1. |
mennyi a mennyi (mind) |
28 sor |
(cikkei) |
2. |
lasagne - megint (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
3. |
Tojasos sonkatekercs...+ Narancsban parolt zoldseges n (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
4. |
uvegcso (mind) |
22 sor |
(cikkei) |
|
+ - | mennyi a mennyi (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sailor kerdesere is nyilvanosan is valaszolva: a konyhamuveszet egyik
celja eppen az, hogy latszolag ehetetlen/izetlen dolgokat is
elvezhetove tegyunk.
Ez az itt kozolt jobbnal jobb receptek kozott persze nem latszik, de
nekem, mint orvosnak ugy kell gondolkodnom, hogy a magyar lakossag 5
%-a cukorbeteg, ezek java resze elhizott is, akiknel a kezeles
legfontosabb tenyezoje a dieta, a fogyas. Ha meg ehhez hozzavesszuk,
hogy a magyar lakossag 65 %-a tulsulyos, meg inkabb fontos a kerdes.
Gondoljatok bele, egy frissen felfedezett, tulsulyos cukorbeteget 160
gr szenhidratot tartalmazo dietara veszunk, ezzel (ha betartja!, mint
ahogy nem:(((), minden eselye megvan arra, hogy mindenfajta gyogyszer
nelkul rendezodjek a vercukra, es ne alakuljanak ki azok a
szovodmenyek (vaksag, vegtagelveszteshez vezeto
erszukulet,veseelegtelenseg), amik miatt a cukorbetegek szenvednek
ill. meghalnak.
Egy pelda: 1 dl tejben van 5 gr szenhidrat, 1 literben tehat 50 gr.
Ezutan egesz napra mar csak 110 gr jut!
Emiatt is elonyosebb a kefirrel, joghurttal keszitett habaras, mint a
latszolag keves liszttel keszult rantas.
Tkp. a hirtelen vercukorkiugrasokat kell elkerulni, emiatt fontos az
etkezesek szamanak novelese, ugyanakkor az etkezesi adagok
csokkentese.
Emiatt fontos az izetlen, de felszivodo szenhidratot nem tartalmazo
kemenyito hasznalata.
Es ismetlem, bar ez nemzetkozi lista, de elsosorban magyar szokasokat
betarto tagokkal, nagyon sok a tulsulyos nmagyar!
Bela
|
+ - | lasagne - megint (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
: [Germany]
ha készen veszem a lasagne-tesztat én se szoktam elötte kifözni mert az u.n. el
öfözött(?), de ha én csinalom (igennagyon ritkan) akkor kifözöm es azt elfelejt
ettem irni hogy jol lecsurgatom, nem teszem direkt a vizböl a tepsibe.
köszike a hozzairast
üdv
Agnes
|
+ - | Tojasos sonkatekercs...+ Narancsban parolt zoldseges n (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok !
Hozzavalok:
8 szelet sonka
4 fott tojas
1 nyers tojas
1 dl tejfol
mustar
metelohagyma
so
bors
A kemenyre fozott tojasok sargajat villaval osszetorom,
osszekeverem tejfollel, metelohagymaval. Izles szerint
mustarral, soval, borssal fuszerezem, majd hozzakeverem
a nyers tojast es az aprora vagott fott feherjeket. Megtoltom
a sonkatekercseket, feltekerem, es grillsutoben par percig
sutom. Forron talalom, burgonypuret es salatat kinalok hozza.
Elkeszitesi ido kb. 35 perc.
> -------------------------------------------------------------------------
Hozzavalok
2 hatso nyulcomb
3-4 ledus narancs
3o dkg sargarepa
15 dkg gomba
1/2 dl vorosbor
3 szal ujhagyma
so
bors
etelizesito
2-3 ek. olaj
Felhevitett olajban nehany perc alatt kisse megpiritom a hust,
utana raontom a vorosbort, es fedo alatt parolom tovabb.
Kozben egy narancsot meghamozok, es kockara vagok, egy
masik narancs levet kifacsarom es mindkettot hozzaadom a
parolodo hushoz. Amikor felig mar puha, a megtisztitott,
felkockazott sargarepat es a felszeletelt gombat is
belekeverem, es addig parolom, amig egeszen meg nem
puhul. Kozben izles szerint fuszerezem, aprora vagott
ujhagymaval megszorom. Ha kozben elfovi a levet,
narancslevel potolom. Rizskorettel es narancsszeletekkel
diszitve talalom, es korbeontom pecsenyelevel.
Nyulhus helyett csirkebol keszitve is igen finom !
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
Minden kedves konyhasholgynek
Boldog nonapot kivanok ! :)
|
+ - | uvegcso (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Marthatol szeretnem kerdezni: Volt ilyen uvegcsoved, abiben Te is sutottel,
vagy csak
hallottal rola? Mert ha vekony es torekeny akkor hogy lehetett benne sutni?
Azert tuzallo volt?
En ugy tudtam, hogy a kuglof sutesere egy masfajta forma kell, nekem is van,
egy cserepedeny,
de annak egeszen mas alakja van.
Ez a cso amirol Te irtal nem inkabb az ozgerinc formahoz hasonlit? Az
abbol kikerulo sutemeny ugy nez ki leegyszerusitve mint egy hosszanti
iranyban elvagott franciakenyer, csak szelesebb, es a teteje bordazva van, a
bordak menten lehet szepen elvagni a sutemenyt egyforma szeletekre.
Hazikenyeret is sutnek itt Ausztriaban ehhez hasonlo formaban, de az nincs
bordazva,
az az elonye, hogy a benne sulo kenyer szep magas lesz, mert nem tud
szetterjeszkedni,
mivel a forma eleg szuk.
Azt hiszem ezzel mar elegge messze kanyarodtam az eredeti csoben sutes
fogalmatol, mert ennek
ahhoz biztosan semmi koze nincs, de ez az uvegcso erdekes megoldas
lehetett!!!!
Vica
|
|