Tisztelt vita-zok,
Kedves Tamás !
(Most már jobban olvasható.)
Az eperiz egy bizonyos ausztraliai fa fureszporabol "keszul/het", nem
altalaban fureszporbol. Mivel az izek es szagok/illatok jellegzetes
molekulszerkezeti sajatsaghoz kotodnek, meg az is lehetseges, hogy
reszben, vagy egeszben azonos az eperbol szarmazoval. Ennek ellenere a
gyumolcsbol "keszult"-et fogyasztanam.
Hasonlo szoveget en is tudnek fogalmazni: Sri Lanka olyan fuszert
exportal, mely fakeregbol keszult, ez raadasul olyan anyagot
tartalmaz, amely irritalja a szemet, a bo"rt és a legzoszerveket !
A "A leves hazudik!" cimu irasmubol vett informacioban, miszerint a
Trichoderma viride-nek koszonheto a kokusziz, erosen ketelkedem, mivel
a Wikipedia szerint ez a mikroorganizmus bio-fungicid (=gombaolo)
tulajdonsagu, es talajfertotlenitesre hasznaljak. Viszont tenylegesen
egy peneszt (Aspergillus niger ) hasznalnak a citromsav ipari
eloallitasara, mivel nincs eleg erre a celra hasznalhato citrom, es
"tisztan kemiai" eloallitas tobbe kerulne.
A tobbi allitasnak nem tudtam utana nezni.
Megneztem viszont a masik ket hivatkozott helyet, azonban ugy latom,
hogy lenyegesen elterne az eredeti tematol (koser kaja) ezert nem
mennek bele a reszletekbe. ( Ha ugy gondoljuk, rajtam nem mulik !)
Nagyobb leptekben csak ennyit:
1800-ban a Fold nepessege 1 Md alatt volt, 2005-ben pedig kb. 6,5 Md.
Nyilvanvalo, hogy ez legalabb 7-szeres elemiszer mennyiseget igenyel,
amit csak a termeles intenzifikalasaval lehetett elerni, vagy inkabb a
termeles intenzivebbe valasa tette lehetove a nepesseg novekedeset. Az
iparszeru termeles nem kivant hatasa az, amit karikaturaszeruen tulzo
modon az idezett, es mas hasonlo iras bemutat. Sajnos, ezekkel az
irasokkal szemben nem ervenyesul a kritika, annal inkabb a
bizalmatlansag azokkal az intezmenyekkel és azok kepviseloivel
szemben, akiknek feladata az elelmiszerbiztonság fenntartasa, és a
visszaelesek megakadalyozasa.
Az eredeti temahoz visszakanyarodva, a koser es a minosegileg jobb nem
azonos. Nem koser, hanem tre'fli a disznohusbol keszult pragai, vagy
parmai sonka, a vallasi eloirasok miatt. Nem koser az a marhahus sem,
ami nem az eloiras szerint leolt marhabol szarmazik. Nem folytatom,
pedig erdekes lenne, mivel ezen eloirasok nagy resze annak idejen
kozegeszsegugyi celokat szolgalt.
Husvet kozeledven, mindenkinek kellemes unnepeket kivanok:
Ede, a vegyész
> Kedves Ede!
>
> Az aromak az adalekanyagok kozott kiveteles helyet foglalnak el, ugyanis
> nincsenek megszamozva, bejelentesiďż˝ s engedelyezesi kotelezettseg nelkul
> az
> eloallito gyartasi titkakent kerulhetnek elelmiszereinkbe. Az aromak
> lehetnek
> �termeszetesek�, esetleg �termeszet azonosak�� s meg a
> legmestersegesebbeket
> is
> csak �aromakent� kell, hogy feltuntesse az ipar.
> http://www.sarkozybio.hu/bioadatbazis/bioeletmod/mergek.htm
>
> remelem, hogy megtudom az E szamat is, addig is:
>
> az eper fenykepe van az eperizu vackokon
> aki ezt megeszi, az valoban onszantabol pusztul
>
> ***************
> http://www.robitbt.hu/humbal/varjasa/varjasa.htm
>
> reszlet:
>
> Roviden szeretnek kiterni egy konyvre, melyet par nappal ezelott olvastam,
> cime ''A leves hazudik''.
>
> Az USA-ban forgalmazott eperizu keszitmenyekhez pl. annyi eperre lenne
> szukseg, mint a Fold teljes epertermesenek huszszorosa. Ezt az izt
> faforgacsbol
> allitjak elo, minimalis koltseggel. Becsapjak erzekszerveinket,
> ****************
>
---
Externet Webmail: http://webmail.externet.hu
|