1. |
ekezetek! :( Debinek (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
2. |
Re: Miert nem grilleztek? (mind) |
62 sor |
(cikkei) |
3. |
Ujra a grillrol 1. resz (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
4. |
Ujra a grillrol 2. resz (mind) |
39 sor |
(cikkei) |
5. |
Re: Miert nem grilleztek? (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
6. |
Re: *** HIX KONYHA *** #917 (mind) |
18 sor |
(cikkei) |
7. |
Miert nem grillezunk? (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
8. |
Japan etkezesi szokasok I. (mind) |
95 sor |
(cikkei) |
9. |
Szilvas suti (mind) |
36 sor |
(cikkei) |
10. |
re: Japan (mind) |
9 sor |
(cikkei) |
11. |
Hawaii I. (mind) |
63 sor |
(cikkei) |
12. |
Hawaii II. (mind) |
43 sor |
(cikkei) |
|
+ - | ekezetek! :( Debinek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Debikem, mindnyajan orulunk, hogy megszolaltal, de korulbelul ke't percig
tartott, mig rajottem, hogy a
hűtő
a hu"to" szo megfeleloje. Kerlek, ne hasznalj ilyen ekezeteket; szoveged
olvashatatlanna valik! :((
Martha
|
+ - | Re: Miert nem grilleztek? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Meg regebben a Konyhaban talaltam az alabbiakat,
halatlan modon a bekuldojet nem jegyeztem meg.
Most utolagos engedelmevel ujrakuldom az ujaknak:
Gomba alufoliaban:
50 dkg gomba, 1 csokor petrezselyem, 4 dkg vaj, majoranna, orolt bors, so.
A megmosott es leszaritott gombafejeket megsozzuk, borssal, majorannaval es fin
omra vagott petrezselyemmel fuszerezzuk. A megvajazott alufoliaba burkoljuk, le
gmentesen becsomagoljuk, es rostelyon a parazs folott megsutjuk.
Gongyolt virslis nyars:
4 par virsli, 10 dkg kolozsvari szalonna, 2 fej voroshagyma, 2 dl olaj.
A szalonnabol nagyon vekony szeleteket vagunk, a visliket kb. 5 cm-es darabokra
szeljuk. Mindegyik virslidarabot egy-egy szalonnaszeletbe tekerjuk, es ugy huz
zuk a nyarsra, hogy a virslik koze egy-egy szelet hagyma keruljon. Surun forgat
va, olajjal gyakran kenegetve a parazs folott megsutjuk.
Kolbaszos nyars:
30 dkg fustolt kolbasz, 10 dkg csaszar szalonna, 4 kisebb fej voroshagyma, 15 d
kg paradicsompaprika, 1 kisebb cukkini, 2 dl olaj.
A kolbaszt 3 cm-es darabokra vagjuk, majd a szalonnaszeletekkel, a felkarikazot
t cukkinival, a paprikaszeletekkel es a nagyobb darabokra vagott hagymaval felv
altva nyarsra tuzzuk. Suru forgatva, olajjal kenegetve a parazs folott megsutju
k.
Sopszka salatat ettunk a fentiekhez. (Megjegyzem, szinte semmi kenyerfelet nem
ettunk.)
Sopszka salata:
25 dkg kigyouborka, 25 dkg paradicsom, 1 nagy porehagyma, 1 nagy csokor
petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, 2 evokanal borecet, 4 evokanal olaj, 10
dkg feta sajt.
A zoldsegeket megtisztitjuk, megmossuk. Az uborkat hamozatlanul 4 hosszanti
csikra vagjuk, 0,5 cm vastagon felszeleteljuk. A paradicsomot kisebb
kockakra, a hagymat karikakra, a petrezselymet aprora vagjuk, a fokhagymat
attorjuk, es az egeszet egy mely talba tesszuk. Az ecetben oldodasig
elkeverunk egy mokkaskanal sot, hozzaadunk izles szerint borsot, majd
evokanalankent az olajat. A salatahoz adjuk, a talat lefedjuk, legalabb 2
orara hidegre tesszuk, talalaskor a tetejere morzsoljuk a juhsajtot.
Az alabbi mar sajat kiegeszites:
A csirkemell vagy sertescomb szeleteket elozo este
bepacolom a kovetkezo keverekbe:
kb 2 dl napraforgoolaj, egy kanal olivaolaj, egy kanal
dijoni mustar, 1 kanal balzsamecet, fokhagyma vagy
fokhagymas so, fuszerkent pedig kakukkfu, rozmaring,
borsikafu kevereket (vagy provance-i kevereket)
szorok bele.
Masnapig a hutoben all, majd parazson sutom. Vigyazni
kell az elejen, a lecsopogo olaj langra kap es konnyen
megeghet a hus.
Ehhez nagyon finom a zoldsalata:
Kulonbozo fejes salatakat feltepkedek, 1 porehagymat,
1 uborkat es nehany paradicsomot belekarikazok, majd
franciaontettel frissen leontve adom a sultekhez.
(igy kenyer nem is kell).
Udv:
Gabor
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: biovegpc05.unifr.ch)
|
+ - | Ujra a grillrol 1. resz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok !
>Felado : [Hungary]
>Temakor: Éljen a nyár! ( 60 sor )
>
>A legtutibb, legalábbis számomra az olajban, jó sok fokhagymával, és
>mustárral bepácolt tarja. Én ezt egészben veszem meg, és minnél >vékonyabb
szeletekre vágom, hogy sütéskor átsüljön de azért ne száradjon >ki.
Szia Debi!
Na, ennel a minel vekonyabb szeleteknel mar az elso olvasaskor megalltam,
meglepodtem, elolvastam ujra es valoban azt irtad.
Lehetoleg en is egyben veszem a tarjat a grillezeshez, de azert, hogy
vastagabbra vagjam, mint ahogy a szeleteltet aruljak.
(Eleg sokat grillezek, a kornyek specialis eghajlata miatt meg telen sem
riadok vissza tole. Faszenet beszerzek idoben telire!)
2 - 2,5 cm vastagra vagom a hust. Nagyon ritkan pacolom be elozo nap,
inkabb frissen fuszerezem es egy orai allas utan sutom. Fuszerkent sot,
borsot, es keszen kaphato grillfuszert hasznalok csak.
De ha pacolom, akkor az olajba karikara vagott hagymat, par gerezd
fokhagymat, egy evokanal mustart, egy uveg sort teszek es ebbe teszem elozo
nap a borsozott es grillfuszerrel vastagon megszort szeleteket.
A hust a suteskor nem szabad villaval forgatni, mert a nedveit elveszti,
ugyanezen ok miatt sozni is csak a sutes utan szabad. Azt mondjak, hogy a
sutesi ido oldalankent: centimeterenkent masfel perc. Tehat ket cm -es hust
hat percig sutunk, kozben forgatva. De hat ez is olyan szabaly, mint a
tobbi, legtobbszor nem igaz.:-)) (Eloszor hirtelen megsutjuk a ket oldalat,
hogy a porusok bezarodjanak.)
Fontos a megfelelo tuz is. Akkor jo a tuz, ha a faszenen, vagy briketen
kivul feher reteg kepzodott es alatta izzik.
Sutes kozben sorrel szoktam locsolni is, inkabb a szeletek mellett a
parazsra spriccelve, de a husok is kapnak, persze nem annyit, hogy lemossam
a fuszert, A parazsra spriccelt sor azonnal elgozol es finom illattal
"fuszerezi" a hust.
Zoldseget nem szoktam grillezni, mert inkabb husevo vagyok!:-))
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
|
+ - | Ujra a grillrol 2. resz (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Letezik itt egy grill specialitas, (lehet, hogy mashol is) "Spiessbraten"
(nyarson sult) a neve.
A hentesnel aki ilyent csinal, le kell adni a grillhez tartozo nyarsat es
harom - negy nap mulva erte lehet menni.
Ezt osszejovetelre erdemes csinalni, mert kis adag nincs. A visszakapott
nyars ugyanis kb. 13 cm atmeroju, alufoliaval beburkolt es vekony drottal
atszott sulyos darab lett. Persze nem kotelezo az egesz hosszat
kihasznalni, de a felenel kisebb adagot nem igen csinalnak.
Ehhez kell meg egy elemes grillmotor az OBI-bol es faszen briket. A nyars a
grillen kb. 2 oras sutes utan keszen van es istenien finom.
A receptet nem tudom, de megprobalom leirni, hogyan keszitheto. Minden
hentes maskepp csinalja, es ha a receptet kered, csak annyit mond, hogy be
kell pacolni. De hogy mibe, azt mar nem arulja el!
Tehat vegyunk fejenket ket szelet karajt (vagy tarjat, vagy fele-fele
aranyban mindkettot) csont nelkul es pacoljuk harom napig.:-) A pacot
keszitse mindenki a sajat fantaziaja szerint, fuszerezze utanna, de ne
kimondottan grillfuszerrel, de abbol is mehet egy kicsi bele.
A husokat szorosan felszurjuk a nyarsra, teszunk nemelyik koze vekony
szelet fustolt szalonnat. En tennek bele ket szelet fustolt sonkat, vagy
fustolt karajt is. A hustomeg ket vegen rogzitjuk a tuskeket, amik a hust
osszefogjak.
Ha tudunk szerezni ipari alufoliat, akkor konnyebb dolgunk van, ha nem
akkor a haztartasi alufoliaval legmentesen betekerjuk. Ugy kell betekerni,
hogy tokeletesen zarjon, ket orai forgas utan se tudjon le kifolyni a
husbol, meg a nyars tengelyenel sem. Ezutan az egeszet haloszeruen
betekerjuk vekony kotozodrottal, hogy osszefogja. A suteshez faszen
briketet szoktam hasznalni, mert az tovabb tartja a hot, nem eg le olyan
hamar, mint a faszen.
Persze ezt is utan kell tolteni.
Optimalis tuz eseten, ket ora mulva nagyon finom ennivalo kerul elo a folia
alol. Majonezes krumplisalataval, vagy friss kenyerrel szoktuk talalni,
kovaszos uborka, vagy gorog vegyes salata illik hozza.
Ha tobbnek nem is, de talan otletadonak jo ez a par sor.
Sok szerencset a probalkozashoz, a fantazia nem ismer hatarokat! :-)
Udv.: Misi
ICQ: 79457784
|
+ - | Re: Miert nem grilleztek? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Mi Norvegiaban elunk, es itt felettebb kozkedvelt dolog a grillezes. Lehet kapn
i instant-grillt, nagyon olcso, magaddal tudod egy kirandulasra vinni, konnyu,
es nagyon jokat lehet vele grillezni. Epp tegnap is grilleztunk, leirom, hogy m
it csinaltunk:
Meg otthon elokeszitettem a motyot: Vettem finom pipimellett, azt felszeletelte
m, befuszereztem (izles dolga, en fokhagymat, majorannat meg nem is tudom mar m
it tettem ra). Akkor vettem par gombat, brokkolit, porehagymat, mindet megmosta
m, felvagtam, es az egeszet osszecsomagoltam igy: megfeleloen nagydarab alufoli
at belul kivajaztam, majd ratettem egy par csik fuszeres csirkemellet, arra a p
orehagyma karikakat, gombat, brokkolit, megsoztam, es belehajtogattam a foliaba
az egeszet ugy, hogy a folia szeleit jol visszahajtogattam. Kint mar csak a pa
razslo faszenre kellett tennem a foliacsmagokat, varni egy kicsit (eleg hamar m
egvolt, mondjuk 10 perc). Nagyon finom volt, jo puha lett minden. Osszesen hasz
naltam 2 felmellet, 12 gombacskat, fel fej brokkolit, fel porehagymat, ebbol cs
inaltam 6 csomagot.
Ezt a foliazos dolgot vegtelenfelekeppen lehet varialni, barmit tehetsz bele, b
arhogyan fuszerezheted, en csak egyfelet irtam le, meg az is lehet, hogy nem a
legfinomabb variacio. De egy otletnek jo. Olajozzatok be, vagy vajazzatok be a
flia belso felet.
Itt lehet kapni grillolajakat, es nagyon finom az is, ha csak a sima, befuszere
zett husit felrakod a rostra, es idonkent megkenegeted a grill olajjal. De anel
kul is finom. (Otthon nem tudom, lehet-e ilyet kapni, otthon sosem grilleztunk,
de gondolom, hogy valahol csak lehet.)
Ha virslit suttok, akkor ajanlom azt, hogy tekerjetek korbe baconnel, az ad nek
i egy jo izt, nem olyan unalmas virsli izu lesz csak.
A zoldsegeket kulon is meg lehet sutni siman a roston (foleg gombat, bebikukori
cat).
Igazandibol mi is csak tanuloi vagyunk meg ennek a remek szabadteri elfoglaltsa
gnak, tavaly nyaron grilleztunk eloszor. Ugyhogy ha van jo otletetek, akkor irj
atok meg!
Jo grillezest mindenkinek
Zsuzsa
(webes bekuldes, a bekuldo gepe: juneau.empolis.no)
|
+ - | Re: *** HIX KONYHA *** #917 (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Debinek:
Eloszor is udvozollek a listan!
> Éljen a nyár!
Ezzel tokeletesen egyetertunk, foleg hogy mi itt Stuttgartban >35 fokon
a katlani fulledtsegben dunsztolodunk :-))))
De egy keresem (ke're'sunk) lenne: legyszi ird a leveleidet ekezet
nelkul, mint sima szoveget semmi HTML-el! Meg nalam is reszben HTML
kodokkal jelent meg, nehez olvasni, pedig az en rendszerem/programom sok
mindent lenyel. Hat meg olyanoknal, akik - valahol tengerentulon -
egyaltalan nem tudjak megjeleniteni a magyar ekezeteket. Kar lenne ha
emiatt a sok boldogsagbol nem sok maradna :-)
Udv
Emilia, Stuttgart
|
+ - | Miert nem grillezunk? (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A hus sutes utan lehet egy remek tesztat is sutni a faszen grillen. A neve
Kürtös Kalacs es egy kituno erdelyi teszta. A baj csak az, hogy egy
kulonleges "dorong" kell a sutesehez es ez bizonyara kevesnek van. (Dorong
Fanknak is hivjak egyesek).
Receptet egyelore nem irok, mert akinek van ilyen dorongja az biztosan
tudja, hogy kel kesziteni. Akinek meg nincsen, az nem fog tudni vele mit
kezdeni. Ha azonban valakit megis erdekelne, szivesen bekuldom a receptet a
Konyhanak.
Udvozlettel
Lazar Edmund
|
+ - | Japan etkezesi szokasok I. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok,
Ma a japan etkezesi szokasokrol fogok irni.
Ehhez tudni kell, hogy egy atlagos japan csaladban a ferj es a
gyerekek 7 es 8 kozott elindulnak munkaba ill. iskolaba, a feleseg
viszont altalaban az elso gyerek szuletese utan tobbet nem megy vissza
dolgozni. A ferj es az iskolas gyerekek bent ebedelnek, vagy a menzan
vagy az otthonrol hozott o-bentot. Este van a fo etkezes, a
haziasszony mindig foz valami vacsorat. A ferj sokszor csak eleg keson
jon haza, a felesegnek ezt is meg kell varnia.
A hagyomanyos japan reggeli nelkulozhetetlen kellekei a miso leves,
savanyusag es a rizs. ezen kivul meg lehet sult vagy szaritott hal,
parolt zoldseg fele, tojasrantotta es sok egyeb. Eleg nagy macera
mindezt elkesziteni kora reggelre szegeny haziasszonynak. Nagy
segitseg pl. hogy a rizsfozot be lehet programozni, hogy reggel fozze
meg a rizst frissen. Nagyon sokan manapsag mar szendvicset esznek
reggelire es kavat isznak. Felvagottbol amugy nincs nagy
valasztek. Van sonka, sonka, sonka ...
Persze van azert par egyeb dolog is de tenyleg nem sok. A kenyer pedig
az amerikai vatta tipusu (olyasmi mint a pesti tartos kenyer csak meg
sokkal vatta szerubb), bar ujabban egyre tobb a francia pekseg,
ahol igazi jo kenyereket is lehet kapni jo dragan. Meg kell jegyezni,
hogy a volt fonokom ottletunk alatt toltott 2 honapot Lengyelorszagban
es azota szendvicset reggelizik Japanban is, pedig addig szereny
felesege minden reggel fozte a rizst.
Ha otthonrol visz az ember ebedet (o-bento), akkor ez
altalaban egy csinos es praktikus kis doboz, amiben van rizs,
savanyusag es lehetoleg 4-5 fele etelbol egy keves: sult hal,
rantotta, rantott vagy parolt zoldseg, majonezes tesztasalata,
rantott rak, sult huspogacsa, vagy ami eszukbe
jut. Ilyen kis keszleteket lehet kapni a supermarketben is, de
ebedidoben az utcan, munkahelyen, vonaton is aruljak. Nagyon
gusztusosak, finomak es nem dragak: 400-1500 yen
(1 yen kb. 3 forint, de az atlagfizetes 420 000 yen.)
A munkahelyi menzat altalaban tamogatja a ceg, igy ott eleg olcson
lehet enni, de nagyon sok kis etterem, etkezde van egesz Japanban
mindenhol, ahol szinten viszonylag olcson lehet ebedelni. A menzan egy
menu 400-500 yen, etteremben 800-1500 yen. Mit lehet ezert kapni?
Az egyik valtozat: miso leves, rizs es valami husfele: hal, csirke,
marha, sertes vagy valami kinai modra elkeszitve, vagy kirantva
valamilyen formaban. Erdekes hogy ebbe a kategoriaba tartozott az is,
amikor a husfele gyanant ket panirozott korongot adtak, az egyik
rakbol keszult, de a masik curryvel izesitett krumplipure volt.
Ehhez altalaban salatat is adtak, ami viszont szinte kizarolag
vekonyra gyalult fiatal nyers fejes salata volt valamilyen ontettel.
Neha viszont ebbe meg kevernek mas zoldeket is pl. jegcsapretek csirat.
A masik fo etelcsoport a tesztafelek: Harom fo tipusa van a
tesztaknak. Az _udon_, ami frissen keszult kb. 5mm atmeroju buzalisztbol
es vizbol gyurt puha teszta. A _ramen_, ami kinai eredetu tojasos
spagettiszeru teszta (a kinai instant levesek tesztaja is ilyen) es a
soba ami viszont kulonfele mas gabonalisztekbol,
pl. hajdinabol, keszult szinten spagettiszeru teszta.
Az udonbol es a ramenbol egytaletel leveseket keszitenek. Kb. 1 liter
valamilyen izesitett leves tele tesztaval es mutatoba 3-4 valami
egyeb: rakbol vagy halbol keszult rudbol egy kis szelet, valamilyen
zoldseg, falatnyi hus, sult tufu, rantott rak, tengeri herkentyuk.
Ha mi otthon csinaltunk ilyet, mindig sokkal tobb ilyen egyebet
raktunk bele.
A soba-t viszont megfozve, !!kihutve!! norival megszorva wasabival
izesitett dashibol es szojaszoszbol keszult szoszba martogatva eszik.
A teszta eveshez hozza tartozik, hogy ferfiaknak szurcsolve illik
enni, ha nem szurcsolok, azt hiszi a vendeglos vagy a haziasszony,
hogy nem izlik.
Kulon kategoria a currys rizs, van aki minden masnap azt eszik, pedig
az nem sokat varialjak, mindig pont ugyanolyan.
Este otthon vacsorara egyfelol ugyanezeket fozik, de persze elofordul
mas is. Errol nincs annyira behato informacionk, foleg hallomasbol
tudjuk, illetve neha hozott kostolot a szomszedasszony (pl. a currys
rizsbol). Ilyen recepteket majd fogok irni.
Az igazi jo etkezeshez kell valamilyen leves (legtobbszor miso),
rizs (ezt is lehet azert kicsit varialni) es tobb kisebb valtozatos
fogas. A valtozatossagot itt az alapanyagokra is kell erteni (zoldseg
is legyen, hal is, hus is) es az elkeszitesi modra is (legyen olajban
sult, grillezett, parolt, fott, ecetben erlelt is).
Folyt. kov.
Gyula
--
Gyula Y. Katona
Dept. of Comp. Sci. and Inf. Th., Budapest Univ. of Technology
|
+ - | Szilvas suti (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Talaltam egy par ki nem probalt receptet, melyek a kovetkezok:
Szilvas lepeny
Hozzavalok:40dkg szilva tisztan, mag nelkul
30dkg liszt
15dkg sutomargarin
2db tojas
2 pupozott evokanal porcukor
2dkg eleszto
1dl langyos tej
csipetnyi so
1 teaskanal orolt fahej
fahejas porcukor a tetejere
Elkeszites:1teaskanalnyi porcukrot es a szetmorzsoltelesztot a langyos
tejjel egy bogrében simara keverjuk, majd befedjuk. Hagyjuk, hogy
felfusson a bogre tetejere, ez kb. 10-13 perc . kozben a lisztet
beleontjuk egy nagy, mely talba, melyitunk bele egy ureget, amibe
beletesszuk a kulon-kulon felutott tojasokat(nehogy egy rossz tojas
tonkretegye az egeszet)es a kis darabokra vagott margarint. Beleontjuk a
felfuttatott elesztot is, majd megsozzuk es sima tesztava
osszedolgozzuk.Egy cipoba formalva egész feluletet
belisztezzuk,letakarjukegy tiszta konyharuhaval, majd langyos, de nem
meleg helyen eredeti terfogatanak a ketszeresere kelesztjuk. KB 2 ora
mulva elokeszitunk egy nagyobb tepsit. A tesztat lisztezett deszkan
kisse atgyurjuk, a nagyobbik felet tepsi nagysagura nyujtjuk es
kibeleljuk vele a tepsit. Egyenletesen elosztjuk rajta a kozben
lecsopogtetett es kimagozott szilvat. Meghintjuk orolt fahejjel es
porcukorral, majd a masik kinyujtott tesztadarabot ranyomkodjuk.
Elomelegitett forro sutobetoljuk, kb 5 perc mulva a langot takarekra
mersekelve tovabbi egy oran keresztulsutjuk. Meg forron meghintjuk
fahejas porcukorral es kockara vagjuk.
A szilvas buktatat majd holnap. Udvozlet mindenkinek.
Judit
|
+ - | re: Japan (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szia Gyula!
Igazan erdekes a Japanokrol irt beszamolod, folytasd.
Kerdesem: hogyan kell a sashimit elfogyasztani. Eddig azt az infot kaptam
hogy kulonbozo szoszokba martogatod a vekony, nyers haldarabokat. Milyen
szoszokat kell hasznalni? A fish cake tenyleg halbol van? Akkor miert
rozsaszin? Mitol kulonlegesek az Okinawaiak?
Kosz.
Tibor
|
+ - | Hawaii I. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok:
(re:Japan, Sashimi)=> A nyershalhoz visszaterve, az ittenieknek van egy
csemegejuk amit ugy hivnak hogy poke (ejtsd poki). A legnepszerubb az
Ahi poke (Ahi = yellowfin tuna - sargauszonyu tonhal) vagy Aku poke
(Aku = fiatal tonhal, skipjack tuna-nak is nevezik). Az emlitett halak
legnemesebb husreszet kobcentis kockakra vagjak kis hawaii soval
izesitik, aprora vagott moszattal
-> limu, vagy voros, Ogo moszattal <- valamint aprora vagott zoldhagyma
zoldebb reszevel keverik ossze. Ezzel a csemege el is keszult. Van hogy
tesznek meg bele kis chili fuszert is, szezammagot esetleg kis szezam
olajat, vagy a Gyula altal emlitett Wasabit (zold tormat). A poke-t
kimerve lehet a csemegeboltokban kapni, izesitestol fuggoen Wasabi Ahi poke
vagy Shoyu Poke (ez szojaszosszal van keverve) vagy Limu poke vagy
egyszeruen Ahi poke ill Aku Poke neven. Egy pound ara (450gr)
US$5-8 kozott mozog.
Mihelyt az embernek le sikerul gyoznie a nyershallal szembeni
ellenerzeseit, kellemes meglepetesben lesz resze: egyaltalan nincs hal
ize - meg sem kozeliti a halat - kellemesen fuszeres, konnyu uzsonnaul
szolgalo etelt fedezhet fel. A szine sotetvoros, ez belesegit abba hogy
legalabb tudod hogy husfelet eszel. Friss kenyerrel kituno, nehany szelet
gyumolcs, papaya, eper, szolo.. jol kiegesziti az izt.
Masfele poke-k is vannak, vannak teljesen elrettentoek is mint a crab
poke ami nyers fel okol nagysagu rakok halmaza rengetek labbal (meg
sosem lattam hogy valaki vett volna, de fogy..) vagy a lichy vagy leech
(??) poke (a leech az pioca) ami olyan mintha halszemek lennenek veres
martasban (de nem azok..) En a taro poke-t kostoltam meg, ami nem mas
mint vekonyra szeletelt fustolt polip. Egy az egyben fustolt
angolszalonna ize van. Nepszeru a Lomi-salmon (lomi lazac): nyers
lazacot apritanak az emlitettnel kisebb kockakra es apritott
zoldhagymaval, hagymaval es kockakra darabolt paradicsommal keverik
ossze. Ezt meg azok is megeszik akik egyebkent nem rajonganak a
poke-ert. Persze konszolidaltabb etelek is vannak, nagyon nepszeru a
Mahi-mahi nevu hal, rantva, grillezve szoktak elkesziteni. Kemenysege es
ize leginkabb a grillezett csirkemellhez hasonlithato, ha nem tudnad -
nem hinned hogy halat eszel. A hawaiiak is foznek pacalporkoltet, de
mivel nem hasznalnak pirospaprikat, az egesz dolog eleg leveses -
burgonyaval, sargarepaval es hagymaval keszitik esetleg van benne
zoldpaprika is. Pacal ize van, dicserni nem tudom, eleg 'plain'. Junk
food helyett sokszor eszunk Huli-huli csirket ami faszenparazs felett
forgatott, grillezett csirke, teljesen hagyomanyos.
Hawaii - etelek szempontjabol is - teljes kulturalis keveredest mutat. A
fo iranyvonalak: hawaii, kinai, japan, thai, filippino, vietnami, es
elmaradhatatlan USAjunkfoodhalozatok. Termeszetesen vannak itt is
'eredeti' alolasz ettermek, ahogy a vilag minden mas reszen is -
hagymaval fokhagymaval tuladagolt rettenetekkel valamint 'authentikus'
mexikoi ettermek is.
Vannak szamoai es portugal ettermek, a portugal bableves szinte oshonos
a szigeteken - a jokai bablevesre emlekeztet. Eddigi legfinomabb
leveselmenyem egy Laksa-nak nevezett malaj seafood leves volt: a tengeri
herkentyuk tejfolos, kokusztejes, baberleveles leben voltak vastagabb
metelt tesztaval meg nehany kinai zoldseggel (?). Egy olcso kifozdeben
ettem a kinai negyed kozepen, nagyon nagyon jo volt. Az eredeti kinai
ettermek ugyancsak nagyon jok, a teljesen mindennapos War Won Ton leves
a kedvencem de barmit megfoznek a szazas listajukon kivul is. A japan
ramen gyorskajaldakkal vigyazni kell, szerencsesnek kell lenni egy jo
ramenhez - vannak egeszen minosithetetlenek is. Van steak is boven -
kollegaim nagyreszt kanadaiak - sosem ertem hogy tudnak egyesek akkora
darab hust az arcukba gyurni es utana problemamentesen felallni az
asztaltol..
....
folyt kov.
Tibor
|
+ - | Hawaii II. (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
folyt.
Edesseg: gyakori a japan mochi, ami edes rizslisztbol keszult
rendszerint nyers edesseg, sutemeny(?) - ezer variacioja van. Igazabol
nem tudom megszeretni de van koztuk jo is: tegnap black bean mochi-t
ettem: a mochi kozepen edes fekete bab pure volt. Gyula talan tobbet tud
rola.. A kokuszos kasszava puding hasonlit a rizsfelfujthoz, a kedvesem
kedvence. A kasszava valami edesgyoker fele, olyan lehet mint a tapioka
- filippinok hasznaljak. Helyi specialitas a kokuszpudding - a Haupia. A
haupia jegkrem egyszeru kokuszos jegkrem Mauirol. O'ahun feltetlenul meg
kell probalnod a Dole ultetvenyen kaphato ananaszfagylaltot.
Megdobbentoen jo - hazi jellegu sutemenyeket sutnek Mauin, onnan latjak
el a tobbi szigetet is hazi edesseggel. Mauin finom borokat is
keszitenek, kedvencem a Maui Blush - konnyu piros bor (piros, nem
voros).
Keszitenek ananasz bort: az ananasz ize kulonlegesen fuszeres a borban,
erdekes edes nedu. Erlelnek meg Passion fruit es Guava bort is, ezeket
meg nem kostoltam. Maui kulonben gyonyoru, mult heten ugrottunk at egy
hetvegere, zoldebb mint O'ahu es kevesbe beepitett - termeszetkozelibb.
Ket nap sajnos nem eleg igy is egyfolytaban vezettem, meglatogattuk a
keleti parton levo, tavoli Hana telepulest. Az oda-ut egy kaland: kb 50
km-es hegyi szerpentin kanyarog kozel 60 hidon keresztul az ugyanannyi
vizesesbol 'kifolyolag' ledobbento panoramakkal.. A szigeteken allandoan
no a banan, kokusz, ananasz, papaya, mango valamint passion fruit es
Guava. Ez utobbi inkabb gyumolcslekent kaphato, gyumolcskent nem tul
izletes de a Guava le nagyon finom.
Januartol Aprilisig nem nagyon erdemes idejonni, sokszor felhos az eg es
eleg szeles az ido, a homerseklet OK (25-28). (mondjuk lebarnulni
arnyekban is lehet - eddigi legcsunyabb leegesem egy esos napon tortent,
a napnak meg a nyomat sem lattam es allandoan szemerkelt..) Ha profi
szorfos vagy, akkor viszont ezek a honapok a legjobbak, a hullamok
oriasiak kulonosen Maui es O'ahu eszaki partjan.
Januar meg elmegy. Az ev tobbi resze tokeletes, kulonosen a nyari
honapok: az eg kristaly tiszta, nincs para - a szinek annyira elenkek
hogy szinte orditanak. Ezek a legjobb honapok tokeletes fenykepek
keszitesehez.
Itt vagyok mar egy darabja de meg mindig nem probaltam meg mindent, -
van egy par eleg vadul kinezo eteluk - ezekhez meg gyujtom a
lelkierot...
Greetings Everyone
Tibor
Honolulu
|
|