Hollosi Information eXchange /HIX/
HIX KONYHA 149
Copyright (C) HIX
1999-03-22
Új cikk beküldése (a cikk tartalma az író felelőssége)
Megrendelés Lemondás
1 Fuszeres rizs (mind)  18 sor     (cikkei)
2 Re: konyvajanlat (mind)  35 sor     (cikkei)
3 Makoi Cserha pecsenye...+ Szalonnaval sult toltott papr (mind)  49 sor     (cikkei)

+ - Fuszeres rizs (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

A het vegen kitort rajtam a 'rizst ennek' orulet. Mivel keves szo esik
koretekrol, leirom, hogy en hogyan csinalom a fuszeres rizst.

Zacskos rizst szoktam hasznalni, de nem gyorsrizst (a 15-20 perc fozes
alatt jobban 'atmennek' az izek).
Vegetas vizben megfozom a rizst (annyi vegetaval, hogy a benne levo so
elegendo legyen, ne kelljen meg sozni).
Lecsopogtetem, majd meg forron aprora vagott voroshagymaval (ket adag
rizshez kb. dionyi hagyma), 1-3 gerezd tort fokhagymaval osszekeverem
(izlesek es pofonok, en nagyon szeretem a fokhagymat, igy 3 kis gerezdet
szoktam belerakni - alapelvem: fokhagyma minden etelbe kell ;-). Kicsi
borsot teszek hozza (ezzel vigyazni kell, mert konnyen ehetetlenul csipos
lesz), es sok tarkonyt. Ha olyan szinu kedvem van, akkor a vegetas levet
leszurom, es a fozes kozben megdagadt zoldsegdarabokat is hozzakeverem.

Szerintem nagyon finom!

Topy
+ - Re: konyvajanlat (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szervusztok...

Szombaton kaptam ajandekba egy konyvet egy nagyon kedves Net-baratbol
lett elo :-) ismerosomtol. Ezt szeretnem szives figyelmetekbe ajanlani.
Cime: Eteltol lelekig - Szecsi Ari irta, o egy idos holgy, akinek egeszsegi
problemai voltak, amiket neki ragyogoan megoldott a makrobiotika. Belelapozas
alapjan erdekesnek talaltam, a Lunarimpex adta ki - web-lapjuk is van:

www.globnet.hu/lunarimpex

Engem az is megragadott, hogy Ari nagy edessegevo volt, es allitolag nala a
gabonanemuekre valo fokozottabb atteres ezt megszuntette. Sajnos en is ismerem,
amikor ram tor az edesseg ehetneki roham. A csokieves allitolag "orom-hormonoka
t"
termel :-)) Mondom is a paromnak ilyenkor, hogy boldogtalan vagyok, csokit, sut
it
akarok :-)))

Ari szemleleteben egyebkent a kiadoja szerint az is benne van, hogy nem mindegy
milyen hangulatban, kedvvel fozzuk-sutjuk = keszitjuk az eteleket - ugyanis azt
 is
atadjuk az etellel. Tibetben allitolag a merges szakacst nem is engedik fakanal
kozelbe. Gondolom, kozulunk azt nyilvan sokan tapasztaltak, hogy ha kevesbe
odafigyelon vannak jelen a konyhaban - netan kapkodva, faradtan - akkor
konnyebben elrontjuk azt, amit maskor nem. Szoval jo lenne nem okozni senkinek
sem etelmergezest a csaladban az altalunk keszitett etkekkel :-)))

Jo konyhamuveszetet mindenkinek az indulo hetre, de minden egyeb jot is:
Ida *** szeretettel

*************************
Csapo Ida
mailto:
http://www.lezlisoft.com/kikelet
*************************
+ - Makoi Cserha pecsenye...+ Szalonnaval sult toltott papr (mind) VÁLASZ  Feladó: (cikkei)

Szasztok !

Makoi Cserha pecsenye...
Hozzavalok:
6o dkg sertescomb
12 dkg angolszalonna
1o-1o dkg gyulai kolbasz
gomba es paradicsom
15 dkg zoldpaprika
1 fej voroshagyma
3-4 ek. olaj
orolt bors
so.
A husszeleteket jol kiveregetjuk, sozzuk, borsozzuk. A szalonnat 
csikokra, a kolbaszt karikara vagjuk es vekonyra szeletelt 
gombaval egyutt a husszeletekre halmozzuk. A husokat 
felbehajtjuk, hustuvel megtuzzuk es keves olajban mindket 
oldalat elosutjuk. A sutesbol visszamaradt olajban megpiritjuk 
az aprora vagott hagymat, valamint a felkockazott paprikat es 
paradicsomot. Ebbe a raguba visszatesszuk a husokat es 4-5 
percig paroljuk. 
> -----------------------------------------------------------------------------
--
Szalonnaval sult toltott paprika...
Hozzavalok:
8 db zoldpaprika
4 paradicsom
5o dkg daralt hus
1o-1o dkg rizs es fustolt szalonna
5 dkg reszelt sajt
1 fej voroshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 tojas
fel csokor petrezselyem
1-2 ek. olaj
orolt bors
so.
A paprikat kicsumazzuk es hosszaban kettevagjuk. A rizst 
sos vizben megfozzuk. Az aprora vagott hagymat keves 
olajban megpiritjuk, majd a rizzsel, a zuzott fokhagymaval, a 
tojassal, a vagott petrezselyemmel es a reszelt sajttal egyutt 
a daralt sult hushoz adjuk. Soval, borssal izesitjuk, es jol 
osszedolgozzuk. A fel paprikaba toltjuk a masszat, majd egy 
kiolajozott tepsibe egymas melle rakjuk. Mindegyikre 
paradicsomszeletet teszunk es beboritjuk vekony 
szalonnaszeletekkel. Forro sutoben addig sutjuk, amig a 
szalonna megpirul. Azonnal talaljuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat.  :-)                       <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>

AGYKONTROLL ALLAT AUTO AZSIA BUDAPEST CODER DOSZ FELVIDEK FILM FILOZOFIA FORUM GURU HANG HIPHOP HIRDETES HIRMONDO HIXDVD HUDOM HUNGARY JATEK KEP KONYHA KONYV KORNYESZ KUKKER KULTURA LINUX MAGELLAN MAHAL MOBIL MOKA MOZAIK NARANCS NARANCS1 NY NYELV OTTHON OTTHONKA PARA RANDI REJTVENY SCM SPORT SZABAD SZALON TANC TIPP TUDOMANY UK UTAZAS UTLEVEL VITA WEBMESTER WINDOWS