Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 2238
Copyright Myths
2009-12-18
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelõssége)
Megrendelés Lemondás
1 Re: rizsfõzõ (mind)  13 sor     (cikkei)
2 re: Re: *** HIX KONYHA *** #2236 (mind)  7 sor     (cikkei)
3 HIX 2237 rizstõl karácsonyig (mind)  157 sor     (cikkei)

+ - Re: rizsfõzõ (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Én szeretném megvédeni a rizsfõzõ becsületét :)
Igaz, hogy nekünk egy sokkal profibb (japán) változat van és hogy
elfogult vagyok (2 év japán), de mi nagyon szeretjük és sokat használjuk.

Japános, kínai stílusú rizst tökéletesre lehet csinálni benne, de a
magyar változatot is elég jól meg lehet csinálni.

Ami elõnye van: biztos, hogy nem ég oda, nem kell egyáltalán felügyelni
(figyelni az idõre, stb.), könnyû mosogatni, aki nagyon figyel a
zsiradékra, annak jó, mert nem kell bele. A miénket még be is lehet
állítani, hogy mikor kezdje el a fõzést.

Gyula
+ - re: Re: *** HIX KONYHA *** #2236 (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Ez egy nagyon jo felhsználás a rizsfözöre. Erröl még nem hallottam.

-- 
Victor Szick
A1 Appliance Repair
Challenge is a dragon with a gift in its mouth...
slay the dragon and the gift is yours.
+ - HIX 2237 rizstõl karácsonyig (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)
Hello,

1.
> Ragadós bizony mert az ázsiaiak asztalkészlete más, és pörgõs rizs nem
> alkalmas pálcikás evésre. Viszont, lehet, hogy a rizs éppen úgy a
> legalkalmasabb a szervezet számára, ahogy a legrégebben fogyasztók
> készítik.
> Kérdés:
> A rizstorta nálad a tejberizs+csoki+dió?
> Vagy valami más. Ha igen, akkor kérem a receptet.

> Tetszik az ötlet: rizsfõzõben kovászos uborka. Nekem nincs rizsfõzõm 
-
> ezért fanyalodtam a jól beállítható villanysütõre.
> Jön a karácsony - szeretem az elõre féig- vagy egészen elkészíthetõ ételeket.
> A szentestén szokásos mákos guba helyett az idén
> káposztás-sárgarépás-hagymás-sajtos pirogot eszünk.
> A tölteléket és a tésztáját elkészíthetjük elõzõ nap, még jót is tesz
> neki az állás. Vegyük ki a hûtõbõl mindkettõt másfél órával az
> elkészítés elõtt. Vágjuk diónyi darabokra (ha nagyobb tölteléket
> akarunk, akkor tojásnyit), alakítsunk belõle kis cipócskákat,
> olajozzuk le a tetejüket, takarjuk le folpackkal, csak ezután tegyük
> rá a konyharuhát. Háromnegyed óra múlva kezdjük el kinyujtani kis
> lapocskává a cipókat. Tegyünk a közepére tölteléket (a kisebbikbe
> teáskanállal, a nagyobbikba evõkanállal fér el), hajtsuk félbe, és
> közvetlenül a töltelékhalom mellett nyomkodjuk le úgy, hogy a levegõt
> is kinyomjuk belõle, lehetõleg teljesen. Ezutan a széleket csipkedjük
> össze, akár fel is sodorhatjuk, ha van hozzá türelmünk.
> Sütõpapírral belelt tepsire rakjuk, hagyjunk közöttük helyett, mert
> megkel. Kenjük be olvasztott vajjal (vagy, ehelyett egy evõkanál
> tejjel) felvert tojással. Takarjuk le sütõpapírral, és pihentessük 20
> percig.
> Most gyújtsuk be a sütõt 200-220 fokra.
> 20 perc múlva ismét kenjük meg a tojással.
> Toljuk be a tepsit a sütõ alulról számolt második rácshelyre, és két
> perc múlva vegyük vissza a hõt 170 fokra. 20 - 25 perc alatt készül
> el.
> Hagyjuk a tepsin pihenni 20 percig. Tálaláskor teával tálaljuk, de
> adhatunk mellé  fûszerezett - sózott tejfolt. (A fûszerek: finomra
> vágott friss kapor, petrezselyem, metélõhagyma, friss hagyma,
> fokhagyma, vagy egyéb - a család által kedvelt zöldfûszer)
>
> Tészta receptje:
> 3 dl víz, 2 evõkanál tejföl, 3 deka élesztõ (vagy egy tasak 11 g-os és
> egy tasak 7 g-os szárított élesztõ), 1,5 teáskanál cukor, 1 dl
> napraforgó olaj, 0, 7 dl  kukorica olaj (lehet napraforgóból is az
> egész), 3 teáskanál só, 1 tojás, 75 dkg liszt.
> Ezt a tésztát a töltött piroghoz készítjük. A töltelék lehet krumpli,
> sárgarépa, káposzta vagy zöldhagyma.
> Keverjük el az élesztõt, a cukorral, 2 teáskanál liszttel és 3
> evõkanál vízzel krémesre egy tálkában. Szórjuk le liszttel, takarjuk
> le, hagyjuk 15 percet pihenni, illetve addig, míg kezd megrepedezni a
> tetején a liszt.
> Ha kézi robotgéppel készítjük, akkor a robotgép táljában készítsük el 
a 
kovászt.
> Fokozatosan adjuk hozzá kevergetve az olajat, sót, a maradék lisztet,
> és a dagasztó spirállal dolgozzuk puha tésztává. Ezután takarjuk le
> egy konyharuhával és meleg helyen 2 órán át pihentetjük.
> (Ha másnap készítjük, kelesztés elõtt tegyük hatliteres
> fagyasztózacskóba, és lazán zárjuk le.)
>
> (Kenyérsütõ gép esetében, dagasztó-programot használunk. Elõször a
> vizet, tejfölt, olajat, a felvert tojást tesszük a kehelybe,
> elkevertetjük a dagasztóprogrammal. Ezután megállítjuk, és beleszórjuk
> a szitált lisztet, a tetejére tesszük a külön megkelesztett kovászt, 
a
> sót, és újraindítjuk a dagasztó programot. Ha megkelesztette a program
> másfél óra alatt a tésztát, leállítjuk, és pár perc múlva
> újraindítjuk. A második kelesztés után borítjuk a tésztát
> munkafelületre, és az alábbiak szerint járunk el vele.)
> Ha van gránit, vagy márvány munkafelületünk, a lisztezést hagyjuk el.
>
> Töltelék recept:
> A töltelékekhez adagonként két-két tojást fõzzünk keményre, és hûtsük 
ki.
>
> Káposztás - hagymás töltelék
> Egy kis káposzta, 2 nagy hagyma, 1 csokor metélõhagyma (vagy újhagyma
> zöldje felaprítva), 4 evõkanál olívaolaj, só, bors, darált
> fûszerkömény.
> A megtisztított káposztát vágjuk durvára. Tegyük serpenyõbe és
> alacsony hõmérsékleten pároljuk puhára. Vágjuk finomra a hagymát.
> Melegítsünk fel egy serpenyõben 2 evõkanál olajat, ezen a hagymát
> dinszteljük puhára. Tegyük hozza a maradék olajat. A káposztát tegyük
> rá, és dinszteljük tovább. Mossuk meg a metélõhagymát, vágjuk finomra,
> és keverjük el a káposztás keverékkel.
> Frissen tört borssal, köménymaggal és sóval  fûszerezzük. Amint
> kihûlt, egy-egy teáskanalnyi tölteléket tegyünk a pirogok közepébe és
> összezárva, tepsin kenve, kelesztve süssük meg.
>
> Káposztás - sárgarépás - sajtos - hagymás töltelék
> Négy vöröshagymát finomra vágunk, négy evõkanál olajon megdinszteljük
> kevés sóval.
> 20 dkg káposztát megvagdalunk, 4 evõkanál olajon párolni kezdjük, majd
> öt perc múlva hozzáadjuk a reszelt vagy darált 20 dkg sárgarépát, a
> megdinsztelt hagymát. Megszórjuk a fûszerekkel, só, bors,
> metélõhagyma, finomra vágott kapor, petrezselyem. Hozzákeverjük a
> lereszelt keménytojásokat, levesszük a tûzrõl és hozzáadunk egy marék
> reszelt sajtot.
> Jól elkeverjük, megkóstoljuk, és ha kell, még fûszerezzük. De
> vigyázzunk, mert a töltelék a sütés során sósabbá válik.
>
> Nem böjtös napokra, mondjuk szilveszter estéjére húsosat is. A hús
> lehet csirke, pulyka, marha, bárány is.
>
> Húsos töltelék
> 20 dkg fûszerezett kolbászhúst, 2 evõkanál krumplipüréport, a
> dinsztelt hagyma maradék egyharmadát, két-három evõkanál tejfölt
> elkeverünk. Kis hõmérsékleten, vagy a microban, letakarva 15 perc
> alatt készre fõzzük/pároljuk. Ebbõl is el kell párologtatni a maradék
> vizet. Keverni kell, ne égjen le. Ha száraznak találjuk, még egy-két
> kanál tejföllel lazítjuk. Hozzátesszük a lereszelt két db kemény
> tojást, három evõkanál reszelt sajtot, és alaposan elkeverjük.
> Ugyanúgy töltjük a tésztakorongokat, mint a zöldségesnél.
>
> Újév napjára ajánlatos valami savanykás étellel készülni.
>
> Szoljanka névre hallgat az orosz korhely-leves. Biztosan van más
> hasonlóan pikáns levesük is, de ez igazán alkalmas a karácsonyi
> maradékok ízletes hasznosítására.
>
> Olívaolaj, finomra vágott vöröshagyma, fokhagyma, paprika, sárgarépa,
> maradék sültek: sonka, marhahús, csirke, füstölt kolbász, savanyú
> uborka, kapor, egy evõkanál paradicsom püré, õrölt csípõs paprika,
> citromlé. Felöntéshez víz, vagy húsleves, só, bors, citromgerezdek,
> tejföl.
> Az olajon megdinszteljük a szálára vágott vöröshagymát, a végén adunk
> hozzá zúzott fokhagymát, megüvegesítjük, és belerakjuk az egyforma
> vékony csíkokra vágott sárgarépát, zöldpaprikát, húsokat és a vékony
> karikára szelt kolbászt. Együtt dinszteljük egy kevés ideig, majd a
> csíkozott savanyú uborkát, a kaprot, a paradicsompürét és az õrölt
> paprikát is hozzátesszük (Ha gyermek is eszik belõle, akkor édes
> paprikát használjunk, a felnõtteknek egy kis tányéron adjunk az
> asztalra csípõs paprikákat.). Felöntjük annyi vízzel, amennyi egy
> ujjnyira ellepi a hozzávalókat. Felforraljuk, megkóstoljuk,
> megborsozzuk, sót csak akkor tegyünk hozzá, ha teljesen kész.
> Kislángon fõzzük lefedve legalább 20 percig. Ha az olaj a tetejére
> szökik, akkor már majdnem kész. Jó sûrû levesnek kell lennie.
> Kóstoljuk meg, és ha kell citromlevet, sót teszünk hozzá.
> Tálaláskor tegyünk egy evõkanál tejfölt a tányérba mert étel tetejére,
> a szélére pedig egy gerezd citromot.
> Bármilyen hozzávalót tehetünk bele, és hagyhatunk el ebbõl a
> receptbõl. Akár elõzõ nap is elkészíthetõ. Csak használ neki, ha
> összeérnek az ízek.
>
> Boldog ünnepeket kívánok mindenkinek!
>
>
> Mária Anyok@
>
>



-- 
Anyok@

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS