Szasztok !
Hozzavalok:
25 dkg liszt
1,2 dl tej
1 tojas
3 dkg vaj
2 dkg eleszto
so
olaj
A toltelekhez:
1o dkg fott, fustolt sonka
2 ek. tejfol
bors.
Az atszitalt langyos liszt kozepebe melyedest keszitunk,
belemorzsoljuk az elesztot, 2-3 kanal langyos tejjel
osszekeverjuk, meghintjuk liszttel es letakarva, meleg helyen
kelesztjuk. Amikor az eleszto felfutott, osszegyurjuk a liszttel,
a tobbi tejjel, az olvasztott vajjal, tojassal es soval. Alaposan
kidolgozzuk es egy oran at kelesztjuk. Kozben a sonkat
ledaraljuk, osszekeverjuk a tejfollel es a borssal. A megkelt
tesztat lisztezett deszkan vekonyra nyujtjuk. Egyik felere kis
halmokat rakunk a toltelekbol, majd rahajtjuk a teszta masik
felet. Fankszaggatoval vagy kiskanallal ugy szaggatjuk ki,
hogy mindegyik kozepen legyen a toltelekbol. Bo, forro
olajban aranysargara sutjuk, es reszelt sajttal meghintve
talaljuk. Paradicsommartas es vegyes savanyusag illik hozza.
(ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
Hali !
Hozzavalok:
4o dkg sertesborda
6o dkg burgonya
5 dkg vaj
2 dl tejfol
1o dkg paradicsom
12 dkg sajt
orolt bors
szerecsendio
so.
A megmosott burgonyat hejaban sos vizben megfozzuk, majd
megtisztitjuk es karikara vagjuk. A husszeleteket kiveregetjuk,
soval, borssal izesitjuk. Serpenyoben vajat hevitunk, es meg-
sutjuk benne a hust. 1 kisebb tepsit kivajazunk, beletesszuk a
burgonyat, meglocsoljuk tejfollel es ráhelyezzuk a husszelete-
ket. A paradicsomokat karikara vagjuk es minden szeletre
teszunk 4-5 karikat, majd 1-1 vekony szelet sajttal betakarjuk.
Az igy elkeszitett tepsis bordat megszorjuk reszelt sajttal,
szerecsendioval,majd alufoliaval legmentesen letakarjuk.
Kozepes homersekletu sutoben 8-1o percig sutjuk, majd
levesszuk a foliat es meg 4-5 percig piritjuk.
A recept irasa kozben maris megeheztem. Tudom, hogy
maganugy, de megis ! :)
(ollozas)
--
Jo etvagyat. :-) <<<<<<<<<> Udv.: csl <>>>>>>>>>
|
Sziasztok!
Legoloszor is a sutoporrol, mert nem mindegy, hogy milyen fajta es
mekkora csomagban avagy dobozban aruljak.
A regi bekebeli magyar sutopor 10 gr - os volt es eleg sokat kiszamlaztam
belole a FUSZERT - nel.
Most csak nyaranta vasarolok es sutok Magyarorszagon, de altalaban csak a
a dr Oetker felet lehet kapni. Nem passzol elvileg a magyar receptekhez,
de mindenki nyugodtan hasznalja fel az egesz zacskonyit, mert attol a
tesztak, ha minden mas stimmel rosszabbak nem csak jobbak, konnyebbek
lesznek. Tapasztalat es eleinte jatszogattam vele, vagyis mericskeltem.
Svedorszagban 200 gr a legkisebb mennyiseg es abszolut kanallal kell
merni. A legtobb sutemenybe altalaban egy teaskanalnyi kell. Jogos a
kerdes, hogy mekkora teaskanal, mert ez sem mindenhol ugyanakkora. A
Marabou sutopor viszont meg a legkisebb teaskanalnal is biztos siker
igerem.
Dragabb az igaz, de megeri es anyosom nem ismerte meg az altala kuldott
recept alapjan keszult sutemenyt, mert neki ilyen szep magas sohasem
szokott lenni.
Tenyleg: finom, olcso es konnyen elkeszitheto, tehat leirom es szinte
elrontani sem lehet.
Aron/az egyik fiam, vagyis unoka/ kedvenc almas sutije:
3 egesz tojas, 3 dl cukor, 3 dl liszt, na most: vagy egy 1/2 csomag -
vagy egy 1/2 teaskanalnyi sutopor,
1 cs vagy izles szerint vaniliascukor, 1 dl etolaj, 1 kg alma, pici
zsemlemorzsa, sutopapir vagy egy kis margarin a tepsi kikenesehez.
A tojasokat a cukorral es a vaniliascukorral jol kikeverjuk habverovel
vagy geppel, hozzaontjuk a lisztet es a sutoport - elkeverjuk, de mar
csak fakanallal es ha mar sima beleontjuk az olajat is. Addig meg
keverjuk amig fel nem szivta az olajat. Az egesz kb 5 - 6 perc
fuggetlenul attol, hogy kezi vagy gepi modszert hasznalunk.
Egy kozepes meretu tepsibe sutopapirt teszunk ill kikenjuk margarinnal es
meghintjuk zsemlemorzsaval. Az almat meghamozzuk es beleszeleteljuk a
tepsibe egyenletes elosztva. Rakenjuk a tesztat/ annyira nem folyos/ es
elomelegitett sutoben alul sutjuk. Gaztuzhelynel 40 perc kb kozepes
langon, villanytuzhelynel 225 ° es kb 20 perc, de mindkettonel tanacsos
megszurkalni, ha mar szep a szine es jo illata is van. Mindenki sutoje
mas es jobb felni mint megijedni, igaz?
Az adagot termeszetesen masfelszeresere kell novelni egy pl gaztepsi
merethez, de akkor mar jobb dupla adagot sutni, mert a gyerekek is
hamarabb jollaknak sutivel.
>Felado : [Hungary]
A lasagne tesztajat te is megcsinalhatod, de egyszerubb, ha keszen veszed
es nem dragabb. Gondolj bele, hogy gyurhatsz, nyujthatsz es meg szaritani
is kell.
A husos toltelek egyik fajtaja:
Szemelyek szamatol fuggoen, aprora vagott voroshagymat egy pici olajban
megparolunk, pirospaprikaval megszorjuk es betesszuk a daralthust/esetleg
szeletelt gombat is/ elkeverjuk es befuszerezzuk soval, orolt borssal,
majorannaval es oreganoval/ azt hiszem magyarul kakkukfunek hivjak es tul
sok nem kell belole/ Felontjuk egy kis vizzel es vagy suritett
paradicsomot, vagy friss aprora vagott esetleg konzerv paradicsomot is
keverunk hozza. Felfozzuk es, ha elfotte a levet akkor kesz.
A tesztalapok felet tuzallo talba vagy kisebb teflon tepsibe egymast
fedve lerakjuk raontjuk a husos kevereket es reszelt sajttal megszorjuk.
A tetejet befedjuk a tobbi tesztalappal es pirosra sutjuk kb 1/2 ora.
Nagyon tomeny kaja, tehat tul sokat nem erdemes kesziteni, bar le lehet
fagyasztani.
Megegyszer mindenkinek kellemes husvetolast, udv: Edit
|