Szia Konyhasok!
Vege a sulinak es igy ujbol fozocskezhetek. Ennek ellenere most
oszevontam a ket utolso szamot, remelem nem baj.
*Magnes*
>Ujburgonya szalonnaszalaggal
Megsul az egesz olyan jo kis "mums" ropogosra? Nem tul vizes
hozza az ujkrumpli?
Ki fogom probalni, mert jonak tunik. A szalonna eddigi tapasztalatom
szerint inkabb a regi, lisztesebb krumplihoz passzolt, de mindig van
uj a nap alatt es szivesen tanulok ujat. A csalad mindenevo igy eddig
meg minden uj kiserlet is elfogyott.
*Gabor*
>Szeretnek segitseget kerni. Valaki tudja hogyan kell "normalis"
>almaszoszt kesziteni ?
Mit ertesz normalis alatt?
Az almaszosz, az almaszosz - meg a gyerekdalban is, bar ott nagy
kaloz is lehet. Kettot azert kuldok.
Szoval egy negytagu csaladnal kb 3- 4 nagy fej alma kb 1/2 cm
szeletekre vagva. Annyi vizben fozzuk, hogy eppen csak ellepje,
izles szerinti cukorral, nemi citromhejjal es pici soval. Ha felig puha
/gyorsan az lesz/ levesszuk a tuzhelyrol es kicsit varunk amig hul.
Kozben a le fuggvenyeben elkeverunk egy - ket evokanalnyi lisztet/ezt
orszaga es a lisztek minosege valogatja/ tejjel, tejfollel vagy
tejszinnel
szep folyekonyra.. Egy kozepen lyukas fakanallal kivaloan elkeverhetjuk,
meg a mar lehult almakkal osszekeverve szepen besurithetjuk ujbol
visszateve a tuzhelyre anelkul, hogy az almadarabokat kulonosen
osszetornenk.
Masfajta almaszosz:
Valamilyen/apro nyari is finom, sot hullott is/ aranylag aprora
darabolt alma, cukorral, citrommal keves leben felfozve. Aztan fogsz
egy krumplinyomot /azt a fajtat, amivel a gesztenyepure kukacait lehet
gyartani/ es atnyomod az egeszet.
Ha nincs ilyen, akkor szitan is at lehet paszirozni, de tilos
turmixolni!!!!!
Csak ilyen munkasabb, natur modon jon ki igazan az ize. Osszekevered
a maradek level es izles szerint meg edesitheted ill savanyithatod.
Abszolut hidegen kell enni fokhagymas sult husokhoz es fott krumplihoz.
A legtobb gyumolcsbol az almaszosz alapjan keszulnek a szoszok gondolom,
de en eddig csak alma, meggy, egres es birsalmaszoszt ettem ill foztem
eddig.
Ezenkivul tudok ajanlani vadas, kapor, fokhagyma, barna , feher,
holland, francia, milanoi, edites gombas - zoldborsost es meg egy csomo
felet.
Nem biztos, hogy mindenkit erdekelnek. Irjam inkabb maganban?
>mifele szoszokat es mihez erdemes kesziteni ?
Rengeteg felet es nehez lenne felsorolni mindet - pl mindenfele levesben
fott
hushoz passzol valamilyen szosz egyszeru fott krumplival koritve.
Sokfele gyors vacsora megoldhato tesztakkal, kulonfele szoszokkal leontve
es
nemi reszelt sajttal butitva.
>Elore is nyalcsorgatva koszonom.
Kuldom csak szolj!
>Ui : Senki nem segit rajtam az almaszosz receptjevel ?
Nem szabad turelmetlenkedni, OK? Arra nem gondoltal, hogy mar
nem elegge divatos? Nem tudom melyik korosztalyhoz tartozol, de
a hamburger korszakban kevesen tudjak, hogy milyen egyaltalan az
almaszosz.
*Zita es az aludttej*
>Hogy kell vorschriftosan aludtejet csinalni?
A vorschiftot eloszor el nem tudtam kepzelni, hogy mi lehet, de
beugrott hiszen negy evig tanultam nemetul is.
Szoval azt nem tudom, hogy hol mi az _eloirasszeru_ aludttej ugyben,
de egy megbizhato modszert tudok kuldeni. Tejfol helyett kefirt hasznalj
inkabb kb 1/3 aranyban - rakd szet cseszekbe, hagyd kinnt a konyhaban es
masnap reggelre finom aludttejetek lesz. Az mas kerdes, hogy a kefir mar
eleve aludttej, viszont en is tudom, hogy nem konnyu a tartositoszeres
tejekkel, mert maguktol nem alszanak meg.
Kivalo turot keszithetsz a regi tejekbol, ha neha mar rauntok az
aludttejre.
Ennel 1:1 aranyban kell keverni a tejet es a kefirt, gyorsan felforralni
/mar
akkor osszeugrik, de ez lenyeges/- hagyjuk kihulni - majd egy un. szorpos
zsakba ontjuk es hagyjuk kicsurogni. A turo nagyon finom es barmire
felhasznalhato pl turos teszta, korozott, turos bukta stb - a savot
viszont
nem szeretjuk ezert azt ki szoktam onteni.
Tudom - tudom egeszseges, de nem hajlando senki meginni.
>Azt sem tudom, mikor lehet mar hutobe tenni. Meg kell varni, amig a
>savo osszegyulik az aljan??
Rogton, ahogy megaludt/ha a bogret kicsit megmozgatva is jo kemeny/,
mert az igazi aludttej hidegen finom. Nem a savora kell varni, mert ez
elenyeszo mennyisegu.
>Es persze az is erdekelne, hogy milyen etelekbe hasznaltok aludtejet.
Pl kapros tokfozelek. Mast nem tudok mondani, mert inkabb enni
szoktuk. Van persze meg egy csomo etel, amibe hasznaljuk a majdnem
hasonlo sved valtozatat - lehet kapni a boltban, de ezek sved etelek.
Az aludttejet viszont a legtobbszor magunk keszitjuk es csak igy
bogrebol esszuk.
Gyors olcso nyari vacsora:
A letszamtol fuggoen kb 30 centi hosszu aluminiumfolia darabok,
/teglalap alaku csomagokat kell majd keszitenunk/
amiknek a legkozepet vekonyan bekenjuk mustarral. Erre raszorunk
jonehany hagymakarikat, zoldpaprikakarikat es szeletelt paradicsomot.
A felnotteknek nagyobb, a gyerekeknek kisebb fozokolbaszdarabot,
szafaladet ill virslibol is a szemelyekre szolo adagokat pakoljuk az
egesz tetejere - sozzuk, borsozzuk.
Jo szorosan teglalap alakban osszecsomagoljuk az adagokat, hogy
legmentesen zarjanak, mert itt minden a sajat leveben, gozeben sul.
A sutot kb 200° ra/also - felso/ allitjuk be es a kozeptajra elhelyezett
racsra tesszuk a csomagokat. Kb 1/2 - 3/4 orat kell sutni esetleg 1 ora
is lehet, a kulonfele tuzhelyek miatt.
Nagyon finom igerem es osszedobni gyorsabban megy, mint leirni.
Amig sul - nyugodtan lehet pl konyhazni, miutan kiadtuk a dolgot
a csalad tobbi tagjanak - vagyis teritsetek meg es kaja utan ma ez es
ez mosogat. Nem azert, mert ez a kaja tul sok edenyfelhasznalassal
jar, sot - egy vagodeszka es egy eles kes boven eleg hozza. Szoval
amellett, hogy finom nem tulzottan mosogatasigenyes, meg akkor
sem, ha a batyukat celszeru azert tanyerra rakni. Viszont semmi
labas es fazek - megis jollakik a csalad.
Lenne viszont egy keresem - nagyon szeretnek kapni igazi svab
haziszalamireceptet. Minden lehetosegunk megvan az elkeszitesere,
csak az aranyokat nem ismerjuk. Tudtok segiteni?
Hoppszan, jo hosszura sikerult, de nem baj. Van mit bepotolnom.
Minden konyhatundernek allandoan es egyfolytaban sok sikert,
legkozelebb omletteket kuldok.
Sziasztok: Edit
|