1. |
Sziasztok! (mind) |
3 sor |
(cikkei) |
2. |
karfiol (mind) |
27 sor |
(cikkei) |
3. |
tej es tojas allergia (mind) |
8 sor |
(cikkei) |
4. |
szoszok (mind) |
2 sor |
(cikkei) |
5. |
re:bio-befozes (mind) |
7 sor |
(cikkei) |
6. |
rostos gyumolcsle telire (mind) |
17 sor |
(cikkei) |
7. |
fuszernovenyek (mind) |
13 sor |
(cikkei) |
8. |
meggyes suti + egy kerdes (mind) |
30 sor |
(cikkei) |
|
+ - | Sziasztok! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Az angolul beszélöknek szeretném üzenni, hogy találtam egy nagyon jó internetes
site-ot, ahol rengeteg nezetközi konyhára vonatkozó recepttel lehet találkozni.
http://soar.berkeley.edu/recipes
|
+ - | karfiol (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Eloszor is: Gabi, Te ugy latszik gondolatolvaso vagy, mert eppen tegnap
epekedtem a dobalos meggyes suti utan, de sehol nem talaltam a receptet.
Mas: kuldok egy pompas indiai karfiolkrem-leves receptet:
hozzavalok: egy-két kis fej karfiol
kb. 2 dl tejszin
egy fej hagyma
evokanal liszt
kis margarin v. vaj
curry, feherbors, vegeta, so
A karfiolt rozsakra szedve meg kell fozni vegetas vizben. Mikor kesz, ott
kell hagyni es egy masik edenyben a margarinon hagymat parolni uvegesre,
erre raszorni a lisztet (keveset!) , kicsit kavargatni, majd felonteni a
tejszínnel. Hozza kell onteni a karfiol fozolevebol tetszes szerint es
beletenni a karfiolt is (egy keveset felre lehet tenni diszitesnek, vagy
hogy ne legyen annyira kremes), a fuszereket (vigyazat, a feher bors elegge
csipos!) majd igy rotyogtatni par percig. Vegul az egeszet osszeturmixolni
es forron talalni. Aki szereti a darabosat, tegye bele a felretett karfiolt
villaval osszetorve.
Egyszeru elkesziteni, nem lehet elrontani es veszettul finom.
Udv,
Noemi
|
+ - | tej es tojas allergia (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Kulonos keressel fordulok hozzatok. A baratnom kislanya tojas es tejfeherje
allergias. Nemsokara unnepli a negyedik szulinapjat, es o is olyan tortat
szeretne, mint a tobbieknek van. Kerdesem, van-e valami tippetek, hogy
lehetne a kislanynak tortat sutni tojas es tej szarmazekok nelkul.
Fruzsi
|
+ - | szoszok (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Edit, engem erdekelnek a szoszok, de csak a vegetarianusok.
Koszi
|
+ - | re:bio-befozes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sajnos, ki kell abranditsalak, meg fog peneszedni:(((
Nem veletlenul talaltak ki a Na-benzoatot, szalicilt es a tomeny
cukrot.
Amig ezek nem voltak, ismeretlen volt a lekvar, az emberek az aszalt
gyumolcsoket fogyasztottak.
Bela
|
+ - | rostos gyumolcsle telire (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok!
Akinek van otthon hutoladaja, annak ajanlom apam modszeret:
A gyumolcsot (pl. eper, malna, sargabarack, birsalma, szolo) megmossa, es
turmixgepben pepet (szaknyelven pulpot) keszit belole. Ezeket muanyag,
fedeles (altalaban 25 dekas margarinos) poharakba tolti es mehet a
fagyasztoba.
Telen veszuk elo, egy doboz pulp egy kancsoba (kb 1.5 l) velengedi vizzel,
keves citromlevel savanyitjuk, szukseg eseten nemi edesitoszer.
A pulpot fel lehet hasznalni kremlevesekhez, fagylaltba keverve,
tejszinhabba keverve, egyeb sutemenyekhez.
Tucsi
|
+ - | fuszernovenyek (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok Konyhamuveszek!
Remelem, nem csak az en cicam a friss fuszernoveny :-).
A Meinl-ben (Blaha L. ter) most sokfele cserepes fuszernovenyt arulnak
potom 126 ft-ert, es eleg kifejlett peldanyok.
Bazsalikombol haromfele is van: a husos levelu olasz fajta, az apro levelu
gorog, es meg van lila levelu is! Gyorsan vettem is mindegyikbol :-). Van
ezenkivul rozmaring, lestyan, citromfu, kakukkfu, majoranna, es menta is.
Ez utobbival szoktak az epres edessegeket disziteni, ill. koktelokhoz is
hasznaljak. En meg nem probaltam.
ciao
Zita
|
+ - | meggyes suti + egy kerdes (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Kedves Gabi!
--meggyes suti
Kitalaltad a kerdesemet, pont egy ilyen receptre vagytam :-). Ui. hetvegen
vendegsegben ettunk ilyet. Annyi plusz volt meg benne, hogy a tetejet
megszortak durvara vagott dioval. Nagyon finom ugy is!
-- + egy kerdes :-)
Az utolso uveg eperdzsemre mar nem maradt darabos eper es sajnos eleg hig
lett. De szorpnek pont jo! :-)
Kb. 3 kg eperhez adtam 1 kg befozocukrot (kb. a fele epret turmixoltam).
Szerintem ha az egesz mennyiseget turmixolod, ezzel a cukorhanyaddal finom
lesz. Eppen csak forrasig foztem es mar toltottem is az uvegekbe.
A tartositasra meg en is varom a valaszokat.
Egy ismerosunk ugy csinalja a szorpok tartositasat, hogy csurig tolti az
uveget a forro szorppel, de tenyleg "puposra" :-), igy zarja le.
Szobahomersekleten hagyja kihulni. Mikozben hul a szorp, a terfogata
termeszetesen csokken, igy a kupak es a szorp teteje kozott vakuum alakul
ki. Allitolag ezert nem romlik meg, annak ellenere, hogy nincs benne
tartositoszer.
Gyerekkoromban csinaltunk malnaszorpot, fozes nelkul, lecukrozva es
kicsopogtetve a gyumolcsot. De biztos tobb cukrot adtak hozza. Me'g
manapsag is sok recept 1 : 1 aranyt emlit. Nekem az tul edes.
Szia,
Zita
|
|