Sziasztok konyhasok !
Kuldok meg libas recepteket:
Lecsos libacomb
Hozzavalok:
negy kisebb libacomb,
ket fej hagyma,
kaveskanal pirospaprika,
5 dkg fustolt szalonna,
50 dkg zoldpaprika,
25 dkg paradicsom (vagy 50 dkg konzerv lecso),
ket kanal zsir,
so.
A megtisztitott combokat felhevitett zsirban hirtelen atsutjuk es egy
labosba tesszuk. Zsirjaban megpiritjuk az egyik fej aprora vagott hagymat,
meghintjuk pirospaprikaval, keves vizzel felengedjuk es raontjuk a combokra.
Fedo alatt - mindig keves vizet ontve ala - majdnem puhara paroljuk.
Kozben az apro kockara vagott szalonnat felig megpiritjuk, beletesszuk
a
vekonyra szelt hagymat, par percig piritjuk, majd belerakjuk a
megtisztitott, felszeletelt paradicsomot es a kicsumazott, karikara vagott
zoldpaprikat (telen a lecsot), megsozzuk es felig puhara paroljuk. A csaknem
puha libacombokat a labos egyik oldalara rakjuk, masik oldalara pedig a
felig kesz lecsot tesszuk, es fedo alatt - nem keverve, hanem csak a labost
razogatva - keszre paroljuk.
Sos vizben fott burgonyaval talaljuk.
Toltott libanyak
Hozzavalok:
egy libanyakbor,
25 dkg daralt hus,
egy zsemle,
harom tojas,
fel fej hagyma,
so,
torott bors,
egy evokanal zsir.
A liba mellebol 25 dkg-ot ledaralunk, ha azonban a mellet meg akarjuk sutni,
vagy csak aprolekot vettunk, keszithetjuk a tolteleket serteshusbol is.
A
daralt hust az aztatott es kifacsart zsemlevel, egy tojassal, a zsirban
piritott reszelt hagymaval, soval, torott borssal jol osszegyurjuk. Ket
tojast kemenyre fozunk, megtisztitunk. A nyakbort vigyazva lefejtjuk, jol
megmossuk.
Azutan vekonyabb reszet bevarrjuk, a tolteleket a nyakborbe vigyazva
beletoltjuk ugy, hogy a ket fott tojast is belecsusztatjuk es eligazitjuk,
hogy a kozepere keruljon. Ezutan bevarrjuk a nyakbor masik veget is.
Levesben egy orat fozzuk, majd zsirral bekenve a sutoben pirosra sutjuk.
Felszeletelve, tort burgonyaval, savanyusaggal talaljuk. Hidegen is kituno.
Tepsis libacomb
Hozzavalok:
4 libacomb,
4 paprika,
1 hegyes eros paprika,
2-2 paradicsom es voroshagyma,
1 kg krumpli,
1 ek. liszt,
1 tk. pirospaprika,
1 mk. bors,
1 csapott ek. so,
4 gerezd fokhagyma
A combokat sozom, borsozom (a recepten kivuli mennyiseggel). A krumplit
karikara vagom es osszevegyitem a paprikas-lisztes- sos-borsos keverekkel.
Ezt egy nagy tepsibe teritem, rakarikazom a hagymat, sozom, majd a paprika
szeletekkel beboritom. Rafektetem a combokat, a tetejere, karikara vagott
paradicsom kerul. Zuzott fokhagymat szorok ra, majd alaontok 2 dl vizet.
Foliaval lezarom es elomelegitett sutoben, kozepes langon cirka masfel
orat
sutom. (boros feluk lefele legyen) Leveszem a foliat, a combokat
megforditom, es a borkejuket pirosra piritom. Lehet hozza piritott
burgonyat, hagymas tort krumplit es sok salatat adni.
Tepsis libacomb tormasan
Hozzavalok:
4 libacomb,
so, bors,
1 fej kaposzta,
cukor,
voroshagyma,
1-2 dl feherbor,
keves ecet,
torma,
4-5 alma
A combokat bedorzsolom soval, borssal, s egy keves ideig hagyom allni.
Egy
serpenyoben elosutom a combokat, a zsiros reszeit megszurkalom kozben,
hadd
izzadjon. Ekozben legyalulom a kaposztat, es besozom. Ha megpirult a liba,
kiveszem a serpenyobol, es a zsirban karamellizalom a cukrot. Belekerul
a
kaposzta, a cikkekre vagott almak es a szeletelt hagyma. Kicsit piritom,
majd felontom a borral es keves ecettel. Csak addig parolom, mig ossze
nem
esik, ezutan egy tepsibe atszedem, rafektetem a combokat boros felukkel
lefele, befedem foliaval es beteszem az elomelegitett sutobe. Ekkor
lereszelem a tormat, jo mereteset valasszunk, konnyebb vele dolgozni. Ha
a
libacomb puha, megforditom oket, par percig folia nelkul piritom, majd
talalom. Koretkent komenyes fott krumplit adtam hozza es boven megszortam
a
tormaval.
Szeretettel
Ilse
Képtáram: http://ilse.xfree.hu
|