1. |
bazsalikumos paradicsomsalata (mind) |
38 sor |
(cikkei) |
2. |
osztriga,edeskrumpli (mind) |
12 sor |
(cikkei) |
3. |
SORRY! (mind) |
5 sor |
(cikkei) |
4. |
karintiai turosderelye (mind) |
46 sor |
(cikkei) |
5. |
parolt marhatekercs kiegeszites (mind) |
2 sor |
(cikkei) |
6. |
Tiroli pite... (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
7. |
Dalmat borjuragu... (mind) |
24 sor |
(cikkei) |
|
+ - | bazsalikumos paradicsomsalata (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Sziasztok !
Bazsalikumos paradicsomsalata /telen/
Ezt mar osszel elkezdheted elokesziteni.
A koranyaron vett cserep bazsalikumnak osszel,
addigra megnol kb. fel meteresre,/persze csak ha
nem mindig tepkeded le a felso hajtasait, az a
legfinomabb,inkabb vegyel 2 csereppel/
a leveleit leszedegeted, de ne mosd meg,
inkabb par nappal elotte mindig spricceld le vizzel
hogy tiszta legyen.Tedd be mixerbe,tegyel ra 2 dl
olivaolajat v. valamilyen jobb minosegut,egy evokanal
pinienmagot es turmixold fionom pastaserure.
Ha tul suru lenne,tehetsz meg egy kis olajat hozza.
Ha egy kicsit sporolni akarsz,tehetsz a bazsalikumhoz
1/4 petrezselyem zoldet is.Egy kis uvegben a hutoben
akar egy evig is elall/hatna/.
a vekonyra szeletelt 1, v. 2 kissebb paradicsomot
cserep szeruen korberakod a tanyeron
ra a kockazott mozzarellat,/ szebb ha szeleteket vagsz
es a paradicsom szeletek koze rakod,igy viszont tobb kell
hozza/ megsozd, ket evokanal olivaolajat,1vorosborecetet
v.feher balsamezetet/Balsamico Bianco/
/probald ki egyszer malna ezettel/ ra ,borsorlovel megborsozod
ebbol a sajatkeszitesu bazsalikumbol teszel ra amennyit akarsz.
azonnal fogyaszthato.
Mas. 1 szemelyre
1 gerezd fokhagyma
1 evok.olivaolaj
1/2 dl feher bor
1 dl tejszin
2 kaveskanal bazsalikum
az olajba megkapatjuk a belenyomott v. aprora vagott fokhagymat
felontjuk a borral,tejszinnel,kis darabot a husleveskozkabol bele,
borsot ra, ha mar jo izu, bele a bazsalikumot,felforralni,kesz.
ezt a szoszt keverheted mindenfele /nem el/fozott olasz
tesztafelekkel, v. husokra is nagyon finom,de akkor kicsit suritsd be
udvozlettel
|
+ - | osztriga,edeskrumpli (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
A nyers osztriga nagyon kellemes, enyhen "tengerizu", Szoktak ra egy
csepp citromot cseppenteni, de nekem anelkul is izlett. Egybol le
lehet nyelni, nincs mit ragni rajta:)
Finom vendegloi kaja?
Mondjuk Obudan a Kehly vendegloben a fenyomaggal pacolt okorhatszin.
A csicsoka az csicsoka, a pityoka a burgonya egyik tajneve.
En is megprobalkoztam kivancsisagbol vele, nem izlett. Ketsegtelen,
hogy igen magas az asvanyianyagtartalma, es annyira igenytelen, hogy
az arokparton is lehet termeszteni (annal nehezebb kesobb kiirtani).
Bela
|
+ - | SORRY! (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Mindenkitol elnezest kerunk, hogy a technika ordoge altal benneteket is
terheltunk a faraszto babonas levellel tegnap. Mire torolni akartuk, mar
keso volt. Bocs megegyszer es maskor figyelmesebbek leszunk!
bakonyik es tsa
|
+ - | karintiai turosderelye (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Ezuttal egy karintiai etellel szeretnelek Benneteket megismertetni
/Kärntner Kasnudeln/ a wörthi to partjan elök kedvenc eledele/
karintiai turosderelye
Hozzavalok kb 36 db derelyehez
a tesztahoz: 60 dkg sima liszt
6 db tojas
4 evökanal viz kb.
a töltelekhez. 20 dkg lisztes krumpli
1/2 kg szaraz turo
1-2 evökanalnyi friss mentalevel /jo a szaritott is/
so, liszt, vaj-leönteni
Elkeszitesi idö kb. 1 es 3/4 ora
A tesztahoz a lisztet egy talba szitaljuk, hozzaadjuk a tojasokat,
a vizet, es ket teaskanalnyi sot. Jol összekeverjük es egy sima tesztava
gyurjuk.
Geppel is lehet. Ha a teszta tul kemenyre sikerülne, adjunk hozza meg egy
kis vizet, ha tul lagy lenne, akkor lisztet.
Formazzunk a tesztabol egy golyot, es takarjuk le egy orara, pihentessük.
.
Mialatt a teszta pihen, keszitsük el a tölteleket:
A krumplit hejaban fözzük meg sos vizben, majd pucoljuk meg, es meg
melegen nyomjuk at egy krumplinyomon.
Vagjuk aprora a mentaleveleket,. A turot, a mentalevelet, es a kruplit
jol keverjük össze, izles szerint sozzuk, es formazzunk 36 db golyobist
ebböl a töltelekböl. Kb. 2 dkg -osak lesznek a golyobisok fejenkent.
Felezzük el a tesztat.
A fel tesztat egy belisztezett nyujtodeszkan, elegge vekonyra nyujtsuk ki
negy-
szögletesre.
/cca. 45x60 cm-es lesz/. Majd vagjuk 3 csikra, /cca.15x60 cm-esrekre/
Minden egyes csik felsö reszere, egyenletes tavolsagban egymastol
helyezzünk 6 db tölteleket el. A tesztat a töltelekek körül picit kenjük be
vizzel.
A tesztacsikok also reszet hajtsuk ra a felsö reszre, es nyomkodjuk meg a
tesztat a töltelekek körül, hogy a levegö eltavozzon. Ezek utan derelye-
szaggatoval vagjuk ki felkör alakuakra a töltelekek körül.
Ugyanezt csinaljuk meg a teszta masik felevel is, igy lesz 2x 18 db
"derelyenk"
Sos vizben fözzük ki, az osztrakok, olvasztott vajjal leöntve eszik, es
salatat
kinalnak hozza..
|
+ - | parolt marhatekercs kiegeszites (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Elfelejtettem beleirni a receptbe, hogy miutan a hus megpuhult, ki kell
venni a szoszbol, amiben parolodott, es a szoszt at kell paszirozni.
|
+ - | Tiroli pite... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Hali!
Hozzavalok:
5o dkg liszt
25 dkg vaj
1 tojas
25 dkg porcukor
1 csom. sutopor
5 g orolt fahej
2 dl tejfol
1-2 ek. rum
2o dkg lekvar
5 dkg vanilias porcukor
so.
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzaadjuk a tojast, a
porcukrot es a sutoport. Rummal es orolt fahejjal izesitjuk,
csipetnyi sot keverunk bele. Annyi tejfolt ontunk hozza,
amennyit a teszta felvesz, majd jol osszegyurjuk. Vajjal
kikent tepsibe rakjuk a kinyujtott tesztat, lekvarral megkenjuk
es egy keves visszahagyott tesztabol racsokat sodrunk ra.
Kozepmeleg sutoben megsutjuk, a vegen vanilias porcukorral
megszorjuk. (ollozas)
--
Jo etvagyat! :)
Udvozlettel: Csavajda Laszlo
|
+ - | Dalmat borjuragu... (mind) |
VÁLASZ |
Feladó: (cikkei)
|
Szasztok!
Hozzavalok:
6o dkg borjulapocka
2o dkg porehagyma
15 dkg paradicsom
3 gerezd fokhagyma
2 baberlevel
1 csokor petrezselyem
3-4 ek. olaj
2 dl feherbor
orolt bors
so.
A borjuhust apro kockakra vagjuk. A fokhagymat es
a baberlevelet osszezuzva rarakjuk a husra, majd
soval, borssal es vagott petrezselyemmel fuszerezzuk.
A fuszerekkel jol osszekeverjuk es kb. 1 orat pihentetjuk.
A porehagymat es a paradicsomot felkockazzuk.
Serpenyoben olajat hevitunk, belerakjuk a hust es
eros tuzon hirtelen atpiritjuk. Ratesszuk a poret es
paradicsomot, felontjuk a borral es keszre paroljuk.
Koretkent rizs illik hozza. (ollozas)
Jo etvagyat. :)
Udv.: csl
--
|
|