu rizs
> soha nem bogarasodik, tehat nyilvan van erre valami
> ipari megoldas is, de nem tudom, mi.
Angliában a basmatival sincs ilyen gond, pedig nincs ráírva, hogy
bármilyen extra kezelést kapott volna.
Gumo
|
Szervusz Józsi!
Tulajdonomban levő földterület bérleti díjának egyrészét, terményben
kapom. Két évvel ezelőtt, a kapott kukorica és búza zsizsikes volt,
amely csak néhány hónappal később derült ki, amikor már alaposan
elszaporodtak a kis kártevők. Sokáig nem tudtunk mit kezdeni, mert
a vetőmagvaknál szokásos mód, a vegyszeres csávázás nem jöhetett
szóba, mivel "érzésünk" szerint, a csávázott takarmány már állati fo-
gyasztásra nem alkalmas. Végül a mezőgazdasági boltokban kapható
kénrúd elégetése bizonyult némileg (de nem véglegesen) hatékonynak.
Ugyanis gyökeresen nem oldotta meg a problémát, még az egymást
követő többszöri kezelés sem. A kifejlett bogarak elpusztultak, de a
peték megmaradtak, és később újabb bogarak keltek ki. Így időről
időre, azóta is meg kell ismételnünk a kezelést, amely abból áll, hogy
a helyiségben (ahol a zsákokban levő terményt tároljuk) ajtót-ablakot
becsukva, néhány kénrudat meggyújtunk, és 24 óráig a helyiséget zár-
va tartjuk. Tapasztalatunk szerint a kéndioxid rövid idő után "eltűnik",
így a kezelés után a takarmány, pár nap múlva már felhasználható!
Az Általad említett rizs is valószínű zsizsikes lehet. Tehát ha mély-
hűtéssel akarod a ténykedésüket megállítani, akkor a felhasználásig
folyamatosan a mélyhűtőládában kell tartanod. Mert sajnos a -28 C
fok a petéket nem pusztítja el! De gyanítom, még a szénsavhó -80 C
fokos hőmérsékletét is túlélnék! Ha a műanyagzacskókból textilzsák-
ba öntenéd át a rizst, akkor egy zárt helyiségben, vagy a szabadban,
egy jól záródó ládában, megpróbálkozhatnál a kénezéssel. A kezelés
után, a még esetleg visszamaradó kéndioxid, mosáskor úgyis átala-
kul kénessavvá, amely egy labilis anyag, és a mosóvízzel együtt el-
távozik. Tehát bizonyos, hogy nem fogjátok megérezni a kéngáz
szagát! A főzés hatására pedig ez a folyamat, egészen biztosan
végbe megy!
Nagyobb baj, hogy az elszaporodó zsizsikek, nemcsak a rizsbe,
hanem más, nekik tetsző helyeken (pl. falak, bútorok repedései)
rakták le a petéjüket. Így a jövőben vásárolt, zsizsikmentes rizsnél is
hasonló lesz a helyzet. Állítólag végleges és gyökeres megoldást,
csakis a kártevőírtó profik által végzett ciánozás jelenthet!
Caty
|
A rizs bogarasodasa ellen en is a fagyasztassal szoktam
vedekezni, par napra beteszem a melyfagyasztoba vasarlas
utan es eddig meg sose talaltam az igy kezeltben bogarat.
Kepet talaltam a tipikus rizsbogarrol az alabbi cimen
http://en.wikipedia.org/wiki/Oryzaephilus_surinamensis
neve Oryzaephilus surinamensis (surinami rizskedvelo)
De az overkill hogy a rizst allandoan fagyasztoban tartsuk
mint pl az alabbi forumon is javasoljak
http://community.tasteofhome.com/forums/p/694925/5917021.aspx
Marcsak azert se jo mert a fagyasztoban liofilizalodas megy
vegbe (a kajabol a nedvesseg a csomagoloanyagra vandorol at
jegkristalyok formajaban). Az eredmeny extrem szaraz rizs lesz
amit problemasabb porhanyosra fozni.
Mellesleg a gyapjuholmik molyosodasa ellen is igy vedekezunk:
telen amikor minusz 10 alatt van a homerseklet az osszes allati
eredetu ruhazat (borkabat, irhabunda, gyapjuoltony, pullover
stb.) polyetilen zacskoban a verandara kerul egy hetre. Nyaron
vett dolgokat a melyfagyaszto ladaban kezelunk hogy nehogy igy
keruljon be moly a ruhak koze.
Valoszinuleg a mikrozas is megoli a bogarakat, de ezt nehezebb
jol csinalni. A rizsben nem sok a nedvesseg es ha a mikrot
nedvesseg nelkul jaratjuk akkor nagy szikrazas lesz. Lehet melle
tenni egy pohar vizet. De ez a modszer is kiszaritja a rizst.
Az USA tudtommal nagyvonaluan kezeli a sugarzassal tartositast,
valoszinu hogy ezert nincs a helyi termesztesu rizsben bogar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Food_irradiation
Surinam a regi neve a holland Guineanak, en epp erre jartam
egy turan Irian Jaya-ban (Indonez Uj Guinea).
Nagyon strapas tura volt, de borzaszto erdekes.
Kepeket lathattok az alabbi cimen.
http://picasaweb.google.com/LajosJHajdu/Indonesia10#
Viking (Hajdu Lajos)
|